Gal kas turit receptuką kaip pasidaryti braškių džemą
sita labai skani, aisku, jei visko turi
http://www_neringa-b...1#comment-15013
http://www_neringa-b...1#comment-15013
As darau pieniu ziedu ir sevamedziu ziedu sirupa
QUOTE(laurindre @ 2012 06 25, 15:46)
As darau pieniu ziedu ir sevamedziu ziedu sirupa
O, kaip daret? Paprastai viret ziedus cukraus sirupe? O veliau sandariai indeliuose ar buteliuose?
Ne. Ziedus reikia uzpilti verdanciu vandeniu. Palaikyti per nakti. Ryte nukosti,(ziedus ismesti) supilti cukru, deti supjaustyta citrina ir virti. Verdu kelis kartus. Uzverdu, palieku. Atvesta, vel izverdu. Trecia karta uzverdu ir supilstau i stiklainius ir uzsuku. Tiesa, pries ispilstant istraukiu citrina, Labai skani ji, valgau kaip cukatus.
QUOTE(laurindre @ 2012 06 25, 16:53)
Ne. Ziedus reikia uzpilti verdanciu vandeniu. Palaikyti per nakti. Ryte nukosti,(ziedus ismesti) supilti cukru, deti supjaustyta citrina ir virti. Verdu kelis kartus. Uzverdu, palieku. Atvesta, vel izverdu. Trecia karta uzverdu ir supilstau i stiklainius ir uzsuku. Tiesa, pries ispilstant istraukiu citrina, Labai skani ji, valgau kaip cukatus.
Aciu, bandysiu. Nes ten toki kokteili maise- ledo nemazai, saltrezo likerio, salaviju sirupo ir , zinoma, degtineles , dar toniko. Taip rupi pabandyt
QUOTE(Lora11 @ 2012 06 25, 16:08)
O, kaip daret? Paprastai viret ziedus cukraus sirupe? O veliau sandariai indeliuose ar buteliuose?
Šeivamedžio žiedų sirupui naudojami tik prasiskleidę, šviesūs žiedai be žiedkočių (pastarieji yra NUODINGI, o tamsesni, poros dienų žiedai sirupui priduoda kartumo).
Virti nereikia, užtenka verdančiu cukraus sirupu užpilti žiedus ir po poros parų (kasdien kartą pamaišius) prafiltruoti ir išpilstyti į butelius.
Dar iš tų žiedų galima pasigaminti nuostabiai kvepiančią ir skanią "trauktinę", kurią pasigaminus dabar galima bus skanauti tik apie ateinančias Kalėdas. Trauktinė gamybos metu:
Jei reikalingi tikslūs receptai, įmesiu.
Papildyta:
QUOTE(Lora11 @ 2012 06 25, 14:31)
Gal kuri bandet kokiu zoleliu sirupa darytis? Per Martos laida isgirdau apie salaviju sirupa. ano salavijai siemt labai veslus, visai gerai butu.
1. Gal tiesiog imti ir lapelius pavirti sirupe,o laikyti, manau, tik saldytuve?
2. Gal is kokiu kitu zoleliu daret?
1. Gal tiesiog imti ir lapelius pavirti sirupe,o laikyti, manau, tik saldytuve?
2. Gal is kokiu kitu zoleliu daret?
1. Lapelius tereikia užpilti verdančiu sirupu ir palaikyti keletą dienų. Perkošti ir išpilstyti į butelius. Jei dabartiniam naudojimui- į šaldytuvą. Jei žiemai- reiktų užvirinti perkoštą sirupą, supilti į sterilizuotus butelius, užsukti, o atvėsusius sunešti į rūsį.
2. Darau kiekvienais metais sirupus iš metų, melisos, šeivamedžio žiedų, erškėtrožių žiedlapių ir liepžiedžių.
QUOTE(Lora11 @ 2012 06 25, 13:31)
Gal kuri bandet kokiu zoleliu sirupa darytis? Per Martos laida isgirdau apie salaviju sirupa. ano salavijai siemt labai veslus, visai gerai butu. Gal tiesiog imti ir lapelius pavirti sirupe, o laikyti, manau, tik saldytuve? Gal is kokiu kitu zoleliu daret?
na čia kaip suprantu apie sirupus gėrimams kalba eina, bet galiu pasidalint sirupo nuo kosulio receptu, kurį darau reikia pienių žiedų, juos užpilti cukrum, leisti tirpti, po to vis pamaišyti, patrombuoti, kol ištirpsta cukrus. Tada jau laikau šaldytuve, kad nesurūgtų, o kiek laiko, priklauso nuo kantrybės aš laikiau apie mėnesį vis permaišydama. kuo ilgiau, tuo daugiau gėrio iš pienių ištraukia po to nukošti, išspausti gerai ir laikyti kokiam butely šaldytuve, žiemą naudoti atsikosėjimui palengvinti
QUOTE(zydraaake @ 2012 06 25, 19:22)
na čia kaip suprantu apie sirupus gėrimams kalba eina, bet galiu pasidalint sirupo nuo kosulio receptu, kurį darau reikia pienių žiedų, juos užpilti cukrum, leisti tirpti, po to vis pamaišyti, patrombuoti, kol ištirpsta cukrus. Tada jau laikau šaldytuve, kad nesurūgtų, o kiek laiko, priklauso nuo kantrybės aš laikiau apie mėnesį vis permaišydama. kuo ilgiau, tuo daugiau gėrio iš pienių ištraukia po to nukošti, išspausti gerai ir laikyti kokiam butely šaldytuve, žiemą naudoti atsikosėjimui palengvinti
Nebūtinai gėrimams- blyneliams vietoj medaus ar klevų sirupo, į kepinius, ledams paskaninti, skiedžiant vandeniu bus skanus gėrimas vietoj kokakolos ir t.t.
P.S. Pamiršau paklausti dėl pienių žiedų sirupo- jis nebūna kartus dėl ilgo laikymo laiko?
[quote=yerena,2012 06 25, 19:07]
Mazdaug aisku. Saunuole esi Litrui vandens cukraus dedi is akies ar kazkoks kiekis geriausias?
Radau va cia, bet jau simet velu. Kazin ar dar butu tik issikleidusiu. Bet visu kitu tai tikrai darysiuos.
O "trauktines" tai darau , tik su zemaitiskomis "misko sultimis"( turbut aisku kas cia per geris ) Dvigubo filtravimo. Ypac man skanu su tresnem, o rudeni su tokiom senovinem slyvom, kur labai tamsus minkstimas Tiesiog pridedu ar uogu, ar slyvu i inda kiek telpa ir uzpilu tom "sultim". O kai pastovi kokius 4-5 men, nukosiu ir , jei norisi, pasaldinu medum. Jei per stipru, galima siek tiek svaraus vandens.
Su liepziedziai butinai pasidarysiu. Kaip tik skleidziasi kieme, o pamiskej iki savaitgalio bus pats tas.
Mazdaug aisku. Saunuole esi Litrui vandens cukraus dedi is akies ar kazkoks kiekis geriausias?
Radau va cia, bet jau simet velu. Kazin ar dar butu tik issikleidusiu. Bet visu kitu tai tikrai darysiuos.
O "trauktines" tai darau , tik su zemaitiskomis "misko sultimis"( turbut aisku kas cia per geris ) Dvigubo filtravimo. Ypac man skanu su tresnem, o rudeni su tokiom senovinem slyvom, kur labai tamsus minkstimas Tiesiog pridedu ar uogu, ar slyvu i inda kiek telpa ir uzpilu tom "sultim". O kai pastovi kokius 4-5 men, nukosiu ir , jei norisi, pasaldinu medum. Jei per stipru, galima siek tiek svaraus vandens.
Su liepziedziai butinai pasidarysiu. Kaip tik skleidziasi kieme, o pamiskej iki savaitgalio bus pats tas.
QUOTE(Lora11 @ 2012 06 25, 21:09)
Mazdaug aisku. Saunuole esi Litrui vandens cukraus dedi is akies ar kazkoks kiekis geriausias?
Radau va cia, bet jau simet velu. Kazin ar dar butu tik issikleidusiu. Bet visu kitu tai tikrai darysiuos.
Su liepziedziai butinai pasidarysiu. Kaip tik skleidziasi kieme, o pamiskej iki savaitgalio bus pats tas.
Radau va cia, bet jau simet velu. Kazin ar dar butu tik issikleidusiu. Bet visu kitu tai tikrai darysiuos.
Su liepziedziai butinai pasidarysiu. Kaip tik skleidziasi kieme, o pamiskej iki savaitgalio bus pats tas.
Sirupui reikia:
20-40 vnt išsiskleidusių šeivamedžio žiedynų
1 l vandens
1 kg cukraus
1 citrinos sultys arba 20 g citrinos rūgšties
Atskirti žiedus nuo žiedynų (virš stiklinio dubens ar ąsočio, kuriame vėliau darysite ir laikysite sirupą gamybos metu, kad ir žiedadulkės patektų į jį)- lengva nuimti pirštais perbraukus per žiedyną. Puode užvirinti vandenį su cukrumi, verdančiu užpilti dubenyje ar ąsotyje esančius žiedus, įmaisyti citrinos sultis arba rūgštį. Gerai išmaišyti, kad visi žiedai būtų sirupe. Uždengti maistine plėvele ir laikyti tamsioje vėsioje (bet ne šaldytuve) vietoje 3-4 dienas, kiekvieną dieną kartą pamaišant, kad žiedai esantys paviršiuje būtų sirupe. Nukošti, jei norisi, galima ir filtruoti (sirupas tada nebus matiniu dėl žiedadulkių). Jei trumpam vartojimui- išpilstyti į butelius ir į šaldytuvą. Jei ilgam- sirupą užvirinti, karštą supilstyti į pasterizuotus butelius ir jiems atvėsus sunešti į rūsį.
Skanaus.
P.S. Dar šeivamedį galima rinkti, bent Vilniuje yra dar neišsiskleidusių žiedynų.