Įkraunama...
Įkraunama...

Trumputės pasakos arba šventės praleistos svetur

...Rytas išaušta šiltas ir saulėtas thumbup.gif Paliekam savo laikinuosius namus ir keliaujam pamatyti dar neregėtosios Latvijos dalies bigsmile.gif

user posted image

...Šios dienos tikslas - pažintis su Latvijos šiaurėje tekančia Salacos upe ir jos slėniais wub.gif Salacos upė nors ir nėra tokia populiari kaip Gauja, bet grožiu kaži ar jai nusileidžia drinks_cheers.gif Aišku, norint išvysti visą Salacos upės grožį - devono eros smiltainio uolienomis išraizgytas vaizdingas atodangas, urvus, slenksčius - idealiausia būtų plaukti baidarėmis drinks_cheers.gif Mes pabandysim pasitenkinti tuo, ką įmanoma pamatyti keliaujant automobiliu rolleyes.gif
...Taigi, sukame prie pirmosios Salacos upės įžymybės, šalia Mernieki kaimuko esančios, Pietrag‘os uolos (Sarkanas klintis) wub.gif Automobilį paliekame aikštelėje ir šiek tiek paėjėję miško keliuku pasiekiam upę smile.gif Prieš akis atsiveria gražus Salacos upės slėnis su pakrantėj įrengtomis poilsiavietėmis bigsmile.gif Tikriausiai vakarais čia nakvynei sustoja nemažai baidarėmis keliaujančių turistų drinks_cheers.gif

user posted image

user posted image

...Besigrožėdami upės panorama einam ieškoti Pietrag'os uolos smile.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

...Na, štai, pagaliau tolumoj sušmėžuoja trokštamas pamatyti raudonasis lopinėlis wub.gif

user posted image

...Kuo labiau artėjam, tuo vaizdas vis labiau gražėja wub.gif

user posted image

...Gaila tik, kad upė, nuo visą savaitę pliaupusio lietaus, buvo tiek patvinus, kad nepavyko paėjėti dar toliau ir visam gražume išvysti upės kilpa apjuostos uolos unsure.gif Na, bet tiek to - nėra jau taip blogai drinks_cheers.gif Prisėdę ant rąsto gėrimės sraunia upės tėkme ir gražiu Pietrag'os uolos vaizdeliu wub.gif

user posted image
Atsakyti
...Važiuojam toliau, matom rudąją lankytinos vietos nuorodą link Dzelzs tilto – sukam ten, įdomu ką pamatysim g.gif Randam seną tiltą per Salacos upę – pasigėrim nuo jo atsiveriančiu vaizdu bigsmile.gif

user posted image

...Aplink pievos tiesiog baltuoja nuo peržydėjusių pienių thumbup.gif Aišku, aš nepraleidžiu progos pamaklinėti po pienių „bumbulais“ nusėtą pievą wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

...Toliau sukam link Kajnieku tilto smile.gif Šis įdomesnis nei Dzelzs'o drinks_cheers.gif Mano vyrukai jau trina rankas – žino kaip aš bijau „kabančių“ tiltų, tai tikrai nepraleis progos manęs panervinti blink.gif

user posted image

user posted image

user posted image

...Nuo Staicelės sukam link Mazsalac‘os smile.gif Netikėtai, visai netolies pamatau... briedį bigsmile.gif Iš pradžių mano vyrukai bando pasišaipyti - atseit arklio nuo briedžio neskiriu lotuliukas.gif Na, negali būti, tikrai pievoj be arklys ganėsi schmoll.gif Siūlau pavažiuoti atgal. Na, ir iš tikro, pamatom gražuolį briedį wub.gif Kurį laiką jis atidžiai spokso į mus, tikriausiai įsitikina, kad grėsmes jam visiškai nekeliam ir toliau sau ramiai sodrią žolę rupšnoja bigsmile.gif

user posted image

user posted image

...Patiko mums toks netikėtas susitikimas – taip arti, natūralioj aplinkoj, dar nebuvom matę mūsų miškų karaliaus rolleyes.gif

user posted image
Atsakyti
...Pagaliau pasiekiam Mazsalac‘ą smile.gif Šunkeliais čia trenkėmės dėl Skanaiskalns gamtos parko (Skanakalna dabas parks) wub.gif Mano brangusis, seniai bevažiavęs tokiais prastais keliais, tikrąja ta žodžio prasme verda iš pasiutimo ir abejonių - negi verta buvo čia važiuoti g.gif Patikinu, kad verta - tuoj galėsim patys tuo įsitikinti mirksiukas.gif

user posted image

...Taigi, perkam bilietus, ir sukam į parką – mūsų laukia labai graži 3 km trąsa einanti palei Salac‘os upę wub.gif Kadangi šiame parke tikrai daug lankytinų objektų, parodysiu tik tai, kas paliko didžiausią įspūdį rolleyes.gif

user posted image

user posted image

…Prieinam Angelo uolą (Engelu ala) bigsmile.gif Legenda byloja, kad kadaise prie Salac’os upės gyveno pats Velnias blink.gif Kažko jis supyko ant žmonių ir pradėjo juos skandinti upėje doh.gif Dievas, neapsikentęs tokios neteisybės, žmonėms apsaugoti pasiuntė į žemę Angelą thumbup.gif Dievo pasiuntinys ir apsigyveno šioje uoloje bigsmile.gif Beje, uolos arkos tikrai primena angelo sparnus drinks_cheers.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

... Na, Angelo uolą aplankėm, dabar keliaukim link Velnio uolos smile.gif Pakely dar aptinkam gražią apžvalgos aikštelę thumbup.gif

user posted image

...Aišku, lipam pažiūrėti nuo jos atsiveriančios Salac’os panoramos bigsmile.gif Vaizdas pasirodo išties užburiantis wub.gif

user posted image

Atsakyti
...Einam toliau – vaizdai dar labiau gražėja thumbup.gif Tolumoj jau matom šmėžuojančią tikriausiai "gvazdikėlių" ( vertimas, tai ką aš žinau, bent jau man labai juokingas pasirodė lotuliukas.gif ) uolą (Nelku klintis) wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

...Vyrukai eina prie šaltinio (skabuma balla), o aš prisėdus ant suoliuko grožiuos Salac'os upe ir senutėliu ąžuolu wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
...Pameditavę ir pailsėję nuostabioj vietelėj, einam ieškot, kur tas begėdis Velnias kažkada gyveno g.gif Truputėlį palypėję laiptais, aptinkam Velnio urvą (Velnala) bigsmile.gif

user posted image

user posted image

...Iš pradžių šiek tiek nejauku buvo lįsti į tamsą, bet, pasišviesdami fotoaparato blicu, įsidrąsinom bigsmile.gif Iš tikro, nieko ten baisaus ir nejaukaus nėra - ilgiau pabuvus urvo viduje, akys apsiprato su tamsa – ir ta tamsa jau ne tokia tamsi tapo drinks_cheers.gif Pasirodo, tas Velnio urvas ne toks jau ir mažas - jo ilgis net 16 metrų siekia blink.gif Beje, kai lauke tuo metu buvo apie 30 laipsnių karščio, urve maloniai dvelkė gaivia vėsa thumbup.gif Ilgiau pabuvus, net šaltis pradėjo purtyti - įsitikinom, kad neveltui šis urvas dar vadinamas ledo urvu doh.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
...Išlindę iš Velnio urvo, kaip tikroj pasakoj, pamatom, beveik, kaip ant vištos kojelės ,stovintį Nykštukų namelį (į jį galima įlysti) bigsmile.gif

user posted image

...Daugybę medinių nykštukų (Rūku taka) ir kitų pasakų veikėjų smile.gif

user posted image

...Na, ir kokios gi pasakos gali būti be vaikų žaidimų aikštelių - tokių džiaugsmelių - visokių supynių ir laipynių - šiam parke tikrai netrūksta thumbup.gif

user posted image

Papildyta:
...Truputį „pažaidę“, grįžtam prie upės ir keliaujam toliau smile.gif

user posted image

user posted image

Atsakyti
... Vėl akis džiugina gražūs vaizdeliai wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

...Prieinam pavėsinę blink.gif Matyt kažkam nagai smarkiai "panižo", kad prireikė net tokioj vietoj „įsiamžinti“ doh.gif

user posted image

...O vaizdai prie šios pavėsinės atsiveria išvis nerealūs wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

...Net gražuolis paukštukas, kaip tikras manekenas, nutūpęs ant šakos, kantriai laukia kol baigsiu fotosesiją lotuliukas.gif

user posted image

user posted image
Atsakyti
Ačiū, Aidluka, kad dalinatės savo pasakom biggrin.gif Tikrai visad laukiu jūsų reportažų ir džiaugiuosi skaitydama.. thumbup.gif Nuotraukos gražios, malonumas skaityt! 4u.gif
Atsakyti
...Pagaliau pasiekiam tikriausiai įspūdingiausią šio parko vietą, Skambantį kalną (Skanaiskalns) wub.gif “Skambantis kalnas” - tai 20 m aukščio raudonojo smiltainio atodanga bigsmile.gif Kadangi smiltainio siena yra šiek tiek įgaubta, tai šiai vietai suteikia unikalų akustinį efektą - neįprastai aiškų, kaip teigiama, patį garsiausią Latvijoj aidą thumbup.gif Prisipažinsiu, prieš kelionę nelabai gilinaus į to aido subtilybes, norėjau tik pamatyti kažkuom mane patraukusią uolą ir tiek blush2.gif Iš tiesų, realybėj išvysta ir pati uola, ir ąžuolais apaugusi vieta, kurioj ji yra, paliko didžiulį įspūdį wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

...Apie šią nuotrauką norėčiau truputį papasakoti plačiau smile.gif

user posted image

...Ne vienoj Latvijos vietelėj tokį užrašą jau esam matę drinks_cheers.gif Aišku, pirmą kartą nesupratom ką jis reiškia, nes viskas tose nuorodose buvo parašyta tik latvių kalba doh.gif Kažkada, po eilinės kelionės, grįžus namo puoliau aiškintis, kas yra tos „Dižviet‘os“ g.gif Pasirodo, latviai vykdė socialinį projektą "Latvijas Dižvietas" bigsmile.gif Jo tikslas buvo latvius įdomiai - pasitelkiant visokias legendas ir padavimus - susipažinti su savo šalimi, jos istorija wub.gif Tokiu būdu buvo norėta skatinti ir patriotiškumą savo šaliai thumbup.gif Šįkart, grįžus namo, vėl puoliau ieškot, Latvijos didžviet“ų puslapio ( http://www.majaslegendas.lv ), bet, matyt, kartu su projekto finansavimo pabaiga baigėsi ir el. puslapio egzistavimas verysad.gif Gerai bent, kad nemažai informacijos galima rasti kituose puslapiuose, o pačios įspūdingiausios vietos nepamirštos ir oficialiajam Latvijos turizmo puslapy thumbup.gif

http://www.visitlatv...vijas-dizvietas

Atsakyti
... Na, o Skanaiskaln‘o parke labiausiai nustebino ir tiesiog pakirto kojas... tas ypatingasis uolos aidas bigsmile.gif Žodžiu, sėdim sau laimingi ant suoliuko, apžiūrėję iš visų pusių „Skambančiąją“ uolą wub.gif Mėgaujamės tyla ir ramybe - aplink tik vieną kitą šmirinėjantį turistą tegalim išvysti thumbup.gif Staiga atvažiuoja autobusas su krūūūūūūva mokinukų doh.gif Tylą tuoj pakeičia vaikiškas erzelys, bet... netikėtai viskas nutyla smile.gif Viena mokytoja paėjus kiek į priekį (va, nuotraukoj kuo puikiausiai matos – kaip supratom, būtent šioj vietoj aidas išgauna geriausią garsą g.gif ) ir... pradeda deklamuoti eiles wub.gif Tokia akustika, toks aidas aplinkui skamba, kad kūnas tiesiog „pagaugais“ eina swoon.gif

user posted image

...Net vaikai nustebę akimirksniu suklūsta bigsmile.gif

user posted image

...Po to, mokinukai pasiskirstę grupelėmis patys uždainuoja „Kur tu teci, kur tu teci“ ir „Maza maza meitenike“ wub.gif

user posted image

...Super koncertas drinks_cheers.gif Toks netikėtas, toks jaudinantis wub.gif Net nesuprantu iš kur tiek klausytojų atsirado - visi net atsistoję plojam mokytojai ir mokinukams clap_1.gif clap_1.gif clap_1.gif Uolos papėdėj aidi padėkos plojimų aidas 4u.gif
...Nors ir matau, kad mano brangiausiam rytinė isterija jau senų seniausiai praėjus, vistiek užklausiu: na, kaip, tai ar verta buvo čia važiuoti g.gif Išgirstu atsiprašymą ir patikinimą: dar ir kaip verta thumbup.gif Na, super – eilinį kartą džiaugiuos, kad visi patenkinti mano kelioninėm idėjom clap.gif

Papildyta:
...Apibendrindama mūsų įspūdžius Skanaiskalns parke, galiu visus patikinti, kad trys valandos praleistos čia tikrai neprailgo drinks_cheers.gif Beje, pamiršau paminėti, kad šį parką galima lankyti ne tik pėstute, bet ir automobiliu thumbup.gif Mes jį lankėm mišriuoju būdu: aš visą trasą perėjau pėsčiom, mano brangusis - automobiliu, sustodamas kiekvienoj aikštelėj, sūnus plakėsi tai prie manęs, tai prie tėčio biggrin.gif Šiaip, tas automobilis parke bent jau man iš pradžių pasirodė nelabai reikalingas schmoll.gif Kol maniškis grįždavo į aikšteles pasiimti mašinos, aš jau gerą kelio galą (nors ir nelabai vaizdingom vietom) būdavau nukulniavus tongue.gif Bet, didžiausias autobilio privalumas pasirodė kelionės pabaigoj: aplankius visą parką smagu buvo sėsti į mašiną ir su vėjeliu važiuoti atgalios drinks_cheers.gif Tikrai džiaugiamės, kad nebereikėjo gaišti laiko ir tuo pačiu keliu pėsčiomis grįžti trijų kilometrų iki parko pradžios thumbup.gif
Pst. Tiesa, dar nepaminėjau bilietų kainų: suaugusiems už parko lankymą reikia mokėti po 1,5 EUR, vaikams - 1 EUR, automobiliui – 5 EUR smile.gif Jei automobilį būtume palikę prie parko įėjimo, už aikštelę mokėti nebūtų reikėję 4u.gif

...Na, viskas, rodos visas mano dėmesį patraukusias „Skambančio“ parko grožybes jau parodžiau, metas grįžti į kempingą tourist5.gif Tik išvažiavus iš parko pastebiu į mane spoksantį gandrą – matyt šiandien tokia diena, kad visokie gyvūnai jaučia nenusakomą trauką man lotuliukas.gif Stojam, paliksim jam bent duonos riekelę - gal išdrįs pasiimti biggrin.gif

user posted image
Atsakyti
QUOTE(juki @ 2014 05 31, 23:02)
Ačiū, Aidluka, kad dalinatės savo pasakom biggrin.gif  Tikrai visad laukiu jūsų reportažų ir džiaugiuosi skaitydama.. thumbup.gif  Nuotraukos gražios, malonumas skaityt! 4u.gif

Juki, dėkui 4u.gif Smagu girdėti, kad yra skaitančių reportažus ir apie mūsų artimąją kaimynę thumbup.gif Nors, kaskart, pradėdama rašyt apie kokią Latvijos vietelę suvokiu, kad nieko super įspūdingo ar naujo nepapasakosiu, bet vistiek galvoj sukas mintis: gal vistik mano rašliavos kam nors bus naudingos g.gif Savo svajonėse, aš dar turiu nemažai Latvijos vietelių, kurias labai norėčiau pamatyti drinks_cheers.gif Turiu ir keletą jau įgyvendintų svajonių - jas greičiausiai pasistengsiu aprašyti artėjant rudeniui (pernai spaly turėjom dvi įspūdingas išvykas po rudenio spalvom išmargintą Latviją) wub.gif Galų gale, ir apie atsisveikinimą su ką tik išskubėjusiu pavasariu dar nespėjau visko papasakoti doh.gif Tikiuos, iki savaitgalio kaip nors sugebėsiu atrinkti nuotraukas ax.gif Taigi, kam įdomi Latvija, laukite tęsinio 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Aidluka: 01 birželio 2014 - 11:53
Aidluka, skaitom ir dar kaip skaitom Tavo fotoreportažus. Jie tokie mieli, gyvi, nuoširdūs. Aš dar garsiai ir vyrui paskaitau ir nuotraukų parodau. JŪSŲ ir kitų fotoreportažų rašytojų dėka mes vis dažniau ir toliau išvažiuojame su savo automobiliu. Dar kartą dėkojam, kad rašot clap_1.gif
Atsakyti