Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V

Ačiū gražiuoju pasisakiusioms apie mano gėliukus. Šiandien vykstu pas juos gerai savaitei, tai būtinai perduosiu, kad ne veltui stengėsi. smile.gif

QUOTE(smth1 @ 2012 08 27, 22:15)
Jei mes kalbam ne apie pacia maziausia melvene 'Variegata', tai kitoms cia stipriai ir stipriai per mazai vietos. Jos issiskecia. Kaip veduokle.

Taip, žinau šitą melvenių savybę, kuri man yra labai prie dūšios. Manosios ’Heidebraut’ kolei kas dar beveik stačios. Taigi gaunasi, kad kol žydi saulainės, vėduoklė dar nesigauna – matosi statūs ar kiek palinkę žiedynai. O po to... Kai saulainės nužydės, jas turbūt reiks pjauti vos ne iki žemės (ar klystu?), ir tada pasimatys už jų slypėjęs melvenių grožis.
Vakar nupėdinau į turgų gėliukų prasme nieko nesitikėdama, o pargrįžau su 4 naujienom savo gėlynui. Galų gale, po 1 metų smarkaus norėjimo, pavyko gauti šeivamedį „Black Lace“! yahoo.gif Turgaus moteriškė, kurią, matyt, užknisau su savo padūsavimais, kad labai noriu, o vis nėr ir nėr ir, be to, pas ją konkrečiai, iš kažkur iškrapštė lenkišką variantą su visom birkelėm. Bet jis netaps dešiniosios ausies dalimi – per didelis. Bus kiek atokiau, bet papuolantis į gėlyno akiratį.
Kita naujiena – gatavas plačialapis kermėkas. Gatavas ta prasme, kad nuo kelių metų šiuo metu žydinčio augalo krūmo atskirtas 1 stiebas, bet augalo vis vien gavosi daug. Nesakau, kad tai gerai (dar spėk, kaip gausis su prigijimu, nes kermėkai lygtais nemėgsta persodinimų...), bet užtat nereikia laukti tikro vaizdo. Vos išvydus perregimą kermėko žiedyno rūką, primečiau šį vaizdelį virš savo rykštenės kompanijos ir pagalvojau, o Jergutėliau, kaip gražu... O kažkokia moteriškė stovėjusi už nugaros dar pagarsino mano mintis. Jei statyti jį labiau už saulainių, dermei išgauti juk nebūtinai reikia stačių žiedynų? Aišku, yra 1 problema (gal ir daugiau, bet kolei kas matau tik 1) – augaliukas yra iš plačiųjų, t.y. 1-3 stiebai dar nieko, o jei daugiau, gali visaip gautis su vaizdu.
Na ir likusios 2 naujienos – 2 nedicki margalapiai smilgiukai, nupirkti iš paprastos babytės, nežinančios savo gėliukų vardų. Vienas iš jų jau (o gal dar be smilgų, kurios, sako, nebūna aukštos), o kitas ant 40 cm jau auksinių stiebų iškėlęs tamsiai rudas dar nenužydėjusias šluoteles. Pastarasis atrodo tiesiog tobulai. Sodyboje papaveiksluosiu, ir paprašysiu jūsų pagalbos, kad identifikuoti naujokėlius.

O kas pas jus naujo? Kažkaip pritilusios visos. Gal negalit nuo savo gėliukų akių atplėšti? smile.gif

Atsakyti
Ar jus kada skaiciavot kiek augalu genciu yra gelyne?

Man butu idomu kokiame plote koks skirtingu geliu skaicius. Ir ar jus tai vadinate kolekciniu gelynu ar sodu? Cia kreipiuosi i visas:)

P.S. svoguniniu ir skirtingu tos pacios geles veisliu neskaiciuokite. As pati prisiduodu su 17 skirtingu genciu geliu ir 4 varpiniais augalais 33 kv. m.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 08 31, 13:11)

Man butu idomu kokiame plote koks skirtingu geliu skaicius. Ir ar jus tai vadinate kolekciniu gelynu ar sodu? Cia kreipiuosi i visas:)

P.S. svoguniniu ir skirtingu tos pacios geles veisliu neskaiciuokite. As pati prisiduodu su 17 skirtingu genciu geliu ir 4 varpiniais augalais 33 kv. m.

Jei zinociau, kas ta gentis, paskaiciuociau, bet kai nezinau........Galiu pasakyti, kiek turiu skirtingu augalu (pvz., egliu, flioksu, placvarpiu), cia taip skaiciuoti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kuzdaite: 31 rugpjūčio 2012 - 12:22
QUOTE(kuzdaite @ 2012 08 31, 13:21)
Jei zinociau, kas ta gentis, paskaiciuociau, bet kai nezinau........Galiu pasakyti, kiek turiu skirtingu augalu (pvz., egliu, flioksu, placvarpiu), cia taip skaiciuoti?

Nu jo, cia as sudetingai. Tiesiog skaiciuokite skirtingas GELES (bet skirtingu pvz. fliokso veisliu neskaiciuokite, visu spalvu flioksus skaiciuokite kaip 1).
Atsakyti

Manau, kad daug, o kiek būtent – nežinau. Per savaitines atostogėles suinventorizuosiu savo gėliukus, žingsniais išmatuosiu plotą ir pasidarysiu gėlynų žemėlapį. Nežinau, kiek man tai padės. Gal tiek, kad per negyvąjį sezoną galėsiu virtualiai tupėti savo gėlynuose bei daryti juose tvarką. Na, ir į jūsų klausimą galėsiu atsakyti.

Nelaikau savo gėlynų kolekciniais, nors pagal nuotraukose matomą gėlių įvairovę gali taip pasirodyti. Bet jie dar tik kuriami, nepraleidžiant nė 1-os nepatyrusiai gėlininkei privalomos padaryti klaidos. Dabar esu toje stadijoje, kai jau nereikia visų gražiausių pasaulyje gėlių, bet vis dar reikia n+1 gražiausių kompozicijų iš 2-4 gėliukų. Tačiau smulkių kompozicijų stadija jau baiginėjasi, tad iki sezono pabaigos jau nespės pridirbti kažką tokio, kam vėliau reikėtų dedikuoti atskirą gėlyną. Neseniai primečiau, kad stambinant grožį, iš čia nuolatos rodomo ausytojo gėlyno kitais metais iškeliaus 7 iš 10 gėlių. Tokie dalykai.

P.S. Dar pagalvojau, kad jei paprašytos suskaičiuoti savo gėliukus, dabar visos puolė į savo darželius tai daryti, bijau, jog pargrįš negreit. Gal jau ant medžių ir lapų nebus... smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 31 rugpjūčio 2012 - 13:14
pasiskaičiavau....mano didžiajame gėlyne yra gėlių 20, žolių 9, ir 2 sumedėję. jei skaičiuot ir skirtingas veisles tai skaičius būtų dar didesnis, plotas tiksliai nepasakysiu, bet virš 20m2 bus, gal ir iki 30 pritemčiau, jei susiskaičiuočiau tiksliai. Na tokia įvairovė per gausi darniam gėlynui biggrin.gif , todėl saviškį vis dar vadinu kaupykla.

sodą tikiuosi sukurti, po ne vienerių metų, palengva, tiksliau kūrimo procesas vyksta ir dabar, darant klaidas, bandant gyvus derinius, pažįstant augalus, todėl kol kas tai paskiri gėlynai, o ateity tikiuosi jie bus ne pavieniai gėlynai, o visas darnus sodas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 31 rugpjūčio 2012 - 13:28

Baisus namų darbas, beveik psichoterapija, kai reikia tiesiai savo silpnybėms į akis pažvelgti biggrin.gif Apytiksliais skaičiavimais pas mane 11 sumedėjusių ir 35 žoliniai (iš jų 6 varpiniai) maždaug 45 kvadratiniuose metruose. Tikrai labiau kolekcinis gėlynas - vienintelė ir baisiai nesisteminga mano kolekcija tongue.gif Nors iš tikro neturiu tikslo augalų kaupti. Tiesiog man labai patinka pažinti naujas augalų rūšis. Todėl labiausiai savo kiemą būčiau linkusi vadinti žalia smėliadėže, nes tai mano žaidimų ir tyrinėjimų erdvė biggrin.gif
Atsakyti
Paskaiciavau ir as savo turta - 55 augalai, neskaiciavau daugiameciu, neziemojanciu lauke, pvz., mandevilos, neskaiciavau jokiu uogakrumiu, vaiskrumiu ir pan., pvz., braskiu, vynuoges, neskaiciavau ir visu gumbiniu, pvz., kanu, montbreciu. Plotas mazdaug 6-7 arai, tvarkomes penkti metai, kai kurie gelyneliai tik siemet sudelioti, kiti yra, bet daugiau del to, kad nera laiko galutiniam rezultatui, o augalus kazkur padeti reikia. Ai dar yra du parazitai -apynys ir sachalinine reinutre, naikinu, bet galo nesimato doh.gif
Atsakyti

Iš svogūninių neskaičiavau pavasarinių (narcizų, snieguolių ir pan.), o lelijas, liatrius bei didžiuosius česnakus skaičiavau (plotas labai apytikslis, gal turėsiu progos savaitės bėgyje patikslinti):
1) "geltonasis" augalynas ~60kv.m: 12 daugiamečių, varpinių nėra;
2) vidinis kiemelio augalynas ~40kv.m: 18 daugiamečių plius 7 varpiniai;
3) priekio augalynas ~25kv.m: 16 daugiamečių plius 1 varpinis.
Į įvairovės skaičiavimus neįtraukti sumedėję (kurie ją padidina ir užima dalį ploto).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 02 rugsėjo 2012 - 21:25
Sveikos,
norejau pasiteirauti ar Patagoninė verbena (lot. Verbena bonariensis) daugemete musu salygomis?
Aciu uz atsakyma
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zilute26: 03 rugsėjo 2012 - 08:45
QUOTE(Zilute26 @ 2012 09 03, 09:44)
Sveikos,
norejau pasiteirauti ar Patagoninė verbena (lot. Verbena bonariensis) daugemete musu salygomis?
Aciu uz atsakyma

Apie tai jau kalbeta ne karta. Sioje temoje taip pat.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 09 03, 09:46)
Apie tai jau kalbeta ne karta. Sioje temoje taip pat.

Aciu uz issamu atsakyma. Taip arba ne butu uztruke ilgiau parasyti.
Atsakyti