Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V

QUOTE(mumrikas @ 2012 09 07, 22:53)
mano "paskiri" gėliukai ax.gif

jei jau kalbame apie atskiras gėles pas mumriką, tai man po paskutinio apsilankymo krito į akį ir į dūšią šios:
kemeras (veislę gal patikslins pati šeimininkė mirksiukas.gif ) - fantastiškas augalas!
monarda "Beauty of Cobham" - nuostabios spalvos wub.gif
rudbekija - mintyse šias gėles regiu šuorais priešais kokias nors žoles (pvz. miskantus)
ežiuolė "Coconut Lime" - žavinga ežiuolė smile.gif

Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 09 08, 20:13)
kemeras (veislę gal patikslins pati šeimininkė  mirksiukas.gif ) - fantastiškas augalas!
monarda "Beauty of Cobham" - nuostabios spalvos  wub.gif
rudbekija - mintyse šias gėles regiu šuorais priešais kokias nors žoles (pvz. miskantus)
ežiuolė "Coconut Lime" - žavinga ežiuolė smile.gif

kemerus turiu du - baltą ir vyšninį, baltasis eupatorium maculatum Album, o vyšninis eupatorium maculatum „Riesenschirm“.

Dieviško grožio egzempliorius auga Trakuose Soltroj. Įdomiausia, kad apačioje visi stiebai lenda gal iš 50cm ploto, tų stiebų gal trisdešimt, aukštis apie du metrus, kotai tamsiai vyšniniai, o ant kotų krepšinio kamuolio dydžio žiedynai. Esu keletą kemerų mačiusi, bet tas net žadą atėmė bigsmile.gif Manau ten ne jaunesnis kaip penkių metų augalas.

Maniškiai abu jauni, tik praeitą rudenį sodinti, šiemet baltasis žydi dviem, o vyšninis trim žiedynais, bet ir šią akimirką jie nuostabūs wub.gif

Monarda "Beauty of Cobham" ir mano favoritė - iš auginamų penkių ji man pati gražiausia ir žiedų forma, ir spalva. Ir dabar matau, kad kai numes žiedlapius ir lapus nuo kotų žiemą augalas taip pat dekoratyviai atrodys, nes jos žiedai bus ne sudžiuvėliai kaip įprasta nuvytusiams žiedynams, o apvalios gražios tamsios pagalvėlės ant tamsių kotų thumbup.gif

Rudbekijos irgi "dėkingi" augalai, o man labiausiai prie širdies žemaūgės smulkiažiedės - žydi super ilgai, krūmeliai nuolat apsipylę žiedais ir pats keras tvarkingas, gražios formos thumbup.gif
Atsakyti
Rudenį mano vidiniame kiemelyje karaliauja šilokai. Tiesa, šiemet gerokai perdaug atsigėrę, tad su koordinacija ne kas lotuliukas.gif
user posted image

Vėjyje plaikstosi miskanto "Flamingo" kasos:
user posted image

Ne, čia ne pavėluotai įdėtas vaizdelis iš vasaros - šalavijai "Ostfriesland" nupjauti po pirmojo pasirodymo žydi pakartotinai smile.gif
user posted image

Neoninę padėtį bando švelninti pakartotinai žydintis katilėlis "Prichard's Variety":
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 08 rugsėjo 2012 - 21:22
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 08, 19:14)
vadinasi maniškiai "bobutiniai" yra kvaištelėję (kadangi tai nėra mano mėgiama gėlė, tai turiu tik rožinės/burokinės spalvos )- azoto anei kitokių trąšų nėr jie per kilometrą matę, drėgmės jiems tikrai užtenka, nes palaisto per sausras laistymo sistema, o "kojos" auga tvoros pavėsyje. Bet serga smarkiai (beveik iki pusės) ir ne pirmi metai - kadangi estetinę to pusę išsprendžiau uždengdama kitais augalais, tai nekreipiu ir dėmesio.

O vat tokiom pat sąlygom (identiškom) augantis margalapis veislinis gražus kaip iš parodos. Aišku maniškiai joks ne rodiklis, bet ir pas kaimynes vaizdelis toks pats - gal čia mūsų miesto pusėj jiems "ne horoskopas" gražiems būt  g.gif
dėkui  wub.gif  monardų aš nesėjau, o pirkau penkių veislių augaliukus iš Rasos  mirksiukas.gif

žinau, kad skani monardų lapų arbata - kai aplink jas ką tvarkau ir lapelius pajudinu, tai nuostabiai kvepia  thumbup.gif

Pritariu mumrikui, "bobutiniai" serga visokiomis sąlygomis. Pas kaimynę už tvoros metai iš metų serga flioksai miltlige, ar šilta ar šalta, ar sausa, ar šlapia, gyvenime ten jų niekas niekada netrešė.

Kemerą dvimetrinį bordiniais stiebais ir milžiniškais žiedais turiu, tik štai kaip jį atvešt į muges, kai vienas daigas užima puse mašinos lotuliukas.gif

Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 09 08, 22:16)
Rudenį mano vidiniame kiemelyje karaliauja šilokai. Tiesa, šiemet gerokai perdaug atsigėrę, tad su koordinacija ne kas  lotuliukas.gif

Neoninę padėtį bando švelninti pakartotinai žydintis katilėlis "Prichard's Variety":

Gražu labai labai - ypač kai pas tave šilokų daug, jų kerai didžiuliai ir visad nuostabiai atrodo wub.gif Ir su hortenzija bei heucherom jie "susišūkauja" labai meiliai wub.gif Ir rožė su kaimynėm thumbup.gif

O katilėlis kaip supratau žydi pirmoje vasaros pusėje ir dabar pakartotinai? Ir šis katilėlis kai žydi būna "status" ar vis gi žiedynai gula, linksta?
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 09, 00:40)
Gražu labai labai

O katilėlis kaip supratau žydi pirmoje vasaros pusėje ir dabar pakartotinai? Ir šis katilėlis kai žydi būna "status" ar vis gi žiedynai gula, linksta?

Ačiū smile.gif

Katilėlis žydi pirmą kartą vasaros pirmoje pusėje. Po žydėjimo nupjaunu ir rudeniop sulaukiu antrojo žydėjimo. Iš principo jis būna status arba tokis kaip kupoliukas. Dabar čia tik po vieno stipresnio škvaliuko pavartytas.

Aiškumo dėlei kelios foto:
pirmasis žydėjimas:
user posted image
pakartotinis:
user posted image

user posted image
Atsakyti
Leliumai, labai grazus kopustai 4u.gif As vis neprisiruosiu pasiseti doh.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 09 08, 22:16)
Rudenį mano vidiniame kiemelyje karaliauja šilokai.

Leliumai, labai gražu, tokia pilnatvė wub.gif Atrodytų, kad metų laikai jūsų gėlynams nė motais wub.gif

Šiandien dariau kapitalinį ravėjimą savo gėlynėliuose ir turiu priražinti, kad mano gėlynų išvaizda metų laikų kaitos normaliai dar neatlaiko. Reikės dar padirbėti su augalų derinukais smile.gif Pas mane šiuo metu aktyviai kaupiasi plikagalviai egzemplioriai ir ruduo jaučiasi žymiai labiau biggrin.gif Keli vaizdeliai anksčiau ir dabar:
user posted image
user posted image
user posted image

Na ir mano mylimas astriukas kito astro fone biggrin.gif
user posted image

Inventorizavau ir miltligę. Rezultatai tokie: negyvai sunaikintas vienas žydrasis bendrenis. Buvo mažutis, šiais metais sėtas, tačiau kitas kitame gėlyne pažeistas labai mažai ir žydi, nors pirmais metais nepriklausytų cool.gif Labai smarkiai pažeistas flioksas Nora Leigh. Likę tik keli lapukai pačioje viršūnėje ir žiedai. Turėjo būti lyg ir gana moderni veislė g.gif Gana smarkiai nuplikusios saulainių apačios, stipriai pažeista rykštenė Golden fleece - nudžiuvę ir susisukę visi lapai ant žiedstiebių. Astrai ir monardos visiškai sveikutėliai. Taigi kol kas viskas ne pagal taisykles biggrin.gif Ir dar radau partiją naujų riebių amarų ant rožių doh.gif

Po šios dienos kilo dar vienas smalsus klausimėlis. Gal pasidalintumėte, koks augalas jus labiausiai nuvylė ar nepateisino lūkesčių šiais metais? Aš šį "avietės" apdovanojimą skirčiau rykštenei, nes vis dar normaliai nepražydo ir apskritai kol kas visiškai neparodė savo charakterio. Na, bet dar duosiu jai laiko biggrin.gif
Atsakyti
Dėl miltligės ant augalų, ant kurių šiaip jos neturėtų būti : jei augalas pirmametis, tai tiesiog silpnesnis, ir galima jam tai atleist, kitais metais to nebeturėtų būt. Pas mane tokia netikėta situacija yra su astru 'Little Carlow', Rasa sakė, kad jei jau miltligė, tai tikrai dėl to, kad pirmas jam sezonas. O avietę iš savo kvietkyno aš ko gero atiduočiau monardoms, na sužydėjo, lyg nieko, bet kažkokio džiugesio dūšioje nebuvo, o dabar tuo labiau. Gal kitąmet kažkas galvoje apsivers, bet šiai dienai jos man į favoritų sąrašą niekaip neįsipaišo. Bet čia tiesiog simpatijos problema, nes nei kero formai, nei atsparumo vėjui, vešlumui tikrai pretenzijų neturiu, o va kvapas erzina, nueinu į tą plotą kur monardynas, ir užkliūva tas aromatas. Aš čia ko gero iškrentu iš konteksto su tokiais monardų vertinimais biggrin.gif
Atsakyti
kuzdaite, aispra, ačiū smile.gif

Aispra, Jūsų paskutiniojoje foto Verbena bonariensis? Labai žavingai atrodo šalia daugiamečių wub.gif

Mane šiais metais labiausiai nuvylė saulainės "Rubinzwerg". Šiemet joms pas mane buvo antrasis sezonas - pernai žydėjo kaip kad pirmais metais pasodintas augalas nei tai gausiai nei tai skurdžiai, šiemet visai sumenko - išspaudė vos kelis žiedelius, bendras vaizdas apgailėtinas. Kol visai nenumarinau, perdaviau į geresnių salygų augimvietę smile.gif

Antrasis (toks sakyčiau dalinis) nusivylimas - kraujažolė "Terracotta". Augti augo, ir pasidauginti turėjau ką, bet tokios nuostabios žiedų spalvos kaip kad nuotraukose internete, nesulaukiau. O gal tikėjausi ne visai to, ko reiktų tikėtis iš šio augalo? Graži oranžinė greitai pasidarydavo tokia purvinai geltona, vaizdas buvo toks:
user posted image
nelabai panašus į kad ir tokį internetinį vaizdelį. Bet jai dar duosiu laiko -gal kitąmet atskleis visą savo grožį (arba aš jį pastebėsiu tongue.gif ).

Papildyta:
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 08, 20:39)
vyšninis eupatorium maculatum „Riesenschirm“

šitas gražuoliukas wub.gif
Atsakyti
Dėl neaugimo aš avietę duočiau taip pat leliumai paminėtai saulainei. Pas mane 'Rubinzwerg' tik visai neseniai pradėjo žydėti smulkiais deformuotais žiedeliukais, kero apačia visa plika, vaizdelis nekoks, bet nurašau tai pirmametiškumui ir tikiuosi kitam sezonui ''avietę'' bus galima iš jo atimti smile.gif. Dar vienas nelabai mane sužavėjęs augalas iš naujokų - kraujalakė sanguisorba obtusa. Jei vaistinė jos giminaitė graži nuo pat pirmojo išsiskleidimo iki nubyrant suvisam, tai šioji gan greit praranda spalvą, jos ''plaukai'' sulimpa, pablunka ir galiausiai virsta riebiu žaliu sėklynu, gal dar gilyn į rudenį ji kažkaip save reanimuos mano akyse, gal kitąmet atrodys geriau, bet kol kas tai ji kandidatė iš didžiojo gėlyno kraustytis kur nors nuošaliau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 09 rugsėjo 2012 - 20:08
QUOTE(jot.ka @ 2012 09 09, 21:05)
Dėl neaugimo aš avietę duočiau taip pat leliumai paminėtai saulainei.

Rubinzwerg ir pas mane labai prastai augo, yra žemesnė nei turėtų būti. Žydėti pradėjo anksčiau, bet kažkaip suveltai, deformuotais smulkiais žiedais, didžioji dalis žiedų nužydėjo greitai ir dabar toks pusiau nužydėjęs pusiau žydintis šiaušalas plika apačia. Žiūrint į ją smarkiai suabejojau savo simpatijomis saulainėms. Tik kai nuvažiavau pas Rasa, jos man vėl truputį reabilitavosi biggrin.gif Tikiuosi, kad tai pirmametiškumas. Iš krūmo apačios kalasi daugybė naujų smulkių šakelių.
Atsakyti