Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(lyja lyja lietus @ 2012 09 24, 09:25)
Šitoj temoj kažkas buvo minėjęs, kad naudoja mulčiavimui krituolius obuolius (ar aš kažką maišau), kur juos galima būtų panaudot? Gal po serbentų ir kt. krūmais? g.gif

Tai kaip tik manau nenaudot vaismedžių lapų ir vaisių... gi visokie užkratai ant daržo eina unsure.gif

Nusiėmiau ir aš morkytes, jau ne kelių pirštų storumo buvo, o net sprindžio! thumbup.gif Per tas 2 sav paaugo. O jau saldumas, skanumas! tongue.gif
Moliūgus dar palikau lauke nokt...tik ūsus patrumpinau, bo visas piejva jau nuo jų darosi.
Tiesa, nuo krūmų, medių nuėmiau visą mulčių, dėsiu vėliau. Nuėmus radau nemažai peliukų urvelių unsure.gif aptvarkiau, sumindžiojau aplink kamieną..
Atsakyti
QUOTE(Ambro @ 2012 09 27, 15:45)

Tai kaip tik manau nenaudot vaismedžių lapų ir vaisių... gi visokie užkratai ant daržo eina  unsure.gif
Nusiėmiau ir aš morkytes, jau ne kelių pirštų storumo buvo, o net sprindžio!  thumbup.gif Per tas 2 sav paaugo. O jau saldumas, skanumas!  tongue.gif
Moliūgus dar palikau lauke nokt...tik ūsus patrumpinau, bo visas piejva jau nuo jų darosi.
Tiesa, nuo krūmų, medių nuėmiau visą mulčių, dėsiu vėliau. Nuėmus radau nemažai peliukų urvelių  unsure.gif aptvarkiau, sumindžiojau aplink kamieną..

o kodėl nuėmėt?
Atsakyti
sveikutes.apmirusi patapo temute.visi jau derliumi dziaugiasi.ruduo...gerybiu metas...o man liudna kazkaip...auginau,rupinausi,maciau kaip viskas isauga is seklytes,o dabar va,laikas israuti.derliumi nesiskundziu,kaip pirmiems metams sakyciau visai gerai ax.gif bet supratau,kad vasara per trumpa,kad galetum viskuo atsidziaugt.cia kaip auginant vaikus wub.gif gal cia del to,kad pirmi metai sodininkauju blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(linastri @ 2012 09 27, 17:58)
o kodėl nuėmėt?

Pelės pradeda žiemai po mulčiumi lyst rolleyes.gif pašals biškį, vėl uždėsiu ant krūmų ir gėlių. O lysvėse tai nenuiminėju, o pastoviai dar ir dadedu smile.gif
Atsakyti
merginos, 4u.gif na nepagalvojome iš karto blush2.gif , nepasiplanavome pavasarį, kad kažkur teks iškastą juodžemį dėti, gal galite kas patarti kaip dabar daryti:
turime tris dideliu kalnus juodžemio su visa velėna, kaip juos per žiemą laikyti, ar tinka su plėvele apdengti, ar būtina ieškoti šieno ar šiaudų? Kaip apsaugoti, kad lietus neišplautų maistingų medžiagų? Po teisybei, ir mūsų komposto dėžę lietūs plauna, paskaičiau Kurdiumovo, ir galvoju pridengti su politeleino plėvele. Teisingai mąstau? g.gif
Ant daržų, kur galėjau, jau pridėjau žemių, bet daug kur dar auga morkos, burokėliai, kopūstai gūžiniai ir kinietiški, kaliaropės, daikonai, juodieji ridikai, petražolės ir salierai, net agurkų dar pora daigų vargsta lauke. Tarpais kur daržovių nebėra, garstyčios žaliuoja. Ir braškės jau pasodintos, pora lysvių storai apmulčiuotos, jau kokius tris metus šių lysvių pakelti nebepavyks turbūt? g.gif
Atsakyti
Aš jau nuroviau paskutinius agurkus iš šiltnamio.Šiandien uždegėm sieros šaškę biggrin.gif Vyras juokiasi ,kad pro plyšiukus dumas eina lauk,gal kaimynai gaisrinės neiškvies biggrin.gif
Atsakyti
Darbai į pabaigą, visoms viskas aišku, o Diasaja poilsiauja????? vacation1.gif vacation4.gif tourist5.gif . Vasarą juk laiko nebuvo lotuliukas.gif

Jei jau prisėdau prie kompo, pasidalinsiu savo mintimis. Gal jas kas pagaus?

Mulčias žemę pagerino jau per pirmuosius metus. Kai reikėjo perkasti lysves, kaimynės atėjo į pagalbą ir negalėjo atsistebėti žemės puikumu. Prieš tai buvo vien molis, ant viršaus pyliau pirktinio brangaus juodžemio, bet kai praeitais metais perkasinėjau, tai to juodžemio kaip ir nebesijautė, a vot mulčias tai darbavosi. Ojau sliekų galybė ...... Net nejauku kasti.

Kai sodinau pirmamečius vaismedžius, vaiskrūmius, aplinkui žemės neperkasiau, bet irgi gerą ratą mulčiavau. Dabar persodinau į tą ratą ratu žemuoges ir sujudinau mulčia, tai po juo kaip siaubo kinuose, net nereikėjo kasti, tik pastumi mulčią, o ten lizdai sliekų. Vot kiek pagalbininkų turiu biggrin.gif

Ir dar vienas dalykas. Jei atsimenate kažkada buvau įmetusi foto su savo lysvėmis (tais "kapeliais" bigsmile.gif ), tai tarplysvės buvo užsodintos žole. Pastebėjau tokį dalyką, kad prie pat lysvės neina gerai nupjauti žolės, tai ji zaraza į lysvę lenda. Nu čia varputis pagrinde. Kai kurias kraštuose buvau nupurškusi, tai situacija geresnė, bet nelabai. O dar ten pradėjo veistis tie šliužai. Tai kitiems metams darysiu taip: tarplysves nupurkšiu rondapu, o paskui šiaudus dėsiu. Nebus jokios vargo.

Dar nepavargote skaityti?
Liepos 20 dar sodinau pabandymui ropes ir žemaūgius šparagus. Ropės buvo Golden ball ir De Nancy. Goldenai visiems per saldžios, o Nancy eina pilnu tempu vietoj ridikėlių. Čia geras atradimas. Ir šparagus jau valgome. Viskas gerai užderėjo. Vadinasi pilnai galimi 2 derliai.

Daugiau nebeįkyrėsiu blush2.gif
Atsakyti
audine68,o kokiu tikslu jūs perkasinėjot žemę? Kažkaip netikslinga mulčiuojant kasinėti ir viską ardyti,kas gero pasiekta per sezoną.

O rondapu aš net priešui nepurkčiau unsure.gif o čia savam darže......

Nesupykit labai,bet tiesiog dažnai neatsistebiu,jog žmonės bando mulčiuoti,kad nereiktų trąšų,kad galėtų sveikiau maitintis,o čia bac rondapai,sieros šaškės ir kitokie baubai.Man asmeniškai nepriimtina.Suprantu,kad kas kaip nori,tas taip elgiasi,bet tiesiog,čia tik mano pastebėjimas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(audine68 @ 2012 10 03, 11:08)

Tai kitiems metams darysiu taip: tarplysves nupurkšiu rondapu, o paskui šiaudus dėsiu. Nebus jokios vargo.

Daugiau nebeįkyrėsiu  blush2.gif

Kažkaip įdomiai skamba tas roundapas ekologiškoj mulčiavimo temoj g.gif Aš tai mulčiuoju tam,kad nereikėtų jokių trąšų,nei cheminių,nei ekologiškomis vadinamų.Tai kas,kad tarplysviai,bet gi čia baisus nuodas,visus gyvius naikinantis.Nu nežinau,nežinau g.gif ...
Atsakyti
QUOTE(audine68 @ 2012 10 03, 10:08)

smile.gif To keiksmažodžio geriau neminėt šitoj temoj smile.gif , kad sukilimas neprasidėtų biggrin.gif
Ropių niekad neauginau, bet jau gundausi.
P.S.Neįkyrėjot, smagiai paskaičiau smile.gif
Atsakyti
blush2.gif Tikriausiai pirma klaidą padariau, kai sukasiau lauką, skirtą daržui, tada neišnaikinau varpučio. O dabar jis kaip biesas dygsta. Šiaip iki šiol dar ir nenaudojau to rondapo, bet jau nebežinau ko griebtis. Perskaičiau, kad būtent nuėmus visus daržus, jis galimas naudoti net ir eko ūkiuose, nes suyra greitai. O iki naujo sezono jo nei kvapo neliks. Čia aš tik rankomis skeryčioju ir nežinau, kaip dar įmanoma tarplysvėse panaikinti žolę. Pačiose lysvėse vis kovoju, bet kai nuravi idealiai (mulčias apie 10-15 cm, nebepadeda. Varputis - JĖGA), po poros dienų jis vėl išlindęs. Nu kaip grybai po lietaus. Turiu net mulčiuostą lysvę ravėti porą kartų per savaitę. Ir viskas manau dėl to, kad neparuošiau gerai žemės prieš darant lysves. blush2.gif blush2.gif blush2.gif
Perkasinėjau dėl kelių priežasčių: pirma, kad aprinkčiau varputyno šaknis, o antra, kad akmenis išrinkčiau. Nes pirminė žemė tai buvo skirta pakėlimui (įsivaizduojate jos kokybę????). Gal ir trečia priežastis atsirado - įsitikinau mulčio naudingumu gerinant žemę.
Gal yra kokių patarimų naikinant žolę kitaip, ne rondapu? Nes kitu atveju nugarai amen bus.
Be to, jokių trąšų ir aš nenaudoju, tik dabar skelbiu kovą ir nežinau, kokių priemonių imtis. BEVILTIŠKOJE padėtyje gun_bandana.gif gun_bandana.gif help.gif help.gif help.gif help.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo audine68: 03 spalio 2012 - 11:14
Daržą mulčiuoju jau antri metai. Viskas puiku, žemė pagerėjo. Pirmi metai kai svogūnai užaugo normalaus dydžio, braškių daug, vienu žodžiu thumbup.gif . Tik baisiausiai viską puola šliužai. Ir kuo toliau, tuo jų daugiau. Chemijos barstyti nenoriu. Radau internete receptą: nupjautus plasmasinius butelius šiek tiek įkasti į žemę ir įpilti alaus, nelabai tikėjau, kad suveiks, bet žinokit, padeda. Vakare įkasiau, ryte po gerą saują šliužų buvo kiekvienam inde. Viską išpyliau lauk, įpyliau naujo alaus, ryte vėl po tiek pat šliužų. Bandysiu nors kiek aprinkti, o tai kitais metais iš viso neteks daržovių ragauti. Aišku, dideliam darže sudėtinga taip su jais kovoti, bet mažam daržiuky, manau, galima pabandyti.
Atsakyti