Įkraunama...
Įkraunama...

Natūralią kosmetiką gaminame pačios, 19 tema

Apklausa: Kiek jums metu? (136 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Neturiu ką daug pridurt dėl naudojimo maistui - jei kokybiški ir jums tinkami, pamažu galit bandyti. Juk viskas individualu, niekas negali nematyti konkretaus žmogaus alerginių reakcijų. Jei tinka naudojami kosmetikoje ir tokiu būdu išbandyti, nemanau kad maiste sukels problemas. Aš irgi kelis naudoju, čia vėl labai svarbi EA kokybė. Kad apsaugotų maistą nuo gedimo, tada jau kaip ir kremams reikia tam tikrų koncentracijų, turiu namie straipsnį apie vieną tokį tyrimą, galėsiu vėliau nuorodą įkelti. EA gali daug kur padėti, bet nesitikėkit kad naudojami maiste jus nuo vėžio apsaugos. Kaip Saulė/Guoda minėjo - kurkuma labai stiprus antioksidantas, pasiskaitykit apie jį kaip prieskonį plačiau, naudokit, nebūtinai eterinį, tiks kokybiški miltukai įvairiam maistui gardinti, spalvinti, sriubose labai tinka, visur negailiu... Labiau svarbu koks bus maistas, kaip paruoštas, koks visas bendras gyvenimo būdas, o ne koks EA kaip prieskonis. Va sintetinių prieskonių ir jų mišinių negaliu pakęsti, šimtas metų pas mane nebėra jokių vegetų. Bet taip, yra nuomonių kad EA praryti negalima. Jums rinktis, kuo tikėt, kuri pozicija artimesnė dūšiai 4u.gif Aš eterinius myliu, ir jie matyt mane myli ir nejautrina biggrin.gif Didžioji dalis pagaminamų CO2 keliauja maisto pramonei, kokybiškai kosmetikai, brangiems tikriems gaminiams, vaistams. Absoliutuose, eteriniuose priklausomai nuo gamybios būdo įmanoma kad lieka kažkokių priemaišų, o CO2 visai švarus, nekaitintas augalo ekstraktas, labai juos pamėgau biggrin.gif Prancūzai turi knygų apie naudojimą maistui - nepirkau, nesuprantu kalbos. Bet gal ir susigundysiu, kai kitą kartą AZ prekinsiuos, receptus gal kaip nors suprasiu. Tik kad maistą gamint tingiu... blush2.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 25 rugsėjo 2012 - 14:55
Apie kalkių vandenį - ir man klausimų yra. Neturiu, nebandžiau, užpakaliukų nerasta biggrin.gif . O ten ne KOH ir vandnes tirpalas, gal dar su kalcio karbonatu? Gal kas turit kokiom proporcijom tas daiktas daromas? Juk daugelis turi sudėtines dalis, kam reikia galėtų pasigaminti (nors nusipirkt irgi nebrangu). Ten iš principo gaunasi muilas kaip emulsiklis, jei teisingai suprantu. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 09 25, 16:35)
Apie kalkių vandenį - ir man klausimų yra. Neturiu, nebandžiau, užpakaliukų nerasta biggrin.gif . O ten ne KOH ir vandnes tirpalas, gal dar su kalcio karbonatu? Gal kas turit kokiom proporcijom tas daiktas daromas? Juk daugelis turi sudėtines dalis, kam reikia galėtų pasigaminti (nors nusipirkt irgi nebrangu). Ten iš principo gaunasi muilas kaip emulsiklis, jei teisingai suprantu. 4u.gif

Įdomiai ten AZ: Ingredients: Water, calcium hydroxide (Ca (OH) 2), t.y. negesintų kalkių skiedinys vandenyje; ir daugiau nieko ax.gif reaguoja su aliejais, sudarydamas linimentą - panašiai kaip muilas+ glicerinas g.gif blink.gif
Išeitų, kad tai tiesiog silpnas šarmo tirpalas, tik nerašo, kokiu santykiu biggrin.gif

Dar turiu iš lietuviškų psl.:
Maisto priedai - E526 - Kalcio hidroksidas (Calcium hydroxide)
Funkcija:
Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, kietiklis
Funkcijos ir savybės:
Stiprus šarmas, naudojamas kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, pavyzdžiui vynuose. Kalcio hidroksido tirpalas gali būti naudojamas išlaikyti kiaušiniams. Kalcio hidroksido ir cukraus (1:3) tirpalas naudojamas reguliuoti rūgštingumą šaldytuose produktuose. Jis sutvirtina daržovių struktūrą perdirbimo metu.
Produktai:
Sūriams, kakavos produktams, vynui, muškato riešutams, saldiems šaldytiems produktams, džiovintoms žuvims.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 25 rugsėjo 2012 - 16:11
Aha, kalcio, ne kalio hidroksidas. Nekokia chemikė aš... Kalcio hidroksido kaip ir kitų šarmų turbūt Avsista turi, tik nežinau ar man jų reikia, tai viena, o ir kitoms - nebus kur dėt viso kilogramo. Teks pirkti kalkių vandenį... 4u.gif
Statybose naudoja negesintas kalkes, bet lyg ir ne patį šarmą, graužia jos rankas kad oi oi, užpiltos vandeniu "nusigesina", kaista, burbuliuoja... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 09 25, 18:34)
Aha, kalcio, ne kalio hidroksidas. Nekokia chemikė aš...  Kalcio hidroksido kaip ir kitų šarmų turbūt Avsista turi, tik nežinau ar man jų reikia, tai viena, o ir kitoms - nebus kur dėt viso kilogramo. Teks pirkti kalkių vandenį... 4u.gif
Statybose naudoja negesintas kalkes, bet lyg ir ne patį šarmą, graužia jos rankas kad oi oi, užpiltos vandeniu "nusigesina", kaista, burbuliuoja...  g.gif


AZ ir parašyta, kad čia kalkių skiedinys vandenyje, tik nenurodo santykio 4u.gif
O dėl statybų - tai kalkes palieka užpiltas vadeniu ir po ilgo burbuliavimo jos tampa gesintomis kalkėmis arba kalcio hidroksidu biggrin.gif , vis tiek - šarminis daiktas

pasigaminti tai nesunku, tik ar reikia? ir koks grynumas būtų pačioms darant iš kalkių, nebent jų irigi būna kokių švaresnių ax.gif
Atsakyti
Oi ne, statybinių netepčiau... Čia tik šiaip prisiminiau kad matytas daiktas, čiupinėtas biggrin.gif
Antibakterinis EA aktyvumas prieš kvėpavimo trakto patogenus "by gaseous contact" (aktualu šiuo metu...), užtikau, studijuosiu:
http://jac.oxfordjou...5.full.pdf html

o čia maiste
http://www.maxwellsc.../v2-152-158.pdf
http://onlinelibrary...00.00969.x/full
Labai daug nuorodų galima anglų k rasti, tik ne visas leidžia nemokamai skaityti. Faktas tas, kad antimikrobiniu aktyvumu seniai neabejoju. Tame kanadietės bloge kurį vis skaitau yra postas apie EA ir kosmetikos konservavimą - jos nuomone, kadangi EA jungiasi su aliejais, yra lipofiliniai, tai kremų vandeninės dalies gerai (pakankamai patikimai, nedideliais kiekiais naudojami) konservuoti negali. Kažkiek tiesos tame tikrai yra, bet kaip CO2? Jie gali būti tirpūs vandenyje, neblogai konservuoja greitai gendančius maisto produktus - mėsą ir t.t., tai manau bent jau prie kito konservanto gali prisidėti. Tai ir darau taip: jei nemažai tokių prieskoninių EA kreme, mažinu smarkiai konservanto kiekį. Kaip taisyklė, konservuoja įvairiausi prieskoniai. Matyt, nuo senų senovės žmonės juos naudojo ne tik dėl skonio ir kvapo, bet ir kad prailgintų maisto tinkamumą naudoti. Šaldytuvai taip neseniai atsirado... 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 25 rugsėjo 2012 - 19:25
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 09 25, 18:23)
Kaip taisyklė, konservuoja įvairiausi prieskoniai. Matyt, nuo senų senovės žmonės juos naudojo ne tik dėl skonio ir kvapo, bet ir kad prailgintų maisto tinkamumą naudoti. Šaldytuvai taip neseniai atsirado... 4u.gif


as irgi prisiskaicius apie tai kas oda labiausiai nuo senejimo saugo buvau susisukus kremuka kaip saslykus marinuodama - lauro, baziliko, citrinos, metos, rozmarino ea, naminis petrazoliu hidrolatas. visai nieko, toks vyriskas gavosi, bet man norisi siek tiek geliskesnio kvapo, kitakart desiu kokiu ramuneliu kvapo permusimui arba lasiuka champaku absoliuto. draugei daviau meginuka - jai tai visai kvapas netiko, nors mano kremus seniai naudoja
Atsakyti
Kvapas jau kita kalba, man irgi nepatiktų vien mėsos prieskoniai... Kaip Lady Gagos suknelei. Norisi gėlyčių, žiedelių - tam tinka ramunėlės, pelargonijos, citrusų truputis, rožės, čampakus irgi mėgstu, osmantės labai švelnios. Morkų sėklų su citrina ir levanda derinys patiko ir jazminų hidrolatas. Kiekvieną kartą kvapą kitaip darau, taip man įdomiau, daugiau derinių pasiuostau, panagrinėju. Gvazdikėlis labai stiprus antiseptikas, daug odai naudot negalima, o truputį kartais dedu, kūnui. 4u.gif Kvapas dažnai sunkiai "persimuša", jei jau kas nors nedera. Tam tavo deriny gal verčiau atsisakyti kurio nors - palikti laurus, rozmariną, atsisakyti baziliko (čia tik pvz. ką manau, visaip galima spręsti), šita trejybė gali kliūti; pažaisti su kiekiais. 4u.gif Labai dažnai kvepaluose situaciją taiso rožės, jos pakeičia, modifikuoja kitus kvapus. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2012 09 25, 13:05)
Na taip, naudoja  4u.gif
Tik čia labai plati tema : toleravimas, kiekiai, tinkamumas naudoti "į vidų", galimos reakcijos su naudojamais produktais ir t.t.  biggrin.gif
Aš pati naudoju mėtų EA šaltuose gėrimuose ( ypač vasarą ) ir kepiniuose (meduoliuose), kurkumos, vanilės ir gal dar kelis.
Neblogai yra aprašyta AZ (prie kiekvieno EA aprašymo gale yra ir receptai su naudojimu maisto gamyboje, ir dar papildomai parašyta, kaip naudoti virtuvėj  smile.gif  )

Gal dar parašys Agnė/Ramutė, ji labai įsisgilinusi į EA  4u.gif



Kaip maistą gardinti eteriniais aliejais



Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 09 25, 17:35)
Apie kalkių vandenį - ir man klausimų yra. Neturiu, nebandžiau, užpakaliukų nerasta biggrin.gif . O ten ne KOH ir vandnes tirpalas, gal dar su kalcio karbonatu? Gal kas turit kokiom proporcijom tas daiktas daromas? Juk daugelis turi sudėtines dalis, kam reikia galėtų pasigaminti (nors nusipirkt irgi nebrangu). Ten iš principo gaunasi muilas kaip emulsiklis, jei teisingai suprantu. 4u.gif


Iš prancūziško blogo štai naminio kalkių vandens receptas:

Je vous rappelle comment fabriquer votre eau de chaux

- mélanger 10g d'hydroxyde de calcium (1 sachet de ma boutique) dans 1 litre d'eau, secouez [COLOR=blue] ištirpinkite (sumaišykite) 10 g kalcio hidroksido 1l vandens.



Filtrez [COLOR=blue]Perkoškite/filtruokite.



Et voilà 1 litre d'eau de chaux prêt à l'emploi et qui se conserve au moins 1 an. Štai jums 1 kalkių vandens tinkamas naudojimui, kurio galiojimo laikas mažiausiai metus.

Dar pastaba dėl kalkių vandens maišymo su aliejais. Kalkių vanduo ir yra vanduo, todėl jis negali tiesiogiai jungtis su aliejumi. Prieš naudojant būtina gerai suplakti, kad gautųsi dispersija arba pridėti vaško. AZ apie tai irgi perspėja.
Atsakyti
QUOTE(krepsyte @ 2012 09 26, 08:33)
Iš prancūziško blogo štai naminio kalkių vandens receptas:

Je vous rappelle comment fabriquer votre eau de chaux

- mélanger 10g d'hydroxyde de calcium (1 sachet de ma boutique) dans 1 litre d'eau, secouez [COLOR=blue] ištirpinkite (sumaišykite) 10 g kalcio hidroksido 1l vandens.



Ačiū 4u.gif
Kaip suprantu - kalcio hidroksidas - maišelis iš parduotuvės g.gif ,
matyt pas juos yra mažom pakuotėm, nes kažkur vyno gamyboj naudoja, o pas mus - tik statyboj ( tikriausiai maišai po 25 kg) ax.gif , nors mačiau Selita ar kažkokia kita firma naudoja maisto pramonėj
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 26 rugsėjo 2012 - 08:28
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2012 09 26, 10:28)
Ačiū  4u.gif
Kaip suprantu - kalcio hidroksidas - maišelis iš parduotuvės  g.gif ,
matyt pas juos yra mažom pakuotėm, nes kažkur vyno gamyboj naudoja, o pas mus - tik statyboj ( tikriausiai maišai po 25 kg)  ax.gif , nors mačiau Selita ar kažkokia kita firma naudoja maisto pramonėj

Bloge minima blogo šeimininkės parduotuvėlė natūr. kosmetikos ir jos ingredientų. Taigi negaliu tiksliai pasakyti kokio lygio tas kalcio hidroksidas. (lyg ir prisimenu, kad pirkdavo jos vaistinėje, t.y. pharmacie) ax.gif
Atsakyti