Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(runchikas @ 2012 05 30, 08:35)
Laba diena sodininkės. Pradėjau šiemet aš irgi domėtis mulčiavimu. Paseku jūsų diskusijas, perskaičiau rastus straipsnius, kaip ir viskas buvo aišku - užmulčiavau savo sudygusį daržą dobilais, kaip ir viskas kolkas gerai. Bet dar turiu vieną klausimą, ir nerandu atsakymo - kaip pavasarį sėti arba naujus augalus? Kaip dygsta daržovės pro mulčą? Jei dygsta daržovės tai dygs ir piktžolės? Radau info tik kaip bulves po kartono lapais sodinti, bet ką daryti su morkoms, ridikėliais, žirniais, ir t.t.?
Čia kažkas minėjo kad sėjo garstyčias prie žirnių, tai pasėjus irgi viską užmulčavot?

As pirmi metai normaliai mulciuoju, bet siemet pirmiau uzsimulciavau viska, o tada kai atejo laikas seti- praskleidziau mulca (tipo vagute padariau) ir sejau. Palikau praskleista ir sudygo viskas wink.gif (morkos, ridikeliai, salotos, zirniai,sparagines ir burokeliai-aisku ir zolyte viena kita tongue.gif )
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elar: 30 gegužės 2012 - 07:56
QUOTE(runchikas @ 2012 05 30, 08:35)
Laba diena sodininkės. Pradėjau šiemet aš irgi domėtis mulčiavimu. Paseku jūsų diskusijas, perskaičiau rastus straipsnius, kaip ir viskas buvo aišku - užmulčiavau savo sudygusį daržą dobilais, kaip ir viskas kolkas gerai. Bet dar turiu vieną klausimą, ir nerandu atsakymo - kaip pavasarį sėti arba naujus augalus? Kaip dygsta daržovės pro mulčą? Jei dygsta daržovės tai dygs ir piktžolės? Radau info tik kaip bulves po kartono lapais sodinti, bet ką daryti su morkoms, ridikėliais, žirniais, ir t.t.?
Čia kažkas minėjo kad sėjo garstyčias prie žirnių, tai pasėjus irgi viską užmulčavot?

po šiaudais tai taip, bet po kartono lapais tikrai nesigaus nieko užauginti... lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Elar @ 2012 05 30, 08:55)
As pirmi metai normaliai mulciuoju, bet siemet pirmiau uzsimulciavau viska, o tada kai atejo laikas seti- praskleidziau mulca (tipo vagute padariau) ir sejau. Palikau praskleista ir sudygo viskas wink.gif (morkos, ridikeliai, salotos, zirniai,sparagines ir burokeliai-aisku ir zolyte viena kita  tongue.gif )

Aš irgi taip dariau, pirmi metai, kaip mulčiuoju rolleyes.gif

QUOTE(rytorasa @ 2012 05 30, 09:21)
po šiaudais tai taip, bet po kartono lapais tikrai nesigaus nieko užauginti...  lotuliukas.gif

Žinook, buvau ir aš radusi video, kaip kartono lakštai sudėti ant žemės ir skylutėse sėjo bulves unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Ambro @ 2012 05 30, 09:48)
Žinook, buvau ir aš radusi video, kaip kartono lakštai sudėti ant žemės ir skylutėse sėjo bulves  unsure.gif

Tai kartono skylutese, o ne po kartonu pakistas mirksiukas.gif
Atsakyti
Aš irgi taip dariau, pirmi metai, kaip mulčiuoju  rolleyes.gif
Žinook, buvau ir aš radusi video, kaip kartono lakštai sudėti ant žemės ir skylutėse sėjo bulves  unsure.gif

taip, bet ne po kartonu.. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2012 05 30, 10:21)
po šiaudais tai taip, bet po kartono lapais tikrai nesigaus nieko užauginti...  lotuliukas.gif

Lysvėms nenaudoju kartono, jį radau rekomenduotą Kurdiukovo ruošiant žemę - kad nekast, tiesiog dengia kartonu (ar net viskuo ką turi) - piktžolės supūva, sliekai papurena... pati nebandžiau, dabar va išbandysiu krūmams.
Lysvių aš nemėgstu dengt - prisėju krapų į tarpueilius, ramunėlių... mėgstu truputį pasiknaisiot - papurent, paravėt tongue.gif užmulčiuotos šiaudais tik braškės, česnakai (jie lengvai pralenda pro šiaudus), agurkų ir cukinijų/moliūgų/patisonų lysvės buvo žole uždentos iki sėjos - tai praskleidžiau ir pasodinau...
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2012 05 30, 07:39)
pienių sėklos nukeliauja labai toli.
Aš pjaunu žolę ir nekreipiu dėmesio ar su sėklomis, ar be. Tikrai neprisisėja, kadangi mulčiuoju PASTOVIAI.

O, tai tau, o aš pasimečiau ir palikau visą gražiausią pievą nušienautą, nes bijojau kad prisisės. Kaime tai interneto nėr , paklausti nėra ko, darau kaip sugalvoju. doh.gif

Aš irgi taip dariau, pirmi metai, kaip mulčiuoju  rolleyes.gif

Prieš tris savaites sudėjau kartono dėžes, ant viršaus žoles, dabar padariau skylutes ir įkišau moliūgų, agurkų, aguročių sėklas. Žiūrėsim kas bus.
Atsakyti
o rudeni nuemusios derliu nesukasat zemes?
Atsakyti
QUOTE(alinux28 @ 2012 05 30, 12:46)

kur užmulčiuota - ne. nežinau dar ką su serbentais darysiu, ar nuimsiu mulčą žiemai ar paliksiu - girdėjau kad mėgsta ten pelės žiemot ir šaknis graužt g.gif
Atsakyti
QUOTE(alinux28 @ 2012 05 30, 11:46)

as ir siemet sedama nekasiau, kiemas buvo visas islygintas ir isdrapakuotas, tai ta zeme isdirbta max 10cm gylio, tai stebuklu siemet su derlium nesitikiu, bet kita met jau tikiuos zeme bus sliekiukai isdirbe biggrin.gif

o kaip su tais sideratais galit dar kart paaiskint. na paseji tarkim garstycias, jos sudygsta, auga... kada jas reikia nupjauti ar israuti ar ka daryti su jom? g.gif
Atsakyti
QUOTE(saulute32 @ 2012 05 30, 12:54)
as ir siemet sedama nekasiau, kiemas buvo visas islygintas ir isdrapakuotas, tai ta zeme isdirbta max 10cm gylio, tai stebuklu siemet su derlium nesitikiu, bet kita met jau tikiuos zeme bus sliekiukai isdirbe biggrin.gif

o kaip su tais sideratais galit dar kart paaiskint. na paseji tarkim garstycias, jos sudygsta, auga... kada jas reikia nupjauti ar israuti ar ka daryti su jom? g.gif

garstyčias aš sėju jau link rudens kad nespėtų sėklų pribarstyt ir tada arba palieku (gaunasi kaip mulčas po žiemos), arba apkasu jas žydinčias ar prieš žydėjimą - priklauso nuo to, ką paskui ten sėsiu/sodinsiu
Atsakyti
As tai sukasiu turbut rudeni ir tik plonu sluoksniu uzbersiu, bijau peles kad nepradetu eiti. Nors aplink sklypa yra tvoros pamatas, tai gal jos ir taip neateitu g.gif Bet uz tvoros laukai nedirbami... unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elar: 30 gegužės 2012 - 11:05