Gaudvilė, amarrile, vilties suteikianti jūsų patirtis. Ačiū. Gal ir pabaksnosiu kastuvu per šakneles mažumėlę...
smth1, gaila, kad nepasidavėte gėliatupdystės provokacijai... Būtų buvę įdomiau. Na ką gi, bent paklausiu dėl planuojamų hortenzijos kaimynų gebėjimo ramiai šalia jos gyventi: paparčio 'Burgundy Lace' (Athyrium), heucherų, viksvų? Plautė laikos gerai.
Bet nuotraukytes dėl viso pikto visgi dadursiu... Gal kas susigundys vietoj nakvišos bei šalia plautės ką pasodinti...
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 10 18, 18:42)
šviesiųjų hortenzijų šaknis galima apkapot ir taip sumažint užimamą plotą. Kažkada pati kapojau, gana bjaurus darbas. Likusiai daliai krūmo nieko blogo nenutiko, toliau sau bujoja.
Labas rytas.
Aš prieš trejus metus gana negailestingai apkapojau šaknis aplink visą krūmą, nes jau išvis užplėtus buvo pusę pietinio kiemelio. Jai jau nebežinau kiek metų. Ir ką, po tokio mano elgesio jinai nėmaž nesupyko ir toliau sau auga ir dovanoja dar didesnius žiedus.
Tikrai galima drąsiai mažint krūmą.
vi_, apie hortenzijas kaži ko naujo nepasakysiu. o dėl persodinėjimo, tai pritarsiu smth1 nuomonei, čia žolinimas tinkamas variantas, nes man teko persodint , pekla gyva. manosios parkeliavo iš močiutės namų, kur auga senas krūmas, nežinia kiek metų, tai tiesiog šonines atžalas man atskėlė, o likęs krūmas kaip gyveno taip gyvena. iš dabartinio mano augalyno, šalia hortenzijos auga ir miskantas, ir kraujalakė, ir astrai ir astrancijos, ir rūgtis, kol kas nesiskundžia niekas, bet gal dėl to, kad ir hortenzijos šioje vietoje tik antras sezonas. nepatiko tik rykštenei, nes ši nuo hortenzijos pasvirusi, atrodo lyg norėtų pabėgti, kai tuo tarpu rūgtis kabarojasi pinasi tarp hortenzijos šakų ir vargo nemato.
Mano paskutinieji žiedai.
Turiu klausimą. Taip susiklostė, kad bebaigiant gėlyno tvarkymą, sode negeras žmogus numetė prie kelio savaitės laiko kačiukus. Negalėjau jų palikt ten numirt, pasiėmiau ir išmaitinau buteliuku. Tas atėmė galimybę dorai baigt tvarkyt gėlyną: liko nesuklotos takelių plytelės, ir jaučiu, kad nebespėsiu nuravėti jau spėjusių priaugti dar labai mažų piktžolių - ypač plinta sode žliūgės ir laukinės našlaitės. Ateityje turėtų juos nustelbti mano susodinti "šliaužikai" - visokie šilokai, vaisginos ir t.t.
Kas bus, jei tikrai nebespėsiu nuravėt? Tuoj išvykstu į užsienį, kai grįšiu, bus jau vėlu.
Turiu klausimą. Taip susiklostė, kad bebaigiant gėlyno tvarkymą, sode negeras žmogus numetė prie kelio savaitės laiko kačiukus. Negalėjau jų palikt ten numirt, pasiėmiau ir išmaitinau buteliuku. Tas atėmė galimybę dorai baigt tvarkyt gėlyną: liko nesuklotos takelių plytelės, ir jaučiu, kad nebespėsiu nuravėti jau spėjusių priaugti dar labai mažų piktžolių - ypač plinta sode žliūgės ir laukinės našlaitės. Ateityje turėtų juos nustelbti mano susodinti "šliaužikai" - visokie šilokai, vaisginos ir t.t.
Kas bus, jei tikrai nebespėsiu nuravėt? Tuoj išvykstu į užsienį, kai grįšiu, bus jau vėlu.
*Gyta*, nieko nenutiks - nusiravėsit pavasarį. Būtų problematiška, jei piktžolės būtų subrandinusios sėklas, o kad taip nėra - akivaizdu.
QUOTE(leliumai @ 2012 10 21, 14:16)
*Gyta*, nieko nenutiks - nusiravėsit pavasarį. Būtų problematiška, jei piktžolės būtų subrandinusios sėklas, o kad taip nėra - akivaizdu.
Labai ačiū. Aišku, jokiom sėklom ten nekvepia, kai kurių pirmi lapeliai. Bet vat tas ir yra, kad tas ravėjimas daigelių - kruopštus pincetinis darbas, o, kaip žinia, rimti darbai nelaukia sode - susivežt viską, paruošt žiemai namelį ir t.t.
Visgi ruošiuos dar kurią dieną nuvaryt viena į sodą, kad nieks neskubintų. Gal ką spėsiu ir pribaigt.
Aš vėl pabandysiu iškišti nosį su savo reprezentacinės zonos augalynu. Kadangi žoliniai augalai "nušienauti" prieš šaltąjį sezoną, aiškiai matosi augalyno struktūra. Vasaros vaizdų specialiai šįkart nededu, kad mintys lengviau guldytųsi
Pagrindinis klausimas, kokius daugiamečius augalus(-ą) parinkti tarpų tarp sumedėjusių apželdinimui. Jei kam kils ir kokių "pašalinių" minčių apie šį kampelį, prašau jų nepasilaikyti sau. Tikslas - malonus akiai vaizdas.
Vaizdas nuo gatvelės link namo (takeliui tėra tik vieta, vis dar neišsirenkam dangos ir pritrūkstam laiko):
Vaizdas nuo namo link gatvelės:
Dalis arčiau gatvelės iš arčiau:
Dalis arčiau namo iš arčiau (tolėliau matyti dalis vidinio kiemelio augalyno, šiaip nuo gatvės žiūrint jis nekrenta į akis):
Ir dar vienas rakursas:
Kaip matyti iš nuotraukų, pasodinti įvairūs spygliuočiai, triskart pakartotas 1 veigelės 'Purpurea nana' + 2 veigelių 'Monet' derinys, netoli namo kairiojo kampo pasodinti paprasti jazminai, kolkvicija 'Pink Cloud' ir niponinė lanksva 'Snowmound'.
Žemė - priesmėlis, vieta atvira vakarų vėjams (gatvelės pusėje vakarai, namo pusėje - rytai). Saulėta, tik arčiau namo ryte būna šešėlis, tačiau neilgai.
Pagrindinis klausimas, kokius daugiamečius augalus(-ą) parinkti tarpų tarp sumedėjusių apželdinimui. Jei kam kils ir kokių "pašalinių" minčių apie šį kampelį, prašau jų nepasilaikyti sau. Tikslas - malonus akiai vaizdas.
Vaizdas nuo gatvelės link namo (takeliui tėra tik vieta, vis dar neišsirenkam dangos ir pritrūkstam laiko):
Vaizdas nuo namo link gatvelės:
Dalis arčiau gatvelės iš arčiau:
Dalis arčiau namo iš arčiau (tolėliau matyti dalis vidinio kiemelio augalyno, šiaip nuo gatvės žiūrint jis nekrenta į akis):
Ir dar vienas rakursas:
Kaip matyti iš nuotraukų, pasodinti įvairūs spygliuočiai, triskart pakartotas 1 veigelės 'Purpurea nana' + 2 veigelių 'Monet' derinys, netoli namo kairiojo kampo pasodinti paprasti jazminai, kolkvicija 'Pink Cloud' ir niponinė lanksva 'Snowmound'.
Žemė - priesmėlis, vieta atvira vakarų vėjams (gatvelės pusėje vakarai, namo pusėje - rytai). Saulėta, tik arčiau namo ryte būna šešėlis, tačiau neilgai.
Sveikos, galiu pagirti sias gelytes
http://www.seemnemaa...x.php?GID=13467
sejau pavasari is seklyciu siu, siuo metu zydi. mix ryskiai tokia kraujo spalvos ir geltona ryski pasitaike, uzsiauginau nedaug, bet jei kada kas darys bendra uzsakyma- kartosiu siu 100proc
http://www.seemnemaa...x.php?GID=13467
sejau pavasari is seklyciu siu, siuo metu zydi. mix ryskiai tokia kraujo spalvos ir geltona ryski pasitaike, uzsiauginau nedaug, bet jei kada kas darys bendra uzsakyma- kartosiu siu 100proc
QUOTE(leliumai @ 2012 10 21, 14:32)
kils ir kokių "pašalinių" minčių apie šį kampelį, prašau jų nepasilaikyti sau.
Mintys bus pašalinės, bet apie daugiametes, tai nesusiturėsiu
Dar prisimenu, kaip, atrodo visai neseniai, dėliojom blynus ant šio kampelio nuotraukų, o pasirodo kiek vandens jau nutekėjo, o ir vaizdas pasikeitė.
Kadangi paaugo "karkasiniai" sumedėję augalai, galbūt prašytųsi ir kitokia daugiamečių dėstymo koncepcija (dargi su rezervu ateičiai, kol krūmai pasieks savo tikrąjį dydį). Reikalas tas, kad stambėjant kopozicijos elementams, norisi išlaikyti mastelio proporciją kompozicijoj (ypatingai kalbant apie spalvinių dėmių dydį ir masyvumą), nes smulkus ir įmantrus gėlyno raštas gali pradėti disonuoti su monumentaliomis sumedėjusių formomis. Kitavertus stambesnis, ramesnis, nenusmulkintas gėlyno raštas gali padėti išgauti pageidaujamą vaizdo reprezentatyvumą.
Trumpiau , vizija tokia: visus tarpus tarp sumedėjusių apsodinti vienos rūšies (ar bent jau tos pačios spalvos) augalais, kurių žydėjimą keistų kiti vienarūšiai augalai, na gal dar su kokiais papildančiais niuansais. Iš esmės iš daugiamečių nedaryčiau jokios kompozicijos, jos tik sudarytų spalvinį užpildą sumdėjusių kompanijoje...
O dėl augalų pasirinkimo, tai mano galva šalavijai čia buvo idealu . Beliktų tik surasti jiems pamainą tarpe tarp žydėjimų, ir šachmatine tvarka, tolygiai pamaišyti tarp šalavijų .
Tą patį pagalvojau ir apie vi_ hortenziją, kuriai mažieji kaimynai po kojomis tik trukdo gyvenimą, o va lygiavertis partneris (a la jot.ka rūgtis) ar didesnis ramesnis kitų daugiamečių kilimas savo mase sudarytų rimtą atsvarą didingam krūmui.
QUOTE(vijoleta20 @ 2012 10 21, 14:54)
Oi koks grožis , o kokia daiginimo sėkmės paslaptis ? Kiek esu bandžiusi žaisti su raktažolių sėklomis, rezultate nei vieno daigo
Labai daug nuostabių vaizdų užderėjo temoj ir kas sakė, kad ruduo niūrus metas
QUOTE(leliumai @ 2012 10 21, 14:32)
Pritariu Bitulei Man irgi žiūrint labiausiai norisi ne augalų kompozicijos, o "patalėlio" sumedėjusiems. Ir šalavijai man čia buvo labai gerai, tik tarp jų maišyčiau ką nors švelnaus ir šilto. Gal tą patį daug kartų apkalbėtą gluda Arba žemų žoliukų saleles, pvz. neakštas melvenes.
Bežiūrint į švariai nušienautus gėlynus kilo klausimas, kokius augalus paliekat žiemoti nenukirptus? Šiandien kaip tik pati tuo užsiiminėjau ir man nepatinka rezultatas - labai netolygios skylės Nurėžiau visus vilkdalgius, taip pat tuos augalus, kurie buvo ligoti. Bet iš tikro norėtųsi palikti daugiau augalų žiemos vaizdui. Arba didžiąją dalį augalų pakeisti smilgiukais
aš gėlynus palieku miegot nieko nekoregavus, tvarkau pavasarį. kad ir grožio pas kai ką jau nebelikę, bet nelieka skylių, o paskui viskas tolygiai užsninga ir tiek.
QUOTE(jot.ka @ 2012 10 21, 20:20)
aš gėlynus palieku miegot nieko nekoregavus, tvarkau pavasarį. kad ir grožio pas kai ką jau nebelikę, bet nelieka skylių, o paskui viskas tolygiai užsninga ir tiek.
Aš visad viską palieku žiemai - iš tolo net labai gražiai atrodo skirtingų spalvų lopinėliai ir man net dekoratyviau nei nurėžtų lapų kupstai Galiausiai ir šiokia tokia trąša, nes vėlyvą rudenį ir žiemą daug kas supūna - pavasarį būna žymiai mažiau tvarkyt nei rudenį