Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V

šiandien vienatūrio pusė bagažinės naujų kvietkų parkeliavo. Laukiu atsiliepiant, kas dar taip energingai kartu pirko iš daugiamečių.lt. Tikrai tikrai turėtų šioj temoj lankytis bigsmile.gif
Atsakyti

vargu bau ar busiu nuveikus ka gero- pora dideliu eraicinu pasmulkinau- tipo dabar turesiu daug g.gif . zinau, kad geriau tai daryti jau tikra rudeni, bet kai orai tokie rudeniski- taip uzniestejo nagai blush2.gif vakar persodinejau muilines gubojas. na tokias sprindzio dydzio- nepanasu, kad jos nores gyent. atrodo visai nusibaige- vargu bau ar tokios pakels galvas ir kabinsis gyventi g.gif zodziu, as tai niokojimu uzsiimu. dar nukirpau visas juozazoles. nors zydejo virsunes, bet jau isgriuve , suplaktos krusos- jokio grozio. dabar ju kaimynams bus lengviau kvepuot.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vobla: 09 rugpjūčio 2012 - 19:44
QUOTE(vi_ @ 2012 08 09, 19:10)
<...>

na daugmaž aiški idėja, jau buvau primiršus, kad gėlynų temos, patikę matyti deriniai smile.gif. vienok, gal tuomet papildantys augalai galėtų būti neutralesni,nes tarkim , jei pagrindas yra astrai kraujalakės rūgtis ir šeivamedis su veronikūnais(jei gerai supratau), tai kaip ir tas ryškus tamsus plėmas būtų šeivamedis, kurio spalvą lengvai atkartotų kraujalakių bumbuliukai, ir ta tamsi spalva visame kitame ažūre neatrodytų sunki, o kai jai į ''pagalbą'' ateina juodas astras(stabus juodas blynas), dar berods ir tamsių ežiuolių ten yra, dar kažkur matronos atsiranda, tai tamsi spalva tampa nebe akcentu, o dominante. na bet čia tik mano pamąstymai, neperšu savo nuomonės ginkdie 4u.gif .

na o dėl žvakių saulainių chebrai, tai jei veronikūnas atpuola, gal tiktų veronikos, šitos atrodo gan didutės http://www.daugiamet...s...t&Itemid=58

http://www.daugiamet...s...t&Itemid=58

o čia ir pilkšvi lapai ir žvakiniai žiedynai, bet realiai nesu mačiusi šio augalo http://www.daugiamet...s...t&Itemid=58

p.s. nu bralia, kaip man jūsų saulainės patinka, baltai pavydžiu wub.gif
Papildyta:
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 08 09, 19:14)
šiandien vienatūrio pusė bagažinės naujų kvietkų parkeliavo. Laukiu atsiliepiant, kas dar taip energingai kartu pirko iš daugiamečių.lt. Tikrai tikrai turėtų šioj temoj lankytis  bigsmile.gif

kaip norėčiau būti aš tiek kvietkų parsivarius....smile.gif, tai pasakokit, kas kaip, taip smalsu ką įsigijot, kokias mintis realizuojat
Papildyta:
Vobla, tai kaip su tom juozažolėm gaunasi, pačios prarado dekoratyvumą, ar vėtros nuniokojo nepataisomai?
Papildyta:
o mano gėlynai ilsisi, prieš kelias dienas apravėjau, o dabar yra kaip yra. šiandien visą dieną nieko ir nenuveikiau, vaikščiojau ratais, žiūrėjau pro visus langus, iš skirtingų kiemo vietų, išvada rekonstruot reik, bet viską iš eilės. nežinau, kada to imsiuos, neturiu kur krūmus iškelt, o kol jie savo vietoj, tai daugiamečių rokiruotės nieko nekeičia. bet kas tikrai nepatinka, tai jau prieš kelias savaites aptarinėtas kampas su karpažole, rūgtim, astrais ir hortenzija.
kaip jau tada vi_ buvo pastebėjusi, hortenzijos ir rūgties lapija per vienoda, o raudoni žiedai tik iš arti kažkiek sugeba konkuruoti su hortenzija. o kadangi gėlynas daugiau skirtas žiūrėti iš toliau, tai nepatinka man tas kampas, ypač karpažolė, jau lėks jinai iš to gėlyno už tą išsikėtimą, parišimas man ją išdarko, man patinka kad šakos svyra į šonus, bet kad ta centrą užkišt...nžn, arba nemoku.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 08 09, 21:49)

Vobla, tai kaip su tom juozažolėm gaunasi, pačios prarado dekoratyvumą, ar vėtros nuniokojo nepataisomai?

del vetros ir krusos liko tik melynas blynas verysad.gif . plius per dideli plota jos pas mane sugulusios uzeme. jei but vienas krumas- buc palikus ir toki issisketusi. virsunes dar buvo melynos, nors didzioji ziedo dalis jau perzydejusi. bet faktura vis tiek tokia israiskinga- kazkieno fone gerai ziuretusi. deja, pas mane jos ir be fono, taip, kad...
pasipiktine biciu spieciai lydejo tuos ziedus iki pat kompostines doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 08 09, 20:14)
šiandien vienatūrio pusė bagažinės naujų kvietkų parkeliavo. Laukiu atsiliepiant, kas dar taip energingai kartu pirko iš daugiamečių.lt. Tikrai tikrai turėtų šioj temoj lankytis  bigsmile.gif

Prašom girtis pirkiniais - labai smalsu kokio gėrio prisipirkot bigsmile.gif
Atsakyti
jot.ka, veronikos nebloga idėja. Dar šalavijai yra į tą temą. Tik turint omenyje, kad rykštenės kompanija yra (bus) maždaug 1 m aukščio, sunku bus rast tarp paminėtųjų tokių aukštuolių.
Tarp baltų gėliukų šiandien prisiminiau flioksus ir ramunes. Dar yra baltos ežiuolės. smile.gif
Su bordine spalva išties kiek persūdžiau. Ypač su potamsiomis kraujalakėmis juodulio astro fone. Bet į šviesesnes Pink Tanna jų nesigaus pakeisti, nes priešais jas yra maždaug tokios pačios spalvos astras Brilliant. Ežiuoles tikrai teks pakaitalioti į kokias morkines, baltas ar bent alyvines. Dar gerai, kad prie juodulio astro paliko tupėti ir nesimato bordinė astrancija... Būčiau užmėtyta avietiniais pomidorais... smile.gif Ai... tiek tos... tuoj pražys astriukai, ir viskas bus gerai tam kartui. smile.gif
Bet žiūriu judvi (jot.ka ir vobla) kotais į rovimą patraukė. Negražu taip. Bent bitučių pagailėtumėte... smile.gif

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 08 09, 22:00)
na o dėl žvakių saulainių chebrai, tai jei veronikūnas atpuola, gal tiktų veronikos, šitos atrodo gan didutės http://www.daugiamet...s...t&Itemid=58

http://www.daugiamet...s...t&Itemid=58

šios dvi paminėtos taip pat atkeliavo, tai nuotraukose atrodo įspūdingiau, augančių vazonuose - tik patenkinamai. Žiedynai gana smulkūs ir jau grožį reikia iš arti įžiūrėt bent jau kol vazonėliuose auga.
QUOTE(jot.ka @ 2012 08 09, 22:00)
kaip norėčiau būti aš tiek kvietkų parsivarius....smile.gif, tai pasakokit, kas kaip, taip smalsu ką įsigijot, kokias mintis realizuojat

a pačios daugiametės.lt domina? bigsmile.gif Tai reprezentacinę zoną susitvarkė, realūs deriniai 'gyvai', jei tik kam kyla klausimų, kaip ir kas atrodytų kompanijoj.

Šalia sandėliuojamų yra dėžėse surinkti deriniai, taip pat galima pasinaudoti galimybe be didelio streso susikomplektuot vietoj.

O planų kas ir su kuo dar negaliu išduot, o tai yra prakeiksmas, kad garsiai ištarus viskas ima ir apsiverčia aukštyn kojom doh.gif . 'Po to' galėsiu pasidalint mintimis 4u.gif

QUOTE(mumrikas @ 2012 08 09, 22:31)
Prašom girtis pirkiniais - labai smalsu kokio gėrio prisipirkot  bigsmile.gif

ančiasnapės veronikos 'Christa' ir 'Christa Bubble Gum', Veronica austriaca subsp. teucrium 'Knallblau' ir dar kelios, Gaillardia x grandiflora 'Oranges & Lemons', Gaillardia aristata Gallo® Peach, ežiuolės: 'Buttercream', 'Secret joy' ir 'Piccolino' ( gyvai vaizdas žymiai įspūdingesnIs nei internetinės foto), Knautia macedonica 'Mars Midget', Verbascum 'Clementine' ir t.t.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 10 rugpjūčio 2012 - 02:10
QUOTE(vi_ @ 2012 08 09, 23:49)
Bet žiūriu judvi (jot.ka ir vobla) kotais į rovimą patraukė. Negražu taip. Bent bitučių pagailėtumėte... smile.gif

po metų dvejų trejų Jums, vi, irgi gresia įstoti į rovikių gretas smile.gif Arba naujų arimų plėšikių - ši prognozė, matyt, malonesnė būtų smile.gif Jūsų gėlynų ausytės jau dabar matosi esančios per mažos numatytiems deriniams. Jei pagal visus dėsnius, iš pradžių sodinam visko baisiai daug ir įvairaus ir dar dažnai numažinam atstumus, skirtingų gėlių po vieną-tris kerelius. Paskui įvairovė viename plote mažėja, vieno - trijų kelmelių grupės išplečiamos iki nemažų plotelių, "išvarytieji iš rojaus" augalai arba keliauja į naujus augalynus, arba pas kitus kvietkų mylėtojus, arba grįžta atgal po metų kitų komposto pavidalu.
Pastaraisiais metais irgi tapau labiau rovike nei sodintoja - mažinuosi daugiamečių įvairovę, didinu jų plotelius, atsisakau dekoratyvumo lūkesčių nepateisinusių, neprisitaikiusių prie esamų augimo sqąlygų ar tiesiog neįsipaišusių į bendrą vaizdą gėlių.

O čia vieno augalyno istorija, iliustravimui kaip augalai migravo:
2008-ieji:
foto 1
foto 2

2009-ieji:
foto 3
foto 4
foto 5

2010-ieji:
foto 6
foto 7
foto 8

2011-ieji:
foto 9
foto 10

2012-ieji:
foto 11
foto 12
foto 13
foto 14

ir tai dar ne pabaiga: veronikoms teks ieškot naujų namų arba deleguot į kompostą, "Helen von Stein" ausys užims jų vietą, sibirinius vilkdalgius teks traukt link pakraščių iš po lazdyno, poavižės vietoj penkių vos telpančių kerų teks palikti du, lelijos keliaus į kitą vietą...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 10 rugpjūčio 2012 - 06:32
QUOTE(leliumai @ 2012 08 10, 07:29)
O čia vieno augalyno istorija, iliustravimui kaip augalai migravo:

Leliumai, gražūs ieškojimai ir daug drąsos keisti 4u.gif Gal kam tokie ryškūs pokyčiai kasmet ir gali pasirodyti kaip laiko ir augalų švaistymas, bet eksperimentavimo ir galiausiai atradimo džiaugsmo tikrai turėtų būti labai daug biggrin.gif

O kuo nusikalto veronikos, kad jas be išlygų į kompostą, o ne į kokį kitą gėlynėlį? Šių metų nuotraukoje atrodo tikrai įspūdingai, beveik netikroviškai, lyg būtų su kompiuteriu supaišytos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 08 09, 22:49)

Tarp baltų gėliukų šiandien prisiminiau flioksus ir ramunes. Dar yra baltos ežiuolės. smile.gif
Su bordine spalva išties kiek persūdžiau. Ypač su potamsiomis kraujalakėmis juodulio astro fone. Bet į šviesesnes Pink Tanna jų nesigaus pakeisti, nes priešais jas yra maždaug tokios pačios spalvos astras Brilliant. Ežiuoles tikrai teks pakaitalioti į kokias morkines, baltas ar bent alyvines. Dar gerai, kad prie juodulio astro paliko tupėti ir nesimato bordinė astrancija... Būčiau užmėtyta avietiniais pomidorais... smile.gif Ai... tiek tos... tuoj pražys astriukai, ir viskas bus gerai tam kartui. smile.gif

o baltus gėliukus priminkite kur talpinsit? pas bordinius?.
pomidorais čia nieks tikriausiai nesimėtys biggrin.gif

o apie rovimą labai tiksliai pasakė leliumai, pas mane būten ta situacija, kai pavasarį užsivežiau krūvą naujienų, o išplėštos velėnos deja nebuvo, tai sutūpė viskas, per mažais atstumais, per didelė įvairovė ir t.t. pirminis besaikis noras turėti visus gražius augalaus su laiku praeina, ir pamažu gėlynai darosi subtilesni (man dar saiko stadija deja neatėjo...).

leliumai, puiki iliustracija kaip kinta gėlynai. pas mane tokios sesijos padaryt nesigautų net visą archyvą pervertus, nes pas mane kinta ne gėlės, o gėliynų forma lotuliukas.gif . aš pradėjau nuo pusapvalio blynuko su tulpėm ir vienmetėm apdėlioto akmeniniais karoliais, dar tais pat metais karoliai iširo, sekančiais metais atsirado mažas vingis patvorį, dar kitais metais didesnis blynas vidury kiemo, dar kitais metais, viskas apsijungė į dabartinį patvorio plotą, kitoje kiemo dalyje buvęs trijų rožių derinys irgi prasiplėtė. o bet tačiau, pas mane ir toliau viskas keisis, tiek formų, tiek gėlių derinių prasme. su sava patirtim tobulėjam smile.gif. kaip jums pavyko iškart pasidaryt gėlynų formas ir prie jų apsistoti man kol kas dar nesuvokiama smile.gif

Gaudvile, gundot apsilankyt vietoje, vis mąstau, ar važiuojant į vyro tėviškę užsukt, ar pravažiuot.....naujų plotų nėra, ir apgalvoti ne iki galo, o nuvažiavus nieko neįsigyt????? nežinau ar tiek valios turėsiu smile.gif
Atsakyti
vi_, nu vistiek aš apie jūsų gėlyną negaliu negalvot biggrin.gif , o gal vertikalius štrichus rykštenės kompanijai galėtų suteikti žolės? kaip suprantu, jums žolės nėra svetimas augalas, juolab, kad ir akmenynėje jų bus. kol kas tik lendrūnas iš vertikalių ant liežuvio sukasi, aišku, jei nebrokysit, kad jis ne mėlynlapis ar koks kitoks spalvotasis. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 08 10, 07:29)
po metų dvejų trejų Jums, vi, irgi gresia įstoti į rovikių gretas smile.gif <...>

Negresia. Nes tai jau vyksta kokie 5 metai. smile.gif Sodyboje yra dar 2 gėlynai, kuriems jau virš 10 metų. Jie buvo ne mano sukurti ir ne itin prižiūrimi, nes jųjų kūrėja labiau susikoncentravusi į žemės ūkį. Taigi prieš 5 metus ėmiau tarsi gelbėti tujų, kadagių bei netinkamo apšvietimo užguitus augaliukus bei nešti juos nuo skriaudėjų kuo toliau, o jų vieton sodinti tokius, kuriems esamos sąlygos nė motais. Rekonstruojamuose gėlynuose atsirado ištisos naujos planetos (Smilgynė-viržynėje, Alpinariumas-bokštas ir t.t.), gausiai padabintos akmenimis ir džiūvėsiais. Aišku, ne be klaidų viskas ėjosi ir einasi. Tad ir anuose kvietkynuose pastoviai yra kažkas išraunama ir kai kas pasodinama. O kai kas, ypač iš naujokų, ima ir pasimiria, nes ne ten ir ne taip būna pasodinti (jau kaip gaila dičkės Aureolos... sad.gif ). Rudenį senolių gėlynų laukia znaimūs pasikeitimai. Galima sakyti, revoliucija... Bet žydinčių gėlių aš neliečiu. Bitučių gaila bei prietarai visokie... smile.gif
Naujuose gėlynuose, kur yra nu‘copypaste‘inti derinukai, bent jau baziniai augaliukai susodinti reikiamais atstumais. Nors tas guodžia. Gal nekurių iš jų yra kiek per daug (rūgčių, tarkim), bet tai jau pati mažiausia problema iš visų, kokios pasitaiko. Daugiausiai prisidirbsiu su pačios sugalvotais augaliukais. Vien mano mylimukas juodulis astras, jei nepasitrauks bent per žingsnį nuo kitų gėliukų, po poros metų savo rankelėmis kasys visų jų pakaušius... sad.gif

Jūsų gėlyno perturbacijos įspūdingos. Paskutinėje foto spalviškai visi augaliukai gražiai susikalba. Bet lazdynas ateityje pretenduos į viršininkus, kuriam po kojomis niekas neturi painiotis. Beje, o kiek jis dabar valgo? Neapvalgo kartais šalia esančių gėliukų? Kai savo gėlynuose aptinku pušų/eglių/tujų ir kitokių negėliukų šaknis, mane suima noras jiems padaryti ką nors bais negero...

jot.ka, o kodėl avietinių pomidorų neduosite? Neužderėjo kiba? smile.gif

Atsakyti