Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IV

ech, tiek prirašius buvau, ir pakibo kompas, teks apie tą patį tik trumpiau.
vi_, ilgai mąsčiau apie tai, kad gėlynas pirmais mėnesiais atrodo skystas ir nykus ir kaip padaryt kad taip nebūtų. aš vis atkakliai to siekiau, bet dabar pagalvojau, kad viskas yra šiek tiek kitaip. vartydama savo archyvą vis stebiuosi, ir ko pavasarį aš vis lakstau su fotiku, kai realiai ypatingo grožio gėlynas neturi, BET, taip atrodo man DABAR, kai gėlynai vešlūs ir visa aplinka lepina žaluma ir žiedais. o po žiemos baltumo, džiugina kiekvienas daigas, sprogstantis pumpuras, žolė iš rudos virstanti žaliu kilimu, ir tai yra gražu, akis gaudo visus pokyčius.
kitas momentas, kai pavasrį gėlynas anot jūsų žemėtas smile.gif, akis kabinasi, kaip čia suformuluot g.gif , už tvarkingumo? linijų? sakykim kiemo struktūros. iš savo patirties pasakoju, jau ankstyvą pavasarį, dar su pirštinėmis laikau puodelį šilto gėrimo menamoje terasoje(jos dar nėra, sėdim ant pamato smile.gif )ir man kliūna, kad gėlyno zona yra tokia neapibrėžta, linijos neaiškios, nėra nei pradžios nei pabaigos, takų taip pat dar nerasta, o akis ieško ! jau gerai, kad šiek tiek styptelėjo obelys, dabar auga gyvatvorė, apkarpiau, ir kaip akis atsigavo biggrin.gif. tai va manau kad šitie dalykai turėtų kompensuoti natūralų augalų nebuvimą. žodžiu, man reikia, kad terasinis vaizdas neapsiribotų vien gėlynu.

bet visąlaik grojančių augalų sąrašas labai gerai, aš į jį įtraukiau šilokus, man jie nuo pavasario iki pavasario gražūs, nekerpu jų ir per žiemą. kitas gerbiamas augalas katžolė, pradeda su tulpėm, baigia su šalnom. tik atsisakysiu rūšinės, nes labai sėjasi, palengva pakeisiu visas į 'Walker's Low' ir pažiūrėsim ką parodys naujoji grandiflora 'Pool bank'. karpažolė irgi šiame sąraše, pavasarį vėlgi su tulpėm ir katžolėm, per sezoną išauga į krūmą. viendienės man nepatinka, pas kaimynę vakar kaip tik į jas atkreipiau dėmesį, dabar nužydėję, nepatiko vaizdas. bet tikiu, kad daug kas priklauso nuo veislės, ir dekoratyvumas gali būti skirtingas, galbūt kada nors man jų prisireiks, bet kol kas kaip ir lelijų, man jų netrūksta. smile.gif
su mano nuomone galima nesutikti ir net jai prieštarauti 4u.gif , būtų įdomu visų jūsų nuomonė, kokios daugiametės jums yra viso sezono augalai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 25 liepos 2012 - 08:29
pirmi metai auginu monardas, vienos žydi normaliai, kitos augina antrą aukštą bigsmile.gif , čia taip būna dažnai? visuomet? retai?

''normali''user posted image

su antru aukštu

user posted image

pas kai kurias tas antras aukštas ant gerokai paaugusio stiebelio
Atsakyti
sveikos merginos...pas jus pirma karta, bet is karto su klausimuku ax.gif
darausi palei tujas gelynus ir nuo pernai metu turiu du sidabrakrumius...sakykit su kuo jie graziausiai derinasi g.gif veliau jei bus idomu galesiu pasirodyti, bet va siandien atsilaisvinau nuo motinos pareigu tongue.gif tai galiu gelyna apsimusti iki galo....vakar sukomponavau viena kompozicija su daugiametesmis gelemis, bet vat tie krumeliai neduoda ramybes.
labai lauksiu atsakymo kol dar viskas vyksta korekcijoje....
Papildyta:
QUOTE(jot.ka @ 2012 07 25, 10:32)
pirmi metai auginu monardas, vienos žydi normaliai, kitos augina antrą aukštą  bigsmile.gif , čia taip būna dažnai? visuomet? retai?

''normali''user posted image

su antru aukštu

user posted image

pas kai kurias tas antras aukštas ant gerokai paaugusio stiebelio

siemet isimylejiau monarda, tik is seklu ne kas pavyko. sakykit ar per metus laiko nji is vieno krumelio daug pasiplete...ar pletimasis nera spartus
Atsakyti
pernai sėta, ir visa sezoną augusi vazonėly,tik žiedų nebuvo. jei pernai būtų iškart sėdusi į vietą, būtų gerulė. monardos gana smarkiai plečiasi, tai ne tas augalas kur lėtai auga.

o dėl sidabrakrūmio, tai jūs klausiat su kuo ji gražiai atrodytų ir planuojat pirkti tuos augalus, ar turit nemažai savo augalų ir nežinot su kuo suderint? jei su savais komponuosit, tai pavardinkit, ar foto mestelkit, kad bent būtų aiškiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 25 liepos 2012 - 09:57
QUOTE(jot.ka @ 2012 07 25, 10:49)
pernai sėta, ir visa sezoną augusi vazonėly,tik žiedų nebuvo. jei pernai būtų iškart sėdusi į vietą, būtų gerulė. monardos gana smarkiai plečiasi, tai ne tas augalas kur lėtai auga.

o dėl sidabrakrūmio, tai jūs klausiat su kuo ji gražiai atrodytų ir planuojat pirkti tuos augalus, ar turit nemažai savo augalų ir nežinot su kuo suderint? jei su savais komponuosit, tai pavardinkit, ar foto mestelkit, kad bent būtų aiškiau.

sidabrakrumius turejau is pernai tai keiciau viena gelyne tik...vakare imesiu foto kas pas mane yra....
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 07 24, 23:18)

karpažolė: graži žolelė ir dar keičianti spalvą. Spalvakeitis ją užpuolė dar birželio antroje pusėje (foto no.3). Nepastebėjote? Jei tai ne blogis (liga, amnezija ar dar kažkas), reiškia tai yra gėris. Na pažiūrėkit į ją, - ji tartum žydi ir taria menininko žodį gėlyne. Turėsite apie ją smulkiau papasakoti – jos spalvakeitį, žydėjimą bei kitas manieras. Bent jau šiandien galiu padėkoti už atradimą. Man, aišku, kiti jau žino ir pamiršo, kas ir kaip...

pas mus pilna laukine pieva laukiniu karpazoliu, tai neseniai tik pastebejau, kad jos visos jau rudeniop apsitaisiusios- pagelte, paraude. ar cia jos ankstyva rudeni taip pranasauja, ar tiesiog siu metu vasara joms labiau rudeni primine g.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 07 25, 09:32)
pirmi metai auginu monardas, vienos žydi normaliai, kitos augina antrą aukštą  bigsmile.gif , čia taip būna dažnai? visuomet? retai?

pas mane irgi yra su antru aukštu, įdomiai atrodo biggrin.gif
pernai metais irgi kai kurios buvo su 2 aukštais, šiemet irgi. Bet dauguma visgi su 1 aukštu smile.gif

Savaitgalį važiuosim į Marijampolę, tai pasidariau sąrašą ( doh.gif ), kokių gėlių pažiūrėt Parko medelyne (daugiametes.lt). Reiks pasinaudot proga, kai pakeliui smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Bagi @ 2012 07 25, 10:49)
pas mane irgi yra su antru aukštu, įdomiai atrodo biggrin.gif
pernai metais irgi kai kurios buvo su 2 aukštais, šiemet irgi. Bet dauguma visgi su 1 aukštu smile.gif

Savaitgalį važiuosim į Marijampolę, tai pasidariau sąrašą ( doh.gif ), kokių gėlių pažiūrėt Parko medelyne (daugiametes.lt). Reiks pasinaudot proga, kai pakeliui smile.gif

oje kaip pavydžiuuuuuu, pažiūrėkit prašau ar turi ežiuolę green envy, bijau garsiai prisisvaigt, bet planuojam ir mes kelionę ton pusėn, tai noriu ir aš pro ten prasukt smile.gif, bet kažkuri rašė, kad lyg neviską jie turi, ką skelbia, o tos ežiuolės man labai labai labai reikia smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 07 25, 11:07)
oje kaip pavydžiuuuuuu, pažiūrėkit prašau ar turi ežiuolę green envy, bijau garsiai prisisvaigt, bet planuojam ir mes kelionę ton pusėn, tai noriu ir aš pro ten prasukt smile.gif, bet kažkuri rašė, kad lyg neviską jie turi, ką skelbia, o tos ežiuolės man labai labai labai reikia smile.gif

ok drinks_cheers.gif aš irgi ją užsirašius, dar Mama mia ir Secret Joy - įdomu, kaip gyvai, gal jau ir žydės.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 07 25, 09:26)
bet visąlaik grojančių augalų sąrašas labai gerai, aš į jį įtraukiau šilokus, man jie nuo pavasario iki pavasario gražūs, nekerpu jų ir per žiemą.  kitas gerbiamas augalas katžolė, pradeda su tulpėm, baigia su šalnom. tik atsisakysiu rūšinės, nes labai sėjasi, palengva pakeisiu visas į 'Walker's Low' ir pažiūrėsim ką parodys naujoji grandiflora 'Pool bank'. karpažolė irgi šiame sąraše, pavasarį vėlgi su tulpėm ir katžolėm, per sezoną išauga į krūmą. viendienės man nepatinka, pas kaimynę vakar kaip tik į jas atkreipiau dėmesį, dabar nužydėję, nepatiko vaizdas. bet tikiu, kad daug kas priklauso nuo veislės, ir dekoratyvumas gali būti skirtingas, galbūt kada nors man jų prisireiks, bet kol kas kaip ir lelijų, man jų netrūksta. smile.gif
su mano nuomone galima nesutikti ir net jai prieštarauti  4u.gif , būtų įdomu visų jūsų nuomonė, kokios daugiametės jums yra viso sezono augalai.

Mano "terasiniai" augalai yra japoninė lenkasva 'Goldflame', vilnotoji notra ir besidriekiantis snaputis (geranium sanguineum striatum). Jie pas mane kartu ir man jie patikimai gerai atrodo visą sezoną. Šiais metais į tą sąrašiuką įtraukčiau lendrūnus ir gojinį šalaviją "Caradonna", kuris vis ar žydi nuo gegužės mėn. be jokios pertraukos.

Dėl viendienių, tai aš joms irgi jaučiu labai prieštaringus jausmus tongue.gif Daugiausia problemų man kelia jų spalvos, kurios priklauso nuo dirvožemio, saulės kiekio ir t.t. Pavyzdžiui, pernai džiaugiausi viena rusvai rausva viendiene, o šiais metais ji man net akį rėžia, nes yra ryškiai raudona. Saulėje greitai blunka, bet kai tos saulės mažai doh.gif Ieškojau, kuo galėčiau ją pakeisti, bet taip ir neapsisprendžiau. Nežinau, ar tai geras pasakymas, bet man didelė dalis viendienių atrodo murzinos. Sunku rasti gražią, švarią spalvą, sunku jas įkomponuoti mišriam gėlyne, ypač tas visas naujas didžiažiedes, garbanotas, dvispalves ir t.t. veisles. Bet kaip augalai jos yra nereiklios ir patikimos, ypač remontantinės veislės, kurių lapija išlieka graži iki pat šalnų, o kai kurios dar ir spalio mėnesį nudžiugina vienu kitu žiedu. Vienas viendienių derinys man šiais metais pasirodė ypač mielas:

user posted image

Pagalvojau, kad jei kada vėl darysiu perversmą savo gėlynuose, labai norėčiau pabandyti būtent tokią spalvinę schemą: tamsiai violetinė, koralinė ir šiek tiek baltos. Koraliniai galėtų būti bijūnai, vienas kitas vilkdalgis, tuomet viendienės, o paskui gal ežuolės ar pan. Violetinės tūbės, šalavijai, snapučiai, baltos astilbės, na ir toliau galima svajoti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 07 25, 12:22)
Mano "terasiniai" augalai yra japoninė lenkasva 'Goldflame', vilnotoji notra ir besidriekiantis snaputis (geranium sanguineum striatum). Jie pas mane kartu ir man jie patikimai gerai atrodo visą sezoną. Šiais metais į tą sąrašiuką įtraukčiau lendrūnus ir gojinį šalaviją "Caradonna", kuris vis ar žydi nuo gegužės mėn. be jokios pertraukos.

<...> Sunku rasti gražią, švarią spalvą, sunku jas įkomponuoti mišriam gėlyne, ypač tas visas naujas didžiažiedes, garbanotas, dvispalves ir t.t. veisles. Bet kaip augalai jos yra nereiklios ir patikimos, ypač remontantinės veislės, kurių lapija išlieka graži iki pat šalnų, o kai kurios dar ir spalio mėnesį nudžiugina vienu kitu žiedu. Vienas viendienių derinys man šiais metais pasirodė ypač mielas:

Pagalvojau, kad jei kada vėl darysiu perversmą savo gėlynuose, labai norėčiau pabandyti būtent tokią spalvinę schemą: tamsiai violetinė, koralinė ir šiek tiek baltos. Koraliniai galėtų būti bijūnai, vienas kitas vilkdalgis, tuomet viendienės, o paskui gal ežuolės ar pan. Violetinės tūbės, šalavijai, snapučiai, baltos astilbės, na ir toliau galima svajoti biggrin.gif

o sakykit, notra pas jus didelį plotą užima? aš iš gėlyno ją iškrapščiau, nors man ji labai patinka, plečiasi įspūdingai, prieš tris metus parsivežiau vieną kupstuką, dabargi visas patvorys, jau neklabant apie tai kad jas vis praretinu. ir graži ji man, kaip ir apskritai ko gero dauguma notrelinių augalų man labai labai patinka smile.gif
'Caradonna' irgi turiu, bet kol kas pirmi metai, Rasa sakė, kad nužydėjus nurėžia, ir laukia pakartotinio žydėjimo. bet kol kas nesuprantu kur jį rėžt ir išvis ar rėžt, man ir nužydėję žiedynai patinka, tik klausimas kaip bus su sėjimusi. ir snapučiai man labai patinka, bet tas nurėžimas, kad atželtų...vis galvoju, kaip ir kur tokius augalus įkurdint gėlyne, nes tas laikas kol atželia tai doh.gif , neįvaldžiau šitos technikos, bet snapučių noriu dar daugiau.

svajonių sodo spalvinė gama man viena gražiausių wub.gif
Papildyta:
stebėdama pievas, atradau, kad man labai graži spalva tokia kaip šventgaršvių ar krapų žiedynų, arba rasakilų, tokia geltonai žalia. kas iš dekoratyvinių augalų be rasakilų tokios spalvos žiedus dar turi? va radau šitą http://www.daugiamet...s...t&Itemid=67, gal kas auginat?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 07 25, 13:51)
o sakykit, notra pas jus didelį plotą užima? aš iš gėlyno ją iškrapščiau, nors man ji labai patinka, plečiasi įspūdingai, prieš tris metus parsivežiau vieną kupstuką, dabargi visas patvorys, jau neklabant apie tai kad jas vis praretinu. ir graži ji man, kaip ir apskritai ko gero dauguma notrelinių augalų man labai labai patinka smile.gif
'Caradonna' irgi turiu, bet kol kas pirmi metai, Rasa sakė, kad nužydėjus nurėžia, ir laukia pakartotinio žydėjimo. bet kol kas nesuprantu kur jį rėžt ir išvis ar rėžt, man ir nužydėję žiedynai patinka, tik klausimas kaip bus su sėjimusi. ir snapučiai man labai patinka, bet tas nurėžimas, kad atželtų...vis galvoju, kaip ir kur tokius augalus įkurdint gėlyne, nes tas laikas kol atželia tai  doh.gif , neįvaldžiau šitos technikos, bet snapučių noriu dar daugiau.

Notros pas mane plečiasi labai saikingai ir kontroliuojamai g.gif Nedaug aš joms vietos skiriu, tik pakraščiuose. Gal jūsų auginimo sąlygos joms labiau patinka biggrin.gif O gal nuo veislės priklauso, nes pas mane kažkokios senobinės, smulkesnės, iš anytos gautos biggrin.gif
Caradonnos dar man visiškai nurėžti nereikėjo, tiesiog iškarpiau nužydėjusius žiedynus, o iš apačios jau augo ir žydėjo nauji. Nebuvo jokios žydėjimo skylės, tik truputį pasikeitė augalo aukštis. Manau, kad dar bent porą savaičių žydės, o tada jau bus pertraukėlė. Marcus žiedynus nukarpiau visiškai, nes jis kaip Caradonna nebuvo "pamainos" paruošęs, tai dabar augina naujus lapus.
O šliaužiančio snapučio iš viso niekaip karpyti nereikia, jis žydi be perstojo nuo gegužės iki rudens. Todėl ir yra mylimukų sąraše. Aš tik užsimezgusius snapukus laikas nuo laiko praskabau, kad stipriau žydėtų. Turi tik vieną trūkumą - jei kada norėsis jo atsikratyti, išravėti yra beveik neįmanoma, nes atauga iš mažiausio šaknelės gabalėlio biggrin.gif
Atsakyti