Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

sveikos merginos.mano braskes jau kelis kart tvarkytos,ravetos ir dabar jau gausiai uzmulciuotos zole.tik va kazkaip neramu.ar neprilys pelyciu ziemai po zole? g.gif
Atsakyti
QUOTE(mairux @ 2012 10 03, 12:44)
Daržą mulčiuoju jau antri metai. Viskas puiku, žemė pagerėjo. Pirmi metai kai svogūnai užaugo normalaus dydžio, braškių daug, vienu žodžiu  thumbup.gif . Tik baisiausiai viską puola šliužai. Ir kuo toliau, tuo jų daugiau. Chemijos barstyti nenoriu. Radau internete receptą: nupjautus plasmasinius butelius šiek tiek įkasti į žemę ir įpilti alaus, nelabai tikėjau, kad suveiks, bet žinokit, padeda. Vakare įkasiau, ryte po gerą saują šliužų buvo kiekvienam inde. Viską išpyliau lauk, įpyliau naujo alaus, ryte vėl po tiek pat šliužų. Bandysiu nors kiek aprinkti, o tai kitais metais iš viso neteks daržovių ragauti. Aišku, dideliam darže sudėtinga taip su jais kovoti, bet mažam daržiuky, manau, galima pabandyti.

Alaus megėjai g.gif
Reikės ir man juos pavaišinti, čia geras, tikri vyrai, tik krepšinį belieka jiems rodyti lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(audine68 @ 2012 10 03, 12:12)

Gal yra kokių patarimų naikinant žolę kitaip, ne rondapu? Nes kitu atveju nugarai amen bus.

Jau daug kartų šioje temoje apie tai buvo kalbėta - galima tiesti tarplysviuose kartoną ir storai užmulčiuoti žole, varputis turėtų tiesiog iššusti. Pati nebandžiau, bet manau yra kas bandė ir gal pakomentuos iš patirties ar pasiteisino toks varpučio naikinimo būdas mirksiukas.gif
Atsakyti
Na pas mane irgi yra vietu kur varputis shelioja tai tarpolysvius vietomis klojau juoda plevele, o pacias lysves kartonu, o ant virsaus mulciavau.
Atsakyti
Kartoną aš dėjau aplin medelius - nedaug tepadėjo, iškilnojo net jį. Galingas varputis. Tik dabar berašydama pradėjau galvoti, kad gal iš pavasario gerai išklojus juo, varputis nebepralys, nes juk pavasarį toks gležnas lenda??? g.gif
Šiap vis tiek raviu pastoviai. Tame ir problema, kad jau supykau verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2012 10 03, 14:47)
Jau daug kartų šioje temoje apie tai buvo kalbėta - galima tiesti tarplysviuose kartoną ir storai užmulčiuoti žole, varputis turėtų tiesiog iššusti. Pati nebandžiau, bet manau yra kas bandė ir gal pakomentuos iš patirties ar pasiteisino toks varpučio naikinimo būdas  mirksiukas.gif

aš išbandžiau šį būdą. Kovojau ne tik su varpučiu, bet ir su garšvomis. Dėjau kartoną, kai kur net keliais sluoksniais, ant viršaus storai pjautą žolę, tarpulysvius padengiau pilnai, buvo nesunku, nes mano lysvės yra pakeltos.
Po 2 savaičių žolės prasimušė, tiesa ne visur, bet bėgant laikui jos vis daugėjo doh.gif Dar labai nepatiko vienas dalykas- po gausaus lietaus tuose tarpulysviuose su kroksais prisėmiau... o kituose tarpulysviuose, kur nebuvo jokio kartono ir mulčiaus, vanduo buvo seniai į žemę susigėręs... Tai va, nepatiko tos stovinčios balos...
Atsakyti
QUOTE(lyja lyja lietus @ 2012 10 03, 16:30)
aš išbandžiau šį būdą. Kovojau ne tik su varpučiu, bet ir su garšvomis. Dėjau kartoną, kai kur net keliais sluoksniais, ant viršaus storai pjautą žolę, tarpulysvius padengiau pilnai, buvo nesunku, nes mano lysvės yra pakeltos.
Po 2 savaičių žolės prasimušė, tiesa ne visur, bet bėgant laikui jos vis daugėjo doh.gif Dar labai nepatiko vienas dalykas- po gausaus lietaus tuose tarpulysviuose su kroksais prisėmiau... o kituose tarpulysviuose, kur nebuvo jokio kartono ir mulčiaus, vanduo buvo seniai į žemę susigėręs... Tai va, nepatiko tos stovinčios balos...

Vot vot, aš ir mąstau, ką daryti. Manau visur reikia proto. Juk valgome ir parduotuvinė duoną (arba bent jau perkame miltus), o javai irgi purškiami rondapu. Gal ir žiauriai skamba, bet juk iki pavasario jo nbebus nei kvapo, o vargo kiek sumažinta. g.gif
Atsakyti
QUOTE(audine68 @ 2012 10 03, 11:08)
Ir dar vienas dalykas. Jei atsimenate kažkada buvau įmetusi foto su savo lysvėmis (tais "kapeliais"  bigsmile.gif ), tai tarplysvės buvo užsodintos žole. Pastebėjau tokį dalyką, kad prie pat lysvės neina gerai nupjauti žolės, tai ji zaraza į lysvę lenda. Nu čia varputis pagrinde. Kai kurias kraštuose buvau nupurškusi, tai situacija geresnė, bet nelabai. O dar ten pradėjo veistis tie šliužai. Tai kitiems metams darysiu taip: tarplysves nupurkšiu rondapu, o paskui šiaudus dėsiu. Nebus jokios vargo.

jei žole užsėta, tai iš kur varputis? biggrin.gif Ravint ir su roundapu kas sezoną, schmoll.gif Kaimyniniam sklype pavasarį tiesiau sudrėkintus laikraščių lapus ir ant viršaus mulčą klojau. Varputis neprasikalė.

O praėjusį sekmadienį per LRT buvo laida, kur pasakojo, kaip stambūs ūkininkai su šliužais kovoja. Archyvuose reiktų susirast granulių pavadinimą. Tirpsta labai labai lėtai ir gamtai ir žmogui nekenkia, šliužų populiacija sumažėja ženkliai. Ne mėlynos tos granulės, gal geležies oksidas, dabar tiksliai neatsimenu.
Atsakyti
Mano mulčiuotą daržą irgi niokoja sraigės bei šliužai. Tai pastebėjau, kad išrovus kokį šakniavaisį lieka duobutė (raunu tik pavalgymui, daržiukas mano nedickas, ne hektarai). Tai po kelių dienų net dabar rudenį, toje duobutėje tarkim nuo morkos ar buroko būna supuolę bent dešimt šliužų ir jau kiaušinius padėjusių, tiesiog juos galima saujom išimti).
Kol kas nieko nesugalvoju geriau, kaip saujom į kibirą semti. Net specialiai palieku duobutę, kad po savaitės išimčiau jau su skaidriais kiaušiniais. Paliksiu geltekles, pastarnokus, pūtėlius pavasariui darže, tai irgi chemijos berti nesinori. Ir alaus gailAAAA doh.gif
Atsakyti
QUOTE(audine68 @ 2012 10 03, 11:08)
Kai kurias kraštuose buvau nupurškusi, tai situacija geresnė, bet nelabai. Tai kitiems metams darysiu taip: tarplysves nupurkšiu rondapu, o paskui šiaudus dėsiu. Nebus jokios vargo.

Laba,
atsiprašau, kad kišuosi, bet negalėjau nesureaguoti
Raundapas ilgai, labai ilgai užsilieka dirvožemyje ir ten būdamas skyla į nuodingas medžiagas. Tos medžiagos patenka į augančias daržoves, deja. Kur auga daržovės, geriau vengti šio chemikalo.
Kol nežinojau šito, purkšdavau Raundapu pūdymui paliktą daržo gabalą ir įsivaizduodavau, kad žemė pailsėjusi, kai nieks neaugo, viskas gerai. Dabar Raundapu tik kokį patvorį purškiam ar žoles, skaldoje išdygusias.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 10 03, 17:35)
jei žole užsėta, tai iš kur varputis?  biggrin.gif Ravint ir su roundapu kas sezoną,  schmoll.gif Kaimyniniam sklype  pavasarį tiesiau sudrėkintus laikraščių lapus ir ant  viršaus mulčą klojau. Varputis neprasikalė.

O praėjusį sekmadienį per LRT  buvo laida, kur pasakojo, kaip stambūs ūkininkai su šliužais kovoja. Archyvuose reiktų susirast granulių pavadinimą. Tirpsta  labai labai lėtai ir gamtai ir žmogui nekenkia, šliužų populiacija sumažėja ženkliai. Ne mėlynos tos granulės, gal geležies oksidas, dabar tiksliai neatsimenu.

Sraigių temoje jau rašiau apie tas granules - Bauhofe ir Ermitaže jas parduoda po 0,5kg ir kaina apie 30Lt, o Lytagros parduotuvėse tos granulės parduodamos įpakavimais po 5Kg, kaina 100Lt. Daugokai, tas kiekis skirtas 1-am ha, rekomenduojama berti tik 1 kartą per sezoną. Bet manau galima susikooperuoti keliems ir pasidalinti tą kiekį - ženkliai pigiau išeina.
Atsakyti
Viskas, įkalbėjote. JOKIO RONDAPO. Grice, damušei gulintį lotuliukas.gif . Panagrinėjau internete, nu baisu. Nebenoriu doh.gif . Reikės bandyti kartonu ir laikraščiais. Šliužus alumi girdysiu ir paskaitinėti spaudos duosiu drinks_cheers.gif
Gaudvile, ten buvo savaime auganti žolė, tik ištrypta, nu kaip ir dera tarplysvėms, tai aš tik papildomai pabėriau žolės sėklų, tai toks ir užsodinimas. Tai vot ir želia, kas netingi.
Atsakyti