Elysa 2012.05.14
Linijinis-nelinijinis protas nėra vienintelė jėga, vienintelis protas, veikiantis žmogų ir žmoniją.
Yra dar asociacinis protas, emocinis protas, schematinis protas, protas, kurį standartiškai vadiname protu, t.y. tiesiogiai priklausantis nuo įgytų žinių iš vadovėlų/knygų ar mokytojų. Gal yra ir dar daugiau. Parašiau ekspromtu, todėl neatmetu galimybės, jog šį sąrašą dar galima papildyti.
Viename žmoguje gali būti vienas kuris nors iš šių protų, gali būti keli, ar net daugiau. Gali labiau dominuoti kažkuris iš jų. Tam standartiškam protui būtinos įgyjamos žinios, kai tuo tarpu žmogui, turinčiam asociacinį protą, žinių pakanka mažiau, kad jis teisingai išprotautų. Asociacija į kažką jam duoda atsakymą į jam nežinimą dalyką, dalyką, kuriame jis neturi žinių.
Linijinis-nelinijinis protas jau yra giliau už tų aukščiau išvardintų protų. Tarytum sistema sistemoje. Jis veikia prie bet kurio aukščiau išvardinto proto. Na, kaip rašiau, lyg du lygiagretūs keliai, nesusikertantys vienas su.
Dar yra ervinis, linijinis ir taškinis mąstymai, kurie taip pat priklauso protui.
Erdvinis mąstymas, kai žmogus vienu metu mato daugelį dalykų, tarpusavyje nesusijusių, išsibarsčiusių erdvėje, ir sugeba juos susieti į bendrą visumą, pamatyti ryšį tarp jų. Kad paprasčiau būtų įsivaizduoti, kaip pavyzdį galime paimti sudėtingą geometrijos uždavinuką. Ten įvairios figūros išsidėsčiusios erdvėje, persipynusios viena su kita įvairiom kryptim ir įvairiais kampais.
Linijinis mąstymas, kai žmogus mato viską vienoje linijoje. Pvz., žmogus paima kreditą, prieš tai viską gerai suskaičiuoja, įvertina, bet nemato vienu metu kažkur kitur vykstančių, su tuo jo kreditu susijusių reiškinių, kurie po to lemia jam sėkmę ar nesėkmę. Pats kreditas savo esme nėra blogis, bet ar jis taps žmogui gėriu ar blogiu, sėkme ar nesėkme, priklauso nuo daugelio kitų dalykų, kurių jis nepajėgia pamatyti ir susieti visko erdvėje.
Taškinis mąstymas, kai žmogus mato tik vieną daromą darbą, pvz skaldo malkas, kasa griovį, ir jo mąstymas ties tuo ir užsibaigia. Ar kokią tik vieną temą.
Vienintelis iš šių protų, linijinis-nelinijinis protas, mano galva, turi labai teigiamą aspektą - jis gali būti lavinamas ir treniruojamas. T.y. žmogus turi galimybę pats išsiugdyti privalumus, kuriuos gali duoti linijinis-nelinijinis protas, taip pat atmesti tai, ką neigiamo duoda linijinis protas.
Visi kiti, mano nuomone yra įgimti, ir žmogus nėra pajėgus jų pakeisti.
Kaip yra ligų, kurios nėra mirtinos ir pavojingos, tačiau jos pablogina žmogaus gyvenimo kokybę. Ir jos bandomos gydyti ir gydomos.
Taip ir suvokimas ar nesuvokimas linijinio-nelinijinio proto gali labai pagerinti ar pabloginti žmogaus gyvenimo kokybę.
Šiaip aš labai džiaugiuosi, kad aš kažkaip atsitiktinai susidūriau su galimybe bandyti suvokti/suprasti/įvaldyti linijinį-nelinijinį protą. Anksčiau aš nebuvau net girdėjusi apie tokio egzistavimą. Net pavadinimo nebuvau girdėjusi. Jo įvaldyme yra begalinės galimybės žmogui, bet atskiram žmogui, ne visai žmonijai.
Iki šiol šioje srityje aš suvokiau, galvoju, tik labai mažą dalį įmanomo suvokti ir pritaikyti gyvenime, tačiau ir tai man mano gyvenime davė labai daug.
Jau buvau kažkada susiradusi šį savo postą ir atsikėlusi arčiau. Tačiau jis buvo ištrintas su daug kitų postų in corpore.
Kilo noras vėl jį susirasti ir atsikelti arčiau. Man jo reikia kaip koncentruotos medžiagos. To, kas turi begalines ribas papildymui. Nors tuo metu rašiau ir tą minutę susikaupusi, tačiau tai buvo ekspromtinis minčių išreiškimas.
Rašiau iš savo galvos, todėl tai reiškia, jog pažinau viską, ką rašiau. Kitaip nebūčiau galėjusi parašyti. Logiška.
Tačiau prieš kažkiek laiko man pačiai pasirodė, jog aš pažinau dar vieną naują proto rūšį - emocinį protą. Man pasirodė, jog tai nauja. O išties... šio posto data rodo, jog man tai nebuvo nauja. Tik tas pats kiek kitokiame vizualiniame ar emociniame "įpokavime" kartais pasirodo, jog tai nauja, jog tai kitkas, o iš tiesų tai yra lygiai tas pats. Jei šito suvokimas ateina savaime, turime gan paprastą nesudėtingą karkasą prieš akis ar savo galvoje. Jei šito suvokimas neateina niekad, Pasaulis gali pradėti atrodyti labai sudėtingas ir painus, kadangi per daug medžiagos ir painiavos.
Taigi, šiuo metu man atrodo, jog aš dar geriau pažinau emocinio proto savybes ir galimybes.
Tarytum nauja...
Net kilęs noras susirasti šį postą taip pat yra mažytė emocinio proto išraiška. Tik labai mažytė mažytė...