Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V

QUOTE(mumrikas @ 2012 08 12, 13:56)

kokie penki kupstai gyvena ketvirtus metus - jei juos kur persodindavau, tai kero nedalindavau - keliaudavo kiton vieton su didžiuliu žemės gniužulu ir persodinimo nė nepajusdavo. Kiti (o jų dabar turiu gyvą galą) buvo dalinti, skaidyti  mirksiukas.gif

oj, nu jei per ketverius metus nesuprastejo- tiek man ir uztenka. nesitikiu is zoles tokio ilgaamziskumo kaip is azuolo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 08 12, 13:58)
oj, nu jei per ketverius metus nesuprastejo- tiek man ir uztenka. nesitikiu is zoles tokio ilgaamziskumo  kaip is azuolo biggrin.gif

ir pas mane jie laimingesni kur drėgnesnė vieta (bet saulėta) - kur sausiau, o keliose vietos jie auga kur visiška visą dieną deginama Sachara, tai tie kūdesni ir po žiemos liūdniau atrodo, o drėgniau augantys labiau "įsiganę" biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 08 12, 13:56)
prisiduodu su pirkiniais biggrin.gif

user posted image

kur be žiedų iš kairės Clematis Vitalba, o prieky dešiniau kažkokie naujoviški žemaūgiai pentinukai (baltas ir mėlynas - mažiukai, gal sprindžio aukščio, bet jau žiedų žiedelių bus gausybė thumbup.gif )
Papildyta:
kokie penki kupstai gyvena ketvirtus metus - jei juos kur persodindavau, tai kero nedalindavau - keliaudavo kiton vieton su didžiuliu žemės gniužulu ir persodinimo nė nepajusdavo. Kiti (o jų dabar turiu gyvą galą) buvo dalinti, skaidyti  mirksiukas.gif

Tai ne nuaji pentiniai, tik nelabai pas mus populiarūs. Delphinium grandiflorum. Auga iki 30 - 40 cm. Sėjasi stipriai, tad po žydėjimo patartina nukarpyti sėklides. Krūmas būna ažūrinis, super atrodo su gubojom ir linais.
Atsakyti
mumrikai, saulainės nuostabios thumbup.gif
Atsakyti
Reik pagalbos parenkant daugiametes gėles ax.gif

Objektas - "geltonasis" augalynas (kad būtų paprasčiau susišnekėti, daviau vardus jo dalims):
user posted image
Vyrauja 3 metrų plotis, kai kur daugiau (kampinė dalis bus apie 5m), siauriausia tarp kampinės ir dešiniosios dalies (apie 1-1,5m) ir pačiuose augalyno kraštuose. Ilgoji kraštinė apie 15m.

Iš arčiau kiekviena dalis, ir kokie sumedėję augalai jose pasodinti.
Kairiojoje dalyje iš kairės į dešinę pasodinta tuja "Sunkist", sedula "Spaethii", 3 sibadrakrūmiai, 3 kadagiai "Stricta", 2 sidabrakrūmiai:
user posted image

2 tujos "Sunkist" ir priekyje jų kadagys "Pfizeriana Aurea" pradeda centrinę dalį, toliau 2 sidabrakrūmiai ir 3 žemaūgiai rutulio formos jazminai "Nana":
user posted image

kampinėje dalyje karaliauja raudonasis ąžuolas, į dešinę nuo jo yra 3 jazminai "Nana", pušelė "Ophir", lanksva "Golden Princess", 2 kadagiai "Blue Star" (pastarieji man atrodo čia per smulkūs ir planuoju iškelti):
user posted image

dešiniojoje dalyje priešais 3 tujas "Globosa" pasodintos 2 veigelės "Nana Variegata", pakraštyje 2 lizdinės eglutės:
user posted image

Norėčiau išlaikyti šio augalyno mėlynos(violetinės)/geltonos(oranžinės)/baltos spalvų gamą. Dirvožemis priesmėlis, mano sklype tai viena iš labiausai "dietinių" augalams vietų (mulčiuota, todėl nuotraukose nesimato, kad žemė skurdoka). Augalynas "žiūri" į pietus.

Daugiametėms gėlėms lieka tarpai tarp sumedėjusių augalų - kairiojoje ir dešiniojoje dalyje mažiausi, didžiausi plotai centrinėje ir kampinėje dalyje.

Grubiai daugiametėms skirstą plotą dalinu į 3 juostas: priekinę, vidurinę ir galinę.
Pačios pamąstymai apie gėles-kandidates:
Priekinė juosta: katžolės "Walker's Low", viendienės "Stella de Oro", kraujažolės "Terracotta", gludas "Moonbeam", žemaūgiai vilkdalgiai (tamsiai mėlyni, žydri, gelsvi), pajūrinė balža, zunda "Blauer Zwerg";
Vidurinė juosta: lelijos "Everita" ir "Nakties princesė", bobramuniai "C.E. Buxton" arba čiaudulinė kraujažolė "Perry's White", kraujažolės "Terracotta";
Galinė juosta: vingiorykštinės kraujažolės arba kraujažolės "Credo",sibiriniai vilkdalgiai, liatriai, akantai.

Pavasarį priekinėje juostoje atkartojant 4 ploteliais pasodinta katžolė "Walker's Low", centrinėje dalyje apie žemaūgius jazminus viendienės "Stella de Oro". Galinėje juostoje pakartota 4 vingiorykštinės kraujažolės kerai (kiekvienoje dalyje po vieną), ir 4 sibirinių vilkdalgių ploteliai (taip pat kiekvienoje dalyje po vieną plotelį).

Pagrindinė problema - matau per daug augalų kandidatų (neabejoju tik dėl katžolės "Walker's Low" smile.gif). Norėčiau pasilikti kiekvienai juostai po 2(max 3) skirtingus augalus. Kadangi jau sumedėję augalai skaido augalyną į plotelius, norisi, kad daugiametės taptų vienijančiu (o ne dar labiau augalyną skaidančiu) elementu.
Tad labai lauksiu žvilgsnių iš šalies - kokios gėlės labiausiai tiktų (nebūtinai iš mano sąrašo) ir kiti pastebėjimai/pasiūlymai laukiami 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 12 rugpjūčio 2012 - 15:28
leliumai 4u.gif Pagyrimai. Issiziojau pamacius koks vieningas ir harmoningas tavo kiemas.

Mano balsas eina uz:

Balza ir vilkdalgius pirmai juostai
Kraujazole `Teracota` ir zunda antrajai
Akantus treciajai.
Pasodinus ziureciau ar ne per daug strukturiska - jei atrodytu, kad per daug- skiesciau gludu `Moonbeam' arha ciauduline kraujazole.

Augalai pasirinkimui thumbup.gif
Atsakyti
Gal kam pades, gal nelabai, bet pasidalinsiu viena is gelyno sodinimo schemu:

Pradedam nuo gelyno galo, parenkam aukstus, struktura islaikancius augalus. Pvz. renkames 3vnt Eupatorium purpureum `Atropurpureum`. Jis bus teminis gelyno augalas.

Jei yra pakankamai vietos, gerai butu atkartoti si augala per visą gelyno ilgi intervalais, taip bus sukurtas ritmas. Kiekvienas is triju kemeru gali buti sugrupuotas su kitom mazesnem rusim, kad sukurti poras: viena su veronikunu, kita su flioksu, trecia su vingiorykste. Sios trys kombinacijos gali jungtis su kitais augalais, isdestant juos nuo gelyno galo link priekio. Galima prideti dideliu augalu, kad papildyti kemera ir kartoti procesa, kol bus uzpildyta visa erdve. Paskiausiai reikia prideti uzpildanciuosius augalus, proporciskai daugiausiai tokiu sodinant gelyno priekyje. Reikia prisiminti derinti augalu formas grupese, remiantis pasirinkta augalu palete, o ne derinant skirtingas veisles. (Pvz. grupeje kemeras - veronikunas ziedu formos yra kontrastingos: zvakes forma kontrastuoja su skecio forma).

Isdescius viena gabala, reikia perziureti, kad isitikinti ar geras formu ir spalvu pasiskirstymas. Strukturinius augalus galima 'atskiesti' pries juos pasodinus augalu 'uzsklandu', tokiu kaip Verbena bonariensis ar kraujalakiu, jos prides lengvumo.

Strukturiniai augalai yra tie, kurie praktiskai per sezona islaiko savo skeleta (kemerai, zundos, vingiorykstes, siurkstieji astrai, miskantai, veronikunai ir kt.) Uzpildantieji - tai tie, kur nuzydeje tampa buitiskai tariant netvarkingi (snapuciai pvz.)

Na ir paskutinis dalykas: paprastai auksciausi augalai sodinami gale, zemiausi - priekyje, jei uz ju yra kazkokia atrama (tvora pvz.) Jei nera, auksciausi sodinami borderio (lysves) viduryje. Taciau sia taisykle galima lauzyti. Dekor.zoles galima sodinti viduryje ar priekyje, nes per ju smilgas persimatys galinis planas, taip pat galima elgtis ir su visais uzsklanda teikianciais augalais.

Tai nera mano sukurta schema, laisvas vertimas is knygos. Kai kuo esu pasinaudojus.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 08 12, 16:21)
Pačios pamąstymai apie gėles-kandidates:
Priekinė juosta: katžolės "Walker's Low", viendienės "Stella de Oro", kraujažolės "Terracotta", gludas "Moonbeam", žemaūgiai vilkdalgiai (tamsiai mėlyni, žydri, gelsvi), pajūrinė balža, zunda "Blauer Zwerg";
Vidurinė juosta: lelijos "Everita" ir "Nakties princesė", bobramuniai "C.E. Buxton" arba čiaudulinė kraujažolė "Perry's White", kraujažolės "Terracotta";
Galinė juosta: vingiorykštinės kraujažolės arba kraujažolės "Credo",sibiriniai vilkdalgiai, liatriai, akantai.

Oi leliumai, na ir sunki užduotis gražius gėlynus ar labiau gražinti g.gif Parašysiu, kaip aš sąrašiuką trumpinčiau:

priekinėje juostoje abejočiau dėl kraujažolės, zundos ir balžos, nes jos man atrodo aukštokos priekiui, kraujažolė priekyje greičiausiai nelabai laikys formą. Gal jos ir būtų gerai priekyje, jei gėlynas būtų laukinio stiliaus, bet jau susodintas augalynas, burbuliukai tarsi diktuoja šiek tiek kitokią stilistiką g.gif Atsisakyčiau vilkdalgių, nes nors labai jie mieli pavasarį, paskui visą vasarą atrodo šiaip sau. Jų darbą puikiai gali atlikti ir neįkyrios smulkiasvogūnės. Gludo nė už ką neasisakyčiau - turbūt dėl to, kad mano molynėje šlapynėje pati negaliu auginti, o jie man labai labai wub.gif O dėl viendienės abejočiau, ar nesipjaus blyškūs ir "kiaušininiai" geltonos atspalviai. Pirmenybę atiduočiau blyškiam gludui.

Vidurinėje eilėje dėl lelijų neturiu nuomonės, nes visiškai nepažįstu šių augalų. bet šioje vietoje patarimų gal ir nereikia - niekas geriau už jus nežinos 4u.gif Vidurį palikčiau bobramuniams, geltonoms kraujažolėms ir kokiai vienai kitai smilgai, apjungiančiai tokias "laisvesnio stiliaus" saleles.

Trečiame plane akantai ir geltonos kraujažolės turėtų atrodyti labai gražiai wub.gif Tik ar akantai Lietuvoje pakankamai patikimi? Sibirinių vilkdalgių grupelės gal galėtų ir likti, tik aš jas traukčiau labiau link vidurio, nes jie žydėtų vieni iš pirmesnių, paskui žaliuojantys lapai jau nėra tiek aukšti.

Man sunkiausia, kad planuojami augalai šiek tiek skirtingų stilistikų, o šalia yra gana daug visžalių ir lapuočių krūmų, kurių irgi lyg ir nederėtų labai slėpti. Pavyzdžiui, patys zundos, lelijų, kraujažolių deriniai yra labai gražūs, bet ar visa tai derės su tujų ir jazminų burbuliukais? Dabar planuojamas augalynas yra gana aukštas, jau pirma eilė vietomis pusmetris ir daugiau. Man kažkaip vietomis norėtųsi didesnių aukščio perėjimų pirmoje eilėje g.gif Kai kur "pakišti" žemus augaliukus po krūmais. Pavyzdžiui, centrinėje dalyje yra kadagys, kuris tikrai bus labai užstotas. Norisi tas visžalių saleles išryškinti. Pavyzdžiui, galėtų būti katžolė, gludas, tada kažkas visiškai žemo, už jo kadagys, o už jo jau griozdas akantas.

Bet kuriuo atveju - dabartinio gėlyno forma labai graži, o planuojami pokyčiai turbūt labiau gėlialigės požymis, nei būtinybė biggrin.gif

Papildyta:
QUOTE(smth1 @ 2012 08 12, 18:29)
Gal kam pades, gal nelabai, bet pasidalinsiu viena is gelyno sodinimo schemu:

Pradedam nuo gelyno galo, parenkam aukstus, struktura islaikancius augalus.

smth1, ačiū 4u.gif Va ir sužinojau, kad gėlynus ne tuo tos pusės planuoju biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 08 12, 18:37)

priekinėje juostoje abejočiau dėl kraujažolės, zundos ir balžos, nes jos man atrodo aukštokos priekiui, kraujažolė priekyje greičiausiai nelabai laikys formą. Gal jos ir būtų gerai priekyje, jei gėlynas būtų laukinio stiliaus, bet jau susodintas augalynas, burbuliukai tarsi diktuoja šiek tiek kitokią stilistiką g.gif  Atsisakyčiau vilkdalgių, nes nors labai jie mieli pavasarį, paskui visą vasarą atrodo šiaip sau.

Del zemaugiu vilkdalgiu norejau pasitikslinti: as neilgai dar juos auginu, taciau per vasara man jie visai neprarado dekoratyvumo ( ko pvz. apie aukstaugius nepasakysi). Buvau susidarius nuomone, kad jie tinkami strukturiniai augalai. Taciau gal nuo dirvos ir metu (viena sausesne vasara, kita dregnesne buna) skiriasi ju dekoratyvumas?
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2012 08 12, 19:09)
Del zemaugiu vilkdalgiu norejau pasitikslinti: as neilgai dar juos auginu, taciau per vasara man jie visai neprarado dekoratyvumo ( ko pvz. apie aukstaugius nepasakysi). Buvau susidarius nuomone, kad jie tinkami strukturiniai augalai. Taciau gal nuo dirvos ir metu (viena sausesne vasara, kita dregnesne buna) skiriasi ju dekoratyvumas?

Manau, kad priklauso nuo veislės ir nuo vietos. Pernai specialiai pirkau vieną žemaūgę remontantinę veislę, kad pažiūrėčiau, ar lapų dekoratyvumas bus didesnis, bet ir ji atrodo prastokai. Gal dėl to, kad ši vasara tikrai drėgna, o pas mane žemė ne iš lengvųjų, o gal dėl to, kad tiesiog jauna g.gif . Šiais metais visų vilkdalgių lapai pas mane gelsta žymiai labiau nei pernai verysad.gif

Bet po jūsų posto pagalvojau, kad niekad negalvojau apie žemaūgius vildalgius kaip apie struktūrinius augalus. Man jie buvo trumpalaikiai praeinantys augaliukai. Bet kai geriau pagalvoji, tai gal ir be reikalo - tikrai jie turi savitą lapų ritmą, o didesnis plotelis gali atrodyti įdomiai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 12 rugpjūčio 2012 - 18:26
QUOTE(smth1 @ 2012 08 12, 17:44)
Balza ir vilkdalgius pirmai juostai
Kraujazole `Teracota` ir zunda antrajai
Akantus treciajai.
Pasodinus ziureciau ar ne per daug strukturiska - jei atrodytu, kad per daug- skiesciau gludu `Moonbeam' arha ciauduline kraujazole.

smth1, ačiū už "medų" - gera gauti patvirtinimą, kad judu reikiama linkme 4u.gif
Prieš eidama virškinti gautų atsiliepimų noriu pasitikslinti dėl Tavo vizijos - būtų tik šios gėlės, pvz. pirmoje juostoje balža ir vilkdalgiai, o ne kaip papildymas šalia katžolių?

O aprašytoji schema augalų derinimui verta dėmesio ir... didesnio įsigilinimo smile.gif

QUOTE(aispra @ 2012 08 12, 18:37)
ar nesipjaus blyškūs ir "kiaušininiai" geltonos atspalviai. Pirmenybę atiduočiau blyškiam gludui.

Tik ar akantai Lietuvoje pakankamai patikimi?

šalia yra gana daug visžalių ir lapuočių krūmų, kurių irgi lyg ir nederėtų labai slėpti. <...> Pavyzdžiui, centrinėje dalyje yra kadagys, kuris tikrai bus labai užstotas.

Labai ačiū, aispra, už išsakytas mintis ir kad atkreipei dėmesį apie augalus iš skirtingų stilistikų.

Skirtingi geltonos atspalviai man irgi jau kuris laikas erzina akį. Kadangi sumedėję yra švelnesnių atspalvių (geltonlapė raudonojo ąžuolo forma centre, geltonlapis jazminas, veigelės, sedula) pati labiau linkstu link švelnesnių geltonos variacijų.

Akantą auginu vidinio kiemelio augalyne - žiemojo dvi žiemas, abi be nuostolių. O šiemet jau įgavęs dydžio atrodo labai gerai.

Kadagio priekyje neketinu nieko sodinti - po poros metų jo šakelės-pionieries turėtų jau kutenti augalyno ir vejos ribą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 12 rugpjūčio 2012 - 20:11
Ačiū smth1, kitom akim pažiūrėjau į savo gėlyną.

Leliumai, o ruduo jūsų gėlynuose koks? Lapuočiai ir spygliuočiai groja, plius katžolė neužmušama? Astrų, rykštenių kandidatūros nesvasrtomos? Nors smth1 išgryninta schema man labai wub.gif
Atsakyti