Įkraunama...
Įkraunama...

Jokių košelių :)

Aciu uz papildomas maisto idejas. Siandien kaip tik buvau parduotuvej, dariau kassavaitini apsipirkima ir darzoviu skyriui ieskojau, ka cia dar pabandzius. Tai nupirkau avieciu ir melyniu smile.gif
Beje, pasiemiau knyga Baby Led Weaning COOKBOOK, tai turiu pastebet, kad si man net labiau patinka uz originaliaja. Knygos pradzioj kiek glausciau aprasomas visas BLW metodas, taciau tas glausciau, man pasirode, zymiau aiskiau, labiau "to the point" ir plius visai neblogi patiekalu receptai tinkantys ir mazyliui, ir seimynai. Siandien jau ir isbandziau viena. Man patinka, kad receptuose gausu visokiu prieskoniu, kas, manau, lavina vaiko skoni. Tai mano patarimas butu, kad jei kas galvotu is kokio ebay siustis knyga, tai gal deretu rinktis Cookbook.
Beje, varciau siandien sausio men Tavo Vaikas zurnala ir ten 14psl pediatre Audra Leipuviene sako, kad "nuo 8 men kudikis, kai jo liezuvis tampa lankstesnis, sugeba dantenomis kramtyti keita maista ir nuryti didesni tokio maisto kieki. Kudikiui uzkandziauti galima duoti sausainiu, dziuvesiu, traskuciu, duonos gaminiu ar vaisiu (...) Sie uzkandziai padeda jam mokytis kramtyti". Tai anot pradzioj temos pasirodziusiu BLW kritikiu, nuo 6 men pradejus duot toki maista garantuotas zarnyno vezys, o stai praejus 2 men staiga galima duot sausainius, traskucius ir t.t. Zodziu... As taip dziaugiuosi, kad mano vaikui prilipo sis BLW metodas. Kai paskaitau kokiuose Bendraamziuose, kaip mamos vargsta su koselemis, kaip skaiciuoja matuoja, kiek suvalge, kaip skundzias, kad vienos suvalge 200ml, o kitos tik 60ml, tai pagalvoju, kad gal man net per gerai smile.gif Nei ka sveriu, nei soku pries vaika, kad issiziotu, tiesiog atsisedam ramiai viens pries kita ir graziai seimyniskai valgom thumbup.gif

QUOTE(Snieguota_Ela @ 2013 02 26, 10:13)
O jus siuos dalykus gaminate pati ar perkate? mes tai ir sau tokiu vengiam pirkti, nes nelabai randam geros sudeties, plius kai kurie nelabai maistingi, del to nenoreciau pratinti (ypac vafliu, keksiuku (muffin)). Ypac necheminiu tortillu nesiseka rast.

As tai visokius tokius gaminius zadu pati daryt. Kai dar vaiko nebuvo, kepdavau duona, darydavau suri, tai reiks vel prie to grizti.
Atsakyti
QUOTE(Jellicle @ 2013 02 27, 05:03)
As tai visokius tokius gaminius zadu pati daryt. Kai dar vaiko nebuvo, kepdavau duona, darydavau suri, tai reiks vel prie to grizti.

Saunu thumbup.gif . As kadangi tingine ir virtuves vengeja, tai apsiriboju paprastesniais patiekalais blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Snieguota_Ela @ 2013 02 26, 17:13)
O jus siuos dalykus gaminate pati ar perkate? mes tai ir sau tokiu vengiam pirkti, nes nelabai randam geros sudeties, plius kai kurie nelabai maistingi, del to nenoreciau pratinti (ypac vafliu, keksiuku (muffin)). Ypac necheminiu tortillu nesiseka rast.

Na, vaflius patys kepem, kitus pirkom, aisku visada skaitau sudeti, ieskau kas sveikiau. Siaip gyvenam UK tai pas mus yra nemazas sveiko maisto alternatyvu pasirinkimas.
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2013 01 17, 08:35)
As skaitau, mamos, ir kraupstu unsure.gif Kas parase ta brieda ir kodel jo laikotes? Suprantu, kad norisi, jog kudikis greiciau uzaugtu, greiciau imtu valgyti pats, bet pagal ta teorija jus stumiate pacios vaikus link skrandzio vezio doh.gif
Zmogaus skrandis juk ne suns, kad galetu virskinti nesukramtytus gabaliukus. Visose literaturose rasoma, kad kudikis turi pradeti valgyti skysta maista, t.y. mp ar misini, ar piena, paskui pereiti prie kosiu-darzoviu ar kruopu. Tik kai vaikas turi kokius 10 dantu, galima pradeti duoti gabalini maista, idant vaikas sukramtytu ir sukramtyta kosele prarytu. Pacios jus kazkodel staciu kasniu neryjate, o jei netycia praryjate, jauciate, kad tas kasnis ir sustoja skrandyje. Juk ten dantu tai nera, kad galetu susismulkinti. Visi skrandininkai is daktaru velniu gauna, kad per mazai kramto maista, o cia bedanciui kudikiui is viso paduodama didziausi kasniai ir dziaugiamasi, kad jis ryja staciais kasniais, reikia tik ziureti, kad nepaspringtu doh.gif

Pirmyn, mamos, sekmes. Tik nesusitikim Santariskiu onkologiniam.

Aš skaitydama irgi pakraupau, gal nereiktų tokiais linkėjimais svaidytis, nei mes jum draugės, nei tuo labiau priešės schmoll.gif

Jums - vienos literatūros rodiklis (beje, galėjote bent vieną įvardinti, kad jau "visose rašoma"), mums - kitos... esu įsitikinusi, naujesnės nei jūsiškės rolleyes.gif

Sutinku, kad kūdikių maitinimo eiliškumas mamos pienas -> tyrelė/košė -> kietas maistas turi racijos, kai primaitinama nuo 2-3 mėn., kai kūdikis nemoka nei kramtyti, nei nuryti (veikia išstūmimo refleksas), nei pats paimti, nei sedėti... Žodžiu, kai jam tikrai gerokai per anksti būti primaitinamam ir kas, deja, buvo išpopuliarinta ir propaguojama sovietiniais laikais (ir užsilikę dar gerokai po..), kai motinos savo pienu maitino tik kelis mėnesius... Be to, dar ankstyvas grįžimas į darbą ir vaikų "pridavimas" į lopšelį, kaip gi kelios auklėtojos greit pamaitins keliolika kūdikėlių, jei ne sugrūsdamos jiems tyrelę? Tuomet mokslo dar nebuvo ištirtas skrandžio vystymasis ir ankstyvo primaitinimo žala tiek skrandžiui, tiek organizmui, o apie alergijas kalbos iš viso nebuvo (nors tai nereiškia, kad nebuvo ir alegijų).
BET čia juk niekas ir nekalba apie tokių mažų kūdikėlių primaitinimą, PSO dabar rekomenduoja primaitinimą pradėti nuo 6mėn. (košelėmis, beje, irgi), kai skrandukas jau yra pasiruošęs virškinti kitą maistą, kūdikis gali daugiau mažiau sedėti, išnyksta išstūmimo refleksas, išdygsta dantys ir kt., į šias indikacijos ypač reikia atkreipti dėmesį, norint primaitinti BLW.

Apie kramtymo/nekramtymo ryšį su skrandžio problemomis tai taip pat turiu paprieštarauti... Manau, kad kaip tik maitinimas košėmis, kai vaikas NEKRAMTYDAMAS praryja maistą, ateityje atsiliepia blogais valgymo įpročiais, kai yra RYJAMA nekramtant (stačiais kasniais, pasak jūsų), nes tiesiog to neišmokta kai buvo tam laikas (žinoma, yra žmonių, kurie sąmoningai kramto ir šiaip su virškinimu ir skrandžiu problemų neturi, bet ar daug/dauguma?)... Tokias išvadas darau iš savo asmeninės patirties, deja esu iš tų, kurie ryja ir tiksliai žinau kaip buvau maitinta vaikystėje verysad.gif

Oj kiek pripyliau ax.gif bet išsisakiau biggrin.gif suprantu, galima nepritarti, kritikuoti, bet nereikia įsivaizduoti visažinių, o geriau pasidomėti kitom teorijom išsamiau, ypač prieš rašant tokias frazes kaip " stumiate pacios vaikus link skrandzio vezio" mad.gif
Atsakyti
QUOTE(ulan @ 2013 03 01, 23:44)
suprantu, galima nepritarti, kritikuoti, bet nereikia įsivaizduoti visažinių, o geriau pasidomėti kitom teorijom išsamiau, ypač prieš rašant tokias frazes kaip " stumiate pacios vaikus link skrandzio vezio"  mad.gif

thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif

Man irgi pasirode juokinga. Matai pasirodo, kad jau atrasta skrandzio vezio priezastis - tai NEKRAMTYMAS lotuliukas.gif Taip taip, skrandzio vezys neturi nieko bendro su gyvenimo budu, zalingais iprociais, stresu, mityba - jis atsiranda tik del nekramtymo! Ir kaip kazin tie vaikuciai ISMOKS kramtyti, ir - KADA, jeigu menesiu menesius i burna kose pilama? doh.gif
Atsakyti
Man įdomu pasidarė, o kaip su svorio priaugimu? Nes matinant košėmis tai jis aiškus, o va pasirinkus šį būdą įdomu, ar augimo kreivė nesusutoja vietoje ar nepradeda krypti žemyn? Nes juk realiai vaikas labai nedaug suvalgo pirmus mėnesius ax.gif rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Snake @ 2013 03 10, 13:01)
Man įdomu pasidarė, o kaip su svorio priaugimu? Nes matinant košėmis tai jis aiškus, o va pasirinkus šį būdą įdomu, ar augimo kreivė nesusutoja vietoje ar nepradeda krypti žemyn? Nes juk realiai vaikas labai nedaug suvalgo pirmus mėnesius  ax.gif  rolleyes.gif

O kodėl košelėm maitinant aiškus? smile.gif Mano sūnelis iki dešimt mėn. tik kaip žvirbliukas kasien palesiodavo, bet svoris vis tiek augo smile.gif Juk iki metų mitybos pagrindas yra mamos pienas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Justesea: 10 kovo 2013 - 13:13
QUOTE(Snake @ 2013 03 10, 11:01)
Man įdomu pasidarė, o kaip su svorio priaugimu? Nes matinant košėmis tai jis aiškus, o va pasirinkus šį būdą įdomu, ar augimo kreivė nesusutoja vietoje ar nepradeda krypti žemyn? Nes juk realiai vaikas labai nedaug suvalgo pirmus mėnesius  ax.gif  rolleyes.gif

galvoju, kad čia apskritai nuo individualaus organizmo priklauso.. manosios abi sunkiai valgė papildomą maistą, bet bent jau mažė tai geras rutulys vien nuo mp buvo 5-9mėn. Be to, pradėjau duot ne košes, o atskirus makaroniukus, morkas virtas ir pan., nes pamačiau, kad taip daugiau suvalgo, nei košių.
Atsakyti
QUOTE(Snake @ 2013 03 10, 10:01)

Kazkaip nebuvo problemu su svorio priaugimu, na visa laika ji pas mane mazokai priaugdavo, net iki primaitinimo, bet augimo kreive tikrai nesustojo vietoje. Vistiek pienukas yra pagrindas, ypac pirmaisiais primatinimo menesiais.
Atsakyti
QUOTE(Snake @ 2013 03 10, 12:01)

Oi, visai neaiškus, pradėjus primaitinti, dukrytės apetitas, o kartu ir priaugamas svoris, pradėjo žemyn ristis smile.gif Taip kad košės - ne išsigelbėjimas svorio atžvilgiu.
Atsakyti
Na, kadangi mano dukrytė apetitu nesiskundė ir košes gerai valgė, tai ir svorio priaugo daugiau per mėnesį, lyginant kai buvo maitinama vien MP iki pusės metų. Man kažkaip atrodo, kad košės vis viena kaloringumas didesnis gaunasi, lyginant su mamos pienuku ir trinto produkto susivalgo daugiau, nei imant į rankytę ir kramtant tokiame amžiuje. Klausimas kilo todėl, kad dabar pradėjau sūneliui duoti garintas daržoves i rankytę, tai žiūriu, kad jis jų visai nenori valgyti doh.gif O juk nuo pusės metų sakoma ir geležies atsargos ima sekti, bei reikia papildomų vitaminų, kurie yra daržovėse.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Snake: 11 kovo 2013 - 11:46
QUOTE(Snake @ 2013 03 11, 12:32)
Na, kadangi mano dukrytė apetitu nesiskundė ir košes gerai valgė, tai ir svorio priaugo daugiau per mėnesį, lyginant kai buvo maitinama vien MP iki pusės metų. Man kažkaip atrodo, kad košės vis viena kaloringumas didesnis gaunasi, lyginant su mamos pienuku ir trinto produkto susivalgo daugiau, nei imant į rankytę ir kramtant tokiame amžiuje. Klausimas kilo todėl, kad dabar pradėjau sūneliui duoti garintas daržoves i rankytę, tai žiūriu, kad jis jų visai nenori valgyti  doh.gif  O juk nuo pusės metų sakoma ir geležies atsargos ima sekti, bei reikia papildomų vitaminų, kurie yra daržovėse.

Aš manau, kad svarbiausia yra prisitaikyti prie vaiko poreikių smile.gif Galima duoti pažaisti su daržove, bet jei nevalgo, tai pasiūlyti trintų iš šaukštelio. Manau, kad jokios teorijos ar praktikos neįmanoma visiškai papunkčiui taikyti, nes apskritai universalių dalykų nėra smile.gif
Atsakyti