QUOTE(entente @ 2012 07 22, 10:15)
Dėl darbingumo lygio nustatymo tai mano patirtis tokia: susirgus kol buvo operacija,chemija, švytinimas buvo tęsiamas nedarbingumas ir buvo išnaudotos visos galimos dienos su visais papildomais pratęsimais, o gal kokia diena ir viršyta.Dieną kai baiginėjosi nedarbingumas nuėjau pas šeimos gydytoją, jos nebuvo taigi papuoliau pas kitą, kuri paklausė, kodėl manęs nesiuntė mano gydytoja anksčiau į komisiją ji jums priešė ar ką? Paėmusi lapą (tai užtruko tikrai neilgiau kaip 10 min.) užpildė siuntimą ir aš iškeliavau į GKK parašo ir tą pačią dieną į NDNT kur buvo paskirta pagal seną klasifikaciją 2 gr.Iš pradžių aš irgi galvojau nepranešti darbe, bijodama, kad pasakys jog negali suteikti nepilnos dienos, tačiau paskaičiusi rekomendacijas pamačiau, kad darbo laikas nėra ribojamas, o visa kita manęs neliečia. Šiais metais darbingumas 55 proc 3 gr.- laikas t.p. neribojamas tik įrašyta , kad negalima dirbti viršvalandžių ko nebuvo pernai, nors tai man irgi nėra aktualu.Nustatomi procentai,žinoma, priklauso nuo to kaip viską surašo šeimos gydytojas ir dar lemia kažkokie dangaus ar žemės ženklai, kurių nenuspėsi.
Kada gaudinėjau chemiją, kurią gana sunkiai pakėliau ( sustreikavusi širdis,baisus pykinimas,šlapimo pūslės uždegimai, nusilpusi imuninė ir t.t.) pratęsiant nedarbingumą gydytoja atstovė iš Sodros paklausė, o kodėl jūs negalite dirbti,jums gi taip blogai ne visą laiką, o ir darbe jūs ne griovius kasate? Šitaip paklausė ne batsiuvys, o med.išsilavinimą turintis žmogus.Gerai, kad kiti medikai dalyvavę komisijoje manė kitaip, o tai būtų tekę gripo epidemijos metu keliauti į darbą.
Mergaites, kai aš skaitau panašias patirtis, visi neišslinkę plaukai stoja piestu. Valstybes neįgalumas lieka valstybės. Bet kai konkretus sodros asmuo leidžia sau pateikti tokius teiginius, tai taip norėtųsi pasakyti taip negražiai,kaip leidžiu sau pasakyti išimtinais gyvenimo atvejais. Užtai mano tėvų kaime du lodoriai su sveikata kaip arkliai ir vienas alkoholikas turi grupes, gauna pragyvenimą užtikrinančias pašalpas (na suprantu kad poilsio Maldyvuose už jas nenusipirksi) ir spjaudo ant kaimo senolių bei visų mūsų atvažiuojančių jų dirbančių vaikų. Ir Sodros atstovėms nekyla jkių papildomų klausimų (suprantu kuo puikiausiai, žino kam ir kur patepti). Mūsų atveju, organizmas po visų procedūrų taip nualinamas, kad apie pilnavertį darbą tikrai ne visos gali svajoti. Vadinama trečia grupė ne visada išeitis, bet kai aš lyginu šiandieninę būklę, tai sunkiai suvokiu kaip aš galesiu pilnavertiškai atlikti savo darbą. Vadinamosios antros grupės nešviečia, tad net pagalvot nenoriu apie tuos reikalus. Gal kas galite įmesti visokiausias tuo klausimu nuorodas (nedarbingumo nustatymo, nedarbingumo sąlygų ir tt).Reiks į VUOI socialinį darbuotoją kreiptis. bet nrisi ir pačiai pasiskaityt. Ką randu internete, man chemizuotai galvai kažkaip per sudetinga.