QUOTE(sambuka** @ 2012 06 26, 17:52)
Labai sudomino liepziedziu ir ersketroziu ziedlapiu sirupai.Gal galit proporcijas parasyt?
Ersketrozes gal jau prazydejo?
Erškėtrožių krūmai dar žydi, tad galima dar šiemet pasigaminti sirupo nors iš 1/2 porcijos, jei nedrąsu
Kvepia fantastiškai- rožėmis, o skonis- kaip sovietiniais laikais buvo gan klampus erškėtrožių sirupas nuo kosulio.
Liepžiedžių sirupas
Gera sauja liepžiedžių žiedų (vien žiedų, be tų salotinės spalvos lapelių)
900 g cukraus
600 ml vandens
1 citrina
10 g citrinos rūgšties
Žiedus sudėti į stiklinį dubenį ar ąsotį. Zesteriu iš nuplautos citrinos nupjauti žievelės juosteles, pačią citriną supjaustyti griežinėliais sudėti į dubenį/ąsotį su žiedais. Puode užvirinti vandenį su cukrumi ir citrinos rūgštimi, verdančiu užpilti dubens/ąsočio turinį ir gerai išmaišyti, kad visi žiedai būtų sirupe. Uždengus maistine plėvele sirupą laikyti 2-4 dienas tamsioje ir vėsioje vietoje, kartais pamaišant.
Gautą sirupą nukošti ir jei reikia grynesnio vaizdo, dar ir filtruoti. Dabartiniam naudojimui supilstyti į butelius ir laikyti šaldytuve. Norint turėti atsargų žiemai- nukoštą/filtruotą sirupą užvirinti ir supilstyti į sterilizuotus butelius. Atvėsus, sunešti į rūsį.
Erškėtrožių žiedlapių sirupas
250 g erškėtrožių žiedlapių*
500 ml vandens
400 g cukraus (200 g baltojo ir 200 g rudojo)**
1/2 citrinos sultys arba 1/2 a.š. citrinos rūgšties
Žiedlapiams nukirpti baltąsias dalis (jos priduoda sirupui kartumo) ir sudėti į stiklinį dubenį ar ąsotį. Puode užvirinti vandenį su cukrumi ir citrinos rūgštimi (jei naudojamos sultys- jas įmaišyti vėliau, kai jau sirupu bus užpilti žiedlapiai), verdančiu užpilti dubens/ąsočio turinį ir gerai išmaišyti, kad visi žiedlapiai būtų sirupe. Uždengus maistine plėvele sirupą laikyti 2-4 dienas tamsioje ir vėsioje vietoje, kartais pamaišant.
Gautą sirupą nukošti ir jei reikia grynesnio vaizdo, dar ir filtruoti. Dabartiniam naudojimui supilstyti į butelius ir laikyti šaldytuve. Norint turėti atsargų žiemai- nukoštą/filtruotą sirupą užvirinti ir supilstyti į sterilizuotus butelius. Atvėsus, sunešti į rūsį.
* žiedlapių reikės TIKRAI daug;
** su ruduoju cukrumi sirupas įgauna karamelinį skonį bei tampa neskaidriu ir tamsesnės spalvos, o su baltuoju- jis yra visiškai skaidrus ir skaistesnės rožiniai-raudonos spalvos.
Skanaus