Vaisių rollsai (
fruit leather arba
fruit rolls), jie labai populiarūs užsienyje, bet neradau jokiame lietuviškame tinklalapyje aprašytų, gal neatitaikau pavadinimo, nežinau kaip tiksliai išversti ar pavadinti juos. Jie gali būti gaminami iš daugumos uogų ir vaisių, tagi, gal pritaikysite ir sau. Vienam receptuke radau, kad gamina net iš džiovintų abrikosų, persikų, gal pavyktų ir iš džiovintų spanguolių. Ką nepadarysi dėl vaikų išmėginau ir likau patenkinta, patariu pasidomėti jų receptukais.
Taigi, reikia turėti kokių nors uogų arba vaisių ir jums galima vartoti saldiklio: agavos, medaus, cukraus ir t.t.
Aš dariau su mėlynėmis ir melionu.
Turėjau apie 1 litrą šaldytų mėlynių, jas atlaidinau, subėriau i puodą ir kaitinau, kol užvirė, bėriau cukraus 3 šaukštus (reikia ragauti jau pagal savo skonį). Tada nukėliau nuo ugnies leidau atvėsti ir sublenderiavau. Po to mėlynes pertryniau per sietelį, kad neliktų jokių žievelių ir sėklyčių. O pertrintą tyrę paskleidžiau ant kepimo popieriumiu išklotos skardos. Reikia gražiai paskleisti po visą skardą, kad neliktų jokių tarpelių ir skylių. Ir kad nebūtų per storai, gal iki 3 mm. Iš to kiekio man išėjo 1,5 standartinės orkaitės skardos.
Dar turėjau pusę meliono, tad jį nulupau, supjauščiau gabaliukais ir taip pat pakaitinau ant ugnies, kol vaisius paminkštėjo ir nukėlusi nuo ugnies taip pat sublenderiavau. Melionas labai vandeningas, tad jį jau pyliau per sietelį tam, kad nupilti nereikalingą skystį, nes mums reikia tirštos tyrės. Melionas labai saldus, jei galite naudoti, galite įlašinti citrinos sulčių skoniui pagyvinti, o saldiklio čia jau tikrai nereikia. Tada tyrę paskleisti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Iš pusės meliono man išėjo pusė skardos.
Orkaitę įkaitinti iki 65°C. Dėti į orkaitę ir džiovinti joje gali tekti net 8 val. Tiesiog žiūrėti, kad jokioj vietoje tyrelė nebebūtų tąsi. Kai matot, kad vaisiai išdžiūvo, išimkit iš orkaitės, leiskit šiek tiek atvėsti.
Tada uždėti ant viršaus naują kepimo popieriaus lapą, apversti ir atsargiai nulupti tą kepimo popierių, su kuriuo buvo orkaitėje. Susukti su visu popieriumi į ruloniuką ir sukarpyti norimo pločio juostelėmis, maždaug taip:
Laikyti sandariame indelyje, galima laikyti iki mėnesio. Mano alergiukei laaabai patiko, sveikas užkandis kiekvienam!!!
Tik kitą kartą džiovinčiau vienu metu tik vieną skardą, manau būtų greičiau ir tolygiau džiūtų.