O man kažkaip visi sako, kad už kiaušinėlius atsakingas patinėlis, o ne kalytė.
QUOTE(sniegosunys @ 2012 11 20, 23:49)
O man kažkaip visi sako, kad už kiaušinėlius atsakingas patinėlis, o ne kalytė.
Я не знаю, в советские времена сук-сестер, где родился кобель крипторх, не пускали в разведение
man irgi atrodo, kad mama atsakinga bent jau pas žmones už kriptorchizmą atsakinga mama, nes šis recesyvas nešamas x chromosomos. pas vyrą xy, ir jei jis turi abu kiaušus, tai jo x kaip ir neinfekuotas.. o va mama turi xx..
QUOTE(Cererakennel @ 2012 11 20, 23:59)
man irgi atrodo, kad mama atsakinga bent jau pas žmones už kriptorchizmą atsakinga mama, nes šis recesyvas nešamas x chromosomos. pas vyrą xy, ir jei jis turi abu kiaušus, tai jo x kaip ir neinfekuotas.. o va mama turi xx..
Ну и мой маман так же умничала с этими хромосомами
Niu čia amžinas klausimas, bet va kai buvau Nekrošienės seminare, tai ji kategoriškai išsakė savo nuomonę, kad patinas. Jei kalytė, tai kaip tada reiktų paaiškinti, kai vienoje vadoje viskas gerai, o kitoje ne. Tai peršasi mintis dėl patino. Ir žinau tokį vieną reproduktorių, kurio tikrai yra tai problema.
QUOTE(sniegosunys @ 2012 11 21, 00:03)
Niu čia amžinas klausimas, bet va kai buvau Nekrošienės seminare, tai ji kategoriškai išsakė savo nuomonę, kad patinas. Jei kalytė, tai kaip tada reiktų paaiškinti, kai vienoje vadoje viskas gerai, o kitoje ne. Tai peršasi mintis dėl patino. Ir žinau tokį vieną reproduktorių, kurio tikrai yra tai problema.
manau kaip ir kiekvieną recesyvą turi turėti abu tėvai.. tik mama turi būti infekuota, o tėvas geriausiu atveju tik nešiotojas, nes jei jis būtų sergantis, tai būtų bekiaušas..
o ir šiaip, jei vada gimė sveika, tai dar neįrodimas, kad tėvai nenešioja jokių paveldimų genetinių ligų.. tiesiog gali sukrist sėkmingai..
o jei rimtai, tai nu nafig tą genetiką kuo daugiau į mišką tuo daugiau medžių..
Šiais laikais su kiaušų buvimu irgi nežinosi, veterinarai visagaliai....
Читала статью о крипторхизме- оказывается и у сук тоже есть что- в этом роде
www ТОЧКА papillonomania.forum24.ru/?1-9-0-00000041-000-0-0
Выдержка из статьи
Исследователи Хильден и Хамильтон: гормональная неполноценность крипторхов влечет за собой евнухоидизм, перерослость, длинноногость, искривление ног, чрезмерную элегантность, т.е. интерсексуальный тип и недоразвитие. Суки, передающие крипторхизм, всегда склонны к ожирению.
QUOTE(mielka @ 2012 11 20, 22:47)
Nu dėl kalės tai čia viskas aišku pasidarau aš pati viską ir gerai... bet va vis galvoju kaip su patinu... gerai kas du metus daro, pirmi metai gerai, po dviejų metų gerai, po to išlenda ir savininkas tiesiog nebeveisia, bet nesako kodėl... ir ką aš kalta, kad mano šuniukai turės PRA
Keista, kad veislės klubas iki šiol nereikalauja privalomo genetinio tyrimo, juk jis jau kokie 5 metai kaip daromas. Dabar ne tik AHT, bet ir Laboclin'as Vokietijoj jau daro PRA, kiek man žinoma.
Nors bendrai gal ir nekeista... PRA atliekamas ne iš kraujo, o iš seilių. Šį tyrimą gali atlikti bet kas, pats šeimininkas, tam nereik nei žinių, nei įgūdžių. Iš veterinaro šiuo atveju reikalingas tik gyvūno tapatybės patvirtinimas. Taigi vetams nesigautų užsidirbt iš šito tyrimo. Gal dėl to niekas neskuba jo siūlyt , privalomas klinikinis tyrimas daug labiau apsimokanti "alternatyva".
Jeigu Tu pasidarai ir tavo kalė clear, ji neturi geno nešiotojo, tai tiesa labai paprasta - tavo šuniukai niekada nesirgs PRA. Aš manau, kad tai yra jau labai daug.
Yra tokia schemutė.. Sugergus:
Clear + Clear - gims tik clear šuniukai. Jie niekada nesirgs PRA, niekada jos neperduos palikuonims, nesvarbu kokį statusą turėjo jų seneliai ir proseneliai. Jie neturi šio geno.
Clear + Carrier - dalis šuniukų bus Clear, kita dalis - Carrier (nešiotojai, turintys vieną geną nešiotoją iš poros). Pagal statistiką maždaug 50/50 Clear ir Carrier, bet gali būt visaip, kitom proporcijom. Carrier'iai niekada patys nesusirgs, bet jie gali perduoti savo palikuonims geną nešiotoją.
Clear + Affected (sergantis arba potencialiai galintis susirgti, turintis 2 genus nešiotojus iš poros) - šioje kombinacijoje gims visi Carrier'iai, kitokių variantų nebus.
Carrier+Carrier - čia įdomiausia, nes gali gimt tiek Clear (iki 25 proc.) tiek Affected(irgi iki 25 proc.) ir Carrier'iai (iki 50 proc.)
Carrier + Affected - gims Carrier if Affected
Afected + Affected - gims tik Affected.
Taigi kad nedaugint PRA sergančių, vienas iš poros turi būti Clear. Ir savaime suprantama reikia tirtis kaip įmanoma daugiau šunų ir protingai naudot gautą informaciją.
radau !
Sex or X-linked means the gene is carried on the X chromosome. So the pattern of inheritance and disease is somewhat different than for autosomal (not-sex chromosome) genes. X-linked traits are commonly seen only in males, who got it from their mother (dad gave them a Y-chromosome to make them boys). Likely half their sisters are carriers of the trait just like mom was. And you cannot tell which sister is clear & which a carrier until they have pups. Some forms of cryptorchidism (retained testicles) as well as some bleeding disorders are thought to be so inherited. DCM (cardiomyopathy) in Danes looks like it might be inherited as an X-linked, or perhaps a mitochrondrial, trait. You don't blame the daddy for this, but rather acknowledge that momma, unseen, is the author of the trait in question. (Some X-linked traits need another gene for disease to express, like epilepsy in Standard Schnauzers: in this case both parents *may* be involved in the inheritance pattern; this may well be the case for "cardio" as well. See "Polygenetic" below.) And don't forget the sisters of any such affected brother are likely carriers as they have one X gene from their momma, so pedigrees should be properly marked to reflect this, even though these sisters may never be unwell. There is another peculiar sort of inheritance that is purely from the mother called mitochondrial DNA inheritance. These are the little dynamos that give cells energy & mammals get all their mitochrondria from their mommas. Mitochondrial DNA is thought to be behind some forms of cardiomyopathy & in these cases, again, the mother is "at fault", not the dad, although both sons & daughters would more likely be equally affected.
Sex or X-linked means the gene is carried on the X chromosome. So the pattern of inheritance and disease is somewhat different than for autosomal (not-sex chromosome) genes. X-linked traits are commonly seen only in males, who got it from their mother (dad gave them a Y-chromosome to make them boys). Likely half their sisters are carriers of the trait just like mom was. And you cannot tell which sister is clear & which a carrier until they have pups. Some forms of cryptorchidism (retained testicles) as well as some bleeding disorders are thought to be so inherited. DCM (cardiomyopathy) in Danes looks like it might be inherited as an X-linked, or perhaps a mitochrondrial, trait. You don't blame the daddy for this, but rather acknowledge that momma, unseen, is the author of the trait in question. (Some X-linked traits need another gene for disease to express, like epilepsy in Standard Schnauzers: in this case both parents *may* be involved in the inheritance pattern; this may well be the case for "cardio" as well. See "Polygenetic" below.) And don't forget the sisters of any such affected brother are likely carriers as they have one X gene from their momma, so pedigrees should be properly marked to reflect this, even though these sisters may never be unwell. There is another peculiar sort of inheritance that is purely from the mother called mitochondrial DNA inheritance. These are the little dynamos that give cells energy & mammals get all their mitochrondria from their mommas. Mitochondrial DNA is thought to be behind some forms of cardiomyopathy & in these cases, again, the mother is "at fault", not the dad, although both sons & daughters would more likely be equally affected.
Ну вот выходит, что суки
QUOTE(Seterių_mama @ 2012 11 21, 00:15)
Keista, kad veislės klubas iki šiol nereikalauja privalomo genetinio tyrimo, juk jis jau kokie 5 metai kaip daromas.
veislės klubas po kolkas bando įvesti privalomą kataraktos tikrinimą... ta prasme, kad su ja negalima veisti... jei esama mūsų klubo narių kurie turi kataraktą jie neveisiami, deja kiti klubai tik rekomenduoja neveisti su ja... tikiuosi kitais metais viskas pasikeis... o tada jau bandysim ir genetinį tyrimą dėl PRA užvaldyti....
tik kita pusė irgi yra, kad Latvijoj, Estijoj nėr vis vis reikalaujama tyrimų... o patinai pas juos geri...