Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, IV

QUOTE(Linetax @ 2012 07 15, 08:00)
Pažiūrėjusi jūsų gėlynų foto, manau, kad savo gėlynuose šiemet darysiu daug pakeitimų ax.gif Pritaikiau savo gėlynams jot.ka pasakytą palyginimą - augalų kaupykla. Todėl prašysiu pagelbėti savo mintimis 4u.gif Noriu paklausti, ką derintumėt prie miskanto Flamingo? netoli nuo auga krūminė jonažolė, dar yra žiemojantys kardeliai, jie neaukšti, žydi alyviniais žiedukais. Patarkite, ką iškelt, ką palikt?

traukit savo kaupyklą į viešumą, pamačius vistiek kitaip atrodo, kokio dydžio ta jūsų kaupykla, ko tikitės iš jos, viso sezono žydėjimo, ar tik derinio su esamu miskantu. aš pradėjau savo pažintį su augalais ir jų deriniais tiesiog stebėjimo būdu, kadangi kol augalo nepažįsti, gyvai nesi matęs, nežinai kaip elgiasi, tai lengviau tiesiog pažiūrėt, kas patinka bandyt pakartot. o paskui su laiku jau atsiranda ir savas kelias, nes kūryba toks dalykas- netelpa į aiškius rėmus, kiekvienam eina iš dūšios ir savais būdais mirksiukas.gif , man savo laiku, o kartais ir dabar labai tinka šitas puslapis, įvedi į paiešką augalo lotynišką pavadinimą, ir peržiūri krūvą paveikslėlių, derinių, patikusius fiksuoju, jei patiko labai labai, kopinu į gėlyną. va nuoroda, bet gal jau ji visiems ir žinoma http://www.gapphotos...agesperpage=100
Papildyta:
QUOTE(rosssi @ 2012 07 15, 08:13)
Dar žiedų....

jungiuosi prie besigrožinčių, man labai gražus fortenzijos ir žolinių augalų kampelis

o tas jūsų krūmas kartais ne kas nors iš rūgčių? pirma mintis buvo, kad šita, bet jūsiškė atrodo smulkesnė ir ažūriškesnė nei ši https://www.google.l...p...440&bih=809
Papildyta:
QUOTE(vi_ @ 2012 07 15, 11:43)
<...> Gaila tik, kad turite ir turėsite dar daugiau kaimynų. Nuo jų gėlėmis dar niekam nepavyko atsitverti. O atsitverti teks, kokie geri jie bebūtų. Nebent planuotumėte bendrą apželdinimą. Tik taip gamtoje nebūna...

Nors, aplamai, pirmagimiai gėlynai nėra iškalbūs, o dažnai dargi būna melagėliais. smile.gif Manau, kad melagėliais dažniausiai būna gražuoliukai. Nes taip sunku atsispirti norui turėti čia ir dabar... Gerai, kad mes bent jau viską žinom ir suprantam. smile.gif

Labai ačiū už taip vadinamą "smilgų vietoj heucherų" idėją. Nors ir labai drastišką ir skausmingą, bet vietoj (jau vien dėl to, kad „miškas“ per arti ir su juo reikia visai kitaip draugauti). Ne todėl, kad tai žeistų mano ego. Anaiptol, - atsiveria dar 1 durys kūrybai, o ji šiame procese bent man yra svarbiausia. Tiesiog, vien laiko limitas varo į neviltį. Ir ne jis vienas, deja...

gerai, kai aplink yra ir kaimynų ir gamtos, kai gyveni žiemą vasarą, auga vaikai, tai geri kaimynai yra gėris smile.gif. bet prieš akis banguojančios pievos nieku gyvu prarast nenorėčiau smile.gif. gėlėmis dangstytis ir nebadysim, tam auga ir augs gyvatvorės, atsiras daugiau medžių, o gėlynai atliks nukreipiančią funkciją, jei kartais rastųsi naujų statybų, todėl gėlynus planuoju ne vien tam kad ten žydėtų augalai, bet kad augalynų linijos akį vedžiotų po savą teritoriją ir nebūtų pagundų ciekavytis, kas dedasi už gyvatvorės smile.gif.

kas slepiasi po''gražuoliukais''? gražiausi augalai ar tie patys pirmamečiai gėlynai prigrūsti tam momentui gražiausių augalų?čia man smegenys panižo gvildenant paslėptą mintį smile.gif

džiaugiuosi, kad mano nesupratimas kuria linkme rutuliosis jūsų smilgynas pametėjo naujų idėjų biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 15 liepos 2012 - 19:59
mano glūdasuser posted image
Papildyta:
user posted image
Atsakyti
vi_, dėl senesnio jūsų klausimo apie smėlinius dirvožemius mėgstančius augalus, neauginu nei balžos nei kermėko, kodėl?-nes neužkliuvo už akių kaip man tinkantys, o pasidomėjus plačiau dar ir priežastį radau, per sunki pas mane dirva, (aišku, kai augalas man labai labai wub.gif , tai dirvožemio netikimas atmetamas ir vykdomas eksperimentas smile.gif )
Atsakyti
user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 07 15, 17:28)
Gyvų dekoratyvinių smilgų, ypač siekiančių 1 m ir daugiau, Lietuvoje nesu regėjusi (jei neskaitysime vaizdelio palei Swedbank‘ą Konstitucijos prosp. Vilniuje (ten gal kokis smailiažiedis lendrūnas?)), tad vaizduotė netraukia, kas iš jų pasidaro ir ką su jomis galima būtų nuveikti šioje situacijoje. Pamenu, Liuksemburge prie 1 valdiško pastato augo visa a la smilgų kompozicija, nuo kurios negalėjau atitraukti akių, tad baudžiausi nugvelbti šį bei tą namo, bet latvys nuo Jūrmalos sustabdė, pasakęs, kad anos pas mumis neperžiemavos. Jis jau bandė... smile.gif

prieš kelis metus Klaipėdoj prie vienos įstaigos tvoros-sienelės augo berods miskantai dek akmenukais mulčiuoti ir visa tai papildė apšvietimas 'nuo apačios'. Kadangi Klaipėdoj esu retas svečias, tai tik vieną rudenį ir mačiau.

Bet gi LT žiemoja tie miskantai ir jei kas turi kantrybės pralaukti pavasarį iki gegužės, tai visai tinkamas augalas. Nors man asmeniškai lygiai taip pat arčiau širdies lendrūnai, fontaninės viksvos ir dar viena kita.
Atsakyti
QUOTE(užkurinė @ 2012 07 15, 19:14)
o aš turiu visai kitaip atrodantį glūdą,bent taip vadinosi,kai pirkau

o tokios ir auga mano sode,bet jų sėklų iš JAVatsivežiau.Matyt vienmetės ,nes kitais metais vis kitur atsiranda,pačios prisisėja.O MANO GLŪDAS,daugiametis
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 07 15, 16:28)
Gal turite patirties su smilgomis? Po smilgomis šiuo atveju papuola miskantai, lendrūnai, viksvos, soruolės ir t.t., ir pan. Ką pasiūlytumėte pasodinti iš smilgų

daug patirties neturiu, bet pas mane auga lendrūnas calamagrostis x acutiflora 'karl foerster', auginu antrus metus, bet pernai jau išskirsčiau, tai aukštis ir apimtys dar tikrai ne brandaus augalo, bet ūgis tikrai nemažas, galėsiu patikslint vėliau. privalumai - ankstyva žolė, ir liepą jau džiugina savo šluotomis, suaugusio išsiskiriantis siluetas, apie saviškį dar to negaliu pasakyt.

calamagrostis brachytricha, įsigijau šiemet, bet jau dabar matosi, kad jo siluetas visai kitoks, dabar man labai patinka išsvirę lapai, laukiu labai gražių žiedynų.

miskantai, vienas gana stambus, bet be pavadinimo, bus tikrai aukščiau metro, taip pat turiu smulkesniais lapais, rudenį paraustančiais, o žiedynai pasirodo jau rugpjūtį, šitas turėtų būti apie 1,2, ir dar vienas smulkesnis miskantas berods kleine silberspinne, kažkodėl prastai atžėlė, bet kapanojasi mažas likutis, tikiuos atsireanimuos ir neprarasiu su visam

ašuotė, stipa pennata, na šitie plaukai tai wub.gif , irgi ankstyva žolė

sora berods 'strictum' pernai labai patiko, žiemet lyg žemesnė nei pernai, bet tikiuosi dar suvešės, šita man labai labai patinka.

molinia variegata neaukštas geltonai margas žoliukas

molinia nežinau kokia, bet aukštais žiedynais, jau kelia juos į viršų.

Chasmanthium antri metai stovi vietoje, teks ieškotis info, kokie jo poreikiai, nes nesuprantu saviškio neaugimo priežasties.

deschampsia caespitosa scotland pasodinta šį pavasarį, labai sunkiai prigijo, vaizdo šiemet nėra, bet kitąmet tikiuos pasirodys visame gražume.

na ir viksva carex buchananii graži ryžikė, trumpaamžė, pati pasisėja, bet pavasarį ilgai atrodo kaip nudžiūvusi, ir tik apie birželio vidurio atgauna ryžą spalvą.

jūsų atveju nebijočiau prie stambiųjų saulakių nei lendrūnų nei miskantų. o kur žemesnieji klesti, ir ašuočių pamaišyčiau, bet prieš tai pasitikslinčiau ar pas jus ji pakankamai atspari žiemoms. manoji iš Vyškiauskų, jie skelbiasi auginatys tik pas mus be problemų žiemojančius augalus.
Papildyta:
QUOTE(amarrile @ 2012 07 15, 19:38)
Kai kada gelytėm skirti galim tik kelis metrus unsure.gif

Amarrile, jei mylimom daugiametėm galite skiti nedidelį kampelį ar būtini tuomet sygliuočiai? juk jie lėtai augantys, tai nei aukščio nei pločio, žodžiu apimties neprideda, ir gėlynėlis atrodo tiesiog pavienių augalų vieta. gal juos perkrausčius kitur atsirastų ir daugiau mylimų daugiamečių mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 07 15, 18:30)
<...>
O su smilgomis patirtis nedidelė, bet turiu lendrūnų 'Overdam', miskantą 'Kleine floridea', palminių viksvų 'Ice fountains' ir 'Little midge' ir visžalią Carex ornithopoda 'Variagata'. Kitų metų planuose šluotsmilgės wub.gif

Iš turimų labiausiai patinka lendrūnai ir palminė viksvą 'Ice fountain', nes jomis gali džiaugtis visą sezoną, jokių skylių gėlyne iki vidurio vasaros thumbup.gif . O visžalė viksva man patinka mažiausiai, nes pavasarį būna nurudusi ir labai sunkiai grįžta į gražią žaliuojančią stadiją.

Tai va, kad su tom smilgom gaunasi liūdesėliai pirmoje vasaros pusėje. Nors turiu kažkokią, kuri nuostabiai atrodė birželio pradžioje (melsvi lapai, o varpos soruoliškos), bet ji 0.5 m tesiekia. Jei žiūrėti pagal paveiksliukus, suimponavo Hystrix patula – labai įdomiai turėtų žiūrėtis tamsiame fone jos varpos (foną jau turiu smile.gif ). Bet įtariu, kad įdomumas būtų tik arčiau priėjus, o iš tolo - žolė o žolė... Kita smilgų bėda – labai ilgai tenka laukti, kol susiformuoja į augalą, kurio net vyriškiai trimeriu neliečia, nes ir jiems jau būna aišku, kad tai ne žolė. smile.gif Trumpiau tariant, tikrojo grožio tenka palaukti ne metus ir ne 2.

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2012 07 15, 20:56)

Papildyta:
Amarrile, jei mylimom daugiametėm galite skiti nedidelį kampelį ar būtini tuomet sygliuočiai? juk jie lėtai augantys, tai nei aukščio nei pločio, žodžiu apimties neprideda, ir gėlynėlis atrodo tiesiog pavienių augalų vieta. gal juos perkrausčius kitur atsirastų ir daugiau mylimų daugiamečių  mirksiukas.gif

Čia tokia gudrybė,kad gyvybes ,ir ne tamsios,gelsvos,butų besniegę žiemą,rudenį...
Atsakyti
QUOTE(amarrile @ 2012 07 15, 21:32)
Čia tokia gudrybė,kad gyvybes ,ir ne tamsios,gelsvos,butų besniegę žiemą,rudenį...

na su tom besniegėm toks nelabai garantuotas variantas smile.gif, bent jau paskutines sakyčiau viską paslepia storai. bet tebūnie, svarbu, kad rezultatas džiugintų šeimininkę smile.gif, peržiūrėjau jūsų albumą, tai pasirodo pas jus visas sodas gėlėse smile.gif, nesusidaro žiedų ir vietos stygiaus įspūdis smile.gif

gal čia rasit idėjų spygliuočių kompanijai smile.gif http://www.gapphotos...agesperpage=100
Atsakyti
užkurinė, tokį gludą, kaip kad jūsų, mačiau pas tą pačią moteriškę, kai pirkau savąjį. Nieko apie juos abu ji negalėjo papasakoti, nes, kaip sakė, augina pirmą kartą. Gi kita gėlių pardavėja, pamačiusi mano rausvąjį, tarstelėjo, kad jis sunkiai žiemoja. O jūsiškis žiemą ar jau matė?

jot.ka, daug žolelių privardinote, ačiū. smile.gif Kažkada čia važiuosiu pas Rasą nekurių augaliukų, tai turėsiu progą smilga-gėrio prisžiūrėti bei prisimatuoti gyvai. Manau, kad kažko ir užsimanysiu kitiems metams. Tiesa, kartais turguje pasitaiko smilgų vzonikuose, jau praaugintų 2-3 metus. Mano gražiausioji iš tokių ir yra. Taigi gal dar šiemet kažkas nuskils.
O dėl "gražuoliukų" pavadinimo jūs esate teisi, kad tai "pirmamečiai gėlynai prigrūsti tam momentui gražiausių augalų".
Dar kažkada klausiau, ar nežinote, kokios pilkalapės gėlės, kad maždaug iki 1 m augtų? Tamtyč internete neieškokite, gal šiaip į atmintį yra tokių prikritę.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2012 07 15, 22:14)
Kita smilgų bėda – labai ilgai tenka laukti, kol susiformuoja į augalą, kurio net vyriškiai trimeriu neliečia, nes ir jiems jau būna aišku, kad tai ne žolė. smile.gif Trumpiau tariant, tikrojo grožio tenka palaukti ne metus ir ne 2.

Tai tikrai galioja ne visoms smilgoms schmoll.gif Palminės viksvos auga labai greitai, man kartais norėtųsi, kad mano nedideliuose plotuose augtų lėčiau biggrin.gif Neagresyvios, niekur nebėga, bet pučiasi ir storėja tikrai greitai biggrin.gif

Lendrūno augimu aš irgi visai patenkinta. Maniškiai sodinti pavasarį, o jau visai neblogi kelmai, ir žydi ne po vieną smilgą wub.gif Ir supainioti su žole sunku, nes maniškis Overdam turi labai baltai dryžuotus, tiesiog šviečiančius lapus. Pavasarį tas baltumas ypatingai ryškus, bet ir dabar neblogas. Neturiu geros foto, bet čia jis dabar leliją apsikabinęs biggrin.gif
user posted image

Net ir miskantas, iš kurio tikrai tikėjausi tupinėjimo ir lėtumo, auga šauniai. Aišku, neapglėbiamo krūmo teks palaukti, bet gėlyne vaizdo galima tikėtis žymiai anksčiau.
Atsakyti