Sveiki,
panašu, kad lengvai susirgau nauja liga-t.y. pasidalinti savais kelionių įspūdžiais su kitais, lygiai taip pat kaip ir aš "mirštančiais" dėl kelionių , kol tie įspūdžiai dar neišblėso Pati dažnai "mirkstu" SM forume skaitinėdama savo "ligos draugų" nuotykius plačiajame pasaulyje, varvindama seilę dėl man dar nematytų įstabių vaizdų ir tyliai pasvajodama, kad ir aš ten kada nors atsidursiu Todėl ir noriu pasidalinti smagiom akimirkom iš paskutinio savo vojažo, su ta mintim, kad gal ką nors taip pat užkrėsiu Sicilija
Prieš tai žinoma perskaičiau viską, ką radau SM apie šią nuostabią salą. Įvertinus tai, kad info ne tiek ir daug, o reportažų praktiškai išvis gal tik vienas ar keli, sukaupiau drąsą ir nesuper kokybiškas savo nuotraukytes ir nusprendžiau atiduoti visą tą gėrį Jūsų teismui Tad imkit ir skaitykit
Apie Siciliją tyliai pasvajodavau jau seniai. Aplamai -Italija vis dar įrašyta į mano artimojo penkmečio planus, kadangi mačiau jos tik kelias nedideles atkarpėles ir galima sakyti, kad absoliučiai tuom nepasisotinau..... Dažnai keliaujant jau norisi įdomesnių destinacijų, "mažiau" atrastų kitų keliautojų, bet dėl to tik dar labiau viliojančių.... Tai va-Italija visą laiką viliojo ir tebevilioja.... tik kažkodėl aš ją vis dar iškeičiu į ką nors kitko (šiek tiek pigesnio ir prieinamesnio mano kišenei )
Šį pavasarį ir man kaip aklai vištai nukrito grūdas-t.y. darbinė-poilsinė komandiruotė į Siciliją. Kelionę organizavau ne aš, tad kainų įvardinti negalėsiu. Orientacinei žvilgtelėjau į Novaturo pasiūlymus-savaitė mūsų viešbutyje su pilnu maitinimu šiuo metu kainuoja apie 3000 lt. Ekskursijos žinoma atskirai....
Po šiokios tokios pertraukos atsidaviau vėl į agentūros rankas, nes kažkaip paskutinių kelionių organizaciniai rūpesčiai vis nuguldavo ant mano pačios pečių. Ir beje, tai buvo pirmas mano kartas su Novaturu, nes iki šiol labiau susidurdavau su TezTour.... Savaime suprantama prieš būsimą kelionę gerokai pastudijavau lankytinų vietų sąrašus, tad skridau žinodama, ką galėčiau tikėtis šioj saloj pamatyt Norus šiek teko apkarpyti dėl darbinės dalies, bet galiu drąsiai sakyti , kad pamačiau tikrai ne mažai, įspūdžių liko užtektinai
Keliavom gegužės paskutinę savaitę. Tikrai didelė kompanija. Maždaug trijų valandų skrydis Vilnius-Catania per daug neprailgo, po kurio dar laukė maždaug pusantros valandos kelionė autobusu iki viešbučio Fiesta Athene Hotel, įsikūrusio netoli mažo kaimuko Campofelice di Rocella.
Viešbutis sakyčiau toks šiaip sau.... Didelis, gana tvarkingas, ant jūros kranto, bet labai jau izoliuotas, toli nuo normalios civilizacijos. Vakarais buvo ganėtinai nyku, o iki artimiausių miestelių nusigauti būdavo pakankamai kebloka ir brangu. Maistas vidutiniškas, mažai vaisių, daržovių.... Tirėnų jūra smaragdinė, bet dugnas akmenuotas, įlipti nepatogu.... Vanduo dar toks neitin įšilęs, tekdavo pasipratint, kol tapdavo malonu Pliažukas nedidelis, smėlinis.... Užtat tolumoj matosi kalnai....
Pirmoji išvyka į kurią išsiruošėm buvo nedidukas kurortinis miestelis Cefalu. Visai netoli-tik 16 km. Iki jo nuvažiavom viešbučio shutle autobusiuku, už bilietus pirmyn-atgal tesumokėję gal po 6 eurus. Pasivaikštinėjimams turėjom maždaug 3 valandas. Kaip pirmam kartui, tikrai daugiau mažiau užteko.
Tai itin populiarus ir turistų mėgiamas miestelis, šiaurinės pakrantės perlas, įsitaisęs didelės uolos La Rocca papėdėje, ant kurios kažkada stovėjo deivės Dianos šventykla....
Buvo labai smagu pavaikštinėti po siauras Cefalu gatveles, pažioplinėti į žmones, pasidairyti į mažų suvenyrinių parduotuvių vitrinas.....
Neatsiejamas pietietiškų miestų ir miestelių simbolis-motoroleriai bei džiūstantys skalbiniai
ir be jokios abejonės dar ir pagrindinis miesto pastatas-katedra. Cefalu katedra pastatyta 12-13a.,ir laikoma puikiu arabų-normanų architektūros pavyzdžiu:
Papildyta:
Vidus kažkuom labai ypatingu neišsiskiria-gražu ir tiek
katedros prieigose sau smagiai žaidžia vaikai
Aikštėje vykstantį aktyvų gyvenimą labai patogu stebėti iš aukščiau
Dar šitas miestelis žavi uolėtomis pakrantėmis ir nuostabiu balto smėlio paplūdimiu, kurį įsimylėjau tiesiog iš pirmo žvilgsnio
Smagus reportazas, puikios nuotraukeles
Man jis pasirodė toks savas savas, mielas mielas..... Įtariu, kad veiksmas čia vyksta nuolat-tiek dieną, tiek naktį (na nebent išskyrus šventą siestos laiką )
Turėjom dar šiek tiek laiko iki autobuso, tad nusprendėm užsiropšti ant La Rocca kalno. Laiptai buvo tikrai statūs, bet vaizdai bekylant aukštyn kerėjo, tad vertėjo, tikrai vertėjo ten lipti Pakeliuj dar aptikom senovišką arabišką skalbyklą. Tik kažin ar šiais laikais ją kas nors naudoja pagal tikrąją paskirtį
Kuo aukščiau, tuo Cefalu ir jo apylinkių panorama vis gražyn
Papildyta:
Tačiau laikas mus labai labai spaudė ir galutinio tikslo -Dianos šventyklos likučių taip ir nepriėjom, nes reikėjo bėgte parbėgti žemyn ir suspėti į autobusą Visiems kitiems būsimiems keliautojams nuoširdžiai linkiu tai padaryti-pažadu, kad nesigailėsit
Puikus fotoreportažas ir nuotraukos labai netgi super Manęs pati Italija niekada netraukė,nebent Sicilija,kas dabar tai tikrai patvirtino Gerų jums tolimesnių kelionių
QUOTE(Thea! @ 2012 06 05, 23:13)
Puikus fotoreportažas ir nuotraukos labai netgi super Manęs pati Italija niekada netraukė,nebent Sicilija,kas dabar tai tikrai patvirtino Gerų jums tolimesnių kelionių
Ji tikrai verta nuodėmės, t.y. galimybės ir tikimybės įtraukti šią salą į savo būsimų kelionių maršrutus
Puiku, smagu kartu pakeliauti. Tas gyvenimo stebėjimas iš balkonų
Thea, Italija labai skirtinga, gal prisipratinsit Kiekvienas regionas vis kitoks
Thea, Italija labai skirtinga, gal prisipratinsit Kiekvienas regionas vis kitoks
2-oji mūsų išvyka: ETNOS UGNIKALNIS ir Taormina
Atvykus į Siciliją savo akimis apžiūrėti Etną tiesiog yra PRIVALOMA
Kelionę užsisakinėjom iš Novaturo. Kainavo gal 55 eurus. Vietinėse agentūrose kainų nelyginom, kadangi kaip minėjau mūsų viešbutis buvo pakankamai izoliuotas nuo vietinio gyvenimo, tad gal ir tokios progos nebuvo.....
Keliavom vėl ta pačia automagistrale, jungiančia du stambiausius Sicilijos miestus-Palermo ir Catanią. maždaug dvi valandos važiavimo stebint nuostabius panoraminius Madonia kalnų vaizdus Širdyje tyliai džiaugiausi, kad už lango vis dar pavasaris ir galiu gėrėtis visomis jo spalvomis, nes kokį liepos ar rugpjūčio mėnesį tektų tenkintis geltona ir ruda spalva bei visais jų atspalviais
Vietomis kalnų slėnius papuošdavo violetinės spalvos augalai, kurie pasirodo auginami pašarams. Bet nuo jų kalnų pievos tik dar labiau išryškėdavo....
Papildyta:
Didžioji diduma autostrados "kabo" ant pastolių kaip tiltas. Tai irgi labai papuošia gamtovaizdį
Kai kur akį džiugindavo ryškiai raudonos aguonos....
Atvykus į Siciliją savo akimis apžiūrėti Etną tiesiog yra PRIVALOMA
Kelionę užsisakinėjom iš Novaturo. Kainavo gal 55 eurus. Vietinėse agentūrose kainų nelyginom, kadangi kaip minėjau mūsų viešbutis buvo pakankamai izoliuotas nuo vietinio gyvenimo, tad gal ir tokios progos nebuvo.....
Keliavom vėl ta pačia automagistrale, jungiančia du stambiausius Sicilijos miestus-Palermo ir Catanią. maždaug dvi valandos važiavimo stebint nuostabius panoraminius Madonia kalnų vaizdus Širdyje tyliai džiaugiausi, kad už lango vis dar pavasaris ir galiu gėrėtis visomis jo spalvomis, nes kokį liepos ar rugpjūčio mėnesį tektų tenkintis geltona ir ruda spalva bei visais jų atspalviais
Vietomis kalnų slėnius papuošdavo violetinės spalvos augalai, kurie pasirodo auginami pašarams. Bet nuo jų kalnų pievos tik dar labiau išryškėdavo....
Papildyta:
Didžioji diduma autostrados "kabo" ant pastolių kaip tiltas. Tai irgi labai papuošia gamtovaizdį
Kai kur akį džiugindavo ryškiai raudonos aguonos....
Kaip gražu ....labai pasiilgau tokių vaizdelių, tikra palaima akims Sicilija tikrai yra mano artimuosiuose planuose, labai pasiilgau ir visos Italijos, taip norisi ją išniukštinėti visą, bet manau tam tuomet reikėtų skirti visą likusį gyvenimą....
Italijos jau norėjau 2010 m. vasarą šiek tiek vėl paliesti, tačiau dėl tam tikrų priežasčių, yra pavojus dar bent pusantrų metelių ten lįsti...na nebent keliaučiau tik viena (nenoriu gadinti temos, tad priežasties tikrai neįvardinsiu, vairuotojai gali ir nuspėti)
Labai laukiu tęsinio
Italijos jau norėjau 2010 m. vasarą šiek tiek vėl paliesti, tačiau dėl tam tikrų priežasčių, yra pavojus dar bent pusantrų metelių ten lįsti...na nebent keliaučiau tik viena (nenoriu gadinti temos, tad priežasties tikrai neįvardinsiu, vairuotojai gali ir nuspėti)
Labai laukiu tęsinio
Palikę Catanijos miestą ir jo priemiesčius pašonėje pamažu ėmėm artėti į pirmąjį kelionės tikslą-Etnos ugnikalnį... Spalvos sparčiai keitėsi, užleisdamos vietą čia karaliaujančiam pelenų ir sustingusios lavos juodumui.....
Per lango stiklą spėjom užmesti akį ir į namą-skenduolį, kurio tik stogas kyšojo iš po didelės pelenų krūvos....
Pasiekėm Etnos pietinio šlaito maždaug 1900 metrų aukštyje įsikūrusį apžvalginį turistinį kompleksą su kavinėmis, suvenyrų parduotuvėlėmis ir panašiai... Savotiška pusiaukėlė žinant, kad Etnos aukštis yra 3350 metrų. Norintys galėjo keltis dar aukščiau ir tęsti savo pažintinę ekskursiją beveik trijų kilometrų aukštyje. Iš pradžių aš tikrai galvojau pasitenkinti minimalistine programa žemai, bet draugių įkalbėta susiruošiau aukštyn (tiksliau pasiruošus tam buvau absoliučiai netinkamai-buvau su bridžais, kroksais ir ganėtinai plona vasarine striukyte )
Pirmasis sutojimas apačioje-galima pasivaikščioti Nikoloso kraterio pakraščiais:
Bet kaip jau ir minėjau, mes sėdom į greitaeigius keltuvus ir kilom iš pradžių į 2500m aukštį... Bilietas iki pat viršaus (įskaitant ir kelione džipais) kainavo dar 60,50 eurų. Brangoka, bet tikrai verta..... Norintys galėjo pataupyti ir kopti savom kojom (matėm ir tokių).... bet tam reikėtų paskirti kur kas daugiau laiko, nei tą dieną turėjome mes.
Papildyta:
Žiemą, kai visur pilna sniego, čia įrengiamos ir slidinėjimo trąsos, tad galima mėgautis ir kitokiu poilsiu.
Tik išlipus mus pasitiko šaltas vėjas, debesys ir pirmasis sniegas.....
Toliau keliavom autobusiukais-džipais.... Vingiuotas keliukas aukštyn, lig dangaus
Papildyta:
Įspūdingas ir kalnų policijos transportas
Truputį neramino mintis-ką mes ten pamatysim, kai aplink taip debesuota.... Gidas prieš tai liepė nusipirkti "Etnos lašų" (Fuoco dell' Etna) , t.y. specifinio vietinio gėrimo. Nieko sau lašai-70% gryno alkoholio
Gidas paporino, kad išgėrus vieną gurkšnį šito gėrimuko debesys prasisklaido, išgėrus antrą-galima pamatyti Sardiniją, o po trečio-netgi pačią Romą
Ir ką gi-mes jau viršuje
Be proto šalta,nes košia ledinis vėjas, bet.... jausmas nepakartojamas
Papildyta:
Einam tolyn , pasižvalgyti po apylinkes
aš kaip ta našlaitėlė, išvaryta žiemą snieguolių ieškoti
Teisingumo dėlei galima pridurti, kad apačioje buvo galima išsinuomoti už porą eurų tiek šiltesnę striukę, tiek kalnų batus, bet kažkodėl man atrodė, kad jų neprireiks.... (o be reikalo )
Pirmasis krateriukas, iš kurio kyla dūmelis ir smirda siera.... Vienas kolega nulipo žemyn ir parnešė akmenuką-tai tas buvo pakankamai karštas
Paskutinis didesnis išsiveržimas buvo vasario mėnesį, nors prieš kelias savaitėles prieš mūsų atvažiavimą Etna irgi šiek tiek davė vaizdų Gidas prieš išleisdamas mus į kalno viršų pajuokavo-jei mūsų pasivaikščiojimo metu Etna sugalvotų netikėtai atgyti, mūsų autobuso tektų ieškoti jau Catanijoj Skęstančiųjų gelbėjimasis yra pačių skęstančiųjų reikalas
Papildyta:
Debesys tai užslinkdavo uždengdami viską, tai nejučia praslinkdavo, atidengdami tikrą grožį
Eiti kraterio pakraščiu kai kuriose vietose buvo savotiškai net ekstremalu, nes bent jau man buvo kiek baisoka, kad vėjas nenupūstų
Papildyta:
Pasivaikščioję valandėlę supuolėm atgal į autobusiukus, vežančius atgal. Oi kaip tada pravertė kolegės apdairiai įsigyti "Etnos lašai" Laipsniai tada jau buvo nesvarbūs
Smagiai praleidę laiką viršuje leidomės nuo Etnos žemyn , link antrojo tos dienos objekto-Taorminos miestelio...... kita kalno pusė žalesnė, daugiau augalijos. Pakeliuj netgi sutikom vietinių tikrųjų gyventojų-lapių.....
Oi, ir su tokiais baciukais prie vulkano , juk ten taip viskas astru. Kalniniai batai arba bent jau kokie kedai