Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V

Betvarkant savo augalynus (kai ką padauginant, kai ką perkeliant, kai ko atsisakant) į karutį laikinai buvo įšokę keletas augaliukų. Ir kažkaip akis "užsikabino" už soros "Heavy Metal", diktono ir rūgties trijulės. Patiko soros ir diktono lapų spalvos dermė ir lapų formos bei kero formos kontrastas. Reiktų stebėti, kaip ši trijulė atrodytų visą sezoną greta. Ir kas žino, galbūt šis trio būtų vertas pastovesnės kaimynystės nei karutyje smile.gif

Juračiuks, džiugu, kad norite pasidalinti savo gėlynų vaizdais, bet jie turi atitikti temą (daugiametės gėlės).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 26 rugpjūčio 2012 - 16:31
Daugiametės saulėgrąžos ax.gif

user posted image
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 08 22, 15:23)
Bėda. Tai kur dabar tą pavėsį imti? Ir staigiai. Gal didelis Coca-Cola skėtis tiktų? smile.gif Kadangi pavėsio nėra, tai teks gražiai paslėpti. Manau, kad tai įmanoma, netgi išgaunat šedevro lygio vaizdelį.

Pažiūrėjau nuotraukas – taigi nėr taip blogai, kaip kad buvo žadėta. smile.gif Antra nuotrauka išvis mielą, o ne apgailėtiną vaizdelį rodo. Aišku, hortenzija visur ne kaip atrodo, bet tokiu metu ji kitaip ir negali. Išvirtusią karpažolę pamačiau. Dar ne pats blogiausias vaizdelis. Jei neklystu, tai jos dalis (ypač kairysis pakraštys) pavasarį prisiminė ir ėmėsi žydėti bei atitinkamai elgtis. O gal ji ten ne viena ar apsidauginusi kokia?

Ko gero fotikas visgi neperteikia tikrojo vaizdo, o gal kaip tik tikrąjį rodo, tik man būna arba nepakankamai gražus, arba nepakankamai negražus lotuliukas.gif . Karpažolė iš tiesų netolygiai pasiskleidusi, vienas kampas žydi pakartotinai, vidurys pilnas naujų pumpurų, didelių, bet taip pas mane būna kasmet. O kai kurie stiebukai jau nuo vasaros vidurio raudoni, ir nustoję augti. Ir ji tikrai viena.
Papildyta:
QUOTE(leliumai @ 2012 08 22, 20:36)
jot.ka, "apgailėtinas vaizdelis" pasitaisys, kai taps aišku, kurie augalai pasitvirtina, kai jų ploteliai padidės nepasitvirtinusių augalų sąskaita. Man labai gražiai atrodo kemerų, rykštenės ir hortenzijos draugija mirksiukas.gif

na va, vienas balsas jau yra kemero, rykštenės ir hortenzijos kompanijai, man ši chebra irgi patinka smile.gif
Papildyta:
QUOTE(smth1 @ 2012 08 22, 21:39)
Praeita karta papasakojau apie gelynu schema, kuri remiasi, tiksliau svarbiausiais augalais laiko strukturinius augalus. Taciau tai tikrai ne vienintele schema, kuri yra naudojama moderniuose zeldiniuose.
Kitas, visai atvirkscias budas yra masemis sodinti foninius, zeme dengiancius augalus, kurie, visgi grazu kera, lapija ir t.t. islaiko visa sezona, o akcentui naudoti stukturinius augalus. Tokio gelyno kompozicija kuriama naudojant kontrastuojancius foninius augalus (kontrastuojancius savo forma dazniausiai).

Labai dėkinga už dalinimąsi tokiais teorijos gabaliukais. Ar tokių dalykų moko studijuojant, ar visa tai jau savarankiškos savišvietos atradimai? Kažkodėl manau, kad tai iš knygų, gal ką rekomenduotumėt, artinasi šaltas sezonas, norisi ką nors parsisiųst ax.gif
Atsakyti
Aš dvejus metus varvinau varvinau seilę žiūrėdama į šeivamedį Black Lace, norėjau jo labai labai, Rasa lyg žadėjo kitiems metams jį bandyt daugint, tai galiausiai neatsilaikiau kaip pamačiau jį parduodamą Vilniaus Žalumoje - tykiai parkeliavo gražuoliukas namo blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 08 27, 17:56)
Aš dvejus metus varvinau varvinau seilę žiūrėdama į šeivamedį Black Lace, norėjau jo labai labai, Rasa lyg žadėjo kitiems metams jį bandyt daugint, tai galiausiai neatsilaikiau kaip pamačiau jį parduodamą Vilniaus Žalumoje - tykiai parkeliavo gražuoliukas namo  blush2.gif

wub.gif vertas demesio wub.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 08 26, 17:25)
Betvarkant savo augalynus (kai ką padauginant, kai ką perkeliant, kai ko atsisakant) į karutį laikinai buvo įšokę keletas augaliukų. Ir kažkaip akis "užsikabino" už soros "Heavy Metal", diktono ir rūgties trijulės. Patiko soros ir diktono lapų spalvos dermė ir lapų formos bei kero formos kontrastas. Reiktų stebėti, kaip ši trijulė atrodytų visą sezoną greta. Ir kas žino, galbūt šis trio būtų vertas pastovesnės kaimynystės nei karutyje smile.gif
Juračiuks, džiugu, kad norite pasidalinti savo gėlynų vaizdais, bet jie turi atitikti temą (daugiametės gėlės).

Iš šios trijulės auginu tik rūgtį. Pavadinimo niekas taip ir nepatikslino, bet tai persicaria affinis (sin. polygonum affine) lietuviškai - puikusis rūgtis. Žydėjimo ir dekoratyvumo prasme labai geras augalas. Pas mane žydi nuo gegužės antros pusės iki pat dabar be perstojo. Tankūs lapai pilnai dengia žemę, todėl visai nereikia ravėti. Bet pas mane baisiai agresyvus ir greitai plintantis. Jei kasmet nenuraučiau didžiausių plotų, kitus augalus tiesiogine prasme suvalgytų doh.gif Šiais metais taip susidorojo su skaistažiedėm, nors pavasarį žydint alyvoms atrodė visai nekaltai:
user posted image
Dabar jau panašu, kad ir viendienes nuo jo reikia gelbėti blink.gif Gėlynuose planuoju šio augalo atsisakyti ir kelti į mažiau prižiūrimą paežerę, kur galės keliauti į plotį kiek tinkamas.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 08 27, 15:28)
Ko gero fotikas visgi neperteikia tikrojo vaizdo, o gal kaip tik tikrąjį rodo, tik man būna arba nepakankamai gražus, arba nepakankamai negražus  lotuliukas.gif
<...>

Smegenų dažai, t.y. mūsų požiūris į vieną ir tą patį daiktą, gali iš jo pridaryti (pripiešti) daug, vienas į kitą nepanašių daiktų. smile.gif
Užsikrėtusi nuo jūsų skeptiška nuomone savajam gėlynui, nuvykau pas savo gėliukus jais... nusivilti. Bet nesigavo. Anaiptol. Išvydau tokį gėlyną-kvietką, prisegtą besibaigiančios vasaros švarkelio atlape. Nei per didelį ir nei per gražų tokiam reikalui. Va tokį kaimišką linksmuolį:

user posted image

Ir dar tokį va:

user posted image

Nesakau, kad jame viskas ok, bet kaip antramečiui gėlynui, turinčiam nepatyrusią ir laiko neturinčią šeimininkę, kol kas gana ir tiek. Gi kitais metais bus žyyymiai geriau. smile.gif Dar porą fragmentų iš kairės ir dešinės ausies pridursiu. Čia (žr. žemiau) kairiosios ausies fragmentas, kurio visi dalyviai laikini: miskantas patupdytas į purią dirvą peržiemojimui (vakar, beje), Matrona laukia vietos smilgynėje/akmenynėje, o astrai... Ką astrai? Jie gi vienmečiai, iš pakelio, aš juos čia iš gailesčio priglaudžiau, nekart minėtos daržininkės šiltnamyje sudaigintus nežinia kam. Bet gražu gi? smile.gif

user posted image

O čia ne kartą minėta rykštenės kombinacija: rykštenė pavėlavo pražydėti, saulainės jau baiginėjasi, rudbekija neišėjo ūgiu, visi kiti čia lyšni ir keliaus kitur.

user posted image

Na, ir kitos kombinacijos, iš dešiniosios ausies, fragmentas: astriukai vėluoja pražysti ir šiaip skysti gavosi, bet 1.5 žiedelio jau yra. smile.gif Ir jie labai švyti toje bordavai-tamsiame ausyje. Kitas astriukas jau jau pražys. Žodžiu, šviesių atspalvių prisidės ir pataps dar linksmiau.

user posted image

Kol kas tiek. Kitą sykį savo išprotėjusias melvenes parodysiu (turėjo būti 1 m, o išstypo iki >1.5 m). Beje, žiūriu į jas, kaip į kandidates stovėjimui už rykštenės kompanijos.

Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 08 27, 20:39)
Bet pas mane baisiai agresyvus ir greitai plintantis. Jei kasmet nenuraučiau didžiausių plotų, kitus augalus tiesiogine prasme suvalgytų doh.gif  Šiais metais taip susidorojo su skaistažiedėm, nors pavasarį žydint alyvoms atrodė visai nekaltai:

O jei plotą, kuris suplanuotas jam augti, apribot įkasama plastikine juostele g.gif - aš taip pažaboju agresyvesnius augalus, kuriuos noriu savo gėlynėliuose matyt, bet kurie žingsniuoja greit ir kur jie nori. Taip pustatauri, kelias viksvas pažabojau. Aprėminu tam augalui skirtą plotą palikdama juostelės kraščiuką tik kelis mm išlindusį iš žemės ir jo tikrai nesimato. Aišku taip verta vargt tik dėl gražių, bet agresyvokų augalų ax.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 08 27, 20:06)
user posted image

gražiai žiūrisi thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 08 27, 21:07)
O jei plotą, kuris suplanuotas jam augti, apribot įkasama plastikine juostele  g.gif  - aš taip pažaboju agresyvesnius augalus, kuriuos noriu savo gėlynėliuose matyt, bet kurie žingsniuoja greit ir kur jie nori. Taip pustatauri, kelias viksvas pažabojau. Aprėminu tam augalui skirtą plotą palikdama juostelės kraščiuką tik kelis mm išlindusį iš žemės ir jo tikrai nesimato. Aišku taip verta vargt tik dėl gražių, bet agresyvokų augalų  ax.gif

Ši rūgtis žygiuoja paviršiumi šaknydamasi, juosta nepadės, reikia sistemingai genėti. Bet tai tikrai puikus augalas didesniems ir mažai prižiūrimiems plotams.
Papildyta:
QUOTE(vi_ @ 2012 08 27, 21:06)
Užsikrėtusi nuo jūsų skeptiška nuomone savajam gėlynui, nuvykau pas savo gėliukus jais... nusivilti. Bet nesigavo. Anaiptol. Išvydau tokį gėlyną-kvietką, prisegtą besibaigiančios vasaros švarkelio atlape. Nei per didelį ir nei per gražų tokiam reikalui.

Vi, labai gražios spalvos, visą vakarą sušildė maloniu jaukumu wub.gif
Atsakyti
aispra, panašu, kad pas Jus ir pas mane labai skirtingai tas pats rūgtis elgiasi smile.gif Matyt dėl dirvožemio ypatumų. Jei gerai pamenu, pas Jus priemolis. Nors šiemet ir labai drėgni metai, bet mano priesmėliuose jis nerodė ypatingai agresyvaus charakterio. Pirkau pernai rudenį. Dabar galėčiau tik kokius 3 naujus augaliukus pasodinti. Beje, pastebėjau, kad jis gerai savo žiedais atkartoja veigelės "Monet" lapijos spalvas.
Jūsų daryti kadrai visada tokie jaukūs, "su jausmu" wub.gif

vi_, bežiūrėdama į saulainių, kraujalakių ir "Matronos" vaizdus prisiminiau kažkada smth1 kitoje temoje išsakytą mintį, kad bordo gerai žiūrisi su oranžine spalva.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 27 rugpjūčio 2012 - 21:09
QUOTE(jot.ka @ 2012 08 27, 15:28)

Labai dėkinga už dalinimąsi tokiais teorijos gabaliukais. Ar tokių dalykų moko studijuojant, ar visa tai jau savarankiškos savišvietos atradimai? Kažkodėl manau, kad tai iš knygų, gal ką rekomenduotumėt, artinasi šaltas sezonas, norisi ką nors parsisiųst  ax.gif

Dziaugiuosi, jei kam nors tai naudinga. Ne, nemokina tokiu dalyku studijuojant, cia savisvieta. Jeigu apie gelynus konkreciai, tai naturalistiniam stiliui rekomenduociau bendraautorines Oudolf'o knygas tokias kaip "Gardening with grasses" ir kt. Labiau angliskas gelynu stilius yra Ch. Lloyd "Succesion planting for Year- round Pleasure". Bet pastarosios as dar neskaiciau:)
Atsakyti