Labas vakaras, papasakosiu ka siandien Sodros darbuotoja man pasake. Kazkada sioj temoj buvau klausus ar galiu antrais metais nutraukti savo VPA, perleisti teciui, jis gautu 40proc pasalpos ir dirbtu, na o as iseiciau is darbo ir auginciau vaika. Na atrodo issiaiskinom kad taip galima, na bet galvoju nusiusiu uzklausima Sodrai. Sodros darb man atrase, bet kaip supratau jau is ju laisku tai pagrinde istatymus cituoja o ta zmogiskaja kalba nieko nepaaiskina. Tai kadangi buvo nurodyta pavarde, pasiskambinau as tai moteriskei kuri man rase laiskus. Klausiau kaip turetu skambeti mano vyro prasymas darbovietei jeigu jis nenori iseiti atostogu o tik noti gauti pasalpa. Taigi man paaiskino taip : musu atveju turim abu atvykti i sodra ir as turiu parasyti prasyma kad man nutrauktu pasalpos mokejima, o vyras parasyti sodroj prasyma kad jam skirtu. Ir viskas. Sake darbdavys gali net nezinoti kad jam mokama pasalpa. Is darbdavio tokiu atveju nereikalaujama kad jis atsiustu ta forma kur siuncia isleidziant i VPA. Bet idomiausia ka ji man pasake, tai kad man nera butina iseiti is darbo. Sake jog as galiu buti VPA taip kaip rasiau prasyme darbe, nes pasalpa ir atostogos tai du skirtingi dalykai. As tipo galiu nutraukti savo pasalpos gavima, bet atostogu ne. Bet sake kad siuo klausimu man geriau kreiptis i darbo inspekcija ir ten man paaiskins issamiau del atostogu. Man db labai idomu ar nenukonsultavo cia manes i pievas kazkur???? As galvojau paaukoti darba kad antrais metais gautume didesne ismoka, bet jeigu vyras gali gauti pasalpa o man nereikia iseiti is darbo tai cia is viso liuks butu. Reikes skambinti i ta inspekcija, kazin ar tiesa cia.
Papildyta:
QUOTE(Murčikas @ 2012 08 15, 19:51)
Gal kas galit paaiskint del sito dalyko.
Jeigu apdraustasis pasirenka gauti motinystės (tėvystės) pašalpą, kol vaikui sueis dveji metai, šios pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieneri metai, yra 70 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai, 40 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio.
jei gerai suprantu draudziamosios pajamos 4761,60, tai pasirinkus dviems metams, ta pasalpa negali virsyti 4761,60 * 70 proc.? ir minus 21 proc mokesciu?
zodziu grubiai 2633lt maksimaliai gali gauti zmogus pirmais metais pasirinkus dviems metams
Viska teisingai supratot
Lubos yra 100proc. Maksimali pasalpa jeigu rinktis 70/40 proc butu: pirmais metais 70proc lubu minus mokesciai, antraisiais 40 lubu minus mokesciai.