QUOTE(*MONAMI* @ 2012 04 17, 09:22)
Pasidalinkit ką iš moliūgų darot ,kad žinočiau kiek sėti
su vaizdinėm medžiagom būtų visai
Saldžiai-rūgštūs moliūgo gabaliukai
1.5 kg nulupto, išvalyto ir supjaustyto kubeliais moliūgo;
1,5 stiklinės 9% acto;
750 g cukraus;
1 stiklinė vandens.
Iš acto, cukraus ir vandens užvirinti sirupą, į verdantį suberti moliūgo kubelius ir virti nuo užvirimo
5 min. Kubelius sudėti į sterilizuotus stiklainiukus, užpilti sirupu, užsukti dangtelius.
Saldžiai-rūgštūs-prieskoniuoti moliūgo gabaliukai
2 kg nulupto, išvalyto ir supjaustyto kubeliais moliūgo;
1 stiklinė 9% acto;
2 stiklinės cukraus;
2 stiklinės vandens;
20 gvazdikėlių.
Iš acto, cukraus, vandens ir gvazdikėlių užvirinti sirupą, į verdantį suberti moliūgo kubelius ir virti nuo užvirimo
5 min. Kubelius sudėti į sterilizuotus stiklainiukus, užpilti sirupu, užsukti dangtelius.
Pastabos:
Moliūgo virimo laikas priklauso nuo jo rūšies-
5 min galioja oranžinės spalvos "milžinams"- oranžiniam moliūgui iš močiūtės daržo, Atlantic Giant, Rouge Vif D'Etampes ir pan. Jei turite moliūgus žalia, balta ar pilka odele- laikas ilgėja.
Moliūgo negalima pervirti, nes stiklainiukuose užpiltas verdančiu sirupu, jis kažkiek laiko dar "verda". Jei taip atsitiko- turėsite saldžiai-rūgščią košelę.
Darau pagal abu receptus, tik į pirmą dedu papildomai 3 žvaigždinius anyžius ir supjaustytą imbiero gabaliuką.
Prieš pilstant į stiklainius, visus prieskonius išimu.
Stiklainius sterilizuoju mikrobangų krosnelėje.
Ataušusius stiklainius sunešu į rūsį.
Kubelių panaudojimas:
Prie mėsos patiekalų, įdarams, saldiems patiekalams.
Asmeniškai aš valgau kubelius ir tiesiog iš stiklainių.
Moliūgų uogienė su cukruotu imbieru (išeiga- 2 maži stiklainiukai)
850 g moliūgų tyrės (2 būdai)*
vienos citrinos sultys
400 g cukraus
3 gvazdikėliai
1/2 šaukštelio cinamono
35 g cukruoto imbiero gabaliukų
Moliūgo tyrę, citrinos sultis, cukrų, prieskonius išmaišyti su stikline vandens ir virti ant mažos ugnies. Kai masė sutirštės (po 20-30 min) sudėti smulkiai supjaustytus cukruoto imbiero gabaliukus ir virti dar porą minučių. Karštą uogienę sudėti į stiklainiukus, užsukti.
* 1 būdas. Moliūgą nulupti, supjaustyti kubeliais, sudėti į puodą, įpilti vandens, kad apsemtų iki pusės. Virti ~10 min. Nukošti vandenį ir palaikyti gabaliukus ant sietelio, kad nuvarvėtų likęs vanduo. Kubelius sutrinti smulkintuvu iki vientisos masės- tyrės.
*2 būdas. Moliūgą supjaustyti gabalais (pusmėnulio formos), sėklas išimti, bet nelupti. Sudėti tankiai ant skardos ir kepti orkaitėje ~1 val (viskas priklauso nuo moliūgo rūšies ir nuo riekių storio), kol moliūgas bus minkštas. Atvėsintoms riekelėms nulupti odelę, o minkštimą sutrinti iki vientisos masės.
Moliūgų džemas su kardamonu (išeiga- 3 maži stiklainiukai)
800 g moliūgų tyrės
400 g cukraus
nulupta žievelė nuo vienos citrinos
5-6 kardamono dežutės
Iš kardamono dežučių išimti sėklas, jas sutrinti grūstuvėje. Moliūgo tyrę, cukrų, žievelės gabaliukus, kardamono sėklas išmaišyti su 2 stiklinėmis vandens ir virti tol, kol masė sutirštės (~40 min). Išimti citrinos žieveles, o karštą džemą sudėti į paruoštus stiklainiukus, užsukti. Atvėsusius sunešti į rūsį.
Nuotraukas, jei įdomu, padarysiu vėliau, kai atnešiu iš rūsio stiklainiukus.
Skanaus