Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IV

Ačiū, kad nepasiuntėt į daržų temą biggrin.gif
Mintis su rože bigsmile.gif , būtinai pagalvosiu thumbup.gif Nors su jomis mano santykiai labai dviprasmiški. Kaip sakoma nuo meilės iki neapykantos vienas žingsnis tongue.gif . Kiekvieną rudenį ir pavasarį tvarkant šakas kyla pagunda paimti kirvį, bet kiekvieną vasarą, sulaukus žydėjimo tenka persigalvoti wub.gif

Apie šalavijus galiu pasidalinti savo patirtimi - žiemoja neprognozuojamai verysad.gif Būna labai gaila nušalusio, per kelis metus spėjusio suvešėti krūmo. Taip vertinu jį kaip prieskonį, ilgai bandžiau prisijaukinti, bet gėlyne teko atsisakyti.
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2012 07 16, 13:22)
Apie šalavijus galiu pasidalinti savo patirtimi - žiemoja neprognozuojamai  verysad.gif Būna labai gaila nušalusio, per kelis metus spėjusio suvešėti krūmo. Taip vertinu jį kaip prieskonį, ilgai bandžiau prisijaukinti, bet gėlyne teko atsisakyti.

na taip, jie lepūs, taip kaip ir rozmarinai. Bet gal sumedėję krūmeliai atsparesni? Nors jūs rašot, kad ir kelių metų krūmai kojas pakrato... verysad.gif Turiu keletą daigų, galvoju namie juos paauginti kol sustiprės, o po to mėginti tremti į tikrąją vietą, g.gif vieną kitą ir ant palangės pasiliksiu...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lyja lyja lietus: 16 liepos 2012 - 14:53
QUOTE(lyja lyja lietus @ 2012 07 16, 15:52)
na taip, jie lepūs, taip kaip ir rozmarinai. Bet gal sumedėję krūmeliai atsparesni? Nors jūs rašot, kad ir kelių metų krūmai kojas pakrato... verysad.gif Turiu keletą daigų, galvoju namie juos paauginti kol sustiprės, o po to mėginti tremti į tikrąją vietą, g.gif vieną kitą ir ant palangės pasiliksiu...

Kaip tik atvirkščiai - vaistinį šalaviją auginu ~15 metų..pradžioj kas 3 metus nušaldavo - kai tik pakankamai sumedėdavo. Dabar kasmet geniu kaip lavandas - pavasarį iki žemės - pastaruosius 7 metus žiemojam be problemų, bet krūmas plečiasi labiau į šonus, nei į viršų - iki vasaros pabaigos lapija siekia 60-70cm aukščio ( be žiedynų).

Atsakyti
Aha, radau ir aš parašyta, kad šalaviją žiemai reikia pridengti, o pavasarį apgenėti.
Atsakyti
QUOTE(lyja lyja lietus @ 2012 07 16, 12:09)
gal galėtumėt parodyti savo šalaviją blush2.gif Turiu mažiukų daigelių, šiemet sėtų, tai dar svarstau kur juos įkomponuoti, būtų labai smagu pamatyti jūsų pvz., kaip jie po keleto metų atrodys.

Sunku šiandien fotografuoti - labai didelis vėjas ir saulės per daug. Na, bet lapų pilkumas kažkiek matosi smile.gif
user posted image

Kad šalavijai lepūs tai man staigmena, nes šis šalavijas gyveno pas mane dvejus metus terasoje dvisieniam vazone, ir žiemojo niekuo nekutulojamas. Pavasarį būdavo pavargęs, bet atsigaudavo. Šią žiemą pirmą kartą praleido grunte, visą žiemą gražiai žaliavo po sniegu. Kelis kartus iš po sniego kepsniams skyniau biggrin.gif Na, bet gal čia naujoko sėkmė biggrin.gif Ši žiema daugeliui mano augalų kažkodėl patiko.
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 07 16, 16:45)
Sunku šiandien fotografuoti - labai didelis vėjas ir saulės per daug. Na, bet lapų pilkumas kažkiek matosi smile.gif
user posted image

Kad šalavijai lepūs tai man staigmena, nes šis šalavijas gyveno pas mane dvejus metus terasoje dvisieniam vazone, ir žiemojo niekuo nekutulojamas. Pavasarį būdavo pavargęs, bet atsigaudavo. Šią žiemą pirmą kartą praleido grunte, visą žiemą gražiai žaliavo po sniegu. Kelis kartus iš po sniego kepsniams skyniau biggrin.gif  Na, bet gal čia naujoko sėkmė biggrin.gif Ši žiema daugeliui mano augalų kažkodėl patiko.

Jus Kaune ax.gif visai kitas klimatas, negu pvz.: aplink Vilniu. Pas tevus prie Kauno mariu pamatytumet kaip graikinis riesutas veda. O pas mus kasmet iki sniego dangos nusala...jau meciau vilti, nes pas visus kaimynus tas pats...
Bet salavijai man ivairiai tai nusala tai ne- nors ziemos vienodai saltos buvo g.gif
Kol kas auga darze, bet jau kuris laikas mastau apie jos ir gelyne. dekoratyvus jie tai tikrai...ir zydejimo metu man grazus...
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2012 07 16, 17:24)
Jus Kaune ax.gif  visai kitas klimatas, negu pvz.: aplink Vilniu. Pas tevus prie Kauno mariu pamatytumet kaip graikinis riesutas veda. O pas mus kasmet iki sniego dangos nusala...jau meciau vilti, nes pas visus kaimynus tas pats...
Bet salavijai man ivairiai tai nusala tai ne- nors ziemos vienodai saltos buvo g.gif 
Kol kas auga darze, bet jau kuris laikas mastau apie jos ir gelyne. dekoratyvus jie tai tikrai...ir zydejimo metu man grazus...

Mano šalavijas auga gėlyne "iš reikalo", nes neturiu daržo. Kaip ir dar būrelis kitų daugiamečių prieskonių biggrin.gif Visi jie man pakankamai gražūs, nes kitų augalų kompanijoje kažkaip išryškėja, išgražėja. Bet jei turėčiau vietos daržui, turbūt jų nekelčiau šalia rožių. Greičiau jau rožes kelčiau pas juos, kaip Bitules darželyje biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 07 16, 09:32)
O kokie augalai pačiai patinka? Kokios spalvinės gamos norėtųsi?
Man krūminės jonažolės iš karto asocijuojasi su angliškais sodais wub.gif Šalia būna hortenzijos, snapučiai, karpažolės, katžolės, veronikos ir veronikūnai, piliarožės ar pentiniai, krūminės rožės, viendienės ir monbretės ir t.t. Bet čia daugiau dėl asmeninės patirties, nes jonažoles būtent Anglijoje pirmą kartą ir pamačiau biggrin.gif Svarbu, kokios aplinkos norisi jums pačiai 4u.gif

Ačiū 4u.gif Man iš pavardintų augalų viskas patinka, ypač pentiniai, jie galėtų pridengti sienelę ax.gif Žodžiu, teks apsispręsti, dabar žinosiu kas dera prie jonažolės. O miskantą, manau, kad iškelsiu į kitą vietą, dėl kurios irgi teks pasukti galvą smile.gif
Atsakyti

ačiū už parodymą, labai mielas vaizdelis thumbup.gif jaučiasi net kvapas bežiūrint
Atsakyti
Kelios nuotraukos paprasučių daugiamečių, gal neryškios nes telefonu darytos. O va rožė kad sublūdijo lotuliukas.gif

Atsakyti
Sunku šiandien fotografuoti -

Groooooooožis wub.gif wub.gif
QUOTE(vobla @ 2012 07 16, 17:24)

Tai va, man taip ir nepasisekė jų perprasti - atrodytų baisias žiemas peržiemodavo, o pasimirdavo lygioj vietoj g.gif Šalavijams matyt labai svarbu vietą ir dirvą atitaikyti, bet šiaip susidariau vaizdą, kad tai augaliukas mūsų klimate balansuojantis ant išlikimo ribos.
QUOTE(Juračiuks @ 2012 07 16, 21:25)
O va rožė kad sublūdijo  lotuliukas.gif

Labai graži rožė wub.gif ir blūdijimas gražus biggrin.gif
Atsakyti
user posted image

user posted image po truputį baigia žydėti, jį labai mėgsta kamanės

user posted image spalva tamsesnė, ryškesnė nei gavosi nufotografuoti.
Motininis keras (pernai žydėjęs) nunyko, liko 2 tokie prisisėję. Ar taip ir turėtų būti? g.gif

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti