Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V

QUOTE(jot.ka @ 2012 09 15, 13:17)
mumrikai, lupsit naujus plotus naujiems augalams, ar dar tilps viskas esamuose gėlynuose  biggrin.gif

ir jau išlupta prieš savaitę, ir lupsiu dar rolleyes.gif

tik visų prašau vadinkit mane "tu" - aš jaučiuos lab jauna, tai prie veido "jūs" netinka lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 09 15, 11:55)
Tiek mėlynos spalvos rudenį atrodo labai netikėtai ir gražiai wub.gif  wub.gif  wub.gif

QUOTE(jot.ka @ 2012 09 15, 09:02)
leliumai, mėlynasis frontas pas jus tikrai geri augalai, turiu tiek 'Adora blau', bet man nr 1 visgi katžolė  thumbup.gif ,pradeda šou su tulpėm, pabaigia paskutinis, šalnoms užėjus.

hortenzijos kada žydi, tai prisižadu sau jų dar ir dar užsisodint, bet kai ateina ruduo, tai galėčiau vien žolėse gyvent  biggrin.gif . Jums taip nebūna???

aispra, jot.ka, ačiū 4u.gif

neseniai dalinome "avietes" gėlėms, jei reiktų išrinkti labiausiai pasiteisinusį šių metų augalą - neabejotinai mano balsas atitektų katžolei "Walker's Low".

Kažkaip man norisi derinyje sumedėjusių ir daugiamečių. Žydintis krūmas (o ypač toks kaip hortenzija) tampa žydėjimo metu augalyno "vinimi", o žoliniai augalai mano manymu yra puikus papildymas. O kokia masės proporcija tarp sumedėjusių ir žolinių būtų ideali - ir man būtų įdomu (gal čia smth1 padėtų). Kažkaip viduje nuojauta kužda, kad pvz. pas mane turėtų būti kiek didesnė dalis žolinių ir mažesnė sumedėjusių, nei kad yra dabar.
QUOTE(aispra @ 2012 09 15, 10:38)
Jūsų nuotraukos pakišo man mintį, kur mano savo tamsiai raudoną šiloką perkelti. Derinukas su ežiuole wub.gif Norėjau paklausti, gal žinote to gražuolio raudonais žiedais vardą?

Tas pats derinukas iš mumriko gėlynų ir man paglostė akį wub.gif
Neseniai pas save greta susodinau ežiuolę "Amazing Dream", šviesų šiloką "Frosty Morn", tamsų šiloką "Portman's Pride", ežiuolę "Greenline". Mumriko vaizdai leidžia tikėtis, kad bent dalis to derinio turėtų žiūrėtis.
QUOTE(vi_ @ 2012 09 15, 12:30)
Šis įtariu bus iš melvenių, nes vėduoklinasi. Lapeliai melsvai/baltai/išilgai/dryžuoti. Žiedynai tamsokai rudo atspalvio. Šiuo metu žydi.

Šį turiu jau kokie 4-5 metai. Auga pusiau pavėsyje ir tuom nesiskundžia. Aplamai, nėra reiklus. Lapai melsvoki, bet  ne itin. Žydi gegužės/birželio mėn., tad dabar jau kiek nukaršęs ir nesidaboja savo išvaizdos. Aukštis apie pusmetrį. Gal kokia poavižė?

melvenę "Variagata" jau teisingai identifikavo jot.ka, o paskutinysis galėtų būti melsvasis mėlitas (lot. Sesleria caerulea)
Atsakyti
Dar turiu keletą gan paprastokų klausimėlių, kirbančių dėl patirties stokos. Pradžiai pateiksiu 1. Spalį planuoju vykti 2 savaitėm į sodybą pribaigti gėlynų ir aplinkos tvarkymo darbų. Kadangi kitais metais gėlynai bus plečiami ir ta proga masiškai lupama velėna, ar nebūtų geriau šitai padaryti spalyje? Man tai geriau, nes ir laiko bus, ir kojelės bei rankelės dar nebus pavirtusios į dešreles, kaip kad atsitinka ir atsitiks pavasarį. Bet gryn iš augalininko bokštelio žvelgiant, kame yra gėris ir blogis? Pati svarstau/mąstau: na, gal atvėrus gryną žemę, įšals kokie parazitai bei piktžolės (šitos tai vargu bau...), o betgi tačiau, pavasarį bus kur nekliudomai nutūpti pienių parašiutininkų desantui, na ir t.t., ir pan.
jot.ka, žvilgtelkite prašau į antrąją foto Rasos blogeryje - ko gero čia matosi tas pats smilgiuks, kurį ir jus laikote malvene? Net jei ir nevisai taip, vis vien abu su rūgtimi galėtų ženytis ir ilgai bei laimingai gyventi. smile.gif Ir dar, vienoje iš paskutiniųjų čia išdėtų mano rykštenės/saulainių nuotraukoje, kyšo makedoninės buožainės žieduks. Ne vietoj ji čia pasodinta, mat, nebuvo kur, o pasižiūrėti, kas iš jos išeina, norėjosi. Taigi pasižiūrėjau. Tame kontekste, į kurį ją įkišau, ji žiūrisi prasčiau nei jos draugelės pievoje (turbūt, žinote apie ką kalbu, na, apie tokiais pat tik violetiniais žiedais žydinčias mūsų tėviškės pievų gyventojas). Tačiau smilgūnų fone ar pašonėje turėtų palaikyti žolyno temą. O tai yra labai gerai. Ir dar kartą dar, čia jau į jūsų išdėtą aureolos nuotrauką pasižiūrėjus... Ištiko nevilties priepuolis... Tačiau labai ačiū už info, nes dabar visiškai aišku, kad pirksiu tik smarkiai praaugintas. Kažkada už tokią praaugintą aureolą gal 50 Lt mokėjau. Bet nei tada nebuvo, nei dabar nebūtų gaila tų pinigėlių.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 09 15, 13:33)
Dar turiu keletą gan paprastokų klausimėlių, kirbančių dėl patirties stokos. Pradžiai pateiksiu 1. Spalį planuoju vykti 2 savaitėm į sodybą pribaigti gėlynų ir aplinkos tvarkymo darbų. Kadangi kitais metais gėlynai bus plečiami ir ta proga masiškai lupama velėna, ar nebūtų geriau šitai padaryti spalyje?

Kažkada už tokią praaugintą aureolą gal 50 Lt mokėjau. Bet nei tada nebuvo, nei dabar nebūtų gaila tų pinigėlių.

aš visad velėną plešiu kelias dienas prieš sodinant gėles arba net išplešiu ir tada jau sodinu. Tiesiog būna graži puri žemė ir tuo pačiu įsibėgėjimu norisi "pribaigt pradėtą darbą na o jei išplėšt dabar ir sodint pavasarį manau taip pat nebūtų didžiulės bėdos. Dėl kenkėjų iššalimo, tai velėnos plėšimas tikrai nepadėt - visi tie brudai sulenda daug giliau žemėn žiemot verysad.gif

Tiesiog kiaulpienės ir dauguma kitų daugiamečių piktžolių subrandina sėklas vasaros pradžioje, o jei gerai įsivaizduoju gėlynus sodintumėt anksčiau, pavasarį g.gif Labiau pasisėja iš kart vienmetės, kaip žliūgės ir pan. , bet kas prieš sodinant lengva išravėt.

Paskutinėj nuotraukoj man irgi panašu į mėlitą, bent jau žiedeliai tai grynai mėlitų "spurgiukai" . Tik maniškiai mėlitai kažkaip "kietesnių" lapų, šiurkštesni atrodo, bet gal čia tik nuotraukos taip vaizdą iškreipia.

O kaip dabar toji aureola atrodo (kurią didelę pirkot) - ar vaizdas toks pat gražus kaip nuotraukose. Pas Eglę apžiūrėjau kelias didžiules aureolas (kelerių metų amžiaus ir pasodintas vietoje, kuri joms rekomenduojama), tai grožis didžiulis wub.gif
Atsakyti
Pamažu skaičiuoju viščiukus, t.y. nusipirktus gėliukus - astrus pirkau Lutetia, Brilliant, Coombe Fishacre ir Jenny 4u.gif Gailiuosi, kad nenusipirkau Divaricatus (pas Eglę mačiau gražų jo krūmą) - lapai visai ne astriški, o ir žydėt ima gan anksti, keras neišgula, neserga. Pasilikau jį kitiems metams - reikia dar norų pasilkt ateičiai biggrin.gif
Atsakyti
Ačiū, smilgiukų identifikatorėms. Su melvene variegata (II foto) gal jau ir išsiaiškinome. Dėl melsvojo mėlito (III foto) yra kiek abejonių, mat, bent pas Darių rašoma, kad jojo aukštis apie 20 cm, o manasis gerokai aukštesnis. Tačiau anot Rasos, augalų aukštis gali gerokai skirtis nuo standarto, priklausomai nuo auginimo sąlygų. O dėl pirmojo smilgiuko jokių idėjų nekyla? Anyway, ženysiu jį su astriuku ‘Lutetia‘.

QUOTE(mumrikas @ 2012 09 15, 14:24)
O kaip dabar toji aureola atrodo (kurią didelę pirkot) - ar vaizdas toks pat gražus kaip nuotraukose. Pas Eglę apžiūrėjau kelias didžiules aureolas (kelerių metų amžiaus ir pasodintas vietoje, kuri joms rekomenduojama), tai grožis didžiulis  wub.gif

Niekaip neatrodo, nes pamirė... verysad.gif Kai ją pirkau, nežinojau, kas per daiktas tai yra, koks jis vertingas ir kaip su juo reikia elgtis. Vardas Aureola buvo nustatytas jau po mirties... Mirties priežastys dabar irgi aiškios: per daug saulės, per prastas bei užmirkstantis dirvožemis, kuris žiemą (o tai atšiaurios Utenos krašto žemės) nušaldė augaliuko kojas. Kai pirkau, dydis buvo netoli 30 cm tiek į aukštį, tiek į plotį.

Tai ši mugė gal Vingio parke buvo (kažką girdėjau viena ausimi...)? Aureolų nematėte? O kada ir kur bus sekanti?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 09 15, 15:20)
Ačiū, smilgiukų identifikatorėms. Su melvene variegata (II foto) gal jau ir išsiaiškinome. Dėl melsvojo mėlito (III foto) yra kiek abejonių, mat, bent pas Darių rašoma, kad jojo aukštis apie 20 cm, o manasis gerokai aukštesnis. Tačiau anot Rasos, augalų aukštis gali gerokai skirtis nuo standarto, priklausomai nuo auginimo sąlygų. O dėl pirmojo smilgiuko jokių idėjų nekyla?

pirmos ir antros foto augaliukus pirkau kalvarijuose pries pora menesiu. be pavadinimu ir kol kas be vietos. pirmaji bobule pristate kaip marga viksva smile.gif
pasielgiau naglai- isskaidziau skrotelem ir sukisau i lisve- augalu kaupykla tarp dvieju siltnamiu. darzas pas mane rudeni/pavasari ariamas traktoriumi, tai tik viena vietele saugi. liudna, bet del sirguliuojancios mazes mano velenos plesimas pastrigo- man namu arestas. jauciu neigyvendinsiu sio rudenio planu isplesti dar viena gelyna. tai ir i naujus augalus negaliu sau leisti zvalgytis, nebet i ta augalu kaupykla tarp siltnamiu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 09 15, 15:20)
Dėl melsvojo mėlito (III foto) yra kiek abejonių, mat, bent pas Darių rašoma, kad jojo aukštis apie 20 cm, o manasis gerokai aukštesnis.

Tai ši mugė gal Vingio parke buvo (kažką girdėjau viena ausimi...)? Aureolų nematėte? O kada ir kur bus sekanti?

Aš mėlitus turiu su skirtingus - vieni tikrai apie 20cm, o kiti ir 30-40cm siekia (nežydėdami). Tie mažieji atrodo taip (didesniųjų šiemet kažkodėl nenufotografavau, nors vienas netyčia nosį įkišo nuotraukoje dešinėje kur -žalias eraičinas buvo) ):

user posted image

Vat ir pas Vyšniauskus dvejopi yra (abeji pas mane apie kuriuos šneku)

http://www.vysniausk....php?g=22&pg=30

http://www.vysniausk...ria_coerule.jpg

http://www.vysniausk...av/100_3831.jpg

O mugė tai vyko ir šiandien vyksta, ir dar rytoj vyks (kaip ir kiekvieną pavasarį bei rudenį) Kairėnų botanikos sode

http://www.botanikos...-16-dienomis160

aureolų nemačiau, o gal tik nepastebėjau, o kita mugė, tik aišku mažesnė, vyks pirmą spalio savaitgalį prie Mokytojų namų :4u:

Man kažkaip prie Mokytojų namų jau antri metai įspūdžio nepadaro (po Kairėnų ji atrodo daug mažesnė, nors vaismedžių ir vaiskrūmių pasirinkimas joje būna žymiai didesnis), tai šiemet jau nevažiuosiu.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 15, 12:27)

tik visų prašau vadinkit mane "tu" - aš jaučiuos lab jauna, tai prie veido "jūs" netinka  lotuliukas.gif

pasistengsiu, bet gal labai nesugadinsiu veido jei kartais pavadinsiu jūs biggrin.gif , nes man kažkaip natūralu, jei žmogaus asmeniškai nepažįstu, tai netujinu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 09 15, 12:27)

Kažkaip man norisi derinyje sumedėjusių ir daugiamečių. Žydintis krūmas (o ypač toks kaip hortenzija) tampa žydėjimo metu augalyno "vinimi", o žoliniai augalai mano manymu yra puikus papildymas. O kokia masės proporcija tarp sumedėjusių ir žolinių būtų ideali - ir man būtų įdomu (gal čia smth1 padėtų). Kažkaip viduje nuojauta kužda, kad pvz. pas mane turėtų būti kiek didesnė dalis žolinių ir mažesnė sumedėjusių, nei kad yra dabar.

anksčiau, aš dėl sumedėjusių augalų gėlyne net neabejojau, dabar šmėsteli ir viena kita abejonė. Šaltuoju metų laiku jie kaip reikalingi, kad nebūtų prieš langus tiesiog derliaus nuimtas daržas, bet kita vertus, žiemai palikti miskantai, kiti sausuoliai vaizdą kurį laiką išlaiko, o paskui jei jau priverčia sniego, tai dažnai ir krūmų nebesimato, bent jau kol jauni, arba žemaūgiai. Kitas dalykas, pas mane tikrai ne visiems augalams patinka stambaus krūmo kaimynystė, pvz rykštenė 'Firewoks' nors ir su hortenzija nesiliečia(o man visai norėjosi, geltonų potėpių tarp nurudusių hortenzijos žiedynų), bet rykštenė tiesiog pavirtusi, ir laiko pagarbų atstumą nuo krūmo, teks ją traukt toliau, nes abejoju, ar kitąmet ji panorės būti tiesesnė šalia savo kaimynės. Bet va rūgtis, tikrai nusipelno pagyrimo, nes panašu, kad šiam augalui kaimynystė didelių problemų nekelia. Na tikriausiai reikia bandymų keliu atrast tuos augalus, kurie krūmus toleruoja, tuomet galimi akiai malonūs vaizdai. Ar tik nėra trečdalių taisyklės, harmoningam vaizdui išgauti, jei ploto trečdalį užimtų sumedėję, o 2/3 žoliniai? Man atrodo, kad vizualiai sunkesni augalai, tokie kaip krūmai, turėtų užimti mažesnę dalį, o didesnis kiekis lengvųjų išlaikytų pusiausvyrą.
Atsakyti
Rodziau savo blakezude vasara, parodysiu dabar zydincia smile.gif Siemet gausiai zydi thumbup.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 09 15, 12:33)
Dar turiu keletą gan paprastokų klausimėlių, kirbančių dėl patirties stokos. Pradžiai pateiksiu 1. Spalį planuoju vykti 2 savaitėm į sodybą pribaigti gėlynų ir aplinkos tvarkymo darbų. Kadangi kitais metais gėlynai bus plečiami ir ta proga masiškai lupama velėna, ar nebūtų geriau šitai padaryti spalyje? Man tai geriau, nes ir laiko bus, ir kojelės bei rankelės dar nebus pavirtusios į dešreles, kaip kad atsitinka ir atsitiks pavasarį. Bet gryn iš augalininko bokštelio žvelgiant, kame yra gėris ir blogis? Pati svarstau/mąstau: na, gal atvėrus gryną žemę, įšals kokie parazitai bei piktžolės (šitos tai vargu bau...), o betgi tačiau, pavasarį bus kur nekliudomai nutūpti pienių parašiutininkų desantui, na ir t.t., ir pan.
jot.ka, žvilgtelkite prašau į antrąją foto Rasos blogeryje - ko gero čia matosi tas pats smilgiuks, kurį ir jus laikote malvene? Net jei ir nevisai taip, vis vien abu su rūgtimi galėtų ženytis ir ilgai bei laimingai gyventi. smile.gif Ir dar, vienoje iš paskutiniųjų čia išdėtų mano rykštenės/saulainių nuotraukoje, kyšo makedoninės buožainės žieduks. Ne vietoj ji čia pasodinta, mat, nebuvo kur, o pasižiūrėti, kas iš jos išeina, norėjosi. Taigi pasižiūrėjau. Tame kontekste, į kurį ją įkišau, ji žiūrisi prasčiau nei jos draugelės pievoje (turbūt, žinote apie ką kalbu, na, apie tokiais pat tik violetiniais žiedais žydinčias mūsų tėviškės pievų gyventojas). Tačiau smilgūnų fone ar pašonėje turėtų palaikyti žolyno temą. O tai yra labai gerai. Ir dar kartą dar, čia jau į jūsų išdėtą aureolos nuotrauką pasižiūrėjus... Ištiko nevilties priepuolis... Tačiau labai ačiū už info, nes dabar visiškai aišku, kad pirksiu tik smarkiai praaugintas. Kažkada už tokią praaugintą aureolą gal 50 Lt mokėjau. Bet nei tada nebuvo, nei dabar nebūtų gaila tų pinigėlių.

Velėną lupčiau dabar, gal net apversčiau, kad peržiem, kažkiek papūtų, o pavasarį tuomet perkasčiau ir išrinkčiau visas šaknis, pridėčiau komposto ir tuomet sodinčiau. Aš tokiu principu daržą dariausi, tai velėna per žiemą buvo labai smarkiai apirusi, tai išrinkau tik nesupuvusias šaknis, o visas gėris liko dirvai. Kitas momentas, pavasarį laikas ima tiesiog šuoliuoti kaip padūkęs, ir toks darbas kaip velėnos lupimas jau ima nervinti, kai atrodo yra ir kitos daug malonesnės veiklos.
Rasos nuotraukoje tikrai yra panašumo į melvenę, jei jau planuojat rūgčiai į kompaniją tikrai neprašausit manau. Nors man vis dar labai įdomu, kiek ji plėsis kaip aukštai kops, šiųmetis jos šoktelėjimas mane labai džiugina, suteikdama vilties, kad tai bus galingas augalas smile.gif
Vos atradau tą jūsų buožainę smile.gif, išties, toks mažutis spurgiukas tarp ryškių kvietkų pasimeta, bet žolėse labai gražiai matosi, man ji kažkuo primena kraujalakes, tiek vienų, tiek kitų bumbuliukų ažūras labai švelniai papildo smilgas.
Dar apie aureola, aš pirkau iš Eglės, ir ji minėjo, kad jos lėtai auga, ir vietai reiklios, taigi pas mane atsidūrė visiškame pavėsy(nors sakiau, kad tokio kieme nėra biggrin.gif ), visiškai po hortenzijų žiedais. Kai liepą žiedynai sugulė, ir pilnai paslėpė aureolą, kurį laiką net buvau pamiršus, kad turiu tokį augalą, ir kai prisiminus su panika pakėliau žiedus, net nustebau, ji ne tik kad nenukentėjo nuo savo kaimynės, bet labai pagražėjo ir atrodo įsikabino, nes iki to, kaip naujas lapelis išsivynioja, taip ir nudžiūva, taigis hortenzija paglobojo aureolą smile.gif
Papildyta:
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 15, 13:40)
Pamažu skaičiuoju viščiukus, t.y. nusipirktus gėliukus - astrus pirkau Lutetia, Brilliant, Coombe Fishacre ir Jenny  4u.gif Gailiuosi, kad nenusipirkau Divaricatus (pas Eglę mačiau gražų jo krūmą) - lapai visai ne astriški, o ir žydėt ima gan anksti, keras neišgula, neserga. Pasilikau jį kitiems metams - reikia dar norų pasilkt ateičiai  biggrin.gif

Kokia 'Jenny' spalva, googlas labai nevienodas meta, ji daugiau rožinė ar į raudonumą? Ir kiti astriukai labai gražūs, man šalia gėlialigės smarkiai progresuoja astraligė biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Elar @ 2012 09 15, 17:12)
Rodziau savo blakezude vasara, parodysiu dabar zydincia smile.gif Siemet gausiai zydi  thumbup.gif

wub.gif , kaip gerai kad pasirodėt, vis sukau galvą, kas rodė blakėžudę, taip įdomu buvo pamatyt su žiedais. tiesiog fantastiškas augalas, ar tikrai jazmino kvapą primena???
Atsakyti