Esu viena ausim girdėjus,kad šaldyti produktai po trijų mėnesių praranda savo vertę. Ištikro net įdomu,ar vitaminų daugiau lieka toj suvytusioj morko (nors teisingai laikant nieks ten nesuvysta iki sekančio derliaus ),ar šaldytuose produktuose?
QUOTE(Viltis* @ 2012 09 20, 14:06)
nu pas mane morkos tai neblogos...o tai jūs jau jas imat, juk dar pats augimas burokams, morkom...
ar tikrai? nes pas mane ir tu ir anu lapai jau gelsta. vietom morkos visai be lapu- kaip as jas paskui rausiu? nu burokai dar dar, bet morkas jau reik susikaupt sudorot
QUOTE(užkurinė @ 2012 09 20, 16:29)
Aš,naivuolė,manau,ką nors apie mulčiavimą rudenį sužinosianti,atsiverčiu-o čia morkų festivalis
Aha, as rigi pastebejau, antra tema ir vis morkos, ne zodzio apie mulciavima
O siaip pabandykit lapus susigrebti, labai geras mulcas, o ir rudeni Jo pakankamai
QUOTE(vobla @ 2012 09 21, 07:53)
ar tikrai? nes pas mane ir tu ir anu lapai jau gelsta. vietom morkos visai be lapu- kaip as jas paskui rausiu? nu burokai dar dar, bet morkas jau reik susikaupt sudorot
nu pas mane tai dar morkų lapai žaliut žaliutėliai, net negalvoju dar raut kol šalnų nebus...burokų kašę tai jau sumarinavau, dar kiti laukuose auga...irgi lauksiu šalnų...
o aš lapų turiu sočiai,. liepos šalia sodo auga, bet kažkaip nesiryžtu jais mulčiuot, visad nugrėbiu, nes labai jau būna amaruoti ant medžių jie...
kažin gerai bus jei nuimsiu kardelius ir dėsiu iki pavasario ten žolę pjautą, o pavasarį braškes sodinsiu, ba skaičiau žurnale sodo spalvos kad kardelių vietoj negerai braškes augint, tai šiemet nesodinau, pavasarį ruošiuosi tai daryt...
QUOTE(Alekto @ 2012 09 21, 06:25)
Esu viena ausim girdėjus,kad šaldyti produktai po trijų mėnesių praranda savo vertę. Ištikro net įdomu,ar vitaminų daugiau lieka toj suvytusioj morko (nors teisingai laikant nieks ten nesuvysta iki sekančio derliaus ),ar šaldytuose produktuose?
apie 3 mėn laikotarpi as tik apie spinatus girdejau
Sveikos patyrusios mulciuotojos, šiemet pirmą kartą užmulčiavau šiltnamį ir cukinijų-moliūgų lysvę (tiksliau visą gabalą žemės... ) patiko be galo...
kitąmet noriu visą darža pamulčiuot, bet prašau patarimo ar teisingai planuoju.
Noriu dabar iš rūdens, ant nesukąsto daržo uždėt ploną sluoksnį mėšlo (ožkų, tai jie toks šieninis labai) o po to uždengt šienu, šiaudais... ir taip paliksiu žiemai, o pavasarį kaip nors darysiu skylutes ir sodinsiu sėsiu...
O ką man daryti su cukinijų lisve, ten dabar dar miškas lapų, ar man mulčiuot papildomai žiemai, jau šieno iš viršaus mažai beliko... o tuos augalus tiesiog raut ir lysvei palikt puvimui ar į komposto dėžę dėt....
dar vienas klausimas turiu komposto nežmai pririnkto per kelis metus ji gal reikia dabar ant daržo išbarstyt ir po to tik mėšlas ir šienas
Noriu dabar iš rūdens, ant nesukąsto daržo uždėt ploną sluoksnį mėšlo (ožkų, tai jie toks šieninis labai) o po to uždengt šienu, šiaudais... ir taip paliksiu žiemai, o pavasarį kaip nors darysiu skylutes ir sodinsiu sėsiu...
O ką man daryti su cukinijų lisve, ten dabar dar miškas lapų, ar man mulčiuot papildomai žiemai, jau šieno iš viršaus mažai beliko... o tuos augalus tiesiog raut ir lysvei palikt puvimui ar į komposto dėžę dėt....
dar vienas klausimas turiu komposto nežmai pririnkto per kelis metus ji gal reikia dabar ant daržo išbarstyt ir po to tik mėšlas ir šienas
QUOTE(angelo @ 2012 09 21, 10:44)
Per žiemą nesusipurens dirva taip,kad galėtumėt pvz.sėti morkas. Norint,kad ji būtų šitokiu metodu paruošta reikia metus laiko mulčiuoti. Į nekastą lysvę tikrai galima sodinti pomidorus (nes pati bandžiau,tai galiu garantuot ). Sako dar kopūstus galima ir bulves.
Aš dar į temą apie morkas - pastebėjau, kad kirmėliukai jas puola tai gal nelaukti šalnų ir dabar nurauti kol visai neišvagojo jų tie bjaurybės?
QUOTE(angelo @ 2012 09 21, 10:44)
*Noriu dabar iš rūdens, ant nesukąsto daržo uždėt ploną sluoksnį mėšlo (ožkų, tai jie toks šieninis labai) o po to uždengt šienu, šiaudais... ir taip paliksiu žiemai, o pavasarį kaip nors darysiu skylutes ir sodinsiu sėsiu...
**O ką man daryti su cukinijų lisve, ten dabar dar miškas lapų, ar man mulčiuot papildomai žiemai, jau šieno iš viršaus mažai beliko... o tuos augalus tiesiog raut ir lysvei palikt puvimui ar į komposto dėžę dėt....
*šieno/šiaudų nedėčiau, geriau sideratais užsėti, tai ir žemę papurens jie su šaknimis.
**niekas tiksliai nepatars ką daryti. Kiekvienas daro savaip. Aš seną mulčių (arba daržo likučius-serenčius, medetkas, kopūstų lapus) su grėbliu patraukiu į tarplysvius ir užsėju sideratais.
O kur galima sideratus įsigyt? tai reiškia, kad ten kur čiemet pamulčiavau iš pavasario ir kur visą vasarą augo cukinijos kitąmet galiu sėt morkas, burokus, salotas ir... Na ka dar patarsit, toje dalyje kur nemulčiuota ir ruočiuos iš rudens pamulčiuot, tai sodinsiu pomidorus, kopustus, porus (daigais), prieskonius (daigais).
Sakote lapais gerai mulčiuot, ačiū už patarimą... bandysim parkus šluot o tai šienas, ir šiaudai nelabai tinka... ar tinka ne viskam?
Į pavasarį mulčiuotą žemė dar dabar pasodinau įv. įrisus, papildomai apdėjau 7 cm žolės iš žoliapjovės. žiūresim kaip žydės...
Sakote lapais gerai mulčiuot, ačiū už patarimą... bandysim parkus šluot o tai šienas, ir šiaudai nelabai tinka... ar tinka ne viskam?
Į pavasarį mulčiuotą žemė dar dabar pasodinau įv. įrisus, papildomai apdėjau 7 cm žolės iš žoliapjovės. žiūresim kaip žydės...