Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės V

QUOTE(aispra @ 2012 08 10, 09:27)
O kuo nusikalto veronikos, kad jas be išlygų į kompostą, o ne į kokį kitą gėlynėlį? Šių metų nuotraukoje atrodo tikrai įspūdingai, beveik netikroviškai, lyg būtų su kompiuteriu supaišytos smile.gif

veronikos po viešo prabilimo apie delegavimą į kompostą keliaus į kitą gėlynėlį, bet ne mano smile.gif Per rėksmingas man šis augalynas žydėjimo piko metu atrodo, be to ir tas veronikų lapų pilkumas toks per ryškus šitoj vietoj, ir lapijai ūgio trūksta. Pabuvojo jos jau ir kituose gėlynuose pas mane, iš ten atkeliavo į šitą augalyną - puikus gėliukas (vienas geriausių iš pilkalapių), bet... ne čia.
QUOTE(jot.ka @ 2012 08 10, 09:38)
kaip jums pavyko iškart pasidaryt gėlynų formas ir prie jų apsistoti man kol kas dar nesuvokiama smile.gif

na ne visai iškart, bet pagrindinis karkasas susiformavo per 2 metus. Dar ir šį pavasarį koregavau - pora augalynų platinau (forma liko). Pačioje pradžioje galvojau apie zonas, žiūrinėjau įvairių išplanavimo pavyzdžių, paišialiojau ant sklypo plano kopijų, pasnigus sniegui vis eidavau pėduoti potencialius augalynų pakraščius ir ... laukdavau kol vėl pasnigs lotuliukas.gif Vėliau pradėjau galvoti ką sodinti.
QUOTE(vi_ @ 2012 08 10, 11:31)
Daugiausiai prisidirbsiu su pačios sugalvotais augaliukais.

Bet lazdynas ateityje pretenduos į viršininkus, kuriam po kojomis niekas neturi painiotis. Beje, o kiek jis dabar valgo? Neapvalgo kartais šalia esančių gėliukų? Kai savo gėlynuose aptinku pušų/eglių/tujų ir kitokių negėliukų šaknis, mane suima noras jiems padaryti ką nors bais negero...

Iš tiesų, aš irgi daugiausiai keičiu pačios sugalvotus derinius, o jei nusižiūrėtas iš kitur ar buvo paklausyta labiau patyrusių ar turinčių "ant to akį" - pakeitimų mažiau, ir tie pagrinde dėl savų klaidų - per mažais ploteliais ir pan.

Kol kas lazdynas nieko neapvalgo. Kaip bus ateityje, matysiu. Man ateitų noras ne lazdynui ką nors negero padaryt, o asortimentą šalimais pakeist ir/arba patraukt toliau nuo lazdyno biggrin.gif

-------------------
O dabar apie hortenzijas ir jų kaimynus. Pritariu nuomonei, kad priekyje jų turi būti labai jau riboto ūgio augalai. Pati pas save vidinio kiemelio augalyne naudoju tam reikalui alūnes, šalia esu ir smilgų pasodinusi. Štai čia praėjusio rudens foto. Iš kairės pusės netoliese dar pasodintas ir miskantas "Jaku Jima". Tarp jo ir kortenzijos dar yra raudona saulainė, bet antras sezonas vargsta - kažko augimo sąlygomis matyt nepatenkinta - o gaila.

-------------------
Dar norėjau paklaust tų, kurios auginate saulaines ir kraujalakes bei jos atrodo patenkintos gyvenimu, kokiomis sąlygomis jos pas jus auga (dirvožemis ir pan.)?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 10 rugpjūčio 2012 - 22:30
Skaičiau, kad saulainėms patinka drėgna žemė, ypač žydėjimo metu, bet pas mane pirmamečiai augalai nepasižymi nei grožiu nei žiedais, dedu visas viltis, kad visgi kiti metai bus verti laukimo. O kraujalakės auga jau nepirmi metai, nesiskundžiu, ypač šie metai dosnūs vandens iš dangaus. Pas mane dirva sunkoka, ir kur auga rūšinės kraujalakės dirva nėra gerinta, toks apysunkis priemolis, kur sodinau veislines, ten vietinę dirvą maišiau su durpe ir vandenį sugeriančiomis/atiduodančiomis granulėmis. Jei drėgmės mažiau, visos reaguoja vienodai, pradeda ruduot lapai, bet jautresnės veislinės. Viena rūšinė auga už hortenzijos, o pastarosios nuolat gauna padidintą normą vandens, tai tuo labai džiaugiasi ir kraujalakė, nes toje vietoje ji gražesnė, nei jos kolegė kitoje, sausesnėje vietoje.

p. s. Ir saulės gauna visą dieną.
Papildyta:
QUOTE(amarrile @ 2012 08 10, 20:41)
Gelynelis drieksis tik pagal stiklą,vos ne viena eile nebent su nedideliu pavingiavimu.Hortenzija pačiam gale,didelis krūmas. vienadienių gojukai būtų dideli,nes turiu sklaidyt artimu laiku senus kerus. Šeši metrai ilgio pries hortenzilą,tai man tik kokie keturi pirminiai aukšti augaliukai įsipaišo,ar ne?Ką dekoratyvaus galėčiau pasisodinti dar g.gif

Man atrodo, kad gražiai susodinti augalus į siaurą ilgą gėlyną yra labai sudėtinga, jei juos išrikiuoji viena eile, tai ir atrodo labiau ne gėlynas, o tiesiog eilė augalų. Kad būtų galima padaryt bent minimalius derinius, vietos reiktų daugiau, ar bent jau kažkurioje vietoje galbūt galėtų išplatėjimas, kad ten pasodint dar kažką. Kita vertus, jei jūsų veja ir turėtų likti stačiakampė, įrėminta iš abiejų pusių, tai toks variantas irgi gali būti, gal galima tuomet tuos gėlynus iš abiejų pusių derinti g.gif . Na bet, gal atsiras ir daugiau ką patart galinčių merginų. Su viendienėmis neturiu jokios patirties ax.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 11 rugpjūčio 2012 - 06:42
Vadinasi, nors kraujalakės labai gražu, bet man teks nuo jų susilaikyti. Mano lengvuose priesmėliuose joms neaugt.

Dėl stačiakampės vejos ir gėlių juostų pakraščiais. Geriau optiškai suskaidyti tą ilgą siaurą plotą. Man patinka šie pavyzdžiai:
foto1
foto2
foto3
Nors jie skirti labiau angliškiems sodeliams prie kotedžų, bet pačios mintys, kaip tvarkytis su ilga siaura stačiakampe erdve labai iliustratyvios smile.gif

Prie viendienių būtų galima sodinti gėles, kurios kontrastuoja savo lapija: alūnes arba melsves.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 08 11, 08:03)
Vadinasi, nors kraujalakės labai gražu, bet man teks nuo jų susilaikyti. Mano lengvuose priesmėliuose joms neaugt.

yra žmonių, kurie ir smėlyje augina smile.gif, bet aš labiau irgi linkstu rinktis augalus, tuos, kurie geriau auga esamoje dirvoje, nei dirbtinai kurt tam sąlygas. O pas jus yra, tik nelabai auga, ar norėtumėt, ir aiškinatės, kokių sąlygų joms reikia? (spėju domitės, pas jus viskas apgalvota smile.gif )
Atsakyti
buvau pasidairyt pas tuos, kas smėlyje augina mirksiukas.gif Spėju, apie tą patį sodą galvojame smile.gif

Bet pas mane iš tikrųjų nelabai auga tie augalai, kuriems reikia daugiau drėgmės - būta bandymų... Kraujalakių neturiu, domiuosi.

jot.ka, man atrodo šis vaizdelis su hortenzija ir rūgtimi (tikiuosi, neapsipažinau blush2.gif ) bei kitais augalais vertas copypastinimo Jūsų augalynuose 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 08 11, 08:20)
buvau pasidairyt pas tuos, kas smėlyje augina mirksiukas.gif Spėju, apie tą patį sodą galvojame  smile.gif 

Bet pas mane iš tikrųjų nelabai auga tie augalai, kuriems reikia daugiau drėgmės - būta bandymų... Kraujalakių neturiu, domiuosi.

jot.ka, man atrodo šis vaizdelis su hortenzija ir rūgtimi (tikiuosi, neapsipažinau  blush2.gif ) bei kitais augalais vertas copypastinimo Jūsų augalynuose  4u.gif

kaip aš į tą sodą pasižvalgyt norėčiau...smile.gif

taip, vaizdelis tikrai gražus, tik man dar sunkiai suvokiama, kad rūgtis gali būt didesnė už hortenziją bigsmile.gif, bet matyt čia tik laiko klausimas, kol pati pamatysiu, koks lygiavertis partneris gali būt rūgtis. ir tiesą sakant, kai pamatai gyvai pas kažką kitą esantį savo derinį( kurį pasidarei pats iki tol tokio nematęs), tai tarsi užsidedi sau pliusiuką - pavyko thumbup.gif , nes kol kas dar tik mokausi atrast derinius, ir dažniausiai tai būna tiesiog matyto derinio adaptavimas savam ūky.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2012 08 10, 23:15)
Dar norėjau paklaust tų, kurios auginate saulaines ir kraujalakes bei jos atrodo patenkintos gyvenimu, kokiomis sąlygomis jos pas jus auga (dirvožemis ir pan.)?

Rodos abi šiais metais iš Rasos pirkom saulaines pavasarį, tai galėsi pas mane gyvai pažiūrėt kaip jos atrodo šią akimirką (pirkau trijų veislių) - kol kas jų augimu ir žydėjimu esu visai patenkinta. Dirva pas mane sunki, kai smarkiai išdžiūna užsideda kieta pluta, bet rimtesnį šaknyną turintiems augalams ji tinka, nes tuo pačiu po pluta lieka ir drėgmė ax.gif

Ir kraujalakė labai gražiai šiemet atrodo - pirmą rimtą žiedyną išskleidė, nors pirkau mažiuką susliuką augaliuką thumbup.gif

Norėjau paklaust monardas ir saulaines ne pirmus metus auginančių - ar antrais metais, kai įsibėgėja jų augimas, ar paaukštėja augalai g.gif Šiemet pavasarį/vasaros pradžioje pirktas pasodinau tolėliau, už kitų augalų, žydi ir auga puikiai, tik mažokos jos man atrodo - aprašymuose ir nuotraukose google randu, kad tai nemenki augalai, o pas mane jų aukštis gal 50cm g.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 08 11, 08:43)
Rodos abi šiais metais iš Rasos pirkom saulaines pavasarį, tai galėsi pas mane gyvai pažiūrėt kaip jos atrodo šią akimirką (pirkau trijų veislių) - kol kas jų augimu ir žydėjimu esu visai patenkinta. Dirva pas mane sunki, kai smarkiai išdžiūna užsideda kieta pluta, bet rimtesnį šaknyną turintiems augalams ji tinka, nes tuo pačiu po pluta lieka ir drėgmė ax.gif

Ir kraujalakė labai gražiai šiemet atrodo - pirmą rimtą žiedyną išskleidė, nors pirkau mažiuką susliuką augaliuką  thumbup.gif 

Norėjau paklaust monardas ir saulaines ne pirmus metus auginančių - ar antrais metais, kai įsibėgėja jų augimas, ar paaukštėja augalai  g.gif Šiemet pavasarį/vasaros pradžioje pirktas pasodinau tolėliau, už kitų augalų, žydi ir auga puikiai, tik mažokos jos man atrodo - aprašymuose ir nuotraukose google randu, kad tai nemenki augalai, o pas mane jų aukštis gal 50cm  g.gif

Na tuomet mane guodžia, jei pas jus dirva sunki, o saulainės auga, tai tikiuosi pas mane irgi įsikabins. Kokias veisles auginat?
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 08 11, 09:43)
Rodos abi šiais metais iš Rasos pirkom saulaines pavasarį

aš pirkau pernai pavasarį, ne šiemet
QUOTE(jot.ka @ 2012 08 11, 09:29)
kol kas dar tik mokausi atrast derinius, ir dažniausiai tai būna tiesiog matyto derinio adaptavimas savam ūky.

perteikiant vieno žymaus dizainerio mintį - geriausi sodų dizaineriai yra tiesiog puikūs kopijuotojai mirksiukas.gif
Atsakyti
Toks klausimas neduoda ramybės, va turiu gėlyną, palei tvorą, koks 15-16 metrų ilgio, ir nors jis prie tvoros, vistiek dažnai tenka ir palei tvoros kraštą pasivaikščiot, kur buvus kur nebuvus ir lipu per siauriausią gėlyno vietą, vietoj to, kad paėjėt dar porą metrų ir apeit gėlyną pakraščiu. Na nepatogu. Peršasi išvada, kad gėlyne būtinas takas, nes jis tiesiog per ilgas. g.gif kaip jūs sprendžiat tokias situacijas, o gal tokių problemų niekam nekyla lotuliukas.gif , ir čia aš visame kame bandau patogumą suderint su grožiu smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 11 rugpjūčio 2012 - 09:29
vidinio kiemelio aygalynas pas mane grubiai tariant L raidės formos - ilgesnioji kraštinė palei tujų gyvatvorę apie 20m, trumpesnioji, skirianti vidinį kiemelį nuo ūkinės zonos - apie 10m. Plotis nevienodas. Ilgesniojoje kraštinėje praėjimui specialių vietų nėra, apeinam aplinkui kai reikia, nors kartais dar pasitaiko pralįst pro siauriausią vietą ax.gif Trumpesniojoje kraštinėje padarėm tokį akmenų intarpą
user posted image
kadangi ten tikrai bruktumėmės - patogus tampa susisiekimas su mini daržiuku. Panašiai vienodai dažnai naudojam tiek tą akmenų intarpą tiek rimtesnį praėjimą, kur baigiasi augalynas.

Aplink akmenis pasodinau paronichiją.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 08 11, 09:43)

Ir kraujalakė labai gražiai šiemet atrodo - pirmą rimtą žiedyną išskleidė, nors pirkau mažiuką susliuką augaliuką  thumbup.gif 

Norėjau paklaust monardas ir saulaines ne pirmus metus auginančių - ar antrais metais, kai įsibėgėja jų augimas, ar paaukštėja augalai  g.gif Šiemet pavasarį/vasaros pradžioje pirktas pasodinau tolėliau, už kitų augalų, žydi ir auga puikiai, tik mažokos jos man atrodo - aprašymuose ir nuotraukose google randu, kad tai nemenki augalai, o pas mane jų aukštis gal 50cm  g.gif

Monardu labai skiriasi auksciai ivairiu veisliu. Pas mane turbut tik rusines ir tai skiriasi, yra po metra uzuaugusiu, yra 80cm. Bet jos mazdaug tokio aukscio nuo pradziu. O saulaine tik pirmi metai, bet ne maziau 80cm.

Leliumai, as tai pavydziu tau kartais tavo dirvos. Nes tada balzas, zundas, kraujazoles dideliais kiekiais, gludus ir heterolepsius ir kitus sausramegius auginciau kaip pasiutus;)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 11 rugpjūčio 2012 - 09:58