Dėl ,,Avietinių oskarų" Visos gėlės jei auga gėlyne yra mylimos, už tam tikras savybes, bet numylėtinės yra:
1.
Heucheros, heucherelės, tiarelės - spalvingi lapai nelepus būdas, meilė iš pirmo žvilgsnio..
iš šios grupelės norėčiau išskirti -
Stormy Seas, Sweet Tea mylimukėTiesa, kiek blogiau žiemojo ,,Electra", ,,Amber Waves".
2.
Vaizginos-visiškai nereiklios, gražūs lapai, nuostabiai gan ilgai žydi, greit plinta ir lengvai užpildo užduotą erdvę, kaip p. Gintaras pasakytų-myliu už jų meilę gyvenimui..
patinka ir naujos jų atmainos, ieškau ,,Arctic fox", gal kuri turit pasidalinti?
Išskirčiau ,,Burgundy Glow", ,,Black Scallop".
3.
Flioksai. Tiek šliaužiantys tiek šluoteliniai, nu nereiklūs, daugiamečiai-žydi kaip už motiną tėvynę..ir kilimais ir žiedų bombom..
4.
Įv. dekoratyviniai česnakai - na koks gėlynas be jų- gražiausia man: ,,
Purple sensation"-dėl jų purumo, spalvos ryškumo, ,,
Shubertii"-na ten tai fejerverkas, dydis nerealus, ,,
Karataviensii"-nu su niekuo nesupainiosi, akį traukia žydėjimo metu kaip magnetas, ir ,,
Sphaerocephalon" šių vis dar ieškau-gražučiai man, ryškūs vyšniniai, na purple spurgiukai..
5. KRAUJAŽOLĖ-ŠIŲ METŲ ATRADIMAS iškart į geriausių dešimtuką-o gi labai fotogeniška, žydi veik visą vasarą, puri, pats krūmas lengvas, daugybė šakelių, padeda įkomponuoti daugybę stambiažiedžių. Kaip ir apjungia, papildo, neįkyrios spalvos, kaip fonas.Keista auginau daug metų, bet niekad nekrito ji man į akį..Gal nebuvo tos tinkamos spalvos, rūšies..
Antras metų atradimas- rūgtis( būtent Persicaria affinis)-tikrai žydi visą vasarą..tikra gėlių čempionė.
O juk seniau net nepagalvodavau, kad reikia ir foninių neįkyrių augalų, visad atkreipdavau dėmesį tik į solistus..
6.
Astilbės, arunkai, vingiorykštės-purių margaspalvių šluotelių mylėtojams.
Mylimiausia astilbė chinensis var.pumila, Erika, Europa, Anita Pfaifer, Veisse glory, didysis arunkas...
6.
Bijūnai. Nauja passija šiais metais, nors turėjau jų nemažai, noriu vis daugiau. Šiemet papildžiau jų net naujom 12 veislių. Uoj kitąmet bus naujų nuotraukų..
Gražiausios: Stambiais žiedynais, ypač taisyklinga super pilnavidurė forma ir nauja mada tuščiaviduriams..: Felix Supreme, Kelway's Glory, Henry A,Sass, Mons.Charles Levegne, Myrtle Gentry - aišku jei Kauno botanikos sode nesukeisti pavadinimai...Do TELL, mano ieškoma Žemchuznaja Rossyp, Carrara, Sword Dance., tęsčiau ir tęsčiau sąrašą..
7.
Šilokai - nelepūs, įvairiapusiai, margaspalviai, daugiaaukščiai. Išskirčiau ,,Angeliną", ir ,,Purple Emperor", keista bet yra ir tokių su kuriais nesusidraugauju, pvz.pastarasis- man be proto gražus, bet savo sraigių dėka, jis veik baigia nunykti, rudeniop nepamatau jų grožio. Lieka nugraužti pliki stiebai , apie žiedūs nėr ką ir kalbėt.
8.
Pševalskio gaurė-tobula gražuolė nėr ką ir bepridurti.
9.
Snapučiai- net nesiplėsiu kokia įvairovė, juk be solistų augalų reikia ir tokių užpildančių..papildančių, paprastai puošnių. Gražiausias man atstovas- geranium magnificum ,,Rosemoor", ,,Orion" ir ,,Max Frey". Dar tik susipažįstu su šiais augalais, daugybė atmainų, vis dar ieškau išmėginu..kol kas myliu visus turimus snapučius..
10.
Rožės...Nieko daugiau apie jas nerašysiu, tiek jau visko prirašyta...
Iš sąrašo matosi, kad iš visų jėgų stengiuosi nepasiduoti olandiškai bangai.
Kaip kažkas minėjo, meilė augalams nepastovi (gal Rasa, pastebiu jos ypač didelę įtaką šiame forume nors pati ji čia nerašo.. paradoksas..) Greit keičiasi mylimieji favoritai vietomis, vieni iškrenta, kiti nusileidžia savo reitingų lentelėje, matyt nuo amžiaus, nuotaikos, grožio supratimo..
Pastaruoju metu man patinka visi šluoteliniai augalai ir burbuliukais žydintys, spalva kaip ne keista balta, kurios seniau labai vengiau- o dabar vis daugiau pastebiu jos privalumus, ypač vėlai vakare ir kaip ir suriša visus gėliukus, ir aišku nuo seno vyšninė- bordinė- violetinė...
Nevengiu ir neapriboju savęs kitomis spalvomis, visos gražios, svarbu tinkamoj kompanijoje ir ne spalvų jūroj. Ne visad man dar pavyksta, nors jau daugiau nei 25 metus gėlės, augalai - mano mylimiausias hobis, gal net sakyčiau manija..kuri įtraukia, džiugina atpalaiduoja, nuskraidina..
Ir aišku, man gėlynas- ne vien žydinčios gėlės, tai buvo mano gėlininkystės manijos pradžioj- jei ne žydi, tai kam gėlyne reikalinga..juokina prisiminus..kaip tai seniai buvo..
Norisi visumos- mano gražaus gėlyno supratimas-bendram plote įkomponuoti tiek žydintys margaspalviai lapuočiai, suteikiantys gėlynui apimties, papildantys sodą ne tik žiedais, ar margintais lapais, bet ir kvapais (jazminai, alyvos, sedulos, magnolijos, azalijos ir t.t..). Beje, tai dar viena neatsiejama mano sodo dalis- kad sodas ne tik žydėtų, bet ir kvepėtų, virpintų ten giliau, apimtų visus mūsų receptorius, ir aispros žodžiai man įsiminė, kad lietųsi per kraštus žiedai, gal ne visai tiksliai, bet mane tai ypač žavi, kai persiliejantys nuo svorio žiedų kupolai susilieja pereina vieni į kitus, apjungia, papildo, užpildo...
Ir aišku spygliuočiai- dekoratyvūs ir suteikiantys žalumos pilkumos..spalvų, fono visą sezoną, ypač žiemą, ką bekalbėt apie oro valymą, ypač mieste. Na vieni privalumai ir ne vieno trūkumo. O jau jų įvairovė..tai oho.. Rinkis ko tik širdelė geidžia ir mūsų platumos leidžia.
O jau visa kita, kai yra šis stuburas, užpildo gėlės. Dominuojančios-daugiametės, nelepios, puošiančios žiedais, lapų faktūra, jei nežydi, tai puošia margintais lapais, vėl gi svarbus kvapas. Kaip pvz. Hiacintai...
Stengiuosi, kad gėlyne nebūtų tuštumos, kad nuo pavasario iki rudens būtų ,,veiksmo" - žydėjimo, ir jei pavasarį vyrauja vienos spalvos, vasara gėlynas atrodo visai kitaip, rudenį- parodo dar kitą vaizdą..
Taip pat labai patinka kai vienos rūšies augalų būna daugiau, atsiskleidžia visas jų grožis, tas ateina su laiku..
Kad ir kokie bebūtų norai permainom, savo vizijos įgyvendinimui mane apriboja laikas, finansai..Kartais norisi tiesiog džiaugtis ir mėgautis, pavargau nuo revoliucijų.
Smagiausia gerti karštą gėrimą lyjant žiedlapių lietui, lengvu vėjeliu dvelktelėjimu užuosti svaigius romatiškus lengvus žiedų aromatus, užmerkus akis girdėti paukštelių ulbavimą, smagų čiauškėjimą, bičių dūzgimą,..ir grožėtis žiedų ir formų jūra...(taip jūra, 6a. sklype..
, nes vietos daržovėm veik nebeliko ir visur kur tik galima pasodintos gėlės..) nu manjakė..ką čia bepridursi..
O viskas prasidėjo dar kai man buvo 6..mėgau gėlytes, skyniau uosčiau, norėjau mėginti jas auginti, padėjau mamai jas parduoti..turbūt kaip ir dauguma..mergaičių. 11m jau pati tįsiau augalus iš miškų, pievų..sodinau eksperimentavau.. Labai daug ko išmokė greta gyvenanti kaimynė Onutė..vis dar Ją menu geru žodžiu..Oj kiek gėrybių pateko į mano gėlyną Jos dėka.O kai sodą paveldėjau iš senelio, tai ir prasidėjo..reformos( kiek mano vaikiškos jėgos leido..15m.-iš apleisto gūdaus seno obelų-vyšnių sodo, su kur ne kur išlindusiu žiedeliu,užverstų malkų-lentų krūvom, su galybe sandėlių..salndėliukų kur prikrauta įv. šlamšto, jau nekalbu apie užkastus ,,lobius" (su vyru radom ne vieną stiklainį, pinigų deja-ne..
, kirvių, įv.metalo, net metalinę lovą..)-iki šių dienų paversti žydinčia oaze(man)...mieste. Gailiuos, kad riboja plotas, norai beribiai, bet matyt nespėčiau ir nesusitvarkyčiau.. Kalbant apie norus..pamatau naujoką augalėlį, kurio dar nepažįstu, bet užkabina kažkuo, ir noriu.....man ta stadija..nepraeinama..
Su augalais draugauju senokai, bet vis dar darau klaidų, vis dar atrandu, kad nežinau to ar kažko kito.. ir čia praverčia šis forumas ir gelbsti dėdė Googlas..
Negaliu nepaminėti ir gėlyno nuolatinių lankytojų, be kurių jis būtų dirbtinis, negyvas, negyvenamas: tai drugeliai, laumžirgiai, širšės, bitės, galybė paukščių, driežų, katinų, aplanko ir ežiukai, užklysta voverės..net šešką mačiau..
,kartą užklydo net dekoratyvinis gaidys, gražus miniatiūrinis kaip iš pasakos tupėjo ant žydinčios slyvos šakos.. Dvikojų neminėsiu..
Neseniai dar naujovė atšilus orams- ogi gausybė oro balionų praskrenda virš galvų..Net nežinau džiaugtis ar rūpintis, kartais į juos žiūrint ir neramu būna..Turiu ir ne tokių mielų svečių- tai sraigės ir ne vieną tūkstantį
, o tai jau visai kita tema..
TAD BENRAI mano sodas-gėlynas aprūpina ne tik reikalingiausiais, o ir retais vaisiais, gausybe žiedų, spalvų ir pojūčių, bet ir gera nuotaika. Šiam kartui tiek išsiplėčiau..