Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V tema

Praeitoje temoje leliumai rašė apie dirvinio vijoklio naikinimą Roundapu su buteliu iš po mineralinio, kad būtų tiksliau. Pamiršau tada pakomentuoti. Sodyboje turime problemų su taip vadinamom kaukazinėm slyvaitėm. Išpjovėm jas, bet kas iš to – šaknys tai liko. Kaimynas pasiūlė nupjautas vietas Roundapu užteplioti. Užtepliojom. Padėjo. Bet numiro ir niekuom dėta geruolė slyvaitė, stovėjusi už 5 m nuo teplionių vietos. Tai kaip būtų su gėliukais, į kurių tarpą dirvinis vijoklis įsisuko? Kai tenka pakasinėti gėlyną, tai ten gėliukų šaknų kapiliarai išraizgę vientisą tinklą ir vienas kitą čiupinėja. Bijau, kad nuo 1 nuodų lašiuko būtų visiems atia...

jot.ka, gal jau ėmėtės kokių rudeninių gėlyno perstatymų? Ar vien planai planeliai dar tik?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 18 rugsėjo 2012 - 08:58
QUOTE(bitule @ 2012 09 17, 21:38)
Leliumai vaizdelius visada tenka peržiūrėti sulaikius kvėpavimą  wub.gif
Koks gausus pakartotinis šalavijų debesis  wub.gif

Ačiū 4u.gif

Lyg ir būtų nesąžininga įvardinti tik vieną augalą kaip labai pasiteisinusį (anksčiau minėjau katžolę "Walker's Low"), tad sudariau savo Top 5 smile.gif Pirmenybę teikiu visą (ar beveik visą) sezoną gerai atsodantiems augalams:

o Katžolės "Walker's Low" - meilę nusipelnė dėl nepailstamo žydėjimo ir bičių dūzgesio jose;

o Puošnieji šilokai (arba kitaip vilkpupės) - nors turiu ir veislinius ("Frosty Morn", "Portsman's Pride"), į Top 5 traukiu būtent rūšinį ("bobutinį") augalą. Auga puikiai, atrodo gerai visą sezoną - gražūs kupsteliai pavasarį ir vasarą, rudenį ilgas žydėjimas pritraukiantis pulkus bičių, be to žiemą jų apsnigtos "kepurės" atrodo žavingai. Veisliniai jo giminaičiai auga lėtokai ir dar viso savo grožio neatskleidė, tad (galbūt kol kas) nepakliuvo į Top'ą.

o Heuchera "Magic Miracle" - galbūt būsiu nesuprasta vyraujant "olandiškajai bangai" atstovaujančių augalų madai ir į dienos šviesą traukdama tai, kas lyg ir supasi ant jau nueinančios bangos, tačiau heucheros kaip bebūtų nuostabūs augalai. Patinka "Magic Miracle" kero "riebumas", spalva ir stabilus lapijos vaizdas visą sezoną. Gal pasirodys keista, bet žydėjimo metu ši alūnė man patinka mažiau, nei nežydinti (dėl to, kad gražuoliai lapai paskęsta "rūke").

o Akantas - išskirtinio stoto ir grožio augalas smile.gif Nors dabar jo išraiškingi žiedynai jau ruduoja
user posted image
, bandysiu juos išlaikyti ir žiemos sezonui.

o Paprastosios šilagėlės ("Alba", "Rubra") - vėlgi, dekoratyvus augalas visą sezoną, pavasarį nuostabūs žiedai, apie mėnesį žalsvi arba pilkai rusvi sėklų kamuoliukai ir napailstamai žalia lapija likusią sezono dalį. Kadangi manųjų jokia "zaraza" dar nei vieną sezoną nebuvo užpuolusi, pelnytai traukiu jas į šį penketuką.
Atsakyti
leliumai, ką jau protingo ir bepridursi prie šių augalėlių - jie visi tikrai nuostabūs thumbup.gif aišku pas mane jie visi menkučiai, bet žiūrint į tavuosius gėlynus tikiuosi, kad ateinančiam penkmety ir pas mane jie taip gražiai "subujos" biggrin.gif

o kiek maždaug ploto užima suaugęs akanto keras (kaip suprantu jis pas tave ne pirmi ir ne antri metai) ?
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 09 18, 09:55)
Praeitoje temoje leliumai rašė apie dirvinio vijoklio naikinimą Roundapu su buteliu iš po mineralinio, kad būtų tiksliau. <...> Tai kaip būtų su gėliukais, į kurių tarpą dirvinis vijoklis įsisuko? Kai tenka pakasinėti gėlyną, tai ten gėliukų šaknų kapiliarai išraizgę vientisą tinklą ir vienas kitą čiupinėja. Bijau, kad nuo 1 nuodų lašiuko būtų visiems atia...

naikindama tokiu būdu dirvinius vijoklius pašalinio poveikio sulaukiau tik anafaliui, bet man rodos kad čia iš tų laikų, kad dar dirvinius vijoklius bandžiau tepti nuodais naudodamasi šepetėliu (kas žino, gal užtiško kokis lašas ne ten kur reikia). Tiesa, mano gėlės nebuvo savo šaknimis pilnai išraizgę visos dirvos (nedideli sodinukai gana pagarbiais atstumais).
Papildyta:
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 18, 10:07)
kiek maždaug ploto užima suaugęs akanto keras (kaip suprantu jis pas tave ne pirmi ir ne antri metai) ?

pirktas 2010-ųjų pavasarį, tad skaičiuoja 3-iąjį sezoną mano valdose. Įtariu, kad suaugęs užims apie metrą, dabar šiek tiek dar trūksta iki to. Gal Knifofija pasakys tiksliau, pirkau iš jos.
Atsakyti
Turiu "žalią" klausimą apie vaisginas.
Auginu Ajuga reptans 'Burgundy Glow' tokiam pusiau pavėsiuke sudaromame gretimų augalų. Ji ten klesti ir greitai formuoja kilimą. Ar jos kilime pajėgtų augti veisliniai šilokai ("Frosty Morn" ir pan.), ežiuolės, t.y. ar jie prasimuštų pavasarį pro tą kilimą ir jis vėliau netrukdytų, ar vis gi būtų nustelbtos ir ežiuolės ir šilokai? Klausiu, nes tas vaisginų kilimas pasiekė šilokus su ežiuolėmis ir dabar galvoju, ar leisti jam užpildyti tarpus ar riboti tolimesnį plėtimąsi.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 09 18, 10:46)
Ar jos kilime pajėgtų augti veisliniai šilokai ("Frosty Morn" ir pan.), ežiuolės, t.y. ar jie prasimuštų pavasarį pro tą kilimą ir jis vėliau netrukdytų, ar vis gi būtų nustelbtos ir ežiuolės ir šilokai? Klausiu, nes tas vaisginų kilimas pasiekė šilokus su ežiuolėmis ir dabar galvoju, ar leisti jam užpildyti tarpus ar riboti tolimesnį plėtimąsi.

Pas mane visi šilokai sėkmingai prasimuša, bet jei kol kas jauni šilokiukai, tai galima leist vaizginoms žingsniuot aplink juos, o jau apie patį kerelį kol kas išraut.

Po metų antrų, kai šilokai "įsiganys", nebebus vaizginos baisios, nes jų šaknys mano galva nėra labai baisulingos ir viską užgožiančios (pas mane auga gan nemažas keturmetis vaizginų kilimas, keliauja jos aplink visus kaimyninius augalus, bet nesu pastebėjusi kad jie kažkaip skurstų dėl to).

Vat kaip su ežiuolėm patirties neturiu, bet ežiuolių šaknys nėra mažos, jei suaugęs keras, tai manau vienas stipresnių augalų ir vaizginų neturėtų išsigąst g.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 09 18, 10:46)
Turiu "žalią" klausimą apie vaisginas.
Auginu Ajuga reptans 'Burgundy Glow' tokiam pusiau pavėsiuke sudaromame gretimų augalų. Ji ten klesti ir greitai formuoja kilimą. Ar jos kilime pajėgtų augti veisliniai šilokai ("Frosty Morn" ir pan.), ežiuolės, t.y. ar jie prasimuštų pavasarį pro tą kilimą ir jis vėliau netrukdytų, ar vis gi būtų nustelbtos ir ežiuolės ir šilokai? Klausiu, nes tas vaisginų kilimas pasiekė šilokus su ežiuolėmis ir dabar galvoju, ar leisti jam užpildyti tarpus ar riboti tolimesnį plėtimąsi.

Sakyciau drasiai:) Nezinau ar si veisle irgi tokia, bet paprastesne vaisgina plinta nieko nebijodama.wink.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 09 18, 17:56)
Sakyciau drasiai:) Nezinau ar si veisle irgi tokia, bet paprastesne vaisgina plinta nieko nebijodama.wink.gif

kad vaizgina nieko nebijos, kokios ji veislės bebūtų, tai tikrai, bet kaip supratau leliumai kilo klausimas ar vaizginos kitos gėlės neišsigąstų g.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 18, 18:03)
kad vaizgina nieko nebijos, kokios ji veislės bebūtų, tai tikrai, bet kaip supratau leliumai kilo klausimas ar vaizginos kitos gėlės neišsigąstų g.gif

Neissigas.
Atsakyti
kaip laiku cia sneka apie vaizginas- man tas pats rupejo. dar visai nesenai parsiveziau isravetas is pazystamos vejos, o dabar jau rozems kojas apsikabino. pajuto skirtuma kur augt sienaujamoj vejoj, o kur gelyno komposte- isbujojo vos ne kaip kopustai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 09 18, 20:54)
kaip laiku cia sneka apie vaizginas <....>

Aplamai, šiose vietose yra daug aukso vertės info: ir toms, kurios kuria kolekcinį gėlyną, ir toms, kurios tveria sodą. Neskaičiau perdėm daug literatūros gėlių link, bet gryn pasąmonė, tikiuosi teisingai, išmąstė neperseniausiai čia smth1 pateiktos minties vingio prasmę. Aš kuriu, stengiuosi kurti, sodą – aplinką, kurios grožis yra suvokiamas, iš kur bežiūrėtum. O kolekcinio gėlyno grožis yra geriausiai matomas tik fragmentais, nėra visumos. Taip? Ne? Anyway... Tai apie ką aš čia?... Ach taip... Kaip bebūtų, o klausimai, kada ir kaip velėną lupt, ar kada sodint/persodint, yra aktualūs tiek sodininkėms, tiek kolekcininkėms, jei šiais reikalais užsiėmei šiemet ar prieš metus. Tai va, apsiimu surinkti visas vertingas šiais klausimais čia išreikštas mintis/citatas ir patalpinti kitoje, jau naujoje temoje, kaip atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus. Dar norėčiau tuom pat tikslu gauti atsakymus į klausimą, - kokiais atstumais sodinti gėles? Tik prašyčiau atsakymus sutalpinti į mažiau nei 20 šios temos puslapių... smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 18 rugsėjo 2012 - 21:02
QUOTE(vobla @ 2012 09 18, 20:54)
kaip laiku cia sneka apie vaizginas- man tas pats rupejo.  dar visai nesenai parsiveziau isravetas is pazystamos vejos, o dabar jau rozems kojas apsikabino. pajuto skirtuma kur augt sienaujamoj vejoj, o kur gelyno komposte- isbujojo vos ne kaip kopustai biggrin.gif

Iškrisiu iš vaisginų mylėtojų būrio, bet aš su jomis savo gėlynuose kovoju ir niekaip negaliu atsikratyti doh.gif Parsivežiau kažkada iš mamos porą mažyčių bordo spalvos kupstelių. Pas ją smėliukyje pavėsyje augo gana santūriai. O pas mane gavo drėgmės ir labai greitai okupavo kvadratinius metrus gėlynų. Šaknys jų smulkios, bet tankios ir tęsiasi per kastuvą ir giliau. Stengiuosi metodiškai išravėti, bet jos atželia ir mažiausių šaknų gabalėlių. Taigi labai pagalvočiau, prieš leisdama joms užimti didelius plotus - ilgam jos ten užsibus. O pas uošvius dar ir veja jų pilna. Nors esu mačiusi vieną įspūdingą gėlyną tik iš vaisginų ir šilokų. Bet vaisginos vienos karaliavo kokių 6 kvadratinių metrų plote biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 18 rugsėjo 2012 - 21:43