Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V

QUOTE(jot.ka @ 2012 09 15, 17:41)
pasistengsiu, bet gal labai nesugadinsiu veido jei kartais pavadinsiu jūs  biggrin.gif , nes man kažkaip natūralu, jei žmogaus asmeniškai nepažįstu, tai netujinu smile.gif

oi ne, nepyksiu, jokiu būdu, tik šiaip jau čia senokai šnekučiuojamės, tai kaip ir virtualiai pažįstamos biggrin.gif

QUOTE(Elar @ 2012 09 15, 18:12)
Rodziau savo blakezude vasara, parodysiu dabar zydincia smile.gif Siemet gausiai zydi  thumbup.gif

fantastiška thumbup.gif maniškė kol kas lapų krūvą užsiaugino, tai labai lauksiu nors vieno žiedeliuko kitais metais ax.gif

aš tiksliai nežinau kokią turiu, tik žinau, kad tamsiai vyšniniais lapais ir pigiai, už 10lt iš bobulytės praeitą mugę pirkta, o tokios tamsios lyg ir trys populiariausios yra - Brunette, Black Negligee ir Pink Spike. Dabar jau sportinis interesas pamatyt žiedus, kad suprast kokią auginu ax.gif

QUOTE(jot.ka @ 2012 09 15, 18:26)
Velėną lupčiau dabar, gal net apversčiau, kad peržiem, kažkiek papūtų, o pavasarį tuomet perkasčiau ir išrinkčiau visas šaknis, pridėčiau komposto ir tuomet sodinčiau.

Aš tai savo gėlynuose velėną išlupu, išvežu į komposta tik vos ją padaužiusi, o į tą pažemėjusią vietą parvežu juodžemį iš komposto - labai greit taip darbas vyksta biggrin.gif Tsakant karutis kompostinėn ir atgal keliauju jau su karučiu juodžemio thumbup.gif

............

Kad jį kur nesikeikiant - toooooooooooooks azartas pagavęs gėlyną gražint, o lietus vis protarpiais užpuola doh.gif
Papildyta:
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 15, 18:26)
Kokia 'Jenny' spalva, googlas labai nevienodas meta, ji daugiau rožinė ar į raudonumą? Ir kiti astriukai labai gražūs, man šalia gėlialigės smarkiai progresuoja astraligė  biggrin.gif

Tas, kurį aš pirkau, tai vyšninis g.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 15, 18:00)

Aš tai savo gėlynuose velėną išlupu, išvežu į komposta tik vos ją padaužiusi, o į tą pažemėjusią vietą parvežu juodžemį iš komposto - labai greit taip darbas vyksta biggrin.gif  Tsakant karutis kompostinėn ir atgal keliauju jau su karučiu juodžemio  thumbup.gif

............

Papildyta:
Tas, kurį aš pirkau, tai vyšninis  g.gif

sezono metu ir aš velėną lupu iškart, negi lauksi kai kvietkai vazonuose laukia vietos, bet kai kalba eina apie rudenį, tai tuomet kompostinės nepildau smile.gif.

vyšninis....nu vadinasi labai gražus, kaži kokį žemaūgį turiu, iš tų nemėlynų, ale kad dar nežydi, matyt bus pats vėlyviausias iš mano kolekcijos
Atsakyti
mane parodoj nustebino kai kurių dalyvių stovis ir melavimas doh.gif vieno prekeivio paklausiau apie pilnavidurę raganę, tai anas vos ne žagsėdamas išstenėjo, kad jis pardavėjas, o ne koks augintojas ir jam nežinot žydi ant pirmamečių ar antramečių stiebų ta raganė. Taigi tas diedokas kaip reikiant prisiliurlinęs buvo.

Dar pora pardavėjų buvo su tokiu kvapeliu, kad reikėdavo į šoną paėjėt ir tada su jais kalbėt - nežinau kokios samanės reikia prisisprogt, kad taip smirdėt g.gif

Ir ne vieną, ir ne du užtikau meluojant ir neraustant. Didžialapės hortenzijos visos puikiai žiemoja ir jų denginėt nereikia - net nedengtos žydi kaip pasiutę (nekalbu apie naujausią Endless Summer kolekciją), visos gėlės žydi nuo pavasario iki rudens ir pan. ir t.t Nežinant apie augalą nuieko ir tik grožiu vadovaujantis galima būt kaip reikiant apgautam. kaip mano vyras sako čia iš serijos:

- Kokio aukščio auga šis augalas?
- O kokio jums reikia? Vat toks ir auga biggrin.gif

................

dar kelios mano gėlytės (taip jos atrodo šią akimirką)

kaip vadinu "barbiškos" rudbekijos

user posted image

pentinis - žydi jau laaaabai ilgai thumbup.gif

user posted image

mažiukas pentinukas Summer Blues - pavėsyje ta jo išblukusi žydra spalvytė labai matosi ir gerai atrodo

user posted image

kemeras Riesenschirm

user posted image

ir kiek bendrų vaizdelių - atsiskaitau leliumai, kad jos heucherų ir šiloko nepraganiau (pakeitė šienu virtusias aubretes) thumbup.gif

user posted image

pavėsingas patvorys dar laukia papildymo, o baltas pentinis džiugina antra labai gausia žiedų banga biggrin.gif

user posted image
Papildyta:
šitą gėlyną rytoj vos ne dvigubai didinsiu rolleyes.gif

user posted image

rasakila antra žiedų banga pasipuošusi

user posted image

vyšninį pukenį kažkokia zaraza užpuolė - kai kurie lapai nudžiuvo g.gif

user posted image

ne gelytės, bet vis tiek gražus vaizdelis - praeitą savaitę kai lijo saulei šviečiant vat tokia grožybė horizonte buvo matyt (fotogrfuota ant vartelių pasirėmus)

user posted image

matyt aukso puodas po televizijos bokštu paslėptas biggrin.gif

user posted image
Atsakyti
Kad jau pasisuko kalba tokia linkme, įkišiu ir savo trigrašį blush2.gif . Naujiems gėlynams velėnos neplėšiu visai. Tik su kastuvu apeinu būsimo gėlyno kontūrą grioveliu, o visą plotą užkloju nupjauta vejos žole. Apskritai, tai tinka viskas, kuo galima uždengti velėną (plėvelė, senos paklodės, lentos skarda ir t.t. kiekvienam pagal skonį ir sugedimo laipsnį biggrin.gif ) Aišku, jei vidury kiemo tokio avangardinio kūrinio matyti nesinori, geriausia naudoti civilizuotesnes priemones ir viršų kultūringai pabarstyti kokiomis medžio drožlėmis, bet jei veiksmas toliau nuo akių - improvizuoju laisvai (bet kuriuo atveju, kiek čia beliko laukti kol visą triūsą paslėps sniegas). Visa reikalo esmė palikti tą sumuštinį per žiemą, o pavasarį (kai jau norisi imtis sodinimo) nuėmus antklodę, belieka tik pragrėbti nespėjusių supūti šaknų likučius ir patalai jau pakloti thumbup.gif Pasisėti nespėja niekas, tik nebent velėna labai varputėta, žiemos triūso gali ir nepakakti. Turbūt su šiuo būdu gerokai iškrisiu iš konteksto, bet taip visai nesunku išsiplėsti gėlynus iki padorių plotų, net turint bėdų su stuburu. Jot.ka būdas man irgi thumbup.gif tik plėvelę ant viršaus gal nepamaišytų užmesti vien dėl sėklų invazijos.
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 15, 18:03)
Ar tik nėra trečdalių taisyklės, harmoningam vaizdui išgauti, jei ploto trečdalį užimtų sumedėję, o 2/3 žoliniai? Man atrodo, kad vizualiai sunkesni augalai, tokie kaip krūmai, turėtų užimti mažesnę dalį, o didesnis kiekis lengvųjų išlaikytų pusiausvyrą.

drinks_cheers.gif Arba kitaip tariant aukso pjūvio proporcija. Gražiai turėtų žiūrėtis ir atvirkštinis variantas - 2/3 sumedėję, o likusieji - žoliniai.

QUOTE(mumrikas @ 2012 09 15, 19:00)
Kad jį kur nesikeikiant - toooooooooooooks azartas pagavęs gėlyną gražint, o lietus vis protarpiais užpuola  doh.gif

Tikrai, šiandien tokia darbinga nuotaika tvyro ore drinks_cheers.gif ruduo man irgi gėlynų raitymo metas, o lietutis visai į temą - metodinės, meditacinės pertraukėlės pavesinėje tiesiog būtinos. Ir laistyti nieko nebereikia biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 15 rugsėjo 2012 - 20:00
man toks būdas netinka, nes aš mergelė blush2.gif ir iš vis velėnos nuėmimas man kažkaip labai jau greitas darbas, į kurį nekreipiu didelio dėmesio - greit pasižymiu su peiliu kontūrą, su puskastuviu (toks tarpinis kastuvas tarp didelio normalaus ir mažo kastuvėlio) susmaigstau gabalais, pakeliu tuos gabalus, minimaliai papurtau ir karutin.

Kad reiktų arą ar du plėšt, tai gal būtų sudėtinga, bet kvadratinį metrą ar du išplešiu labai greit, tai man asmeniškai neverta žaist su velėnos dengimu, pūdymu ir pan. - tikriausiai panašiai laiko ją užklot užimtų kaip kad aš nukasu, o tada tegul ji sau ramiai niekieno netrukdoma pūna kompostinėje rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 15, 22:51)
man toks būdas netinka, nes aš mergelė  blush2.gif  ir iš vis velėnos nuėmimas man kažkaip labai jau greitas darbas, į kurį nekreipiu didelio dėmesio  - greit pasižymiu su peiliu kontūrą, su puskastuviu (toks tarpinis kastuvas tarp didelio normalaus ir mažo kastuvėlio) susmaigstau gabalais, pakeliu tuos gabalus, minimaliai papurtau ir karutin.

Jei reikia įrengti naują gėlyną ir nėra jokios skubos, tai jot.ka ir bitules siūlomi variantai yra labai naudingi dirvožemio gerinimo požiūriu thumbup.gif . Pernai pati įrenginėjau vieną gėlyną tokiu principu - apverčiau velėną, o paskui dar užmulčiavau žole. Pas mane labai sunkus molis, bet tai kas vyko su dirvožemiu po tokiu sumuštiniu, buvo tikras stebuklas. Molis išminkštėjo ir pasidarė kaip sviestas, prisiveisė sliekų. Kai paskui pavasarį sodinau rožes ir reikėjo kasti gana dideles duobes, buvo tikrai žymai lengviau nei anksčiau ir labai gerai matėsi, kiek yra padidėjęs purus sluoksnis. O jei įrenginėjamas gėlynas didesnis, tai dar ir pinigėlių susitaupo, nes nukasus velėną paskui reikia papildomai žemių.
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 09 15, 23:43)
Jei reikia įrengti naują gėlyną ir nėra jokios skubos, tai jot.ka ir bitules siūlomi variantai yra labai naudingi dirvožemio gerinimo požiūriu thumbup.gif .

Tikrai taip, net ginčytis liežuvis neapsiverstų schmoll.gif Tiesiog kalbėdama apie save, esu bais nekantrus žmogėnas - man kol nereikia tol nereikia, o kai prisireikia, tai čia ir dabar. Visa laimė, kad turim žalioj zonoj tris kompostines, tai tą gėrį kurį išnešam su velėna atgal parsinešam juodžemio pavidalu po trejų metų (kiekvienos kompostinės dydis 2 x 2m ir aukštis apie 80 ir per metus minimum vieną sunaudojam gėlynams).

Ta žemelė, kuri parkeliauja atgal būna superinė (iš esmės tai ta pati supuvusi velėna, tik kitoj vietoj pūdyta) thumbup.gif
Atsakyti
man toks būdas netinka, nes aš mergelė  blush2.gif 

Puikiai suprantu, yra tekę susidurti su tikrom mergelėm biggrin.gif Kaip sakoma kiekvienam savo 4u.gif Mano kieme kūrybinė netvarka, turbūt niekada nesibaigs biggrin.gif
Tiesiog gyvenimas kartais nejučiom pakreipia viena ar kita kryptimi. Buvo toks momentas, kai turėjau bėdų su sveikata - elementariai negalėjau dirbti pačių paprasčiausių sodo darbų. Akys ir rankos tiesiasi, atrodo viens du ir bus, o nugara nelinksta nors tu ką doh.gif . Va čia ta žolė buvo išsigelbėjimas - tiesiog rodžiau pirštu MB kur pilti pjaunamą žolę, ir gėlynai savaime didėjo biggrin.gif. Ir tai taip patiko, kad kitaip ir nebesinori lotuliukas.gif Beje, pastarajį lopą vejoje sukonstravau tik prieš kokią savaitę (kaip tik ruošiu pločiuką kitiems metams), o gavosi jis tiesiog nepadoriai tvarkingas, kaip mano kiemui (gal ryt nepamiršiu nufotkinti).
QUOTE(aispra @ 2012 09 15, 23:43)
Jei reikia įrengti naują gėlyną ir nėra jokios skubos, tai jot.ka ir bitules siūlomi variantai yra labai naudingi dirvožemio gerinimo požiūriu thumbup.gif . Pernai pati įrenginėjau vieną gėlyną tokiu principu - apverčiau velėną, o paskui dar užmulčiavau žole. Pas  mane labai sunkus molis, bet tai kas vyko su dirvožemiu po tokiu sumuštiniu, buvo tikras stebuklas. Molis išminkštėjo ir pasidarė kaip sviestas, prisiveisė sliekų. Kai paskui pavasarį sodinau rožes ir reikėjo kasti gana dideles duobes, buvo tikrai žymai lengviau nei anksčiau ir labai gerai matėsi, kiek yra padidėjęs purus sluoksnis. O jei įrenginėjamas gėlynas didesnis, tai dar ir pinigėlių susitaupo, nes nukasus velėną paskui reikia papildomai žemių.

drinks_cheers.gif , čia pagrindinis pliusas wub.gif.
Aišku, jei reikia tik čia pat ir greitai atrėžti keletą kastuvų velėnos, nes laukia augalai - terliotis neverta, bet, žvelgiant į ateitį - nauda abipusė.
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2012 09 16, 00:42)
Puikiai suprantu, yra tekę susidurti su tikrom mergelėm  biggrin.gif Kaip sakoma kiekvienam savo  4u.gif  Mano kieme kūrybinė netvarka, turbūt niekada nesibaigs  biggrin.gif

Čia matyt toks prakeiksmas mergele būt - norėt tai norisi tos tvarkingos netvarkos ale padarius vėl iš šono matosi, kad ne taip " netvarkingai" gavosi kaip svajose ax.gif

iš kitos pusės kūrybinė netvarka yra gėris tuo, kad kažkur judama - pagalvoju jei liktų tik ravėjimas ir žiedelių nukarpymas gal jau ir nebe taip įdomu būtų ax.gif
Atsakyti
Ačiū visoms už pasamprotavimus velėnos lupimo tema. Dabar ramia sąžine bei negriaužiama jokių abejonių kasinėjimus įvykdysiu dar šį rudenį. Daugiau nei 20 m2 pievos teks apverst aukštyn kojom...

Gal paidentifikuosite dar 1 augaliuką?

user posted image

smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 16 rugsėjo 2012 - 09:28
man toks būdas netinka, nes aš mergelė  blush2.gif  ir iš vis velėnos nuėmimas man kažkaip labai jau greitas darbas, į kurį nekreipiu didelio dėmesio  - greit pasižymiu su peiliu kontūrą, su puskastuviu (toks tarpinis kastuvas tarp didelio normalaus ir mažo kastuvėlio) susmaigstau gabalais, pakeliu tuos gabalus, minimaliai papurtau ir karutin.

Kad reiktų arą ar du plėšt, tai gal būtų sudėtinga, bet kvadratinį metrą ar du išplešiu labai greit, tai man asmeniškai neverta žaist su velėnos dengimu,  pūdymu ir pan. - tikriausiai panašiai laiko ją užklot užimtų kaip kad aš nukasu, o tada tegul ji sau ramiai niekieno netrukdoma pūna kompostinėje rolleyes.gif

mumrikas, pas tavi velena plesti lengva, nes plesi sukulturinta veja biggrin.gif tokia veja plest ir laukine pieva- skiriasi kaip diena nuo nakties. va as irgi kaip bite nuskutau dali vejos, likusi dalis- laukines zoles sabakstynas. darbas n kartu sunkesnis ir zyyymiai ilgiau trunka. veja as tiesiog atkertu sakemis ir daug nepurciusi transportuoju i komposta, o i ta vieta atvezu komposto. o visi tie varpuciai kieciai taip lengvai sakemis neatsikerta po gabaliuka doh.gif jie tesiasi,tamposi, neatitruksta, saknys ilgos doh.gif jau beveik pasuoju... jei butu veja jau buciau padarius, bet dabar su tais varpuciais tampytis biski jegu pristigau... verysad.gif
Atsakyti
Kotais pritilusios šiandien... Kiba išpažinties buvote, o kunigėlis meilę gėlėms užskaitė už nuodėmę? smile.gif
Dėl velėnų skirtingo sudėtingumo laipsnio labai pritarsiu voblai. Sodyboje net ir specialiai užsėta bei nuolatos skutama veja po kelių metų perspjauna bioįvairovei keliamus standartus (5-7 rūšių žoliukai 1 m2). Bjauriausia, kad prie bioįvairovės, kur bebestum kastuvą, nuolatos prisideda kiaulpienės ir baltai žydintys vijokliai (nežinau pavadinimo), kurių žiedai primena senobinio patefono ausį. Pastarieji priverčia rausti gilias duobes, tačiau tas veik negelbsti – 40 cm gylyje paprastai jau palieku jų šaknų kabelius ramybėje, nes kiek esu bandžiusi rasti jų pabaigą, niekaip nepavykdavo. O dar būna, ir pas mus yra, akmenuotos dirvos – kiek bedi kastuvą, tiek pyyypt, t.y. atsitrenki į akmenį ir iš burnos išskrenda nekoks žodelis. Kol sukasi 2 m2 pievos, danguje tų žodelių būna it varnų virš sąvartyno - nepermatomi pulkai... smile.gif

Dar foto-triptiką pridursiu. Plyšys į gėlyną vadinasi. Paveiksliukus žiūrėti yra skaniau nei parašymus skaityti. Kokie jie bebūtų... smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 16 rugsėjo 2012 - 17:03