QUOTE(egllute @ 2015 09 22, 15:17)
Gal galėtumėte man atsakyti į kelis klausimus (norėčiau kuo daugiau nuomonių perskaityti).
Ruošiuosi nemažą kapą padengti skaldele. Tai darysiu todėl, kad labai retai nuvažiuoju (o gal įmanoma juodžemį išlaikyti be piktžolių kažkokiu stebuklingu būdu? Labiausiai norėčiau kažkokios nedidelės augmenijos (tujos/pušelės (mažytės apvalios), viržiai ir dar kažkas gražiai įsikomponuojančio, pamerkčiau gražių dirbtinių gėlių (kad spalvos duotų)) ir visą kitą plotą palikti tiesiog žemę (man labai gražu). O gal smėlyje neaugtų piktžolės? Dar esu girdėjusi, kad po pušies spygliais neauga piktžolės, tokiu atveju dalį skaldele padengčiau o likusį plotą apsodinčiau augaliukais ir apibarstyčiau pušies spygliukais.
O jei ju pilti skaldelę tai kaip su piktžolių pralindimu? Esu tikrai daug mačiusi r kiti skundėsi, kad jau po metų pilna pradygusių piktžolių visur akmenėliuose. Kokia plėvelė/danga turi būti po akmenėliais?
Pro visur zoles lenda, netikekit jokiom pasakom apie spygliukus
Kadangi turiu daug kapu savoj prieziuroj, tai aptarsiu visus isbandytus variantus, o jus jau rinksites pati, kuris jums atrodo priimtiniausias
1. Juoda zeme. Kaip tik siuo metu prekybcentriuose yra pirkti juoda "Kapu zeme"(ne durpiu substraktas, ne augalams persodinti, o konkreciai skirta kapams). Ta zeme-negyva, t.y. apdirbta karsciu bei cheminemis medziagomis, kad nebutu joje nei seklu daigiu, nei gyviu. Tokioje zemeje blogai dygsta ir auga bet kokie augalai(as kaip gelininke galiu ta patvirtinti), kartu ir piktzoles. Padengtas kapas tokia zeme ilgai islieka juodas, be piktzoliu. Deja, eina laikas ir ta zeme atsigauna, atsiranda mikroorganizmu, atskrenda ivairiu seklyciu, o dar lietus... Zodziu, norint pastoviai islaikyti juoda ir svaria zeme, reikia kas kiek laiko purksti ja "dalgiu" ar roundapu. Neaugs tada niekas
2. Smelis. Jis graziai atrodo pradzioj
Paskui lietus ji suplaka, isplauna kauburiais. Vel gi prisiseja piktzoliu, tad ir ji reikia kas kiek laiko grebliuoti bei purksti priemonemis nuo piktzoliu.
3. Skaldele. Labai universalus ir pakankamai pigus dalykas. Pirmiausia, sutrombuojamas kapu pavirsius, tada klojama stora plevele(maciau, kad kiti net sena linoleuma klodavo), tik tada ant virsaus skaldele sprindzio storio. Vienam kapui skaldele kainuoja nuo 60 euru iki... Kapas visada atrodo tvarkingai, prieziuros reikes tik ankstyva pavasari, nurenkant lapus, vejo atpustus, bei rudeni, kai prikrenta sapeliu. Kas 5 metai skaldele reikia isplauti, perplauti, nes buna nudulkejusi ir praradusi savo grozi.
4. Dirbtine veja. Bet kalbu ne apie ta baisia, kur is "Senuku"
O ta, kuri labai brangi(1kv-nuo 30 euru), kuria tiesia futbolo aikstynus. Istiesus ja kapa, nereikia rupintis nei laistymu, nei pjovimu, nei prieziura. Ji neblunka pries saule, ji tvarkinga visais metu laikais. O su kokiu kadagiu ar buksmedziu ji is viso ziuretusi fantastiskai. Minusas: reiktu nugriebliuoti vejo prinestus lapus ir sapelius.
5. Plokstes arba granitines/marmurines plyteles. Siuo metu jos "ant bangos". Bet brangios. Taciau prieziura atkrenta bet kuriais metu laikais ir ant amziu amzinuju