Įkraunama...
Įkraunama...

Adaptacija darželyje -

QUOTE(Elijana @ 2011 09 06, 09:35)
Mano mezesnele lygiai taip pat pirmas dvi dienas ejo labai noriai, begdavo i grupe pas vaikus net neatsisveikinusi su mama, o va dabar jau pareiske, kad nenori eiti i darzeli  verysad.gif nezinau kada ji adaptuosis  verysad.gif
siandien irgi verkiancia palikau, prase ji manes, mama neiseik, mama neiseik, o as mama besirde paemiau ir isejau  cray.gif
idomu man butu suzinoti kada prie darzelio priprato tie vaikai, kurie verkdavo kiekviena ryta? po kiek laiko isauso ta diena, kada ramiai galejot palikti darzelyje?

\

kaip aš jus suprantu. mano dukrytė irgi dvi dienas ėjo noriai, o jau vakar irr šiandien sakė, neišeik. verkė, net už durų girdėjosi verysad.gif man tai atrodo, kad bent pradžioje tai darželis traumuoja vaiką. vėliau kai jie apsiprantaa, sutinku- būna smagu. bet kažkaip turėtų kitaip vykti ta integracija, kad būtų mažiau streso nažiukams.
Atsakyti
Rašiau jau ir kitoje temoje, tai pasikartosiu...Mūsų vaikas labai sunkiai adaptuojasi...klykimai, rėkimai, draskymąsis... nešte nešam ir paliekam grupėje..šiandien (5 lankymo diena) net abu su vaiko tėvu 'vedėm' cool.gif

Pirmą dieną atvedus pabuvau su juo 1.5 val. ir palikau 1,5 val. vieną, nes ir pats sutiko pabūti vienas, liepė man eiti ir auklėtojos leido. Šypsojosi, buvo visai laimingas, jokių emocijų ir ašarų išsiskiriant.

Deja, ne vienas naujokėlis, tad antrądien pastebėjau, kad labai perima kitų vaikų emocijas..mažesnė naujokė mergaitė pradėjo verkti ir manasis iš paskos doh.gif Auklėtojos stengiasi, bet reikia suprasti ir jas..pvz. mūsų grupėje palaipsniui sugužėjo jau 4 naujokėliai, o ta adaptacija stebuklingu greičiu nevyksta...ašarojantis choras toms pedagogėms, man jų gaila ne mažiau, nei vaiko verysad.gif

Trečią dieną prašė neišeiti, bet ilgomis kalbomis ir gudravimu (tiesiog parodžiau ant laikroduko kur bus rodyklės, kai jį paimsiu) pavyko išeiti..sakė bandė prisijungti prie verkiančiųjų, bet buvo greit nuramintas nukreipiant dėmesį.

Po savaitgalio..
Ketvirta diena buvo baisi...tiesiog pabuvau 1,5 val. ir mačiau, kad išsiskyrimas darosi per ilgas, per sunkus, vaikas apsivijęs koją ir monotoniškai kartoja 'neišeikmama, nešeik mama, nešeik mama", tad tiesiog atplėšiau nuo savęs, linktelėjau auklei, pasakiau 'atia' vaikučiui ir išėjau ax.gif Kaip ir kiekviena mama turbūt, sustojau už durų ir klausiausi..baisu..klykimas, isterijos, pasikūkčiojimai, springimai, veržimąsis lauk, rūbų draskymas..neaitrinau savęs, išėjau ir neklausiau, ir labai pasitikėjau auklėtojomis ax.gif Atėjau paimt prieš pietų miegą, buvo dukart pats pavalgęs, nusiraminęs, žaidė su berniukais ir manęs atėjusios net nepastebėjo. Kai pamatė apsidžiaugė, paaiškino, jog be manęs verkė, bet buvo nusiteikęs gana pozityviai.

Išaušo 5 diena. Šiandiena ir kol kas pati baisiausia. Kad neis į darželį pareiškė mašinoje, šiaip ne taip įprašiau nueiti iki grupės. O ten nuėjus net nėjo iš rūbinės, prasidėjo ašaros, pasakė kad pasikalbės lauke, už durų..O už durų - į kojas doh.gif Nenorėjau draskytis kieme, grįžom į mašiną. O ten - isterija. Paskambinau vyrui, atvažiavo, ilgai kalbėjomės, o galų gale vyras paėmė ant rankų iš kėdutės ir nunešėm. Buvom kartu kol nuraminom ir pasodinom prie pasibaigusių pusryčių stalo (jau buvo 9.30 ..o į darželį atvažiuojam laiku, 8 val). Pabuvęs man liepė išeiti ir liko su tėčiu. Kažkaip su tėčiu sutarė ir 10 val. išleido tėtį darban. Pasiėmiau po poros val., prieš miegą su pretenzijom (kodėl tėtis išėjo? Ir pasakojimu, kad jį vaikai tyčia muša g.gif ) ir laimingą.

Visas tas dienas kaltinau save, graužiau, kad neteisingai elgiuosi, traumuoju vaiką...man labai sunku iškęsti, siaubingai sunku..net parašiau auklei ar galėtų grįžti unsure.gif Bet kitąvertus suprantu, kad ne visi vaikai vienodai lengvai apsipranta ir mūsų, kaip tėvų, atsitraukimas nepadarys daug naudos, kad kitąkart (po metų, ar anksčiau) nebus lengviau nuvesti į darželį, kai žinos, jog ašaromis ir isterijos pavyko išsisukti pirmąkart..

Ėmiau ieškoti psichologų inf-jos apie adaptaciją daržleyje (kuo išsamesnės, kaip elgtis tėvams, kaip viską supranta vaikas, ir kaip išverti mamai blush2.gif ) ir radau gerą straipsnelį. Perskaičiau, viskas lyg susigulėjo, stojo į savo vietas, atsirado vidinės drąsos daugiau. Manau, kad tikrai vertingi patarimai, kuriais galima pasinaudoti:
http://www.namudarze...mus/straipsniai

Pakalbėjom su auklėtojom, su vyru nuo dūšios aptarėm 'veiksmų planą' ir kol kas nepasiduosim, dar paimsiu 5 dienas atostogų..nors širdį drąsko gabalais toks vaiko pasipriešinimas verysad.gif

Nėra visai mažiukas (jau virš 3 metukų), labai noriai bendraudavo kieme (net auklė pastebėjo, kad vietoj suaugusiųjų pradėjo ieškoti bendravimo su vaikais), labai savarankiškas (senai eina ant puodo, pats pavalgo, pats bando rengtis kiek pavyksta, net nebijo būti vienas namuose (su tėvu stovėjom už lauko durų biggrin.gif , nes mums pareiškė, kad eitume į parduotuvę vieni, o jis pabus namie vienas blink.gif Nors aišku kas jį vieną paliks.), o adaptacija daug sunkesnė už labai jautriaširdės, lepūnėlės sesės..net nesitikėjau, jog bus taip sunku unsure.gif
Atsakyti
Nu va, Rasma, susitinkame ir sitoje temoje...

O mano vaiko neina iškrapštyti iš darželio; klyksmas, rėksmas (šnd 4 d. - viskas jam darželyje patinka ax.gif )...

QUOTE(Keli Mutu @ 2011 09 06, 16:54)
Jei vaikas verkia išsiskirdamas su mama, tai yra geras ženklas, nes tai rodo, kad jo prisirišimas prie mamos yra saugus. Normalus vaikas turi verkti. Jei neverkia ir net neieško mamos - čia jau blogai.

nu va, vadinasi esu bloga mama - vaikas nesijaučia saugus doh.gif doh.gif išėjome aišku ir šnd paskutiniai ir su trenksmu... tai dar kvaksės darželio toliau eidamos vapėjo: mamos vietoje, tai aš... (supraskite, kad paimtų diržą)... taip ir norėjosi paklausti, o kodėl nemušate tų vaikų, kurie ryte nenori eiti į darželį ir klykia???? g.gif

vaikas nenori į darželį - viskas thumbup.gif , o vaikas nenori eiti iš darželio - mama kalta g.gif tai kaip čia dabar...
Atsakyti
QUOTE(bjolla @ 2011 09 06, 19:15)
O mano vaiko neina iškrapštyti iš darželio; klyksmas, rėksmas (šnd 4 d. - viskas jam darželyje patinka ax.gif )...

Oi, manau neieškokit jūs problemų ir neprisiimkit kažkokios kaltės schmoll.gif 4u.gif
Smagu, kad pradžia lengva thumbup.gif Mano dukros darželio lankymo adaptacija buvo irgi labai lengva..tik vėliau buvo keli verksmingi rytai, gerokai vėliau, po mėnesio-dviejų nuo lankymo pradžios..bet greit ir baigėsi.

Matyt jūsų vaikui jau reikalinga ne vien mama, bet ir bendraamžiai, nauja veikla, tad ir puolė stačia galva biggrin.gif Esu mačiusi ne vieną vaiką nenorintį eiti namo, o su tėvais viskas gerai biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos.
Na mums pradzia labai sunki.. Siandien ketvirta diena - stovejo rubineje apsikabines koja ir jau ci apradejo verkti, kad neplik manes, noriu mamos...jetau kaip sunku tai girdeti... nu negaliu net... Suprantu kad reikia , bet labai sunku.
Kaip saunu, kad kitu vaikai taip ramiai eina i darzeli. tikiuos ir manasisi pripras.
Atsakyti
Gal ir ziauriai nuskambes mano nuomone, bet ar nepagalvojote, kad trimeciai trupusi uzsisedeje siltoje namu aplinkoje, kur saugu ir visas demesys jam vienam? Kiek pastebejau, trimeciai daug sunkiau adaptuojasi negu dvimetinukai darzelyje g.gif Aisku labai daug kas priklauso nuo aukletojos poziurio, kaip ji reaguoja i toki skausminga vaiko adaptavima. Mano vyrukas super socialus, bet kai pernai vedem i pakaitini darzeli, cia atostogu metu, buvo didele isterija, ko nei sykio nebuvo savame darzelyje. Pirma diena vyruka palikau darzelye 4 val. ir su asarom namo issitempiau blush2.gif Uztai turim kita beda - tradedija palikti namuose su mociute blink.gif Pas svetimus buvo paliktas pora kartu be jokiu problemu, o va cia visko buna verysad.gif
Atsakyti
Mums šiandien išaušo šešta diena - tpfu tpfu tpfu, kad visko nesugadint..laiminga mama!

Gražiai nuėjom (nors namie sakė, kad į darželį neis, nebus, bandė pradėt savo kalbas, kurios vėliau virsdavo isterijom, tačiau susiėmiau ir tiesiog ramiu griežtu (bet ne piktai) tonu pertraukiau vaiko 'litaniją' ir pasakiau, kad "kitaip nebus, auklės nebėra, ji išvažiavo užsienin, o mama turi dirbti. Į darbą vaikams negalima, tad važiuosim į darželį, aš palydėsiu, paprašysiu auklėtojos tave prižiūrėti ir atsisveikinsim". Ir baigiau kalbėti. Nebeįkalbinėjau, nieko nebeaiškinau, nieko nebeįtikinėjau ir savaime nustojo zirsti blink.gif Mašinoje apie darželį irgi nekalbėjom, bet pasakojau ką veiksim po mamos darbo ir darželio - buvo susidomėjęs ), darželyje visiškai ramiai atsisveikinom (nė vienos ašaros, nė vieno 'mama pabūk', 'mama neišeik' bigsmile.gif ir net sakė bandys paklausyti pasakos ir pamiegoti bigsmile.gif

Lakstė šypsodamasis, pasišokinėdamas, davė bučkį, pamojavo ir nubėgo pas vaikus. Net pačiai neįtikėtina, jau buvau nusteikus ne mažesnei isterijai nei vakar blush2.gif Oi, kad tik taip ir toliau...anksti džiaugtis, bet jau pabudo geroji viltis, jog viskas gerai..

Visgi mano ramybė ir stiprybė (didžia dalimi suvaidinta, tikrai turėjau perlipti per save ax.gif ) padarė šiandien stebuklą wub.gif
Atsakyti
Rasma, kaip dziugu kad jau jums geriau darzelyje thumbup.gif Pas mane vis dar nieko gero... bet as kaip ir tu pasitikiu savo tvirtybe ir savo uzsispyrimu wink.gif Tikiuos kad greit adaptuosimes, bet yra kitu niuansu....kurie labai pakeite mano poziuri i darzeli...
Odel socializacijos - sutinku, kad jos vaikui reikia ir nemanau kad 3 metai jau yra pervelu jam isilieti i kolektyva- tiesiog aukletojos turetu daryti savo darba, tevai savo... ir tada adaptaciaj ivyktu greiciau ir rezultat gal greiciau pamatytume.
Atsakyti
sveiki, noreciau padekoti mamytei Rasmai uz nuoroda i straipsniuka, tikrai padejo susidelioti mintis teisingai. siandien atspausdinsiu ta straipsniuka ir nunesiu aukletojai, tegu pasiulo kitom mamom paskaityt. Mano mazius jau trecia diena kaip eina i darzeli po pora valandu, atsisveikina tvarkingai, gan linksmai, tik paskui isiverkia, nes mato, kad kiti vaikai su mamom. suprantu, kad kiekviena mama apie savo vaika galvoja, bet man kazkaip nesazininga kitu atzvilgiu atrodo, kai visa savaite be aukletojos buna dar trys ar keturios mamos...
Atsakyti
aš irgi manau, kad mano vaikui reikėjo bendraamžių dėmesio... vaikas turi būti tarp vaikų,o ne suaugusiųjų... beje, iš meilės darželiui slogą pasigavom.. auklėtoja juokėsi, kad mano vaikis su "trenksmais" eina iš darželio. sakė, kad girdėjo... visas darželio kolektyvas jau mudu su vaiku pažįsta blush2.gif verysad.gif lotuliukas.gif sakė ji, kad viskas bus gerai. kad po mėnesio gali persigalvoti - pakeisti nuomonę apie darželį doh.gif
Atsakyti
QUOTE(laumžirgė @ 2011 09 07, 16:30)
Mano mazius jau trecia diena kaip eina i darzeli po pora valandu, atsisveikina tvarkingai, gan linksmai, tik paskui isiverkia, nes mato, kad kiti vaikai su mamom.  suprantu, kad kiekviena mama apie savo vaika galvoja, bet man kazkaip nesazininga kitu atzvilgiu atrodo, kai visa savaite be aukletojos buna dar trys ar keturios mamos...

ir mes pradejom siemet lankyti darzeli, nors mums jau 3.5 metuku, pirmos dienos buvo super - ejo labai noredamas, zaidem ,ames jam nereikejo, taciau siandien jau nenorejo isleisti, asara isspaude, bet aukletoja nusivede pasakiusi kad eina piesti ir nuejo,,, rytojau bijau biskuti ax.gif bet as irgi noriu pasakyt kad man labai nepatinka kai ateini pasiimti vaiko pries pietu miega o ten grupeje kruva mamu - vienos maitina savo vaikus, kitos marsiruoja po tualetus, trecios miegamajam zodziu tikras chaosas doh.gif o tie keli vaikeliai be mamu sedi ir liudnai ziuri, jauciasi nereikalingi... nu suprantu kad reikia laiko adaptacijai, bet as ateinu ir pasiemu , o ne po grupe vaikstau ir ten saviski ciuciuoju doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Liusii @ 2011 09 08, 22:41)
man labai nepatinka kai ateini pasiimti vaiko pries pietu miega o ten grupeje kruva mamu - vienos maitina savo vaikus, kitos marsiruoja po tualetus, trecios miegamajam zodziu tikras chaosas  doh.gif o tie  keli vaikeliai be mamu sedi ir liudnai ziuri, jauciasi nereikalingi...

Aš kai buvau pasiryžusi būti kiek reiks, tai labai greitai pagijau ax.gif Būtent...kai pamačiau kitų vaikų akis, jų liūdesį, ilgesį, o mano buvimas pirmą dieną net iššaukė vienos 'seniai nebe naujokės' mergytės labai gailų verksmą, kad 'berniukas su mama, o kur mano mamytė?" doh.gif , tai visas egoizmas būti dėl savo vaiko grupėje išgaravo blush2.gif Negalima ir kitų vaikų skriausti, ne vien savu rūpintis..

Dabar man mamų lindėjimas grupėje atrodo kitaip..ir man irgi nepatinka blush2.gif Pirmą dieną - normalu pabūti, o vėliau visgi tikrai reikia pereiti prie greitesnio atsisveikinimo..įsijaudrina, įsidirgina iki ašarų ne vienas g.gif

Šiandien lygiai savaitė, kai lankom. Vakar buvo labai geras atsisveikinimas, o šiandien vėl ašaros, vėl neišeik verysad.gif
Atitraukiau nuo savęs vaiką, ritualas ('labai myliu-bučkis-ateisiu, kai pamiegosi-atia') ir vėl isterija, kurią girdėjau už durų ir nebegalėjau klausytis. Išvažiavau ir žinojau, kad bus nuramintas. Šeimininkutė sakė, kad nurimo greit..bet pakimęs nuo verksmo ir roksmo verysad.gif Miegojo pietų miegą, tik sakė verkė prieš miegą, vos atsigulęs..bet jam davė iš namų atsineštą žaisliuką ir auklėtoja sakė iškart nurimo žaislą apsikabinęs, užmigo po pasakos unsure.gif
Atsakyti