QUOTE(leliumai @ 2012 08 12, 16:21)
Pačios pamąstymai apie gėles-kandidates:
Priekinė juosta: katžolės "Walker's Low", viendienės "Stella de Oro", kraujažolės "Terracotta", gludas "Moonbeam", žemaūgiai vilkdalgiai (tamsiai mėlyni, žydri, gelsvi), pajūrinė balža, zunda "Blauer Zwerg";
Vidurinė juosta: lelijos
"Everita" ir
"Nakties princesė", bobramuniai "C.E. Buxton" arba čiaudulinė kraujažolė "Perry's White", kraujažolės "Terracotta";
Galinė juosta: vingiorykštinės kraujažolės arba kraujažolės "Credo",sibiriniai vilkdalgiai, liatriai, akantai.
Oi leliumai, na ir sunki užduotis gražius gėlynus ar labiau gražinti
Parašysiu, kaip aš sąrašiuką trumpinčiau:
priekinėje juostoje abejočiau dėl kraujažolės, zundos ir balžos, nes jos man atrodo aukštokos priekiui, kraujažolė priekyje greičiausiai nelabai laikys formą. Gal jos ir būtų gerai priekyje, jei gėlynas būtų laukinio stiliaus, bet jau susodintas augalynas, burbuliukai tarsi diktuoja šiek tiek kitokią stilistiką
Atsisakyčiau vilkdalgių, nes nors labai jie mieli pavasarį, paskui visą vasarą atrodo šiaip sau. Jų darbą puikiai gali atlikti ir neįkyrios smulkiasvogūnės. Gludo nė už ką neasisakyčiau - turbūt dėl to, kad mano molynėje šlapynėje pati negaliu auginti, o jie man labai labai
O dėl viendienės abejočiau, ar nesipjaus blyškūs ir "kiaušininiai" geltonos atspalviai. Pirmenybę atiduočiau blyškiam gludui.
Vidurinėje eilėje dėl lelijų neturiu nuomonės, nes visiškai nepažįstu šių augalų. bet šioje vietoje patarimų gal ir nereikia - niekas geriau už jus nežinos
Vidurį palikčiau bobramuniams, geltonoms kraujažolėms ir kokiai vienai kitai smilgai, apjungiančiai tokias "laisvesnio stiliaus" saleles.
Trečiame plane akantai ir geltonos kraujažolės turėtų atrodyti labai gražiai
Tik ar akantai Lietuvoje pakankamai patikimi? Sibirinių vilkdalgių grupelės gal galėtų ir likti, tik aš jas traukčiau labiau link vidurio, nes jie žydėtų vieni iš pirmesnių, paskui žaliuojantys lapai jau nėra tiek aukšti.
Man sunkiausia, kad planuojami augalai šiek tiek skirtingų stilistikų, o šalia yra gana daug visžalių ir lapuočių krūmų, kurių irgi lyg ir nederėtų labai slėpti. Pavyzdžiui, patys zundos, lelijų, kraujažolių deriniai yra labai gražūs, bet ar visa tai derės su tujų ir jazminų burbuliukais? Dabar planuojamas augalynas yra gana aukštas, jau pirma eilė vietomis pusmetris ir daugiau. Man kažkaip vietomis norėtųsi didesnių aukščio perėjimų pirmoje eilėje
Kai kur "pakišti" žemus augaliukus po krūmais. Pavyzdžiui, centrinėje dalyje yra kadagys, kuris tikrai bus labai užstotas. Norisi tas visžalių saleles išryškinti. Pavyzdžiui, galėtų būti katžolė, gludas, tada kažkas visiškai žemo, už jo kadagys, o už jo jau griozdas akantas.
Bet kuriuo atveju - dabartinio gėlyno forma labai graži, o planuojami pokyčiai turbūt labiau gėlialigės požymis, nei būtinybė
Papildyta:
QUOTE(smth1 @ 2012 08 12, 18:29)
Gal kam pades, gal nelabai, bet pasidalinsiu viena is gelyno sodinimo schemu:
Pradedam nuo gelyno galo, parenkam aukstus, struktura islaikancius augalus.
smth1, ačiū
Va ir sužinojau, kad gėlynus ne tuo tos pusės planuoju