Įkraunama...
Įkraunama...

Mano veja - 3

QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 05 28, 11:46)
Po didesnio lietaus ant sklypo turiu balų. Vietomis gruntas molingesnis papuolė, turėtų geriau drėgmę laikyti, gal mažiau laistyti reikės, bet po lietaus būna balų.

Pas mane taipogi molis. Ant viršaus vis tiek šiek tiek juodžemio užveši. Kai ant juodžemio sluoksnio užaugs pievutė, didelė tikimybė, kad tokių balučių bent jau nesimatys. Pas mane po lietaus kai eini, tai irgi jaučiasi kad juodžemis prisigėręs vandens. Bet bent jau vizualiai jokių balų nesimato, be to, žolė gana greitai visą vandenį išgarina. Jei ant molio balos laikosi ilgai, tai pievutė išsausėja gerokai greičiau. Pas mane iki pievutės pasėjimo ant molio balos irgi laikėsi, dabar jokių balų neteko matyti nė karto.

Dėl pabarstymo smėliuku, tai gal po 10 metų kažkas ir pasijaus. Jei nori, kad pasijaustų iškarto, ant pievutės kai sluoksnį smėlio užpilsi, pievutės nebeliks. Jei turi tokių planų, užpilk smėlio dabar iškart, kol dar pievutės nepasėjai.

Dėl žolės žemės supurenimo, tai ten žolės šaknų sluoksnis, kaip tik viską „surišą“, tas šaknų sluoksnis taip vadinamas „velėna“, labai sustiprina pievutės grunto paviršinį sluoksnį. Kažkaip abejoju dėl purenimo.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 05 28, 11:35)
Pas mane taipogi molis. Ant viršaus vis tiek šiek tiek juodžemio užveši. Kai ant juodžemio sluoksnio užaugs pievutė, didelė tikimybė, kad tokių balučių bent jau nesimatys. Pas mane po lietaus kai eini, tai irgi jaučiasi kad juodžemis prisigėręs vandens. Bet bent jau vizualiai jokių balų nesimato, be to, žolė gana greitai visą vandenį išgarina. Jei ant molio balos laikosi ilgai, tai pievutė išsausėja gerokai greičiau. Pas mane iki pievutės pasėjimo ant molio balos irgi laikėsi, dabar jokių balų neteko matyti nė karto.

Dėl pabarstymo smėliuku, tai gal po 10 metų kažkas ir pasijaus. Jei nori, kad pasijaustų iškarto, ant pievutės kai sluoksnį smėlio užpilsi, pievutės nebeliks. Jei turi tokių planų, užpilk smėlio dabar iškart, kol dar pievutės nepasėjai.

Dėl žolės žemės supurenimo, tai ten žolės šaknų sluoksnis, kaip tik viską „surišą“, tas šaknų sluoksnis taip vadinamas „velėna“, labai sustiprina pievutės grunto paviršinį sluoksnį. Kažkaip abejoju dėl purenimo.

Praeitą ketvirtadienį (gegužės 19 d.) žolę pasėjau - Sportmaster, atsparią mindymui. Ji ilgokai dygsta. Sako pasimato tik po 2-3 savaičių. Šį ryta jau vietomis žaliuoja, bet tikriausiai piktžolės, o gal ir ne. Sako negalima vaikščioti kol nesudygo ir pirmą savaitę kai dygsta. Tai iki Joninių nenoriu vaikščioti po sklypą.

Mano realus gruntas - smėlis. Niekada nėra buvę balų. Labai laidus vandeniui, bet viršutinis augalinis sluoksnis apie 20 cm vietomis papuolė su moliu. Tai toks ir rezultatas. O kam vežti juodžemį? Čia jau viskas įrengta.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 05 28, 11:46)

Dėmesį atkreipiau į kaiminystėje esantį sklypą priešais. Jis su nuolydžiu į tavajį sklypą. Labai rekomenduoju, kai betonuosi bortelį tvorai prilaikantį šlaitą, būtinai pagalvoti, kaip nuvesti lietaus vandenį bėgantį nuo to sklypo. Jei plotas, su nuolydžiu į tavo sklypo pusę didelis, bus surenkama nemažas kiekis vandens, kuris savitaka tekės į tamstos sklypą. Su didesniu vandens kiekiu iš kaimyninių sklypų jokia pievutė nesusitvarkys be pagalbos. Galima aišku po pievute pravedžioti drenažą ir per jį perteklinę drėgmę šalinti, bet aš mieliau užkirsčiau kelią lietaus vandeniui iš kaiminystės patekti į sklypą, jį kur nors nuvedant (ar į melioracijos griovį jei yra kur šalimais, ar į specialiai tam iškastą infiltracinį šulinį, ar dar kur).
Papildyta:
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 05 28, 12:48)
Mano realus gruntas - smėlis. Niekada nėra buvę balų. Labai laidus vandeniui, bet viršutinis augalinis sluoksnis apie 20 cm vietomis papuolė su moliu. Tai toks ir rezultatas.  O kam vežti juodžemį? Čia jau viskas įrengta.

Parašei kad molis, tai ir parašiau apie juodžemį. Jei ten molingas juodžemis ant smėlio, tada kaip ir viskas tvarkoje, tuomet gal net ir su pertekliniu vandens kiekiu iš kaimyninių sklypų problemų nebus.

Vis tik, kai pas mane visas gruntas molingas, tai vienareikšmiškai mano sklypas turi mažiau problemų su sausra, nei kad kai po pievute smėlis. Per sausras problemų pievutei ant smėlio bus daugiau, nei ant molio.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 05 28, 12:05)
Dėmesį atkreipiau į kaiminystėje esantį sklypą priešais. Jis su nuolydžiu į tavajį sklypą.

Aš tą šlaitą galvoju čiobreliais apsodinti. Ir galbūt vėliau savo sklype kokių tujų ar pušų pasodinti. Kaimynas sklypą akivaizdžiai laiko pardavimui, nes jis iš visų keturių pusių pakilęs po 1-2 metrus. Protingiau būtų nukasti visą sklypą nei iš visų 4 pusių daryti atramines sienutes. Kitas kaimynais šalimais, kuriam trūko grunto, siūlėsi prieš keletą metų nemokamai nukasti, bet jis nesutiko. Labai medžius nori išsaugoti, bet vienareikšmiškai jie bus kertami.

Netgi galvoju paduoti į teismą dėl medžių šešėlio, kad užstoja saulę ir šakos jau mano sklype kabo, kankorėžius meta. Pažiūrėk: fotografuota prieš keletą savaičių 16:41 val. Matai koks šešėlis.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2022 05 28, 12:05)
Jei ten molingas juodžemis ant smėlio, tada kaip ir viskas tvarkoje, tuomet gal net ir su pertekliniu vandens kiekiu iš kaimyninių sklypų problemų nebus.

Taip, apačioje smėlis, o ant jo apie 20 cm augalinio grunto su šiek tiek moliu. Kai kultivavau augalinį gruntą, tai jis labai purus buvo, bet molio vietomis yra.

Tai kaip spręsti problemą su balutėmis? Palaukti kol žolė sudygs ar dabar? Smėlio į tas vietas papilti ar kaip? Vienas sakė, kai žolė sudygs, nušienausiu, tai į smėlį įmaišyti žolės sėklų ir paberti į šlapias vietas. O gal žolės šaknims pavyks supurenti gruntą ir vanduo nestovės. Kaimynas sako, kad po žiemos įšalo labai susipurena gruntas. Kokių nors minčių yra?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 28 gegužės 2022 - 13:25
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 05 28, 14:30)
Tai kaip spręsti problemą su balutėmis? Palaukti kol žolė sudygs ar dabar?

Aš esu įsitikinęs, kad kai žolė užaugs, tos problemos nebeliks.

Kada tvorą kelsi? Kiek laiko sandėliuoti galima?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 28 gegužės 2022 - 13:50
QUOTE(mintas @ 2022 05 28, 13:49)
Aš esu įsitikinęs, kad kai žolė užaugs, tos problemos nebeliks.
Kada tvorą kelsi? Kiek laiko sandėliuoti galima?

Džiugu girdėti, kad neliks balų. Pas mus ką tik galingai keletą kartų nulijo, tai gal kokių 15-20 skirtingų balų per visą sklypą susidarė. Palauksiu ir pamatysiu kaip bus. Jei ką, reikės kažką galvoti.

Norėjau praeitą rudenį, bet dar nebuvo baigti reikalai su gruntu. Tai planuose šiemet. Galvoju pats pasidaryti polius, privirinti segmentus. Tik rostverkui samdyti kažką. Bet metalo kainos nuo 500 eurų už toną sukilo iki 1500 eurų. Praeitais metais vieni sakė būtų su darbu ir medžiagomis už 6000 eurų pastatę. Šiemet bus stipriai brangiau. Kitą savaitę turi atvažiuoti gyvai pasikalbėti dėl darbų ir kainų. Žiūrėsim kaip čia bus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 28 gegužės 2022 - 14:12
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 05 28, 13:30)
Netgi galvoju paduoti į teismą dėl medžių šešėlio, kad užstoja saulę ir šakos jau mano sklype kabo, kankorėžius meta. Pažiūrėk: fotografuota prieš keletą savaičių 16:41 val. Matai koks šešėlis.
Papildyta:

Dėl šėšėlio tai vargu ar kas išeis - jis tų medžių pasekmė. Bet pasimatuok kiek jie nutolę nuo sklypo ribos, kažkur lyg ir mačiau normatyvus, kiek kokio aukščio augalija gali būti sklype kokiu atstumu nuo ribos, kad nepažeist kaimynų teisių - čia jau gali būti teisinio ginčo objektas.

P.S. Kiek pamenu, kadais pražiopsota pasirūpinti tais medžiais, kol tik savaime sudygę buvo... Pas mane kaimynas irgi sklypu nelabai rūpinasi, tai kasmet praeinu pro besiribojančią juostą, pravalau viską, kol sprindiniai daigai tesimato...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Verteris: 28 gegužės 2022 - 15:24
QUOTE(Verteris @ 2022 05 28, 15:24)
Dėl šėšėlio tai vargu ar kas išeis - jis tų medžių pasekmė. Bet pasimatuok kiek jie nutolę nuo sklypo ribos, kažkur lyg ir mačiau normatyvus, kiek kokio aukščio augalija gali būti sklype kokiu atstumu nuo ribos, kad nepažeist kaimynų teisių - čia jau gali būti teisinio ginčo objektas.

P.S. Kiek pamenu, kadais pražiopsota pasirūpinti tais medžiais, kol tik savaime sudygę buvo... Pas mane kaimynas irgi sklypu nelabai rūpinasi, tai kasmet praeinu pro besiribojančią juostą, pravalau viską, kol sprindiniai daigai tesimato...

Vienas nutolęs apie 3 metrus, kitas tik 2,80 m. Bandžiau su keletu institucijų kalbėtis. Turiu tokį atsakymą:

Paaiškiname, kad želdynų įrengimo ir želdinių veisimo reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2007 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. D1-717 (Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2022 m. sausio 18 d. įsakymo Nr. D1-10 redakcija) patvirtintos Želdynų įrengimo ir želdinių veisimo taisyklės (toliau – Taisyklės), kurių 2 punkte nurodoma, jog veisiant medžius ir krūmus privačioje žemėje, privaloma laikytis 5.1, 5.10 ir 5.11 papunkčiuose nustatytų reikalavimų. 5.11 papunktyje sakoma, kad medžiai ir krūmai veisiami Taisyklių priede nurodytu mažiausiu leistinu atstumu iki kaimyninio sklypo ribos, kai želdiniai veisiami be šio sklypo savininko ar valdytojo sutikimo raštu. Pagal priedo 1 punktą medžiai ir krūmai rūšių, kurių individai gali užaugti aukštesni kaip 3 m arba formuojami aukštesni kaip 3 m šiaurinėje sklypo pusėje gali būti veisiami (sodinami) mažiausiu leistinu 5 m atstumu iki kaimyninio sklypo ribos.

Turime pažymėti, kad šis ir kiti reikalavimai nustatyti medžių ir krūmų veisimui, o ne augimui. Taisyklės nustatė privalomus reikalavimus privačios nuosavybės teise valdomuose žemės sklypuose tik nuo 2016 m. rugpjūčio 25 d., kai įsigaliojo nauja 2016 m. rugpjūčio 24 d. Taisyklių redakcija. Iki naujosios Taisyklių redakcijos įsigaliojimo pačiame teisės akte buvo apibrėžta šio teisės akto taikymo sritis, nustatant, kad jame išdėstyti reikalavimai taikomi veisiant medžius ir krūmus, išskyrus privačioje žemėje ir privačiose namų valdose veisiamus medžius ir krūmus. Todėl želdinių privačioje žemėje įveisimui iki 2016 m. rugpjūčio 25 d. nebuvo privalomi mažiausi leistini atstumai iki kaimyninio sklypo ribos ir šių atstumų nesilaikymas negali būti traktuojamas kaip Taisyklėse nustatytų reikalavimų pažeidimas. Be to, teisinio reguliavimo srityje galioja taisyklė: teisės aktas neturi atgalinio veikimo galios, todėl teisės aktai paprastai netaikomi tiems įvykusiems teisiniams faktams ir teisiniams padariniams, kurie atsirado iki naujai priimto teisės akto įsigaliojimo.

Jeigu želdiniai šiaurinėje sklypo pusėje įveisti po 2016 m. rugpjūčio 25 d. arčiau nei 5 m atstumu nuo kaimyninio sklypo ribos, kai želdiniai buvo veisiami be šio sklypo savininko ar valdytojo sutikimo raštu, galima pagrįstai reikalauti juos pašalinti arba persodinti, taip pat apie tokį aplinkosauginį pažeidimą galima pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Kadangi jie auga iki 2016 m. rugpjūčio 25 d., tai nieko ir nepešiu. Kažkoks absurdas. Reikia teismų praktikos pažiūrėti, bet sakė būna variantai, kur po kelis metus bylinėjasi ir nieko.
Atsakyti

Truputi nusisneki del smelio, galima 1cm pilti drasiai vienu metu tikrai nieko nenutiks. Turbut net nemates kaip golfo laukus smeliuoja :) 

Atsakyti

Šiemet noriu būtent tą ir padaryti. Su Vaikio pagalba išsikvieciau tikrus aeruotojus (badymas su zemes išėmimu), atsivežiau smėlio, tik viskas dėl lietaus sėkmingai stovi ir laukia :( per keleris metus veja patapo nelabai lygi, plius suiplūkė gruntas. Žiūrėsim kas iš to gausis. Beje užsienyje pila iki 2,5 cm vienu kartu :) Ko Vaikis gal nepaminėjo, reikalinga smėlį įšukuoti. Tam naudojamos plačios šluotos, spec grėbliai, tinklai ir t.t.

Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2022 05 30, 14:03)
Truputi nusisneki del smelio, galima 1cm pilti drasiai vienu metu tikrai nieko nenutiks. Turbut net nemates kaip golfo laukus smeliuoja smile.gif

Galima buvo ir kažkaip subtiliau ;)

Taip, nemačiau. Buvo minčių ir man barstyti, tik juodžemį, nelygumams išlyginti, bet primečiau kad nelabai kas gausis, tad čia ne žiniomis, o savo apmastymais pasidalinau. Pas mane, kaip ir pas Vytą_ per kelerius metus veja patapo nelabai lygi. Ir iš vis, kas liečia pievutę, tai aš nesijaučiu žinovu.

Beje, Vyto_ paaiškinimas su aeravimu, ir smėlio barstymu ant jau suaeruotos žemės įneša aiškumo, tai ne smėlio barstymas tiesiai ant pievutės, paslepiant ją po smėlio sluoksniu ir mano supratimu tokiu jos numarinimu, o smėlio užpylimas į išpjautus griovelius. Teisingai supratau?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 31 gegužės 2022 - 22:55

Galima buvo ir kažkaip subtiliau ;)

Taip, nemačiau. Buvo minčių ir man barstyti, tik juodžemį, nelygumams išlyginti, bet primečiau kad nelabai kas gausis, tad čia ne žiniomis, o savo apmastymais pasidalinau. Pas mane, kaip ir pas Vytą_ per kelerius metus veja patapo nelabai lygi. Ir iš vis, kas liečia pievutę, tai aš nesijaučiu žinovu.

Beje, Vyto_ paaiškinimas su aeravimu, ir smėlio barstymu ant jau suaeruotos žemės įneša aiškumo, tai ne smėlio barstymas tiesiai ant pievutės, paslepiant ją po smėlio sluoksniu ir mano supratimu tokiu jos numarinimu, o smėlio užpylimas į išpjautus griovelius. Teisingai supratau?

manau paziurejus youtube keleta filmuku su "lawn leveling" visa esme pasidarys labiau suprantama :)

Atsakyti