, tai tadu liuks, vadinasi su mano lendrūnu viskas gerai
aš dar šiek tiek suabejojau, ar jis tikrai pirmaplanis augalas, man atrodo, kad jis pakankamai aukštas ir stambus, ir drąsiai gali antram plane, o gal ir trečiam groti
QUOTE(kuzdaite @ 2012 08 21, 15:18)
Sveikos, gavau kelis vilnotosios notros daigelius, ir .....nezinau, kur jas sodinti, su kokiomis kitomis daugiametemis derinti?
savąsias vilnotąsias notras "Helen von Stein" esu pasisodinusi priekyje šalavijų "Ostfriesland".
Šiandien buvau pas pažystamą svečiuose ir gėlyne pamačiau perovskia, bet ne tokią kaip mano, o truputį šviesiasniais žiedynais. Sakė turi ir pavadinimą užsirašiusi, pas ją jau 5 metai auga, galingas krūmas, parsivežiau daigelį. Vadinasi yra žiemojančių veislių. Nes pas mane iš trijų veislių išžiemojo tik "Blue spike".
QUOTE(Knifofija @ 2012 08 21, 16:24)
Šiandien buvau pas pažystamą svečiuose ir gėlyne pamačiau perovskia, bet ne tokią kaip mano, o truputį šviesiasniais žiedynais. Sakė turi ir pavadinimą užsirašiusi, pas ją jau 5 metai auga, galingas krūmas, parsivežiau daigelį. Vadinasi yra žiemojančių veislių. Nes pas mane iš trijų veislių išžiemojo tik "Blue spike".
Paskaitinėjusi jūsų diskusijas taippat susidomėjau perovskia Šiandien mačiau žalioje stotelėje parduodamą. Parašyta tiesiog perovskia, o daugiau jokio pavadinimo. Klausiau pardavėjos dėl žiemojimo, sakė, kad labai gerai žiemoja: jei jau pas juos išžiemojo vazonėlyje, tai pas mus žemėje tikrai žiemos (toks pardavėjos paaiškinimas) Visdėlto suabejojau, juo labiau, kad daugiau jokio pavadinimo neparašyta, nėra kaip išsiaiškinti detaliau
Dėl lendrūno a la Calamagrostis brachytricha. Vienas dalykas yra lotyniškus pavadinimus copy/pasteinti, o kitas juos prisiminti ir teisingai ištarti. Jei visgi tenka tarti (ypač ne visai prisiminus ), nesusikalbėti ar nusikalbėti yra visai paprasta. Matyt, taip ir gavosi. Tačiau lendrūnas, kurį mačiau, kaip Calamagrostis brachytricha ir lendrūnas, kuris Rasos kataloge parodytas, kaip Calamagrostis brachytricha, savo išvaizda niekuom nesiskyrė. Bet gal visi lendrūnai tam tikrame savo vystymosi etape vienodai ar labai panašiai atrodo? Stipa calamagrostis Allgau lapės uodegas irgi turi, jeigu ką. Dėl aukščio, tai rudeniniame kataloge, lyginant su žieminiu, jis ženkliai patrumpėjo nuo 1.3 iki 1 m. O 1 m augaliukui aukštesniame gėlyne tik priekyje ir trintis. Jis ir šiaip man gražus nuo galvos iki kojų bei kaip visuma. Na, tikrai ne užpečkio augalas.
Jei sakot, kad teisingasis Calamagrostis brachytricha šiuo metu žiedus tik rezga, tai jam už saulainių ne vieta kai jis po 2 savaičių iškels savo lapiškas uodegas, šios jau bus nužydėjusios.
Taip va ir išryškėja teisybė. Kažkam nuo to palengvėjo, o kai kam dar liūdniau patapo. Nes kaip nėr kam stovėti už saulainių, taip nėr...
Jei sakot, kad teisingasis Calamagrostis brachytricha šiuo metu žiedus tik rezga, tai jam už saulainių ne vieta kai jis po 2 savaičių iškels savo lapiškas uodegas, šios jau bus nužydėjusios.
Taip va ir išryškėja teisybė. Kažkam nuo to palengvėjo, o kai kam dar liūdniau patapo. Nes kaip nėr kam stovėti už saulainių, taip nėr...
vi , o kokio dydžio pas Jus augalynas? Kaip suprantu kalba eina apie "triausį" augalyną netoli sidabrinės eglės? Koks plotas numatomas smilgynui? Kiek kv.m laisvų už saulainių, kuriems ieškote tinkamo varpinio augalo? Gal galima foto platesniu rakursu, kad būtų aiškiau, kaip viskas bendroje erdvėje atrodo?
Idėjų su ntrom daug prisirinkau, ačiū Bet supratau vieną dalyką, kad man reikia dar vieno gėlynėlio, bet taip tingiu veją knisti, ne tiek tingiu, kiek jau sveikatos nebeturiu.....Visą vasarą kapsčiausi tai šen, tai ten...
Atnešu čionai didįjį savo galvaskausmį - namo priekio augalyną. Kiek darau vis ne taip ir gana. Augalynas išsidėstęs palei (nebaigtą) takelį, einantį nuo namo gatvelės link:
foto 1a (dabar), foto 1b (anksti pavasarį)
Vaizdas nuo gatvelės namo link:
foto 2a (dabar), foto 2b (birželio pbg.)
Čia atskirai dalis arčiau gatvelės ir dalis arčiau namo.
Plotas saulėtas, dirvožemis priesmėlis.
Su savomis idėjomis striuka Gal erzina margumas, gal aiškumo trūkumas, gal pernelyg tamsus koloritas, gal per didelė augalų įvairovė, gal netinkamas augalų išdėstymas... Sunku išgryninti, kas ne taip, bet tas jausmas neapleidžia.
Pradedu galvoti, kad pakaktų vos 1-2 daugiamečių augalų tarpams tarp spygliuočių ir lapuočių krūmelių (vyrauja veigelės "Monet" ir "Nana Purpurea") užpildyti. Galvojau, kad gal tiktų snaputis "Ballerina" dėl savo ilgo žydėjimo, bet neaišku ar jo žiedų spalva tiks prie veigelių "Monet". Kita mintis buvo skersai augalyno šuorais sodinti minėtąjį snaputį ir heucherelę "Kimono". Dar kita mintis - visus tarpus užpildyti rožytėmis "Knirps". Taigi, abejonių gausu, o tos tikrosios minties kaip nėr, taip nėr.
foto 1a (dabar), foto 1b (anksti pavasarį)
Vaizdas nuo gatvelės namo link:
foto 2a (dabar), foto 2b (birželio pbg.)
Čia atskirai dalis arčiau gatvelės ir dalis arčiau namo.
Plotas saulėtas, dirvožemis priesmėlis.
Su savomis idėjomis striuka Gal erzina margumas, gal aiškumo trūkumas, gal pernelyg tamsus koloritas, gal per didelė augalų įvairovė, gal netinkamas augalų išdėstymas... Sunku išgryninti, kas ne taip, bet tas jausmas neapleidžia.
Pradedu galvoti, kad pakaktų vos 1-2 daugiamečių augalų tarpams tarp spygliuočių ir lapuočių krūmelių (vyrauja veigelės "Monet" ir "Nana Purpurea") užpildyti. Galvojau, kad gal tiktų snaputis "Ballerina" dėl savo ilgo žydėjimo, bet neaišku ar jo žiedų spalva tiks prie veigelių "Monet". Kita mintis buvo skersai augalyno šuorais sodinti minėtąjį snaputį ir heucherelę "Kimono". Dar kita mintis - visus tarpus užpildyti rožytėmis "Knirps". Taigi, abejonių gausu, o tos tikrosios minties kaip nėr, taip nėr.
Peržiūrėjus foto, man pasirodė, kad viskas gana vieno aukščio, kas duoda plokštumo įspūdį. Mano akiai lyg norėtųsi kažko vertikalesnio, nors šalavijas lyg ir turi ''žvakes'' bet visumoje kerelis duoda kuploką formą, ypač nuotraukoje, kur foto2(dabar). Man per vienodai smulki faktūra atrodo.
QUOTE(leliumai @ 2012 08 21, 19:35)
vi , o kokio dydžio pas Jus augalynas? Kaip suprantu kalba eina apie "triausį" augalyną netoli sidabrinės eglės? Koks plotas numatomas smilgynui? Kiek kv.m laisvų už saulainių, kuriems ieškote tinkamo varpinio augalo? Gal galima foto platesniu rakursu, kad būtų aiškiau, kaip viskas bendroje erdvėje atrodo?
Geriau kaip šios temos 7 psl. parodytose nuotraukose nesigaus įžiūrėti. Tikslių išmatavimų nei iš nuotraukų, nei iš manęs neišgausite nes nematuota ir nėra kaip įsivertinti. Jei iš akies, tai rykštenės/saulainių kompanija stovi 2 m skersmens apskritime, o už jų reikalas, tai susiaurėdamas (iki 1.5 m), tai praplatėdamas tęsiasi dar 3-4 m. Nuo pūstataurio (imtinai) iki deš. saulakio (imtinai) bus geri 3 m. Dešinę ausį planuojama išplėsti į 6 m skersmens pusapskritimį. Bet ten dar tokia miglota situacija, kad apie ją anksti kalbėti.
Idėja yra tokia, kad dabar matomuose ausų apskritimuose turi vykti tobulas bei darnus žydėjimas, nuo kurio negali atplėšti akių, o tarp ausų, kur dabar yra gėlės, bus smilgos ir akmenys, kiek padabinti šilokais ir kitokiais tam pritinkančiais augaliukais. Bent šiandien man matosi, kad kairioji smilguota ausis turi būti aukšta (maždaug tokio aukščio kaip dabar pūstatauris), o nuo aukščiausio augalo (jis stovėtų toje vietoje, kur dabar yra pūstataturio užnugaris) leistųsi žemyn. Pievelėje tarp ausų patobulinimai, jei grožis pareikalautų, irgi įmanomi, tačiau kažkiek jos visgi turėtų likti. Tokie dalykai. O ką? Norite grąžinti heucheras?
jot.ka, ačiū už pastebėjimus
Heucherų nepriėmiau, tai kaip ir nėra ką grąžina
Kadangi tas jūsiškis reikalas už saulainių pakankamas, nelabai suprantu, kodėl nenorit jo panaudoti lendrūno "Karl Foerster" grupei (vietos juk yra) plius kokiam nors aukštesniam miskantui? Kai nebepatiks lendrūno smilgos, jas nukirpsite, ir jos eterį užleis vėlyvesniam miskantui. Kadangi plotelis ištęstas į gylį, o žiūrima kaip suprantu iš tos pusės kaip fotografuota, tai poros kvadratinių metrų ploto už saulainių skirto lendrūnams iškritimas iš žaidimo nukirpus jiems kasas nelabai ir būtų pastebėtas. Nebent nelimpa Karl'as prie dūčios ir gana
Keletas derinukų su minėtu lendrūnu ir saulainėmis:
foto A
foto B
foto C
QUOTE(vi_ @ 2012 08 21, 21:24)
Jei iš akies, tai rykštenės/saulainių kompanija stovi 2 m skersmens apskritime, o už jų reikalas, tai susiaurėdamas (iki 1.5 m), tai praplatėdamas tęsiasi dar 3-4 m. <...> O ką? Norite grąžinti heucheras?
Heucherų nepriėmiau, tai kaip ir nėra ką grąžina
Kadangi tas jūsiškis reikalas už saulainių pakankamas, nelabai suprantu, kodėl nenorit jo panaudoti lendrūno "Karl Foerster" grupei (vietos juk yra) plius kokiam nors aukštesniam miskantui? Kai nebepatiks lendrūno smilgos, jas nukirpsite, ir jos eterį užleis vėlyvesniam miskantui. Kadangi plotelis ištęstas į gylį, o žiūrima kaip suprantu iš tos pusės kaip fotografuota, tai poros kvadratinių metrų ploto už saulainių skirto lendrūnams iškritimas iš žaidimo nukirpus jiems kasas nelabai ir būtų pastebėtas. Nebent nelimpa Karl'as prie dūčios ir gana
Keletas derinukų su minėtu lendrūnu ir saulainėmis:
foto A
foto B
foto C
Leliumai, ačiū už pamąstymus. Į augalyną žiūrima iš kairės pusės, kur yra veranda. 1.7 m miskantas (nupirktas jau) stovės galiorkoje. Norėtųsi ir jį iš verandos matyti. Bent jau rausvus jo plaukus. Į 3-4 m ilgio ir 2 m pločio juostą laisvai turėtų sutilpti (gal klystu?) 3 smilgiukai: miskantas, Spodiopogon sibiricus (1.5 m) ir dar kažkas kiek žemesnio, bet nemažesnio nei 1.2 m, nes turi būti virš saulainių, kurios 0.9 m traukia. Taigi Karl Foersteriui su jo 1.7 m, nepaisant mano jausmų jam, niekaip nesigautų į šią rikiuotę įsibrauti.
Dar pažiūrėjus į jūsų augalyno paskutines nuotraukas, noriu ne pasiūlyti, o paklausti - o kodėl jūs smilgų augalyne nenaudojate? Be kitų privalumų, jos dargi žiemą gerai atrodo...
Dar pažiūrėjus į jūsų augalyno paskutines nuotraukas, noriu ne pasiūlyti, o paklausti - o kodėl jūs smilgų augalyne nenaudojate? Be kitų privalumų, jos dargi žiemą gerai atrodo...