Įkraunama...
Įkraunama...

Šunų veisimas. 3 tema

QUOTE(Nuoplyša @ 2015 01 06, 17:37)
Gal kas galėsit atsakyt:)
Ieškau šunio, susiradau veisėją, pasiskambinau pakalbėt. Sakiau, kad norėsiu su šuniu dalyvaut parodose ir gal ateityje ir veist. Ji man atsakė, kad jie pardavinėja šunis parodoms, bet jų negalima veist. Netgi duoda pasirašyt sutartį apie tai. Nelabai supratau jos atsakymą,nes į kitą ausį zyzė verkšlenantis vaikas, bet veisėja minėjo, kad netvarko dokumentų ir šuns išsivežimui, tai daugiau kaip ir nebesigilinau. Šiuo metu gyvenam UK, bet už kurio laiko planuojam gryžt Tėvynėn. Klausimas - kodėl šuns, jei jis gauna gerus įvertinimus parodose, negalima veist? Veislyno šunys parodų prizininkai, dokumentuoti ir pan.

O km to veisimo smile.gif Norisi norisi, bet metams begant ir suprantant, kiek pinigu ir nervu tai kainuoja ir kokia nemaza tikimybe, kad suo veisimui netiks... Nenoret galejo del daug priezasciu - gal konkurencija, gal nenori kad pakergtumet jai nepatikusiu kergimu, gal nenori kad apskritai sunys butu kergiami nes, kaip sakiau - o kam to. Juolab UK ir kitos salygos, cia kergimui parduot suni yra simtakart rizikingiau.
Atsakyti
QUOTE(Nuoplyša @ 2015 01 06, 16:29)
Hm, gal ir apie bendrasavininkystės sutartį ji kalbėjo.Būsiu nenugirdus kogero.  Konkurenciją kažkaip norisi atmest, nes ji man pasiūlė kitą veisėją iš kurio galėsiu pirkt kalytę veisimui.  Bet vėlgi, tas jos siūlytas veislynas Vokietijoje (artai Danijoje doh.gif ) ir, pasak jos,  veisėjo vardas labai gerai žinomas kone visame pasaulyje ir jis augina pasaulio čempionus.  Žadėjo atsiūst email su jo duomenim, bet kolkas nieko nesulaukiau.  Veisėja kuriai skambinausi vietinė, UK.  Ai, ieškau toliau:)
Ačiū wink.gif

UK labai populiaru pardavineti sunis su draudimu veisti. O kodel gi ne? Ne visi veisliniai sunys turetu buti veisiami. Ne visu cempionu palikuonys bus puikus veisles atstovai net jei ir kazka laimes parodoje. Paprastai sitie draudimai yra su tam tikromis salygomis. Tas draudimas yra irasomas duomenu bazeje ir jei naujasis savininkas atlieka tai, ko praso salygos (pvz sveikatos tyrimai + kazkokie laimejimai parodose) veisejas gali sutikti nuimti draudima. Kitaip, veisiant sunis, kuriems uzdetas draudimas paprasciausiai nebus registruojamos vados ir suniukai bus be dokumentu.
Nematau tame problemos. Yra pilna veiseju, kuriems nusispjauti ar suo bus veisiamas ar ne.
Atsakyti
QUOTE(k_azu @ 2015 01 07, 15:13)
UK labai populiaru pardavineti sunis su draudimu veisti. O kodel gi ne? Ne visi veisliniai sunys turetu buti veisiami. Ne visu cempionu palikuonys bus puikus veisles atstovai net jei ir kazka laimes parodoje. Paprastai sitie draudimai yra su tam tikromis salygomis. Tas draudimas yra irasomas duomenu bazeje ir jei naujasis savininkas atlieka tai, ko praso salygos (pvz sveikatos tyrimai + kazkokie laimejimai parodose) veisejas gali sutikti nuimti draudima. Kitaip, veisiant sunis, kuriems uzdetas draudimas paprasciausiai nebus registruojamos vados ir suniukai bus be dokumentu.
Nematau tame problemos. Yra pilna veiseju, kuriems nusispjauti ar suo bus veisiamas ar ne.

Visai gera tvarka, sakyčiau. thumbup.gif Bet tik toks draudimas turėtų būti motyvuotas. Tarkim, jei aš kaip veisėja matau, kad konkretus šuniukas yra vidutinis, turi trūkumų ir manau, kad būtų geriau jo neveisti, kad negadinti veislės populiacijos ir, ką čia slėpti- veislyno vardo, įrašau į duomenų bazę. Viskas puiku. Bet jei aš VISUS savo išveistus šuniukus įrašau kaip draudžiamus veisti, tai jau atrodo neskaniai, kažkokia monopolija gaunasi... schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(k_azu @ 2015 01 07, 13:13)

Supratau:)
Veisimas nėra mano priority No.1, bet jei perku show quality dog, tai tos minties visiškai neatmetu. Gal veisiu, gal neveisiu, kas žino ir koks kieno reikalas. Bet nenoriu pirkti šuns su kažkokiais apribojimais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nuoplyša: 07 sausio 2015 - 19:06
QUOTE(Nuoplyša @ 2015 01 07, 19:58)
Supratau:)
  Veisimas nėra mano priority No.1, bet jei perku show quality dog, tai tos minties visiškai neatmetu. Gal veisiu, gal neveisiu, kas žino ir koks kieno reikalas. Bet nenoriu pirkti šuns su kažkokiais apribojimais.

Kad perkate show, dar nereiškia, kad ji bus tinkama veisimui. Perspektyva yra tik spėjimas - galbūt tokia užaugs. O jei ir užaugs parodų žvaigždė, dar nereiškia, kad bus tinkamas veisimui. Gali ir sveikatos tyrimai to neleisti ar kažkokios charakterio savybės.
Atsakyti
Aš irgi labai prieš tokius apribojimus, man tai negražu. Žmogus perka šunį, ir jis jau turi į priekį nuspręst ko norės ko ne. Tai negraži veisėjo monopolinė pozicija, plius su savotiška arogancija "ja nacalnik ty durak". Gal tas šunį įsigijęs žmogus po poros metų kai užsimanys turės n kartų daugiau žinių ir galimybių. Užkertamas noras svajot. Aš nuo pat pirmo savo bedokumentinio šuns, su žinių -10 norėjau veist. Kas čia blogo?
Atsakyti
QUOTE(zay @ 2015 01 07, 18:08)
Aš irgi labai prieš tokius apribojimus, man tai negražu. Žmogus perka šunį, ir jis jau turi į priekį nuspręst ko norės ko ne. Tai negraži veisėjo monopolinė pozicija, plius su savotiška arogancija "ja nacalnik ty durak". Gal tas šunį įsigijęs žmogus po poros metų kai užsimanys turės n kartų daugiau žinių ir galimybių. Užkertamas noras svajot. Aš nuo pat pirmo savo bedokumentinio šuns, su žinių -10 norėjau veist. Kas čia blogo?

Bet tai niekas netrukdo tam zmogui susisiekti su veiseja ir paprasyti nuimti draudima. Jei zmogus tikrai renkasi suniuka atsakingai ir turi tam tikru planu, apie tai dazniausiai kalbamasi su veiseja ar pradzioje bendravimo ar jau isigyjus suni ir palaikant rysius. Turiu pazistama, kuri nusipirko veislini suniuka dar budama visai zalia. Parduotas jis buvo kaip show klases bet su draudimu veisti. Kodel veiseja turetu leisti visai zaliam pirkejui gauti "teises" daryti ka nori su jos isveistu gyvunu? Nupirkta kalyte dalyvavo daug parodu, gavo geru ivertinimu nors Crufts lygio nepasieke. Tuo pat metu ji dalyvavo agility ir ganymo varzybose (suo aviganis). Susirinko kruva titulu. Seimininkai atliko visus sveikatos tyrimus, kurie irgi geri. Kadangi zmones pastoviai palaike rysi su veiseja (plius pastoviai matesi parodose) veiseja pati pasiule nuimti draudima. Kitas variantas tos pacios veisles patinas, kuris buvo pirktas kaip darbinis suo, bet is geros show klases tevu. Suo uzaugo labai geros strukturos ir parodose dalyvaudamas renka laurus. Taip pat uzsiima agility. Sveikatos tyrimai geri. O bet taciau turi tam tikru charakterio bruozu del kuriu jo seimininke (patyrusi veiseja) jo tikrai neveis. Taciau jei jis butu patekes pas nepatyrusi zmogu ir dar be jokiu apribojimu veisti taip ir butu veisiamas i kaire ir i desine.
Ne visi dokumentiniai sunys turetu buti veisiami. Ir ne visi, kas perka dokumentinius sunis turetu veisti sunis. UK parodos ir net sveikatos tyrimai kai kuriose veislese (pvz jorkams rodos gal tik vienas privalomas ar rekomenduojamas tyrimas) nera privalomi norint iregistruoti vada ir gauti dokumentus suniukams. Isivaizduojate kiek cia Jonu ir Maryciu veistu dokumentinius be jokiu net elimentariu ziniu apie veisle ar veisima? Ir pardavinetu uz ta pacia kaina kaip zmones, kurie supranta ka daro.
Atsakyti
Reikia nepamiršti, kad renkasi abi pusės. Aš su tokiais draudimais/reikalavimais šuns įsigijimo nesvarstyčiau. Net ir neplanuojant veisti.
Neskanu, negražu ir įžūlu.

Ar čia tik vokietistai taip "be parkių" žiūri į gyvenimą? Zay? biggrin.gif

QUOTE(mike-pukuotukas @ 2015 01 06, 18:01)
Jei taip, tai ta sutartis, jei ji nebus patvirtinta notaro, kaip ir niekinė yra.

Kodėl gi, ne visada.
Atsakyti
O aš visiškai nenorėčiau pardavinėt šuniukų veisimui, pfu pfu pfu, nebent bendrasavininkystėj - kai pas pačią nėra vietos pasilikt. Jei šuo tikrai super ir tikrai visoks koks - tada draudimas nuimamas kaip va Kazu minėjo, jei tikrai tikrai verta. O kam veist kiekvieną šunį, juk jų tikrai pakankamai ir retas veisimas turi ka-kokią selekcinę prasmę. Juolab juk ir veisėjo prioritetas turėtų būt, kad šuo būtų visų pirma geras pet'as, tik po to veislyno garsinimas dresūroj, šou ir veisimas - nes tai gali ūt tiek selekciniais sumetimais, tiek pinigų kalykla.
Atsakyti
Aš pati asmeniškai sudarau sutartį draudžiančią veisimą be dokumentų, visa kita labai prašom jei jūs tik sutvarkėt viską ko reikalauja mano veislė. Aišku nelabai skaniai skamba kai perkama kalė, jau turi gražų patiną, tai ką-nebari žmonių dėl tokio noro, tiesiog pasakai, kad jau parduota, ar pasakai kainą, ne tokią kokia Lietuvoje mokama. Viskas. Mano asmeninis marazmas-nenoriu kalių parduot dideliems veislynams, nors ir super geriems. Bet šiaip žmonėms, aš net skatinu norą veist, nes man svarbu veislė. Kai žmogus turi gerus šunis ir neleidžia pirkt veisimui-ji nemyli veislės ir nenormaliai bijo konkurencijos. Nes yra super paparasta įdėjus daug vargo 'užsėst" savo rezultatą ir kokius 5 metus būt spakainu-aš geriausias iš visų. O geriausias tuo, kad neleidžiu atsirast konkurencijai. Tuo pat darydamas milžinišką žalą veislei, nes jei aš turiu gerus šuniukus-neduodu veisimui, aš turiu gerą patiną-neduodu kergimui. Kas nutinka? Iš biologinės pusės galiu pasakyt-stipri yra ta populiacija kuri turi daug individų ir įvairią genetinę informaciją, platų genetinį fondą. Bet koks neduosiu neleisiu-siaurina tą fondą, silpnina populiaciją. Taigi kaip pačios skaitlingiausios veislės laikytoja pasakysiu dar iš praktinės pusės, dėl tų vidutiniškų šunų-yra šimtai realių atvejų kai labai vidutiniški tėvai davė labai gerus vaikus, o labai geri tėvai (nebent naudot atkaltą kombinaciją) davė vidutiniškus. Vidutiniokų nenaudojimas lemia su laiku atsirandantį artimą imbridingą ir vėl gi veislės silpnėjimą. Kitas momentas - žmogiškas. Aš asmeniškai tokią veisėją mintyse pasiųsčiau, nusipirkčiau ten kur duoda, tegu ir prastesnį ir veisčiau. Tad tas karūnos žibinimas ką duoda-ogi tai kad vėl gi poluliacijoje daugės vidutiniškų šunų. Patino nedavimas ką duoda? Papasakokit, kad jei nori ir jau pasiruošę kalę kert ir negauna to kurio nori, iš vis nekergs? Pakergs su parstesniu. Aš užtat savo patinus duodavau VISIEMS dokumentinias kergimams, nes norėjau kad nors viena pusė būtų padori. Ir per kartas vėl gi galiu pasakyt-buvau teisi.
Ir paskutinis momentas, man kartais darosi šlykštoka nuo "Mano šuo" kulto, nėra šuns svarbesnio už žmogų, visi čia bendraujantys esat milijoną kart svarbesni už mano patį pačiausią šunį. Žmones reikia mylėt, jais tikėt ir jų išklausyt. Tada nereiks tokių marazmų kaip savo super duper genetinės medžiagos slėpimo
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zay: 08 sausio 2015 - 11:47
Turim namuose zenenhundu vada, kokias sutartis ir kokius punktus siulot pabrezt parduodant suniukus zmonem, kurie namuose jau turi kale ir nori patino mano veisimo?? Zmonem is kart pasakiau, kad dauginimo matyt nenoreciau ir kad pirkta suni bus galim veist tik pagal LKD istatus. Jiem tiko. Nori suniuko namams,bet ima perspektyvesni patina, taigi... Kaip sutartyje isdestyt visa ta nusistatyma pries dauginima, kokias ale baudas nurodyt gal ar kaip?? smile.gif
Oh,pirma vada,pirmas blynas...
Atsakyti
Bėda ta, kad tos sutartys kurių forma duodama su LKD dokumentais, jos popierinės, ir realioje situacijoje jos nieko nereiktų, tad iš esmės, tas jų rašymas, daugiau psichologinis momentas....nes tikrai kiti žmonės išgirdę vien tik "sutartis" išsigąsta. Aš jas rašau, griežtesnes tik kalėms. Nes su patinais-blin, nesugaudysi jų į kurį šoną kargia. Bet ir su kalėm, nors rašau kad jei kalė bus naudojama be dokumentiniam ar ne FCI sistemos kergimams aš neatlygintinai ją atsiimu...teisme ji nieko nereikštų. Vat nesenai konsultavaus su notarais kaip padaryt tą sutartį veiksmingą, tad sakė reikia kreiptis į advokatus, kad jie suraštų normalią sutartį. Šiaip sekančiai mano veislyno vadai bandysiu tai padaryt, nežinau ar pavyks, bet jei pavyks, pasigirsiu kas ir kaip. Bet darysiu tik kalėms, su patinais kaip sakiau-nesugaudysi jų, nebent daryt šuniukams DNR, bet vėl gi-tam reikia turėt teisę...
Papildyta:
Beja ne į temą, bet pasvarstymui, nesenai norėjau padaryt notaro įgaliojimą gabenti šunį (su vežėjais keliauja iš manęs pas naujus šeimininkus, pagal naujas taisykles lyg irreikia tokio įgaliojimo), taigi kreipiiaus pas notarus-pasirodo teisiškai mes neturim šuns nuosavybės dokumentų-nėra dokumento kuris įrodytų kad šuo yra mano, aš pateikiau pasą ir čipavimo pažymas, ten nurodyta jog šuns savininkė esuaš. Bėda ta, kad ten yra tik mano vardas pavardė (kaip ir visur ir viems šunims), notarės atsakymas buvo, kad tai nėra nuosavybės dokumentas, nes žmonių su tokiu vardu ir pavarde Lietuvoje gali būt ne vienas (ir ji teisi), reikia kad būtų ir asmens kodas. O jo niekad gyvenime niekas niekur nerašė. Taip kad jei Lietuvoje atsirastų mano bendravardė ir bendrapavardė ji laisvai galėtų pasakyt kad tie šunys jos
Atsakyti