Sveikos
net nezinojau, kad tokia tema egzistuoja, pati pries 2 metus norejau kurti, bet tiek priesisku pasisakymu sulaukiau, kad susilaikiau
Kas jau naudoja, tai labai dziaugiuosi, o kas svarsto ar naudoti ar ne, tai vienareiksmiskai - taip!!!
pries 1,5metu, taip pradejau primaityneti savo mazyle, perskaiciau baby-led weaning knyga bei visa kita informacija, kuria radau internete, ir pradejome gyventi pagal ju principus.
Pliusai:
visi valgeme/valgome kartu (niekas neturi sedeti prie vaiko ir jo maitinti koselemis, valyti non stop jo burnytes)
nereikia skatinti kazka valgyti (vaikas pats nusprendzia ko nori, kiek nori, ar isvis nori valgyti)
puikus zaidimas (skoniu pasaulio pazinimas)
smulkiosios motorikos lavinimas (akis - pirsciukai - burna)
minusai:
lieka nesuvalgyto, suspausto maisto ant staliuko
fantastika kai nereikia sedeti ir valgydinti vaiko, nereikia versti ir pan. Nori valgo, nori ne! Vaikas gi pats puikiai zino
Mano mazylei jau virs 2, valge visada pati, su sauksteliu, sakute pradejo naudotis 9-10men. Nors ir issipildavo sriuba is sauksto ir ne visada pavykdavo sugauti mesos gabaliuka su sakute
beja, pastebejau, kad daug kas nepriprazista sio metodo, o kitos tyli, nors ir naudoja. Svarbiausia, kad butu tas rysys ir pasitikejimas tiek vaiku tiek savimi
Perskaiciau dar vos pora straipsniu ir jusu atsiliepimus, bet jau dabar mane sis maitinimo budas "veza"
Dar tik noreciau knyga paskaityt ...
Puiki tema! Viena is retesniu supermamos forumo "Utiutiu" pasaulyje
Dar tik noreciau knyga paskaityt ...
Puiki tema! Viena is retesniu supermamos forumo "Utiutiu" pasaulyje
QUOTE(anita x @ 2012 06 02, 16:20)
Bet ar mažylis galės sukramtyti kietą maistą neturėdamas dantų ( ar turėdamas vos kelis?)?
Be to virškinimo sistema nemanau kad yra pasiruošusi pereiti nuo pieno iš karto prie kieto maisto...
Ir be to,jei duot maistą iš bendro stalo, tai juk ten daug prieskonių,druskos,pieno produktų...kuriuos nerekomenduotinos tokiems mažiems kūdikiams.
Aš tai būčiau prieš tokią sistemą..
Be to virškinimo sistema nemanau kad yra pasiruošusi pereiti nuo pieno iš karto prie kieto maisto...
Ir be to,jei duot maistą iš bendro stalo, tai juk ten daug prieskonių,druskos,pieno produktų...kuriuos nerekomenduotinos tokiems mažiems kūdikiams.
Aš tai būčiau prieš tokią sistemą..
Pritariu šiai nuomonei. Man atrodo, kad tai nelabai geras metodas.
Labai grazus filmukas, kaip vaikutis pats bando valgyti
http://www.bambinogo...e-confidential/
http://www.bambinogo...e-confidential/
QUOTE(Rudeninė @ 2012 11 09, 00:47)
vajej kaip graziai niamnioja:)
mano mazyliai 3.5 menesiuko, jau turi pora dantuku, nuo 2.5 menesio duodam palaizyti obuoliuko ar banano pro reta. ilga laika buvo negavus nieko palaizyt, jau isdygo dantukai ir gavo palaizyt banano, ir ka jus manot, vaikas dantis pagal paskirti naudoja, ji nelaize o gremze ta banana. truputuka pagremzus, na gal koks mazytis arbatinis saukstelis gavosi banano, jo atsisake ir isgere pienuka:)
butu siek tiek didesne tai gautu karta per diena kieto maisto, o jei dar ir sedet moketu tai isvis gazu butu:)
Bet tai kaip pasiryžti tam ir nebijoti, kad vaikas gali užspringti per daug atsikandęs?
QUOTE(Basari'a @ 2012 11 15, 11:43)
Bet tai kaip pasiryžti tam ir nebijoti, kad vaikas gali užspringti per daug atsikandęs?
Labai ačiū už temą :-) pasiryžti būtų žymiai lengviau, jei taip maitinančios mamoms pasidlintų patirtim, su kuo daugiau smulkmenų ir detalių. Juk čia daugiausia eina ir skaito tie, kuriems šis etodas atrodo priimtinas, o manantiems kitai yra temų su trinto maisto receptais, todėl tikiu, kad čia vietos bus visiems :-)
Mano dvynukams 5 mėnesiai, dantukų dar neturim, nesėdim, nors jau labai norim sėstis, vis prašo kad pasodinčiau :-) maitinu savo pienu ir maždaug nuo 6 mėn/kai išdygs pirmieji dantukai/kai sėdės/kai rodys didelį susidomėjimą maistu duosiu ragauti maisto, kurį valgom mes :-) esu iš tų mamų, kurios tiki, kad mamos pienas yra pagrindinis maistas iki metukų maždaug, o kitą maistą tuo metu vaikas tik ragauja bando, na žiūrėsim kaip mums seksis :-) o dabar mažiukai labai stebi kaip mes valgom, uodžia, gromuluoja, lyg bando kramyti :-) tai realiai pagalvojus, jei jau bando kramtyti, tai ir nesutrintą į košę maistą turėtų kramtyti :-) mamos pasidalinkit patirtim :-)
Mes labai trumpai košytes, tyreles tevalgėm.. ji pati pradėjo domėtis, kas mūsų lėkštėse ..atrodys žiauriai, bet mes ką patys valgom - tą vaikui duodam irgi panašiai nuo pusės metų.. savaime natūraliai gavosi, o virškina irgi normaliai .. tai nematau, kodėl turėčiau drausti.. o radusi šią temą net apsidžiaugiau, nes pasirodo ne aš viena tokia "žiauri" mama .. įvairias mėsytes mažoji su tokiu malonumu čiulnyja ... tokio pasimėgavimo negirdėjau nei karto, kai ji valgė kokią tyrę.. ir augam stiprios, sveikos .. vaikštom .. linksmos.. tfutfutfu aišku ko nenori vaikas - tą pati spjauna lauk ir neįduosi
Papildyta:
Dėl užspringimo... bent jau maniškė valgo iš lėto, labai kažkaip susikaupusi ir ramiai.. kartą tik buvo atsikandusi truputį per didelį gabaliuką, bet tuoj pat atrijo ir išspjovė.. bet kokiu atveju, visada būnu šalia vaiko tuo metu kai valgo ir stebiu...kaip jis tai daro.. o ne vienas sau paliktas eksperimentuoja .. dūkdamas..
Papildyta:
Dėl užspringimo... bent jau maniškė valgo iš lėto, labai kažkaip susikaupusi ir ramiai.. kartą tik buvo atsikandusi truputį per didelį gabaliuką, bet tuoj pat atrijo ir išspjovė.. bet kokiu atveju, visada būnu šalia vaiko tuo metu kai valgo ir stebiu...kaip jis tai daro.. o ne vienas sau paliktas eksperimentuoja .. dūkdamas..
mano kukliu manymu
TOTALI NESAMONE
skrandzio opa garantuota... arba toks viduriu uzkietejimas kad kakins su kraujais...kodel taip manau- trinta maista siuloma valgyti ir jau suaugusiems- nes jis sveikiausia- gydytojai intensuyviai populiarina trintas sriubas o cia...
del sotumo- nu nepasakyciau- manyciau kita problema opesne vaikas nespes pavalgyti o spes pavargti (kai mano jauneliui didzules svorio bedos ir mes tik tik atkutos siek tiek ir dabar skaitomes paprasciausiai l mazo svorio (nu ant tu liniju niekaip neuzlipdavome) kai nuo tyreliu et apsivemdavo nes ten gurguskiukas pasitaikydavo sulig puses nevirto ryzio dydzio ir taip iki 1metu 7 menesiu tai man tiesiog siurpu kai paskaitau kaip mamos duoda 6 menesiu vaikams tokius dalykus- nesakau nuo 9 menesiu ir as duoodavau ir bulve virta zaisti ir kulsele paciulpti ir viena ir kitam nuo metuku dukra kuo p[uikiausiai vi\rtas bulvytes mesyte susikramtydavo- o va sunus ne- labai daug problemu- tyreles ir tas tekdavo pirkti nes as tiesiog fiziskai negaledavau taip susmulkinti mesos...
Nesakau gal is 100 vaiku vienam su geleziniu skrandziu ir tinkamas tks maitinimo budas- bet ne nuo 6 menesiu - tai paprasciauisai pazaidimas- tas kietas maistas- ne daugiau- pilnai duoti vaikui ir tiketis kad jis bus sotus??? siaip- dar klausimas ka jus laikote tuo kietu maistu?? jei tai sriuba kur plaukioja zirneliai morkytes bulvytes tai viena- o jei tai vos ne keptas bifteksas tai jau kita...
plius tas kietas maistas kietam maistui nelygu- jei tai maltos mesos kukuliukas plaukiojantis sriuboje tai viena- oj ei kulsis paduodama i ranka tai visai kita,...
nu tai tiek...
jei kalbesim atvirai- as maitindavau taip: tyreles iki dukrai suejo metukai- paskui jau kaip ir perejom prie paprastos mitybos- tik laiks nuo laiko trinta sriuba virdavau... o siaip- sau darom ir dukrai tas pats mazame puode su maziau prieskoniu- nes jinai noredavo ka mes valgydavome- ir zaisdavo su savo porcija...
o sunui pirktines tyreles iki 11 kazkur menesiu (bet pirkdavau maksimum 6 menesiu tyreles- kitos per stambios jam budavo) paskui jau mano trintas ivalgydavo... o apie maista normalu as tik svajot tegalejau- vemdavo uo visko: nuo grudelio- ne taip ikvepe ne taip nurijo ... trumpiau svoris- musu opi problema- ir dabar rodos viska jau valgo bet smulkutis smulkutis...
ir kai as paskaitau kad nuo 6 men netrinta maista- mane siurpas tik nukrecia
TOTALI NESAMONE
skrandzio opa garantuota... arba toks viduriu uzkietejimas kad kakins su kraujais...kodel taip manau- trinta maista siuloma valgyti ir jau suaugusiems- nes jis sveikiausia- gydytojai intensuyviai populiarina trintas sriubas o cia...
del sotumo- nu nepasakyciau- manyciau kita problema opesne vaikas nespes pavalgyti o spes pavargti (kai mano jauneliui didzules svorio bedos ir mes tik tik atkutos siek tiek ir dabar skaitomes paprasciausiai l mazo svorio (nu ant tu liniju niekaip neuzlipdavome) kai nuo tyreliu et apsivemdavo nes ten gurguskiukas pasitaikydavo sulig puses nevirto ryzio dydzio ir taip iki 1metu 7 menesiu tai man tiesiog siurpu kai paskaitau kaip mamos duoda 6 menesiu vaikams tokius dalykus- nesakau nuo 9 menesiu ir as duoodavau ir bulve virta zaisti ir kulsele paciulpti ir viena ir kitam nuo metuku dukra kuo p[uikiausiai vi\rtas bulvytes mesyte susikramtydavo- o va sunus ne- labai daug problemu- tyreles ir tas tekdavo pirkti nes as tiesiog fiziskai negaledavau taip susmulkinti mesos...
Nesakau gal is 100 vaiku vienam su geleziniu skrandziu ir tinkamas tks maitinimo budas- bet ne nuo 6 menesiu - tai paprasciauisai pazaidimas- tas kietas maistas- ne daugiau- pilnai duoti vaikui ir tiketis kad jis bus sotus??? siaip- dar klausimas ka jus laikote tuo kietu maistu?? jei tai sriuba kur plaukioja zirneliai morkytes bulvytes tai viena- o jei tai vos ne keptas bifteksas tai jau kita...
plius tas kietas maistas kietam maistui nelygu- jei tai maltos mesos kukuliukas plaukiojantis sriuboje tai viena- oj ei kulsis paduodama i ranka tai visai kita,...
nu tai tiek...
jei kalbesim atvirai- as maitindavau taip: tyreles iki dukrai suejo metukai- paskui jau kaip ir perejom prie paprastos mitybos- tik laiks nuo laiko trinta sriuba virdavau... o siaip- sau darom ir dukrai tas pats mazame puode su maziau prieskoniu- nes jinai noredavo ka mes valgydavome- ir zaisdavo su savo porcija...
o sunui pirktines tyreles iki 11 kazkur menesiu (bet pirkdavau maksimum 6 menesiu tyreles- kitos per stambios jam budavo) paskui jau mano trintas ivalgydavo... o apie maista normalu as tik svajot tegalejau- vemdavo uo visko: nuo grudelio- ne taip ikvepe ne taip nurijo ... trumpiau svoris- musu opi problema- ir dabar rodos viska jau valgo bet smulkutis smulkutis...
QUOTE(Klepesova @ 2012 12 21, 11:35)
Mano atveju tai nėra ir nebuvo pagrindinis maistas.. tai labiau užkandžiavimas tarp pagrindinių maitinimų.. ir svoris mūsų nei per daug, nei per mažai .. po pusę kg kas mėn pliuso.. Be to ir nėra jis toks kietas, aštrūs ar dar kažkoks juk stebi vaiką, kas patinka, kaip sekasi jam tai valgyti.. kaip virškina ir panašiai.. viskam yra kažkokios ribos Kodėl taip išpučia šitą reikalą ir paverčia baisuline nesąmone juk kiekvienas vaikas yra skirtingas... draugės mažylė vyresnė keliomis savaitėmis, bet mityba totaliai skiriasi, ji dar soti mamos pienu ir retsykiais tik lengva tyrę.. net neims jei duosi ką kitą ..
Su protu draugaujant nematau problemos
Mūsų pediatrė, prieš kelis mėnesius paklausta apie kieto maisto įvedinėjimą, taip pat pasiūlė vaikiukui siūlyti tai, ką valgome patys, nes per mamą jis ir taip susipažinęs su įprastu namų valgiu. Gal mėnesį košes viriau, nes kažkaip baisu buvo, o dabar atskirai retai beverdu, nebent gaminu kokį "atominį" troškinį. Taigi mažylio mityba tokia maišyta, didžiąją dalį sudaro tai, ką valgom patys, gal 20 procentų- jam virtas maistas ar parduotuvinės tyrelės (neturim galimybės gauti iš patikimų žmonių triušienos ir veršienos, o paįvairint tai reikia). Ir koks paradoksas: pirktų tyrelių nevalgo, jei ten nors vienas gumuliukas, išvis įtinka tik vieno pavadinimo, o naminiam maiste randamus gabaliukus mielai "kramto" savo bedante burnyte. Tik, jei teisingai supratau, ši sistema siūlo vaikui pačiam valgyt, na, mums kol kas taip nepavyksta, tuo maistu, kur šaukšto reikia, pamaitinu pati ar abudu vieną kąsnį keliam prie jo burnos Kitaip neišeina, nes pats tai šuniui šaukštą kiša. Aišku, visi vaikai skirtingi, bet mūsiškiui toks maitinimo būdas, valgyti tą patį, ką ir tėvai, visai patinka.