Kiaulienos šonkauliai su obuolių padažu ir bulvių koše su varške
apie 1 kg kiaulienos šonkaulių
4 morkos
1 svogūnas
3 obuoliai (aš naudojau rūgštesnius, Antaninius)
2-3 šakelės rozmarino (naudojau džiovintą)
2 v.š. svarainių sirupo
2 v.š. medaus
2-3 v.š. obuolių acto
druskos
maltų juodųjų pipirų
laurų lapų ir kvapiųjų pipirų žirnelių (pagal skonį)
aliejaus kepimui
Bulvių košei su varške
1-1,5 kg bulvių
250 g varškės
150 ml pieno
50 g sviesto
1 svogūnas
150 g šviežios arba rūkytos šoninės
žiupsnelis tarkuoto muskato
druskos
Obuolių padažui
5-6 rūgštūs obuoliai (aš ir vėl naudojau Antaninius)
2 gvazdikėliai
2 v.š. rudojo cukraus
3-5 cm šviežio imbiero šaknies
Šonkaulius įtrinti druska ir pipirais ir apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Išimti ir sudėti į troškintuvą. Nulupti svogūną, nuskusti morkas, iš obuolių išimti sėklas (aš dar ir odelę nulupau, ko pasekoje gavosi visiška košė). Stambiai supjaustyti ir sudėti ant šonkaulių. Įpilti 200 ml vandens (aš pyliau daugiau, nes mano gaminamas kiekis buvo truputį didesnis), sudėti rozmarinų šakeles, laurų lapus, suberti kvapiuosius pipirus, uždengti dangčiu ir užkaisti.
Troškinti kol mėsa ir daržovės suminkštės. Prireikus įpilti dar vandens. Man prireikė visam troškinimui lygiai valandos. O po valandos jau visi namai kvepėjo
Svarainių sultis sumaišyti su actu, medumi ir supilti į troškintuvą likus 15 min. iki troškinimo pabaigos.
Kol šonkauliai troškinasi, paruošiama bulvių košė ir obuolių padažas.
Bulves nuskusti, išvirti ir sugrūsti. Supilti pašildytą pieną, įdėti sviesto. Sudėti varškę, įberti žiupsnelį muskato, druskos ir išmaišyti.
Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti su susmulkinta šonine. Įmaišyti į košę.
Obuolių padažas: obuolius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti mažais gabaliukais ir suberti į atskirą puodą. Įpilti šlakelį vandens ir užkaisti. Nulupti ir smulkiai supjaustyti/sutarkuoti imbiero šaknį ir suberti likusius prieskonius. Troškinti apie 15 min. Jei norisi vientisos masės, galima sutrinti blenderiu (man pakako ir su šaukštu pamaigyti).
Šonkaulius patiekti su karštu obuolių padažu ir bulvių koše su varške.
Skanaus!
http://prijaukintavi...liu-padazu.html
Šios dienos vyro patiekalas- paprastas kaip 3 kapeikos.
Supjaustome karbonadinę mėsą nestorais pjausneliais, juos išmušame plaktuku. Įtriname kiekvieną pjausnį garstyčiomis (garstyčios neduoda mėsos aromatui išsigaruoti)...
Tada paimam kas ką turi po ranka kepimui orkaitėje. Tinka kiek gylesnė formelė ar pan. indas.
Pirmiausia,- gerokai sutepame to indo dugną majonezu, tada dedame pirmą (arba vienintelį ) sluoksnį garstyčinės mėsos, šiek tiek pasūdome. Pertepam vėl majonezu. Žodžiu, pagal sluoksnius- mėsa, druska, majonezas...
Viršutinis sluoksnis dengiamas majonezu kiek daugiau, kad beveik mėsos nematyt būtų...
Viskas, į orkaitę...
Pas man orkaitės nėr, tai tik konvekcijoj MB krosnelėj buvo kepta...Žodžiu, majonezas turi įgauti apdegusio sūrio (rausvą) atspalvį- tada, atseit, jau finalas...
Man MB konvekcijoj (230 C) tai užėmė apie 50 min.
Kai iškeps, galima viršų pabarstyti cibų laiškais, smulkiai tarkuotu sūriu ir pan., jau kortos jums į rankas...
Bet patiekalas...mmm...pirštelius laižysit... FAKTAS !
Supjaustome karbonadinę mėsą nestorais pjausneliais, juos išmušame plaktuku. Įtriname kiekvieną pjausnį garstyčiomis (garstyčios neduoda mėsos aromatui išsigaruoti)...
Tada paimam kas ką turi po ranka kepimui orkaitėje. Tinka kiek gylesnė formelė ar pan. indas.
Pirmiausia,- gerokai sutepame to indo dugną majonezu, tada dedame pirmą (arba vienintelį ) sluoksnį garstyčinės mėsos, šiek tiek pasūdome. Pertepam vėl majonezu. Žodžiu, pagal sluoksnius- mėsa, druska, majonezas...
Viršutinis sluoksnis dengiamas majonezu kiek daugiau, kad beveik mėsos nematyt būtų...
Viskas, į orkaitę...
Pas man orkaitės nėr, tai tik konvekcijoj MB krosnelėj buvo kepta...Žodžiu, majonezas turi įgauti apdegusio sūrio (rausvą) atspalvį- tada, atseit, jau finalas...
Man MB konvekcijoj (230 C) tai užėmė apie 50 min.
Kai iškeps, galima viršų pabarstyti cibų laiškais, smulkiai tarkuotu sūriu ir pan., jau kortos jums į rankas...
Bet patiekalas...mmm...pirštelius laižysit... FAKTAS !
QUOTE(Elena @ 2012 11 21, 11:27)
kaip susitarusios aš irgi gaminau tik mano paprastai įdarytos faršu Ir kažkodėl nesigavo nuotraukos
smagus sutapimas dėl foto, maniškės irgi neidealios , nes fotografuota vakare prastame apšvietime. Kitą kartą pasistenkite papildomai apšviesti fotografuojamą objektą ir nenaudoti blykstės
Papildyta:
QUOTE(Ulė @ 2012 11 21, 11:39)
Ir as gaminciau , tik kur tu graziu cukiniju pirkot
IKI , toje pačioje, mokėjau 8,99 lt / kg griebiau visas kiek tik mačiau kur čia negriebsi, kai taip ilgai jų ieškojau...
Papildyta:
QUOTE(Eleina @ 2012 11 21, 12:42)
o kuriame etape dėti ryžius? kažkaip neradau..
na štai, "pramazinau" recepte aprašyti - suberti , kai visos daržovės apsitroškina po to sūris ir viskas - nukeliame nuo ugnies. - Niu labai skani košė gaunasi : Manau, būtų galima ir risotto paruošti
QUOTE(liniote @ 2012 11 21, 14:53)
Kiaulienos šonkauliai su obuolių padažu ir bulvių koše su varške
Kaip skaniai atrodo
RYŽIŲ APKEPAS SU KRIAUŠĖMIS
Aš gaminau iš pusė porcijos, taigi mano kriaušės viršuje, ir jas aišku galima keisti obuoliais.
300 gr ryžių
300 gr obuolių arba kriaušių
600 ml pieno
510 ml vandens
60 gr cukraus
30 gr sviesto
40 gr džiūvesėlių
20 ml grietinės
1 kiaušinio
žiupsnelis druskos
Ryžius virti su druska, pusė cukraus vandenyje 15-20 min, po to supilti pieną ir virti, kol jis susigers į ryžių košę. Išvirus uždengti rankšluosčiu ir palaikyti 10 min, po to sudėti sviestą. Nuluptus obuolius arba kriaušes supjaustyti ir sumaišyti su likusiu cukrumi. Pusę dalies ryžių košės sukrėsti į sviestu pateptą ir džiūvesėliais pabarstytą skardą, išlyginti, ant jų dėti kriaušes ir likusią košę. Viršų aptepti grietinės - kiaušinio plakiniu, pašauti į 200 laipsnių orkaitę ir kepti kol gražiai paruduos.
Aš gaminau iš pusė porcijos, taigi mano kriaušės viršuje, ir jas aišku galima keisti obuoliais.
300 gr ryžių
300 gr obuolių arba kriaušių
600 ml pieno
510 ml vandens
60 gr cukraus
30 gr sviesto
40 gr džiūvesėlių
20 ml grietinės
1 kiaušinio
žiupsnelis druskos
Ryžius virti su druska, pusė cukraus vandenyje 15-20 min, po to supilti pieną ir virti, kol jis susigers į ryžių košę. Išvirus uždengti rankšluosčiu ir palaikyti 10 min, po to sudėti sviestą. Nuluptus obuolius arba kriaušes supjaustyti ir sumaišyti su likusiu cukrumi. Pusę dalies ryžių košės sukrėsti į sviestu pateptą ir džiūvesėliais pabarstytą skardą, išlyginti, ant jų dėti kriaušes ir likusią košę. Viršų aptepti grietinės - kiaušinio plakiniu, pašauti į 200 laipsnių orkaitę ir kepti kol gražiai paruduos.
sprandines kepsnys (kazkur cia SM yra sitas receptukas, tik ne mano, tad kartoju ir su foto )
reikes:
kilogramo sprandines
Marinatui: majonezo sauksto, garstyciu sauksto, pomidoru padazo sauksto, kmynu, kiaulienos prieskoniu, druskos, pipiru ir visko ko tik dar norite...
Sumaisiau visus marinato ingridientus, istepiau juo sprandine, ivyniojau i folija ir pasoviau i iki200 laipsniu ikaitinta orkaite valandai. Po valandos praplesiau folija, ir dar pusvalandi pakepiau...
Garnyrui kas ka norite, pas mane buvo bulviu kose ir saliero/morkos/obuolio salotos
reikes:
kilogramo sprandines
Marinatui: majonezo sauksto, garstyciu sauksto, pomidoru padazo sauksto, kmynu, kiaulienos prieskoniu, druskos, pipiru ir visko ko tik dar norite...
Sumaisiau visus marinato ingridientus, istepiau juo sprandine, ivyniojau i folija ir pasoviau i iki200 laipsniu ikaitinta orkaite valandai. Po valandos praplesiau folija, ir dar pusvalandi pakepiau...
Garnyrui kas ka norite, pas mane buvo bulviu kose ir saliero/morkos/obuolio salotos
QUOTE(liniote @ 2012 11 21, 14:53)
Labai idomus patiekalas
Vištienos krūtinėlė su sezamais, žiediniais kopūstais ir pelėsinio sūrio padažu
vištienos krūtinėlė (sunaudojau vieno viščiuko)
žiedinis kopūstas ( sunaudojau puse didelio kopūsto)
3 šaukštai sviesto
2-3 šaukštai miltų
2 šaukštai sezamo sėklų
druskos
pipirų
krapų
mėgstamo pelėsinio sūrio ( jei nemėgstate, šaukštas grietinės, arba grietinėlės)
nemažas puodelis sultinio (aš naudojau Marigold, man jis atradimas kažkas nepakartojamo )
Krūtinėlę supjaustome nedideliai gabalėliais, padruskinam, papipirinam ir dedam į įkaitintą keptuvę. Beriam sezamus, pamaišom ir kepam keletą min. kol gražiai paruduoja, apskrunda. Kepti ant didesnės ugnies, kad nesusidarytų nereikalingo skysčio ir sezamai gražiai apliptų. Idealu kepti keptuvėje, kuriai nereikalingi riebalai.
Žiedinį kopūstą susmulkinam, nuplaunam. Keletą min paverdam ant garų, kad suminkštėtų. Tirpinam keptuvėje sviestą, beriam kopūstą, pamaišom, pabarstom miltais ir gražiai apkepam.
Padažiukas
Du šaukštus sviesto ištirpiname keptuvėje, beriam 2 šaukštus miltų, trumpai pakepinam. Supilam turimą paruoštą sultinį (iš bėdos vanduo). Pamaišom kol sutirštėja. Nuimam nuo kaitros, įdedam tarkuoto pelėsinio sūrio ( atsargiai nepadauginam, jei jau sultinys su druska, sūris duoda daug skonio, bet ir sūrumo). Jei nemėgstate sūrio, nepamaišys šaukštas grietinės, ar pora šaukštų grietinėlės.
ir ta tam kadangi esu bulvių vergas man labai skanu su bulvių koše tiks ir be košės
vištienos krūtinėlė (sunaudojau vieno viščiuko)
žiedinis kopūstas ( sunaudojau puse didelio kopūsto)
3 šaukštai sviesto
2-3 šaukštai miltų
2 šaukštai sezamo sėklų
druskos
pipirų
krapų
mėgstamo pelėsinio sūrio ( jei nemėgstate, šaukštas grietinės, arba grietinėlės)
nemažas puodelis sultinio (aš naudojau Marigold, man jis atradimas kažkas nepakartojamo )
Krūtinėlę supjaustome nedideliai gabalėliais, padruskinam, papipirinam ir dedam į įkaitintą keptuvę. Beriam sezamus, pamaišom ir kepam keletą min. kol gražiai paruduoja, apskrunda. Kepti ant didesnės ugnies, kad nesusidarytų nereikalingo skysčio ir sezamai gražiai apliptų. Idealu kepti keptuvėje, kuriai nereikalingi riebalai.
Žiedinį kopūstą susmulkinam, nuplaunam. Keletą min paverdam ant garų, kad suminkštėtų. Tirpinam keptuvėje sviestą, beriam kopūstą, pamaišom, pabarstom miltais ir gražiai apkepam.
Padažiukas
Du šaukštus sviesto ištirpiname keptuvėje, beriam 2 šaukštus miltų, trumpai pakepinam. Supilam turimą paruoštą sultinį (iš bėdos vanduo). Pamaišom kol sutirštėja. Nuimam nuo kaitros, įdedam tarkuoto pelėsinio sūrio ( atsargiai nepadauginam, jei jau sultinys su druska, sūris duoda daug skonio, bet ir sūrumo). Jei nemėgstate sūrio, nepamaišys šaukštas grietinės, ar pora šaukštų grietinėlės.
ir ta tam kadangi esu bulvių vergas man labai skanu su bulvių koše tiks ir be košės
[quote=Endži,2012 11 19, 21:57]
katik pasigaminau , visai neblogai sakyciau , kai norisi kazko naujo tikrai verta issikept
katik pasigaminau , visai neblogai sakyciau , kai norisi kazko naujo tikrai verta issikept
Apkepėlė su faršu
gal pasirodys labai paprasta, nelabai išvaizdu..bet greita ir skanu neturėjau laiko kotletus kept
500g faršo ( aš naudojau kiauliena + jautiena)
5 bulvės
2 morkos
šiek tiek sūrio užtarkavimui
gabalėlio sviesto bulvėms apkepti
druskos
pipirų
rozmarino
kiaušinis faršui
šaukštas grietinės faršui
Padažiukui: šaukštas sviesto, šaukštas miltų, pievagrybių (turėjau tik 5vnt., užteko ), stiklinė sultinuko (arba vandens), šaukštas grietinės
Nuskustas bulves supjaustom griežinėliais, taip pat ir morkas nestorais griežinėliais. Stiklinį indą ištepam sviesto ( truputį daugiau sviesto dėjau, nei pyragui ruošiant skardą), dedam bulves, morkas, pipirų druskytės rozmarino, pamaišom ir dedam į įkaitintą orkaitę apie 10 min, kad suminkštėtų. Kepiau uždengus stikliniu dangčiu.
Į faršą įdedam druskos, pipiriukų, kiaušinį, šaukštą grietinės. Gerai išmaišom ir plonai uždedam ant pakeptų daržovių. Dar pakepam kol faršas apskrunda apie 8-10min.
Kol faršas kepa paruošiam padažiuką. Ištirpinam sviesta keptuvėje, dedam supjaustytus pievagrybius, kai apskrunda šaukštą sviesto. pamaišom, parudavus pilam sultinį, išmaišom, aki sutirštėja nuimam nuo kaitros. Įdedam šaukštą grietinės ir išmaišom.
Valgėm su gaiviomis avokado- pomidorų salotomis :avokadas + pomidorai užpilta (2 šaukštai alyvuogių aliejaus ir šaukštas balzamiko actu, išmaišom) salotų užpilu, paskaninam druskyte ir pipiriukais.
gal pasirodys labai paprasta, nelabai išvaizdu..bet greita ir skanu neturėjau laiko kotletus kept
500g faršo ( aš naudojau kiauliena + jautiena)
5 bulvės
2 morkos
šiek tiek sūrio užtarkavimui
gabalėlio sviesto bulvėms apkepti
druskos
pipirų
rozmarino
kiaušinis faršui
šaukštas grietinės faršui
Padažiukui: šaukštas sviesto, šaukštas miltų, pievagrybių (turėjau tik 5vnt., užteko ), stiklinė sultinuko (arba vandens), šaukštas grietinės
Nuskustas bulves supjaustom griežinėliais, taip pat ir morkas nestorais griežinėliais. Stiklinį indą ištepam sviesto ( truputį daugiau sviesto dėjau, nei pyragui ruošiant skardą), dedam bulves, morkas, pipirų druskytės rozmarino, pamaišom ir dedam į įkaitintą orkaitę apie 10 min, kad suminkštėtų. Kepiau uždengus stikliniu dangčiu.
Į faršą įdedam druskos, pipiriukų, kiaušinį, šaukštą grietinės. Gerai išmaišom ir plonai uždedam ant pakeptų daržovių. Dar pakepam kol faršas apskrunda apie 8-10min.
Kol faršas kepa paruošiam padažiuką. Ištirpinam sviesta keptuvėje, dedam supjaustytus pievagrybius, kai apskrunda šaukštą sviesto. pamaišom, parudavus pilam sultinį, išmaišom, aki sutirštėja nuimam nuo kaitros. Įdedam šaukštą grietinės ir išmaišom.
Apskrudus faršui užpilam padažiuką, išjungiam kaitrą, užtarkuojam sūrį. Išsilydžius sūriui išimam iš orkaitės Truputį palaukus padažiukas kabiau susigers.
Valgėm su gaiviomis avokado- pomidorų salotomis :avokadas + pomidorai užpilta (2 šaukštai alyvuogių aliejaus ir šaukštas balzamiko actu, išmaišom) salotų užpilu, paskaninam druskyte ir pipiriukais.