komisijos visai nebijau , analizuokit kam įdomu, komentarai visada naudingi. Sutinku su jūsų pastabomis dėl lapų dermės ar nedermės. Tačiau augalas turi dar ir žiedus. Tad šiuo atveju, jei rūgtis savo lapija su hortenzija ir labai nekontrastuoja, tai baltoje hortenzijoje kyšantys raudoni rūgties žiedeliai man labai mieli. Kitas dalykas, augalai dar jauni, tai kol kas groja tik lapai, o vėliau manau jau bus visas augalo siluetas, ir tuomet lapijos panašumas gali susilpnėti . Kaip jau ir minėtu atveju,kairysis astras auga gana stačiu krūmu(kol kas), yra daugiau kolonos formos, nei karpažolė pasklidusi palei žemę. Vėlgi už astrų ir karpažolės, yra lendrūnas, kol kas kūdas, tai be svorio, bet kai jo bus daugiau, klausimas, kas tuomet iš šios grupelės bus svarbiausias, ir su kuo jis gražiausiai žiūrėsis, kiti tuo tarpu liks kaip fonas, kaip masė, todėl gal bus privalumas, kad paviršinė faktūra smarkiai nekontrastuos? Na visa tai tik pasvarstymai, aš čia dar irgi žalia .
jot.ka, na štai, grįžo pozityvas ir jau kitaip kažkas matosi, o mano nupieskinti gėliukai beveik kad reabilituoti. Jei nesunku, parodykite, kaip ta karpažolė su prispaustais gėliukais atrodo. Bais įdomu būtų pamatyti foto no.3, bet jau šios dienos rakursu. Tai jau mokomoji medžiaga gautųsi.
Dėl tos žalios masės, kurioje šen bei ten, nelygu kokiu sezono metu, įsižiebia žydėjimai... Nežinau kaip čia viskas gautųsi, jei žiūrėti į šį reikalą iš terasos. Esu mačiusi profesionalios gėlininkės brandų gėlyną skirtingais laikotarpiais. Gegužės mėn. vaizdelio nėra (iš žemės kažkas kyla, kažkas kažkiek jau pažydi, viskas perdėm žemėta), birželio irgi, bet išvaizda jau tokia daug žadanti (jau iš toliau aišku, kas kyla, kažkas pažydi smarkėliau, ima reikštis lapija, bet viskas ir toliau perdėm žemėta), liepos vaizdelis jau išvaizdus, bet vis dar neskirtas žiūrėjimui iš terasos. Rugpjūčio mėn. vaizdelio dar neteko matyti. Tiesa, ši gėlininkė ne dėl terasos stengiasi, nors bendra išvaizda jai yra svarbi.
Tai va, ką daryti, kad gražiai žiūrėtųsi iš terasos jau nuo birželio, reikia gerokai pagalvoti ir ko gero keisti taktiką, t.y. į gėlyną kažkas turi ateiti, kažkas pasislinkti, o kažkas išvykti suvisam ir t.t, ir pan. Aš šia progą darausi sąrašiuką augaliukų, kurie yra darbingi kiaurą sezoną. Česnakas ir vienadienė (pastaroji, jei neklystu, jau nuo birželio pavirsta dekoratyviu krūmeliu ir tokiu išlieka iki galo) jame jau yra. Mažas sąrašėlis, bet juk dar ne pavasaris, toli gražu.
Dėl tos žalios masės, kurioje šen bei ten, nelygu kokiu sezono metu, įsižiebia žydėjimai... Nežinau kaip čia viskas gautųsi, jei žiūrėti į šį reikalą iš terasos. Esu mačiusi profesionalios gėlininkės brandų gėlyną skirtingais laikotarpiais. Gegužės mėn. vaizdelio nėra (iš žemės kažkas kyla, kažkas kažkiek jau pažydi, viskas perdėm žemėta), birželio irgi, bet išvaizda jau tokia daug žadanti (jau iš toliau aišku, kas kyla, kažkas pažydi smarkėliau, ima reikštis lapija, bet viskas ir toliau perdėm žemėta), liepos vaizdelis jau išvaizdus, bet vis dar neskirtas žiūrėjimui iš terasos. Rugpjūčio mėn. vaizdelio dar neteko matyti. Tiesa, ši gėlininkė ne dėl terasos stengiasi, nors bendra išvaizda jai yra svarbi.
Tai va, ką daryti, kad gražiai žiūrėtųsi iš terasos jau nuo birželio, reikia gerokai pagalvoti ir ko gero keisti taktiką, t.y. į gėlyną kažkas turi ateiti, kažkas pasislinkti, o kažkas išvykti suvisam ir t.t, ir pan. Aš šia progą darausi sąrašiuką augaliukų, kurie yra darbingi kiaurą sezoną. Česnakas ir vienadienė (pastaroji, jei neklystu, jau nuo birželio pavirsta dekoratyviu krūmeliu ir tokiu išlieka iki galo) jame jau yra. Mažas sąrašėlis, bet juk dar ne pavasaris, toli gražu.
Man patiko mano hortenzijų žabojimo būdas.Rišu jas prie kuolo ar kuoliukų kol šakos nuo žiedų neišėjo iš savo vietų,ir padarau šniūreliu tarsi kelias kišenes,lizdus,lokalizuoju natūralią atskiro guoto vietą.
Norėčiau pasikonsultuoti dėl smilgų (lendrūnų, soruolių, miskantų ir t.t.) tokiu vat klausimu. Artėja metas, kai turguje šios smilgos, pasirodys jau praaugintos iki prekinio vaizdelio, t.y. gatavos čiut ne galutiniam naudojimui. Ypač tos, kurios vaizdelį įgauna rudeniop. Nekantrių naujokių svajonė... Dar geriau būtų cielą gatavą gėlyną nusistverti... Nepamenu, ar jau rašiau apie moteriškę, kuri turguje ant mano akių čiut ne automobilio dydžio Pševalskio gaurę nupirko, jau net ne vazonike, o viedre, ir konsultavosi, kaip jai dabar tą gėlką automobilin sukišti... Ir sukišo! Atlošusi priekinę sėdynę. Apie ką čia mes? Ai, apie gatavas smilgas vazoniukuose... Esu tokių pirkusi (net gatavą Aureolą) ir pasodinusi. Kažkas išliko, kažkas prapuolė (Aureola irgi), nes ne ten ir ne taip buvo pasodintos (žemė per prasta, saulės per daug ar stoka). O dabar kitokia situacija. Dėl į skutelius iškramtytų atostogų neturiu laiko paruošti savo planuojamo akmenų sodo, kur tos smilgos ir turėtų nutūpti. Rezgu 2 a la protingus variantus ir 1 beprotišką (o gal ir ne?...):
1 variantas: pasodinu smilgas į laikiną vietą, o pavasarį persodinu į teisingą.
2 variantas: paruošiu smilgoms teisingą vietą, o kitais metais perku gatavas vazoniukuose ir sodinu.
3 variantas (beprotiškasis): laikau smilgas vazoniukuose iki kito pavasario ir sodinu į teisingą vietą.
Ką manot? Kas gerai/blogai?
Varianto, kai perku kitais metais mažą-mažulytę žolę o žolę ir sodinu į teisingą vietą, prašau nesiūlyti. Būtų per žiauru...
2 variantas: paruošiu smilgoms teisingą vietą, o kitais metais perku gatavas vazoniukuose ir sodinu.
3 variantas (beprotiškasis): laikau smilgas vazoniukuose iki kito pavasario ir sodinu į teisingą vietą.
Varianto, kai perku kitais metais mažą-mažulytę žolę o žolę ir sodinu į teisingą vietą, prašau nesiūlyti. Būtų per žiauru...
vi_, mokomoji medžiaga http://public.fotki....m/img-0047.html
iš visų pusių, nufotografuot sunku, gal iš kelių rakursų susidarysit nuomonę. vaizdas manęs visiškai netenkina. karpažolė kažkodėl šiemet labai asimetriška, ir jau įgauna rudeninų atspalvių, kodėl nežinau.
iš visų pusių, nufotografuot sunku, gal iš kelių rakursų susidarysit nuomonę. vaizdas manęs visiškai netenkina. karpažolė kažkodėl šiemet labai asimetriška, ir jau įgauna rudeninų atspalvių, kodėl nežinau.
QUOTE(vi_ @ 2012 07 24, 20:56)
Rezgu 2 a la protingus variantus ir 1 beprotišką (o gal ir ne?...):
o kuo iš esmės skiriasi 1 ir 2 variantai? pirmam neruoštumėt vietos? abejoju. ir vienu ir antru atveju augalus reiktų sodint į paruoštą vietą, tai sakyčiau pirkčiau, jei tikrai žinote ko reikia, šiemet, tegu auga, plečiasi laikinoje vietoje, o kitąmet perkelsit, jei kuri pasirodys plačiau želianti gal ir paskaidysit ir turėsit kelis. nupirktų augalų iki kitų metų vazone jei įmanoma nelaikyčiau, išbandyta, per sezoną vistiek augalas auga, tik neturi vietos, nepasiekia nei savo dydžio, nei grožio,o žiemai aš vistiek kišau viską daržan, kad vazonuose nežiemotų.
jot.ka, o kiek metų jūsų karpažolei - bandysiu orientuotis po kiek laiko manosios karpažolės penkios šakelės ir dar keletas trijų centimetrų naujų pyplių bent į panašų krūmą pavirs
QUOTE(mumrikas @ 2012 07 24, 21:42)
jot.ka, o kiek metų jūsų karpažolei - bandysiu orientuotis po kiek laiko manosios karpažolės penkios šakelės ir dar keletas trijų centimetrų naujų pyplių bent į panašų krūmą pavirs
karpažolei 3 metai, du metus augo vienoje vietoje, pernai rudenį perkėliau čia. sparčiai ji auga, ypač kai nužydi ir pradeda leist šakeles.
jot.ka, žinot ką (pasakymas dar ir rimuojasi, reiškia teisingas... ), - nevarykit Dievo medin. Jau išties. Foto no.42 suvis menas. Turėčiau tokį vaizdelį, 5 val. vienu ypu į jį žiūrėčiau 3 kartus dienon. Foto no.43 priemenis. Suprantu, kad foto ir gyvenimas yra skirtingi dalykai, bet vis vien, nevarykit JO... ir manęs į augalines aukštybes. Per žemai mums lipti. Gražiai gavosi. Išties. Bent jau foto iš ne close up rakurso (close-up yra nepralaimintis variantas forever, kaip kad gėliniai atvirukai...). Foto no.44, čiut ne terasinis view, irgi žiūrisi, bet palieka galimybę tobulėti. Ir ačiū Dievui!
Kiek pakomentuosiu gėliukus:
astrai: matosi, kad astrai ir dar skirtingo atspalvio. Maladiec gėliukai. Jei saviškius rasiu nors kiek nepanašius į jūsiškius sumindysiu... Žinau, kad rasiu nepanašius, ir žinau, kad nesumindysiu...
hortenzija: žiedų išmiera mažoka, S, ne daugiau. Gal kad jauna, o gal valgyt mažai duodat... Sodyboj turim apie 10 metų senumo, prie pat verandos. Kai pražysta, vakare galima nedegti šviesos. Na bet ji pas mus ir lepūnėlė šeriam kaip paršioką, kurį rudeniop žadame skersti.
karpažolė: graži žolelė ir dar keičianti spalvą. Spalvakeitis ją užpuolė dar birželio antroje pusėje (foto no.3). Nepastebėjote? Jei tai ne blogis (liga, amnezija ar dar kažkas), reiškia tai yra gėris. Na pažiūrėkit į ją, - ji tartum žydi ir taria menininko žodį gėlyne. Turėsite apie ją smulkiau papasakoti jos spalvakeitį, žydėjimą bei kitas manieras. Bent jau šiandien galiu padėkoti už atradimą. Man, aišku, kiti jau žino ir pamiršo, kas ir kaip...
Šiandienai užteks maloniųjų rašymų, nors dar tik įpusėjau , ir teks pult prie nemaloniųjų. Darbas... Atia.
Kiek pakomentuosiu gėliukus:
astrai: matosi, kad astrai ir dar skirtingo atspalvio. Maladiec gėliukai. Jei saviškius rasiu nors kiek nepanašius į jūsiškius sumindysiu... Žinau, kad rasiu nepanašius, ir žinau, kad nesumindysiu...
hortenzija: žiedų išmiera mažoka, S, ne daugiau. Gal kad jauna, o gal valgyt mažai duodat... Sodyboj turim apie 10 metų senumo, prie pat verandos. Kai pražysta, vakare galima nedegti šviesos. Na bet ji pas mus ir lepūnėlė šeriam kaip paršioką, kurį rudeniop žadame skersti.
karpažolė: graži žolelė ir dar keičianti spalvą. Spalvakeitis ją užpuolė dar birželio antroje pusėje (foto no.3). Nepastebėjote? Jei tai ne blogis (liga, amnezija ar dar kažkas), reiškia tai yra gėris. Na pažiūrėkit į ją, - ji tartum žydi ir taria menininko žodį gėlyne. Turėsite apie ją smulkiau papasakoti jos spalvakeitį, žydėjimą bei kitas manieras. Bent jau šiandien galiu padėkoti už atradimą. Man, aišku, kiti jau žino ir pamiršo, kas ir kaip...
Šiandienai užteks maloniųjų rašymų, nors dar tik įpusėjau , ir teks pult prie nemaloniųjų. Darbas... Atia.
QUOTE(jot.ka @ 2012 07 24, 22:03)
vi_, mokomoji medžiaga http://public.fotki....m/img-0047.html
jot.ka, o man neatrodo blogai, tik rūgčiai norisi gerokai daugiau vietos ir tas snaputis per smulkus, truputį iškrenta iš konteksto. Kažkaip įsivaizduoju, kad rugtis turėtų stipriai išsiplėsti ir savo svoriu sudaryti beveik atsvarą hortenzijai. Kaip ir rašėt - kad būtų tarp žiedų įsipynęs Abu jie pakankamai "ilgai grojantys", didelę vasaros dalį turėtų džiuginti.
Papildyta:
QUOTE(vi_ @ 2012 07 24, 21:56)
Aš tai sakyčiau, kad atsakymas priklauso nuo to, kiek yra stiprus poreikis pirkti Jei mirtinai tų augalų reikia, tai galima pirkti ir šiais metais. Jei ne, tai man atrodo protingiau pirmą pasiruošti vietą, ją per sezoną kelis kartus tvarkingai nuravėti, per tą laiką jau žiūrint į plotą dar kartą augalus apsvarstyti ir pan. Nes žiemą Rasa įdės naują katalogą su naujais augalais ir vėl visų norėsis. Čia juk augolaholikams daina be galo
Papildyta:
Na, o aš grįžau namo ir man irgi nepasitenkinimo priepuolis Pradžiugino tik patagoninės verbenos, kurios šovė į viršų ir praaugo lendrūnus. Nuostabus gėliukas Skundžiausi, kad pažeme klojasi, bet ji tyliai ramiai ta pažeme pasiplėtė, o tada per visokius tarpelius tarp kitų pralandžiojo ir pražydo, lyg jos būtų pilna visur.
Mumrikai, visgi vakar apsiskaičiavau, karpažolei 4 metai, trys vienoj vietoj ir nuo ano rudens čia.
vi _ , tą vaizdelį zulinu akim ne 5 kart dienoj, o 105 , gal dėl to pradedu daugiau kabinėtis , sau esu negailestinga, turiu padaryt gerai . astrai išties skirtingi, 'Lovely' labai ažūrinis ir toks pilkai melsvas, ir tvirtas, o 'October skies
gelsvai žalias, irgi ažūras, bet kodėl taip išsikerėplino nžn, greičiausiai hortenzijos ir rūgties dėka, nes pagal viską, jo gera kero forma ir jis sodinamas gėlyno priekyje, na aišku jaunas amžius irgi savo trūkumus parodo.
Hortenzijos šitame kampe irgi nusėdo tik pernai, tai žiedai lyginant su senais augalais išties nedideli. čia labai saulėta vieta, tai jos kepa, atrodo drėgmės po lietingojo periodo sočiai, o vakar lėkiau su šlanga gelbėt, buvo visa išleipus. nepatinka man šitas jos bruožas, bet už tą baltą kalną jinai pas mane mylimiausia.
apie karpažolę šiandien paruosšiu naują mokomąją medžiagą.
Aispra, sutinku, visi augalai per kūdi kol kas, tai būtent šita disproporcija mane erzina ir žiūrint pagal šių metų išsiplėtimą galvoju, ar jei liks rūgtis nejudinta, ar sugebės kitąmet įsispraust tarp hortenzijos, šviesioji hortenzija kasmet smarkiai pasiplečia, gal protingiau būtų rūgtį truktelt jai iš pašonės
o snaputis tai taip , jų iš pavasario buvo dveji, pamiro vienas. bet jau kaip anksčiau rašiau, tamsūs augalai vidurdienį papuola i savo ir kitų augalų šešėlį, jų nesimato, o šitas visai dingsta. svarstau du variantus, arba šalia jo sodint spalvotas heucheras, kad jos jį paryškintų, arba iškelti kitur, o šitame gėlyne labiau orientuotis į šviesias spalvas, ir gėlyno priekį šviesint, kad tas šešėlis kažkiek šviesos įgautų.
jau kaip verbenos noriu, ypač po jūsų foto, dabar dar būtinai lauksiu kitų metų žinių, ar bus užsisėję pačios.
vi _ , tą vaizdelį zulinu akim ne 5 kart dienoj, o 105 , gal dėl to pradedu daugiau kabinėtis , sau esu negailestinga, turiu padaryt gerai . astrai išties skirtingi, 'Lovely' labai ažūrinis ir toks pilkai melsvas, ir tvirtas, o 'October skies
gelsvai žalias, irgi ažūras, bet kodėl taip išsikerėplino nžn, greičiausiai hortenzijos ir rūgties dėka, nes pagal viską, jo gera kero forma ir jis sodinamas gėlyno priekyje, na aišku jaunas amžius irgi savo trūkumus parodo.
Hortenzijos šitame kampe irgi nusėdo tik pernai, tai žiedai lyginant su senais augalais išties nedideli. čia labai saulėta vieta, tai jos kepa, atrodo drėgmės po lietingojo periodo sočiai, o vakar lėkiau su šlanga gelbėt, buvo visa išleipus. nepatinka man šitas jos bruožas, bet už tą baltą kalną jinai pas mane mylimiausia.
apie karpažolę šiandien paruosšiu naują mokomąją medžiagą.
Aispra, sutinku, visi augalai per kūdi kol kas, tai būtent šita disproporcija mane erzina ir žiūrint pagal šių metų išsiplėtimą galvoju, ar jei liks rūgtis nejudinta, ar sugebės kitąmet įsispraust tarp hortenzijos, šviesioji hortenzija kasmet smarkiai pasiplečia, gal protingiau būtų rūgtį truktelt jai iš pašonės
o snaputis tai taip , jų iš pavasario buvo dveji, pamiro vienas. bet jau kaip anksčiau rašiau, tamsūs augalai vidurdienį papuola i savo ir kitų augalų šešėlį, jų nesimato, o šitas visai dingsta. svarstau du variantus, arba šalia jo sodint spalvotas heucheras, kad jos jį paryškintų, arba iškelti kitur, o šitame gėlyne labiau orientuotis į šviesias spalvas, ir gėlyno priekį šviesint, kad tas šešėlis kažkiek šviesos įgautų.
jau kaip verbenos noriu, ypač po jūsų foto, dabar dar būtinai lauksiu kitų metų žinių, ar bus užsisėję pačios.