turiu klausimą, visos nuomonės įdomios.
Pagal kokius kriterijus renkatės medžius savam sklypui? Na apšvietimas, dirvožemis visa tai aišku, mano tikslas savas valdas įlieti į natūralų kraštovaizdį, aplink lygut lygutėliai laukai, bet ne vienkiemis, šalia kaimynų sklypas, atribotas tujomis. mąstau, kad natūraliai atrodytų rūšiniai augalai, bet kaip pasirint? Kiek važiuodama stebiu apylinkes, tai pievose medžių nėra, karklai, šaltalankiai sėjasi, senesnėse pievose jau matosi dygstančios pušys, ir beržai. Tai gal labai neiškrisčiau iš bendros aplinkos jei pas mane taip pat atsirastų pušų, ne kalnapušių, o rūšinių paprastų? Toje sklypo dalyje neplanuoju sodinti vaismedžių ir kito ''valgomo'' gėrio, dabar tai yra mintis palikti erdvę vaikams, su keliais medžiais. O gal smth1 užves ant kelio, kad ne nuo to galo planuoju?
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 21, 17:31)
Pagal kokius kriterijus renkatės medžius savam sklypui?
pas mane kriterijus ko gero vienas- pusyno zeme alpink praktiskai nera sodu- matau bergzdzias kaimynu pastangas uzsiaugint kazka valgomo, todel pas save vaismedziu nesodinu. uztat pas mus labai puikiai auga visokio plauko pusys ir kadagiai.
vyras yra visur prikaisiojes azuoliuku, pradzioj nervinaus, dabar matau, kad neuzaugs na tai tegu pazaidzia, kol pats isitikins.
siuo metu mano pusyse- ruduo. seni spygliai geltonuoja. tik juodoji pusis siemet neturi pertekliniu senu spygliu.
bandymas auginti akacija baigesi fiasko. pirma ziema ja nuede kiskiai( neaprisau, nes nepamaniau, kad ji valgoma). atzele nuo saknu galingas augalas. gal pusantro metro per sezona. nepririsau. vejai nulauze ir amen.
ten, kur kada nors bus varteliai vargsta sermuksnis. teoriskai turetu mus saugot nuo pikto, bet taip gaunasi, kad tai as ji saugau nuo pikto ir rugstaus dirvozemio
dar auga maumedis, zagrenis ir vsio...
dar berzu yra. siti ir ant stogo gali augti. bet mano skypo vizija tikrai be ju. tik gaila, kad su vyru sia tema nesusisnekam. galetu patys savaime uzsilenkt kaip tai daro save gerbiantys azuolai, bet ne, auga blyn...
taip, kad visgi svarbiausis kriterijus- dirvozemis. nepakeisiu as jo visame sklype, belieka prisitaikyt. o pysys, smelzemis, man visai tinka ir patinka. kazkaip laukai sutampa
aš galvoju, kad geriausiai būtų tai, kas ir auga aplink, kaip pas jus pušys. pagal mano kieme esantį viršutinį dirvos sluoksnį, tai atrodo priemolis, sunkoka žemė ir pušys lyg ir neturėtų augt, bet būtent jos savaiminukės ir sėjasi aplinkiniuose laukuose, beržai taip pat, tai galvoju, visgi gal joms tinkamas toks dirvožemis, nes po juodžemio riebiu sluoksniu yra smėlio, gana nemažai. Beržai man gražu, nostalgija iš vaikystės močiutės kiemui, bet galvoju dar ir apie kaimynus, visgi beržas su savo sėklytėm ir smulkiais lapukais sudarytų darbo ne tik man, bet ir kaimynam, tai galvoju, kad visgi gal labiau tiktų pušys, gretimam sklype aptikau pasisėjusį šermukšnį, šitas medis man irgi patinka, bet bent jau sėjinukas, tai kol kas kasmet serga...
taip, berzai - gyva beda. butent atvargau su jais visa vaikyste tevu sode nes kaimynu sklype augo. rudeni tonos lapu, seklyciu pilni plaukai, maistas, akys
sermuksnis ir pas mane serga. siemet nupurskiau kai rozes purskiau, gal kitamet bus geriau. pavasari ji dar amarai istisai puole. jauciasi, kad augalas ne savo puode sedi...
--------
manau dar viena kriterijus- su medziu turi sutapti biolaukai. medi reikia jausti. jei nerandi ''bendros kalbos'' bet kaimynas toki augina ir pas ji gerai atrodo- manau neverta net su gelem ne visom susisneku. kazkodel nemegstu hortenziju, snapucio- net nezadu ju pas save uzsiveist. uztat visad rasdavau bendra kalba su rozem, jos man net neduria.
sermuksnis ir pas mane serga. siemet nupurskiau kai rozes purskiau, gal kitamet bus geriau. pavasari ji dar amarai istisai puole. jauciasi, kad augalas ne savo puode sedi...
--------
manau dar viena kriterijus- su medziu turi sutapti biolaukai. medi reikia jausti. jei nerandi ''bendros kalbos'' bet kaimynas toki augina ir pas ji gerai atrodo- manau neverta net su gelem ne visom susisneku. kazkodel nemegstu hortenziju, snapucio- net nezadu ju pas save uzsiveist. uztat visad rasdavau bendra kalba su rozem, jos man net neduria.
o kaip jūs biolaukus su medžiu tikrinat? ar tai lygu patinka nepatinka?
Papildyta:
oi, užsimiršau, kad čia kvietkų tema, galit neatsakinėt. atsiprašau
Papildyta:
oi, užsimiršau, kad čia kvietkų tema, galit neatsakinėt. atsiprašau
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 21, 19:08)
o kaip jūs biolaukus su medžiu tikrinat? ar tai lygu patinka nepatinka?
patinka- nepatinka tai ka mato akys.
bet tai ne tai- kazkaip i jauku/nejauku panasiau.
jei salia augalo jauti komforta, glamoneji akim, ranka tiesaisi ji paliesti ir silta viduj- sakyciau biolaukai puikiai sutampa
o jei tik protu matai- ''oj koks gazus rododendras- sitiek ziedu'', bet pas augalas kelia kazkoki diskomforta- lyg dvejone, lyg salti- vadinas ne mano.
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 21, 18:51)
aš galvoju, kad geriausiai būtų tai, kas ir auga aplink, kaip pas jus pušys. pagal mano kieme esantį viršutinį dirvos sluoksnį, tai atrodo priemolis, sunkoka žemė ir pušys lyg ir neturėtų augt, bet būtent jos savaiminukės ir sėjasi aplinkiniuose laukuose, beržai taip pat, tai galvoju, visgi gal joms tinkamas toks dirvožemis, nes po juodžemio riebiu sluoksniu yra smėlio, gana nemažai. Beržai man gražu, nostalgija iš vaikystės močiutės kiemui, bet galvoju dar ir apie kaimynus, visgi beržas su savo sėklytėm ir smulkiais lapukais sudarytų darbo ne tik man, bet ir kaimynam, tai galvoju, kad visgi gal labiau tiktų pušys, gretimam sklype aptikau pasisėjusį šermukšnį, šitas medis man irgi patinka, bet bent jau sėjinukas, tai kol kas kasmet serga...
Paprastosios pusys prisitaiko augti ivairiuose dirvozemiuose, isskyrus uzmirkusius.
Keletas mano gėliukų
vėlyviai tai šen, tai ten kiša nosį
saulainė Sahin's Early Flowerer vis dar švyti kaip saulytė...
...saulainė Canaria ir šlamainis šviečia iš tolo
pirmieji blakėžudės žiedai - pernai rudenį pirkta su dviem mažais lapukais, šiemet šiokį tokį "kuodą" užsiaugino ir kelis žiedelius jau parodė
vėlyviai tai šen, tai ten kiša nosį
saulainė Sahin's Early Flowerer vis dar švyti kaip saulytė...
...saulainė Canaria ir šlamainis šviečia iš tolo
pirmieji blakėžudės žiedai - pernai rudenį pirkta su dviem mažais lapukais, šiemet šiokį tokį "kuodą" užsiaugino ir kelis žiedelius jau parodė
Vobla, tik du šliaužiančius kadagius turiu galimybę stebėt, specialiai ieškojau tokio, kuris tik kelis cm nuo dirvos paviršiaus būtų 'pasikėlęs'. Pirkau ne LT ir kai ieškojau aplink Kauną, niekur neradau. Gal savaitgalį pavyks etiketę rast.
Oi, čia sau ar vaikaičiams? Reiktų paieškot info, per kiek dešimtmečių susiformuoja pagalvėlių vainikas. Spėju 50-60 metų.
Ateity sodinsiu juodąją ir geltonąją pušis, dekoratyvesnės už p. sylvestris.
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 21, 17:31)
Tai gal labai neiškrisčiau iš bendros aplinkos jei pas mane taip pat atsirastų pušų, ne kalnapušių, o rūšinių paprastų?
Oi, čia sau ar vaikaičiams? Reiktų paieškot info, per kiek dešimtmečių susiformuoja pagalvėlių vainikas. Spėju 50-60 metų.
Ateity sodinsiu juodąją ir geltonąją pušis, dekoratyvesnės už p. sylvestris.
QUOTE(aispra @ 2012 09 21, 10:43)
Leliumai, labai gilu. Kažkaip pirma asociacija, kad kuriate aplinką "su šaknimis". Daugumą iš mūsų kuria gėlynus, o jūs tėviškę. Labai labai daug saugumo ir stabilumo
Ačiū, aispra Kol kas nedrįstu svajonių sodo siekiamybės įvardinti Tėviškės kūrimu, nes tai kur kas daugiau nei puikus sodas. Bet svajonėms ribos nenubrėši - jų sparnai platūs...
mumrikai, gražus "Canaria" ir šlamainio derinukas