Įkraunama...
Įkraunama...

Jurga Ivanauskaitė

Puikus straipsnis 4u.gif Idėjos lyg ir nenaujos, bet kai permelktos asmenine patirtimi - ima kitaip skambėti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vailingo: 08 sausio 2007 - 04:53
Dar čia apie Jurgą, Metų moterį: smile.gif
http://www.lrytas.lt...68241463&view=4
Atsakyti
Šios dienos Lietuvos žinių straipsnis, kuriame minima ir Jurga

Tarsi nugyventi du gyvenimai
Mindaugas KLUSAS Versija spausdinimui
Skaityti komentarus (0)
"Moters" žurnalo vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė (dešinėje) prizą įteikė Jurgos Ivanauskaitės sesei Radvilei.
Nuotrauka: © "Lietuvos žinios"
Jau penkioliktus metus iš eilės "Moters" žurnalas renka Metų moterį. Vilniaus mažajame teatre vykusioje šventėje šįkart nuskambėjo Jurgos Ivanauskaitės vardas, tačiau rašytojos vakaro šurmulyje nebuvo.

Metų moters titulą jau turinčių moterų vardu naująją laureatę sveikino leidyklos "Tyto alba" direktorė Lolita Varanavičienė. Nuo pat "Pakalnučių metų" pasirodymo 1985-aisiais visi jautė nuolatinį Jurgos buvimą visuomenėje. Per daugiau kaip dvidešimtį metų jos asmenybė pražydo įvairialypiais talentais: teatro scenografės, tapytojos, kostiumų dailininkės, scenaristės. "Netiesa, kad šie metai Jurgai nebuvo kūrybingi. Pavasarį vyks jos romano "Ragana ir lietus" ekranizacijos pristatymas", - sakė Varanavičienė.

Prabilo iš ekrano

Į Metų moters šventę Jurga atvykti negalėjo, tačiau prabilo iš didžiulio ekrano scenos gilumoje: "Man Palmira išpranašavo pačius geriausius ir šviesiausius gyvenimo metus. Bet dar tą pačią savaitę sužinojau gydytojų diagnozę. "Palmira, aš tave diskvalifikuosiu", - iš pradžių pasakiau." Tačiau nepaisant visko, ką moteriai teko patirti per praėjusius metus, kai ją užklupo klastinga liga, Jurga prisipažino, kad tai išties buvo pats turiningiausias ir gražiausias jos gyvenimo laikas. "Tokios pilnatvės dar niekada nejaučiau. Regis, man pasisekė nugyventi du gyvenimus. Gimiau, vėl mokiausi vaikščioti. Lipimas laiptais atrodė neįveikiama kliūtis. Mano kasdienybėje atsirado daug naujų dalykų, stiprių jausmų", - kalbėjo Jurga.

Linkėjo juoktis ir linksmintis

Kiekvieno šventės dalyvio jausmus šildė Jurgos žodžiai, kuriais buvo prisiliesta prie amžinų moteriškų temų - grožio ir laikinumo, meilės ir amžinybės. "Moters" ir moterų žurnalų grožio receptus rašytoja perbraukė pateikdama savo išbandytąjį. "Septynios operacijos ir šešios chemoterapijos, - iš ekrano juokėsi ji. - Aš patenkinta savo išvaizda, net nauja šukuosena. Kartais pasižiūrėdavau į save ir sakydavau: o tu visai ir nieko... Nelabai primeni moterį, bet yra žmonių, kurie tave myli", - per pastaruosius metus suprato keleto knygų autorė.

"Moters" žurnalo redaktorė Gražina Michnevičiūtė perdavė visiems susirinkusiems Jurgos draugams, kad liūdėti neverta - šiandien reikia juoktis ir linksmintis. "O apdovanojimo šiai moteriai reikėjo jau anksčiau. Visos siūlydavo: reikia Jurgai, Jurgai, Jurgai. Ir šiemet ji pagaliau buvo apdovanota", - džiaugėsi redaktorė.

Sesės solidarumas

Artima rašytojos draugė teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė visą popietę prieš apdovanojimo šventę praleido kartu su ja. Pasak Dalios, jos daug juokėsi prisiminusios, kas buvo prieš dvidešimt metų, ir svajodamos, kas bus po dvidešimties. Bičiulė perskaitė Jurgos laišką šventės dalyviams, kuriame rašytoja sakė šiuo metu klausanti daug muzikos - to visada labai norėjusi...

Rašytojos sesuo Radvilė, solidarizuodamasi su "lemties trumpai nukirptomis moterimis", pati nusprendė nusikirpti. "Negaliu pasidalyti su Jurga kančia ir skausmu, tai bent jau taip stengiuosi ją paremti", - sakė sesuo. Radvilė perskaitė neseniai gautą laišką nuo Dalai Lamos. Dvasinio tibetiečių vadovo sekretoriaus atsiųstoje žinioje perduodamas susirūpinimas dėl Jurgą ištikusios negalės. Laiške sakoma, kad jų lyderiui grįžus iš kelionės po Indiją vienuolių bendrija bus sukviesta pasimelsti už didelės tibetiečių draugės sveikatą.

Pagerbti visi laureatai

Metų moters šventė buvo kaip reta linksma ir nuotaikinga. Tokia, kokios Jurga visiems ir linkėjo. Du vakaro vedėjai - Audrius Giržadas ir Andrius Rožickas, įsijausdami į skirtingus personažus, kartais net nepaisydami renginio scenarijaus, komentavo įvykius scenoje ir neklysdami skelbė kitų nominacijų laureatus. Tarp tokių atsidūrė ir keletas artimų Jurgos Ivanauskaitės draugų. Gavo prizą Andrius Mamontovas (metų ambasadoriai: už šeštąją vietą pernykštėje Eurovizijoje), Dalia Ibelhauptaitė (už metų premjerą: "Bohemos" pastatymas"). Už metų drąsą pagerbta Erika Umbrasaitė, kuriai likimas lėmė didžią kovą su onkologine liga. Erika prisipažino, esą gyvenimas įrodė jai, kad ir juoda gali būti balta. Linkėjo, kad visi matytų daugiau baltos.

Už nuopelnus taip pat pagerbti kino režisierius Arūnas Matelis, istorikas Alfredas Bumblauskas, socialinių mokslų daktarė Aistė Diržytė, MTV vadovas Marius Veselis.
Atsakyti
Graudu...
Apie atsinaujinusią Jurgos ligą
Atsakyti
Labai liūdna...
Atsakyti
labai gaila verysad.gif
Atsakyti
O Jėzau Marija blink.gif verysad.gif
Atsakyti
Tikrai, kad labai liūdna...
Atsakyti
siandien delfije paskaiciau,kad atsinaujino liga... verysad.gif ,taip suspaude sirdi...Jurgai stiprybes.
Atsakyti
Labai gaila ... verysad.gif Labai įdomūs jos straipsniai visada būvo, o gal dar ir bus... Bet.... Tiesa yra tokia, kad sergant sarkoma gydytojai duoda 15 mėn. Kai mano artima ir jauna draugė mirė, tik po to vyras pasakė, kad jam gydytojas taip buvo pasakęs... O ji taip kovojo... verysad.gif
Kodėl Dievas pasiima geriausius.... g.gif
http://www.alfa.lt/s...f=adNet-banner1
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo xxxsaulyte: 24 sausio 2007 - 14:52
Savo šventėje Jurga nedalyvavo. „Esu nusiteikusi ramiai, mano gyvenime atsivėrė daug džiugių momentų. Man skamba sferomuzika, apskritai klausausi daug muzikos - apie tai visada svajojau.

Atėjo gražus ir labai turiningas etapas, egzistenciškai naujas dalykas, nes jame labai daug grožio ir labai daug jėgos. Tai grynoji metafizika, kuri ne kiekvienam duota, ir aš tai priimu kaip didelę dovaną“, - sausio 18-ąją susirinkusiems Vilniaus mažajame teatre Nacionalinės premijos laureatės rašytojos Jurgos Ivanauskaitės laišką perskaitė jos gera bičiulė režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Labai norėjusi pati atvykti į penkioliktą kartą žurnalo „Moteris“ organizuojamą nominacijų šventę, šiemet Metų moters titulą pelniusi Jurga perdavė laišką su šiais žodžiais ir prašymu neįsileisti liūdesio, o kuo daugiau visiems džiaugtis ir šypsotis. Ceremonijos dieną visą popietę Dalia praleido su Jurga.

Moterys daug juokavo, kalbėjosi apie tai, kas buvo prieš dvidešimt metų, ir apie tai, kas bus dar po dvidešimties. Režisierė prisipažino patyrusi vieną šviesiausių ir linksmiausių popiečių per paskutinius kelis mėnesius.

„Tokios pilnatvės kaip šiais metais niekada nejaučiau. Tai dar vienas, naujai atrastas gyvenimas, nes pradėjau viską iš naujo: tarytum iš naujo gimiau, mokiausi vaikščioti. Dvi savaites sėdėjau invalido vežimėlyje, vėliau po tuputį pradėjau vaikščioti su ramentais, o apie lipimą laiptais net nesvajojau, atrodė, mano gyvenime daugiau to nebus. Iš naujo pradėjau mokytis bendrauti su daugeliu žmonių“, - prieš porą mėnesių nufilmuotame ir tą vakarą teatre parodytame reportaže prisipažino J.Ivanauskaitė.

Nepaisydama užklupusios ligos, Jurga sugeba išlikti be galo stilinga, elegantiška, graži ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai. Pačius gražiausius linkėjimus to vakaro svečiai skyrė Jurgai ir visoms panašios lemties moterims, kančios sutaurintiems jų veidams ir nuskaidrintoms sieloms. „Ironizuodama juokiuosi, kad mano grožio receptas yra septynios operacijos ir šešios chemoterapijos.

Žvelgiant su juoduoju humoru, man jau nereikalingi visi tie moterų žurnaluose spausdinami patarimai, kaip numesti svorio ar užsiauginti tankesnius plaukus. Viskas išsisprendė savaime. Savaime krinta svoris, plaukais rūpintis nebereikia, nes nusipirkau gražų peruką. Iš tiesų pats svarbiausias dalykas yra tai, kad į kiekvieną dieną pradėjau žiūrėti kaip į labai didelę dovaną.

Suvokiau laiko kainą, kad vos ne kiekviena minutė yra dovana ir išplėšta labai didele kaina, - iš ekrano atsivėrė Jurga. - Visad labai daug dėmesio skyriau savo išvaizdai, bet niekada nebuvau ja patenkinta. O dabar, kai likimas įstūmė į kampą, galų gale to išmokau. Suvokiau, kad gali būti gražus toks, koks esi, nors, atrodo, iš tavęs viskas atimta: neturi plaukų, esi pajuodusiais paakiais ir iš viso nelabai primeni moterį. Bet yra žmonių, kurie tave iš tikrųjų myli ir myli tokią.“

Charizmatiška, kūrybinga, visuomenine veikla gerai žinoma asmenybė - taip apibūdinama šiemet Metų moters titulą pelniusi rašytoja. „Jurga yra iš tų žmonių, kurie kiekvienam sutiktam savo kelyje dovanoja stebuklingų akimirkų. Kiekvienas turime jų savų, bet jei sudėtume į vieną dėlionę, matyt, sukurtume neįtikėtiną paveikslą. Jame tilptų ir Jurgos užburiantis juokas, ir tyla, jos klajonės, paklydimai ir atradimai, jos meilės ir nusivylimai... Turėjome šį apdovanojimą Jurgai įteikti kur kas anksčiau, nes ji anksčiau jo nusipelnė. Tad šiandieną tarytum grąžiname jį Jurgai, džiaugiuosi, kad ne per vėlai“, - sakė žurnalo „Moteris“ vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė.

„Labai nuliūdome sužinoję, kad Jurga Ivanauskaitė sunkiai serga. Tikimės, kad jai suteikiama tinkama medicinos pagalba. Jurga yra gera tibetiečių draugė, todėl sukviesime vienuolių bendruomenę pasimelsti už tai, kad ji pasveiktų. Taip pat paprašysime Jo Šventenybės Dalailamos paminėti Jurgą savo maldose, kai sausio 20 dieną jis parvyks iš kelionės po Indiją“, - tą dieną Jurgą pasiekė laiškas, atsiųstas Dalailamos asmeninio sekretoriaus.

Jurgai Ivanauskaitei įteikta juvelyro Algio Mikučio rankų darbo segė, kurioje išspausdinti žodžiai iš paskutinės jos knygos „Miegančių drugelių tvirtovė“. Renginyje taip pat pagerbti žurnalo „Moteris“ išrinkti 2006-ųjų šauniausi, veikliausi, talentingiausi įvairių sričių atstovai: Aistė Diržytė (Metų optimistė), Alfredas Bumblauskas (Metų atradėjas), Marius Veselis (Metų projektas), Arūnas Matelis (Metų kūrėjas), Dalia Ibelhauptaitė (Metų premjera), „LT United“ (Metų ambasadoriai), Erika Umbrasaitė (Metų drąsa).

Anksčiau Metų moters titulą yra pelniusios Kazimira Prunskienė, Rūta Vanagaitė, Bronė Vainauskienė, Janina Lapinskaitė, Margarita Starkevičiūtė, Lolita Varanavičienė, Alma Adamkienė, Algimanta Žukauskienė, Nijolė Drazdienė, Gražina Liautaud, Ugnė Karvelis, Rūta Jezerskytė, Nomeda Marčėnaitė, Edita Mildažytė.
Atsakyti
Veje kaip gaila verysad.gif
Stiprybės jai
Atsakyti