Įkraunama...
Įkraunama...

Hortenzijos III tema

QUOTE(bytte @ 2012 09 25, 13:41)
O niekas nesat duobėje hortenzijų per žiemą laikę?  Pats krūmas išbujojęs, matyt vėlu jį būtų grūsti į vazoną blush2.gif

Mano kaimynė taip darė - šiemet žydėjo ant krūmo du žiedai. Tiksliau ji gavo hortenzijos "gabalą" atskeltą nuo didelio kero ir jo jau nesodino į dirvą, o prikasė duobėję, užklostė kaip ir jūs aprašėt mirksiukas.gif Bet , o, tačiau per šiemet vasarą tas krūmas smarkiai padidėjo, tai dabar jau sudėtinga jį iškasinėt, duobę jam raust, klot, šiltint - toks pat tada jau klostymas, dengimas daromas ir augančiai grunte - tada jau lieka tikėtis, kad šakos nenušals ir kitą vasarą žiedai džiugins mirksiukas.gif

Aš rudenį (kai jau numetė hortenzijos lapus) pas anytą iškasiau didžiulį krūmą (nes jis ten tik augo, bet niekad nežydėjo), su kastuvu suskaldžiau jį į kerturias dalis, su anyta pasidalinom po didžiulius du vazonus ir šią vasarą abi sėkmingai turėjom po ypač gausiai žydėjusias dvi dideles hortenzijas. O kodėl gi jai turėtų būt blogai - juk ji kaip ir kiti krūmai gali būt persodinėjama rudenį mirksiukas.gif

QUOTE(sobieska @ 2012 09 25, 13:52)
Saykit prašau...kame problema...

Problema jūsų pati paprastų paprasčiausia ir elementariausia - auginate didžialapę hortenziją, kurios žydi ant antramečių ūglių, t.y. šios vasaros šviežūs ūgliai turi nenušalti per žiemą ir ant jų kitais metais išaugusios šakelės jau žydės. Kadangi kasmet pas jus pirmamečiai ūgliai nušąla atželia kiti, bet jie vėl būna pirmamečiai ir nežydi mirksiukas.gif

Galima kloti, dengti tą visą krūmą ir tikėtis, kad tokia apsauga bus pakankama ir hortenzija nenušals/neiššus ir tuomet sėkmingai žydės. Po kelių metų eksperimentų ir sakyčiau nesėkmingų nei man, nei anytai (užaugdavo vešlus žalias krūmas, o žiedų nebuvo nei kvapo) visus augintus didžialapių hortenzijų krūmus susodinau į didžiulius vazonus, žiemoja jos garaže, o vasarą apsipila milžiniškais žiedais dėl kurių dūsauja visos kaimynės ir svečiai biggrin.gif

vat mano toks būtent didžialapių, ant antramečių ūglių žydinčių, hortenzijų "ūkis" - visos jos pas mane yra ir bus "vazoninės/garažinės" biggrin.gif

http://public.fotki....s5/hortenzijos/

sobieska, manau, kad dižiulė tikimybė, jog jūs auginat būtent rožinę didžialapę, nes jos mūsų kraštuose nuo seno auginamos mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(bytte @ 2012 09 25, 14:52)
Tokias hortenzijas reikia įnešt žiemai į patalpą kur 2-3 laipsniais šilumos arba labai gerai apkutuluot, bet apkutulavus yra galimybė joms iššusti.

Šiaip kelis metus žiemai kirpau iki sprindžio,-rezultats-nėra žiedų, paskui vienus metus palikau neliestus stiebus, tik gerai apmulčiavau šaknis, apglėbiau krūmą maišu-lapai nukrito...lapai ataugo, išbujojo-rezultatas-nėra šiedų doh.gif
Manau blogiau nebus, iškasiu, pažiūrėsiu kas iš to išeis, bet kad kelmas nerealiai bus didelis, nors ir gerokai pakirpus stiebus...
Ačiū 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 25, 14:58)
vat mano toks būtent didžialapių, ant antramečių ūglių žydinčių, hortenzijų "ūkis"  - visos jos pas mane yra ir bus "vazoninės/garažinės"  biggrin.gif

itariu ir manoji tokia pataps-bliūdinė...bet aš taip nemėgstu cackintis doh.gif ...man patinka pasodint ir užmiršt..kai parvarysiu namo prie savo kompo, parodysiu kokia ji pas mane, nes iš darbo kompo man sunkiai keliasi fotkės į programą, jei kam įdomu gali įkišus nosį į mano parašą pasicekavint apie ką aš čia taip rolleyes.gif

Ačiū mergytės, šiokia tokia viltis yra, bet dirbt reiks doh.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(sobieska @ 2012 09 25, 13:52)
Saykit prašau...kame problema...hortenzija su mėsingais buiniais vaiskiai žaliais lapais bujoja pas mane jau kokį ketvertą metų, bet žiedo anei vieno...tikrai nesinori tikėt, kad čia tokia veislė...mano kantrybė senka-noriu žiedų, o jų kaip nėra taip nėra, balansuoju ties iškasimo riba unsure.gif ..

a iš kur ją gavai? g.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 25, 14:58)
Problema jūsų pati paprastų paprasčiausia ir elementariausia - auginate didžialapę hortenziją, kurios žydi ant antramečių ūglių, t.y. šios vasaros šviežūs ūgliai turi nenušalti per žiemą ir ant jų kitais metais išaugusios šakelės jau žydės. Kadangi kasmet pas jus pirmamečiai ūgliai nušąla atželia kiti, bet jie vėl būna pirmamečiai ir nežydi mirksiukas.gif

Manau priešingai, nes spėju, kad Sobieską erzina šviesioji hortenzija. Ir prieš iškasant ( spėju, kad ir be kasinėjimo turi ką veikt ), tereiktų pavasarį ilgai grojančiomis trąšomis patręšt. Berods, šalia auga spygliuočiai, kurie esti ėdrūnai ir nebelieka maisto medžiagų hortenzijai.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 09 25, 16:32)
Manau priešingai, nes spėju, kad Sobieską erzina šviesioji hortenzija. Ir prieš iškasant ( spėju, kad ir be kasinėjimo turi ką veikt ), tereiktų pavasarį ilgai grojančiomis trąšomis patręšt. Berods, šalia auga spygliuočiai, kurie esti ėdrūnai ir nebelieka maisto medžiagų hortenzijai.

Bet keista, kad šviesioji hortenzija per trejus metus anei žiedelio neparodė - anos gi neužmušamos, auga skurdžiausiom sqlygom, prie daugiabučių nuspardytos, šunų numaižiotos vis tiek auga ir žydi g.gif

Pas mano uošvius auga vienas neapglėbiamas krūmas gal trisdešimt su virš metų, žemės ten jau nerasta - tarp šaligatvio ir namo įspausta ta vargšiukė - trąšų nė per kilometrą nemačiusi, o vis tiek auga ir žydi 4u.gif

Sobieska, gal gali kokią šakelę iš arčiau nufotografuot, kad lapai iš arti matytųsi - kažkokioje kitoje temoje lyg buvau jos nuotrauką iš toliau užmačiusi, tai man tuomet į didžialapę panaši pasirodė, bet kad nesuklyst reikia pamatyt lapukus iš arčiau ax.gif

PS Greit radau kitoj temoj tą minėtą nuotrauką, tai išdidinus man ji absoliučiai gryna didžialapė g.gif

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mumrikas: 25 rugsėjo 2012 - 17:16
Todėl ir paklausiau, iš kur gavo prieš 4 metus, nes panašiai prieš tiek metų pati daviau šviesiosios hortenzijos šaknų ir tuo metu neplanavo auginti 'bliūdinių' mirksiukas.gif Vadinasi problema kažkur kitur. Tiesa, ten iš kur kasiau, žydi kasmet.
Atsakyti
Nuliūdinot mane... Garažas mano ne prie namo stovi, bus šalta maniškei žiemot, rūsio po namu neturiu... Galvojau, kad pasodinsiu lauke, uždengsiu ir kitąmet sulauksiu žiedų...
O lauko rusy nesušaltų?
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 09 25, 19:19)
Todėl ir paklausiau, iš kur gavo prieš 4 metus, nes panašiai prieš tiek metų pati daviau šviesiosios hortenzijos šaknų ir tuo metu neplanavo auginti 'bliūdinių'  mirksiukas.gif  Vadinasi problema kažkur kitur. Tiesa, ten iš kur kasiau, žydi kasmet.

Gaudvile, tu man davei tų vadinamų liaudiškai sakant kaimiškų hortenzijų, tai jos palei tvorą ojoj kaip veši ir žydi...šitą pirkau berods Raudondvario plente esančioj Sodo kraitėj, ar kaip ten ji...jau net užmiršau kokių žiedų laukiu, ar rožinių ryžkių, ar rožinių blankių...kiek žinau mėlynus juk pačioms reiktų pasidaryt....o jei iškasant, ar daug reikia nukirpt/pažemint ir ar reikia kaip jurginus laikyt(išrovus padėt nenupurčius žemių), ar reikia vistik i puodą sudėjus žemėm priplakt ax.gif
Papildyta:
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 25, 18:06)
/
Sobieska, gal gali kokią šakelę iš arčiau nufotografuot, kad lapai iš arti matytųsi - kažkokioje kitoje temoje lyg buvau jos nuotrauką iš toliau užmačiusi, tai man tuomet į didžialapę panaši pasirodė, bet kad nesuklyst reikia pamatyt lapukus iš arčiau  ax.gif

Savaitgalį nupaveiksluosiu kuo iš arčiau, gal net ir gyslos matysis biggrin.gif
Panašu, kad mano tokia turėtų būt...TURĖTŲ biggrin.gif

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sobieska: 25 rugsėjo 2012 - 19:21
QUOTE(sobieska @ 2012 09 25, 20:19)
.o jei iškasant, ar daug reikia nukirpt/pažemint ir ar reikia kaip jurginus laikyt(išrovus padėt nenupurčius žemių), ar reikia vistik i puodą sudėjus žemėm priplakt ax.gif

O kastum nuolatiniam auginimui vazone, ar tik laikymui žiemos sezonui, o po to pavasarį jos vėl keliautų į gėlyną? Jei nuolatiniam sodinimui į vazoną, tai didelį krūmą reikėtų dalint, nes kitaip vazone jau būtų vien šaknys - nebeliktų vietos žemei.

Aš šakas kerpu palikdama maždaug 30cm nuo apačios - šiemet dviejų hortenzijų šakų visai nekirpau (galvodama, kad vis tirk kažkiek apšals, o nenušalė visiškai), nauji ūgliai užaugo dar ilgesni, tai žiedai jau kaip reikiant šakas prie žemės svėrė. Kurios buvo karpytos, tai naujos šakos užaugo trumpesnės, pats krūmas atrodė kompaktiškiau ir žiedai tvirtai ant šakų laikėsi.

Na o jei kast tik laikymui per žiemą ir pavasarį vėl gėlynan sodint, tai manau galima visą kelmą išraut prieš tai palaisčius, kad žemės nenubyrėtų, kišt viską į didelį plastikinį maišą, tvirtai apspaust, kad žemės nenubyrėtų, bet kad paviršiuje "kvėpuotų" ir nepelytų (sakykim kad aprišant plėvele ar kišant į plastikinį maišą padaryt "vazoną") ir taip laikyt per žiemą, kaip kad jos būtų laikomos pasodintos vazonuose.

Taip galima didžiulį kerą išlaikyt nedalinta, bet aišku vargo tikrai nemažai iškast/sodint ir pan.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 09 25, 21:08)
O kastum nuolatiniam auginimui vazone, ar tik laikymui žiemos sezonui, o po to pavasarį jos vėl keliautų į gėlyną?

Iškasiu su visam ir padalinsiu į tris lygias dalis...bus pakaitalas šioms vienmetėms
user posted image
...dabar reiks sumąstyt, tik ką sodint į atsilaisvinusią vietą g.gif
Atsakyti
QUOTE(sobieska @ 2012 09 25, 22:36)
...dabar reiks sumąstyt, tik ką sodint į atsilaisvinusią vietą g.gif

jei hortenzijos patinka, tai galima rinktis kokią šluotelinę arba Endless Summer Original arba The Bride - bus tokio pat aukščio ir "vaizdo" augalas, tik kad dar ir žydės biggrin.gif
Atsakyti
Pas mane lauke durpėmis ir eglišakėmis pridengtos kasmet žydi ir žiedai labai dideli. Vasarą rodžiau šią žiemą žiemojusią kambarinę "Žiežmarių gėlių" hortenziją, pavasarį viršūnės būna pašalusios, bet iš vidaus greitai pradeda želti naujos šakutės, o ant jų ir žiedai, tada nukerpu viršūnes ir viskas. Hortenzijos labai mėgsta trąšas ir vandenį, jei tik karštesnė diena, visi krūmai apleipsta, nors supilu po kibirą vandens. Rugsėjo 1-ąją sūnus nešėsi hortenzijos žiedą į mokyklą, tai žiedas buvo didesnis už jo galvą.
Atsakyti