Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo,daržo gėrybių panaudojimas ...

QUOTE(Liutuke! @ 2012 04 16, 14:48)
Mes i trilitrinius pripildavom sulos ir imesdavom serbento sakele. Vasara - liuks atgaiva  thumbup.gif



kaitindavot ir užvakuodavot? O serbento - raudono ar juodo? Tiesiog dabar tokią su pumpurais nuskint ir įmest?
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2012 04 16, 19:06)
kaitindavot ir užvakuodavot? O serbento - raudono ar juodo? Tiesiog dabar tokią su pumpurais nuskint ir įmest?

Aš į trijų litrų talpos stiklainį dedu 1 šaukštą cukraus ir citrinos griežinėlį. Sulą pakaitinu ir užpilu stiklainį. Cukraus galima dėti daugiau jei norit saldžios. Užsuku metaliniais dangteliais.
Atsakyti
1 ltr dedu 1 šaukštą cukraus. Porcijinį nuo duonkepės. Jis daug maž lygus desertiniam su lengvu kaupeli, truputį citrinos rūgšties ir pakaitinu iki 70-80°C, pamaišant, kad ištirptų cukrus. Po to supilstau į stiklainius ir užsuku dangteliais. Vienu kartu stengiuosi padaryti, kad būtų trys 3 ar 2 ltr stiklainiai, kad apklojus šiltai iki ryto palaikytų viens kitam šilumą. Jau 3 metai taip darau. Puikiai išsilaiko.
Atsakyti
QUOTE(matuke @ 2012 04 16, 14:01)
AGURKU IR SVOGUNU MISRAINE



    Užpildytus stiklainius statome į puodą su vandeniu ir kaitiname apie 15 min. nuo užvirimo, dangtelius tik uždėjus, po to juos užsukame.

Labai skani mišrainė, agurkai būna traškūs.

Mes tą mišrainę ,,Pijokų užkanda“ vadinam biggrin.gif , tik ne su stiklainiais kaitinu, o puode, neužvirinant.
Atsakyti
Pasidalinkit ką iš moliūgų darot ,kad žinočiau kiek sėti ax.gif
su vaizdinėm medžiagom būtų visai thumbup.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(*MONAMI* @ 2012 04 17, 09:22)
Pasidalinkit ką iš moliūgų darot ,kad žinočiau kiek sėti  ax.gif
su vaizdinėm medžiagom būtų visai  thumbup.gif  ax.gif

siaip mes tai paprastai sandeliuojam ir kai uzsinorim prasipjaunam, o tada jau viska:sriubas, kiausiniene, troskinius, blynus,moliugu duona,pagal sita recepta http://www.delona.lt...u-duona,88.html arba pridedu i ja cukraus ir gaunasi purus moliugu pyragas (siti abu variantai tai jau tapo "slageriu" visi vis praso pries atvarydami i svecius arba laukdami manes sveciuose, ypac smagu, kad praso ir tie kurie moliugo ne akyse matyt nenori, nes jis mat fui... moliugo visai nesijaucia biggrin.gif )...
Dar kai darau ta uncle ben's tai kartais pamaisau cukinija su moliugu. As darau pagal 2 receptus is cia http://www.supermama...t108876-50.html
pagal 1 recepta ir pagal ta kur su apelsinais. Abu labai skanus. Pomidoru padaza per metus perkam tik kiek, kiek reikia pagaminti sitiems padazams, na ir da max koki 1 litra paivairinimui jei kada uzsinorim. Valgom ir su ryziais ir su makaronais ir su mesa, taip pat jo dedu marinuodama vistiena thumbup.gif
Dar verdu uogiene moliugai + apelsinai, arba moliugai + obuoliai.
Atsakyti
Aitriųjų paprikų želė- išeiga 1,5 l

150 g šviežių aitriųjų paprikų- išimti sėklas ir supjaustyti (vėliau smulkinsim kombainu, tad kaip pjaustyti- nesvarbu)
150 g raudonųjų saldžiųjų paprikų- išimti sėklas ir supjaustyti (vėliau smulkinsim kombainu, tad kaip pjaustyti- nesvarbu)
1 kg cukraus uogienei
600 ml 5% acto

Sterilizuoti stiklainius (siūlau imti kuo mažesnius). Kombaine susmulkinti aitriąsias paprikas (bet ne iki košės), įdėti supjaustytas saldžiąsias ir dar pasmulkinti tol, kol masė taps ryškiai raudonos spalvos ir gabaliukai bus ganėtinai maži.
Puode ištirpinti cukrų acte ant mažos ugnies, sukrėsti paprikų masę, užvirinti ir kaitinti ~10 min. Nuimti nuo ugnies, palaukti ~40 min tol, kol raudonos paprikų dalelės ne plaukios, o tolygiai pasiskirstys tirštėjančiame sirupe-želė, supilti gautą masę į stiklainius, gerai užsukti, o atvėsintus sunešti į rūsį.

Tinka ant sumuštinių, į troškinius, į padažus ar kaip padažas.

P.S. Jei norisi aitresnio želė, keičiamas paprikų santykis, saldžiosios švelnina skonį ir suteikia gražią raudoną spalvą- atsisakyti jų neverta, bet galima kombainu smulkinant šviežias paprikas įtrupinti džiovintų aitriųjų paprikų (be sėklų).

Skanaus wink.gif
Atsakyti
QUOTE(*MONAMI* @ 2012 04 17, 09:22)
Pasidalinkit ką iš moliūgų darot ,kad žinočiau kiek sėti  ax.gif
su vaizdinėm medžiagom būtų visai  thumbup.gif  ax.gif

Saldžiai-rūgštūs moliūgo gabaliukai

1.5 kg nulupto, išvalyto ir supjaustyto kubeliais moliūgo;
1,5 stiklinės 9% acto;
750 g cukraus;
1 stiklinė vandens.

Iš acto, cukraus ir vandens užvirinti sirupą, į verdantį suberti moliūgo kubelius ir virti nuo užvirimo 5 min. Kubelius sudėti į sterilizuotus stiklainiukus, užpilti sirupu, užsukti dangtelius.

Saldžiai-rūgštūs-prieskoniuoti moliūgo gabaliukai

2 kg nulupto, išvalyto ir supjaustyto kubeliais moliūgo;
1 stiklinė 9% acto;
2 stiklinės cukraus;
2 stiklinės vandens;
20 gvazdikėlių.

Iš acto, cukraus, vandens ir gvazdikėlių užvirinti sirupą, į verdantį suberti moliūgo kubelius ir virti nuo užvirimo 5 min. Kubelius sudėti į sterilizuotus stiklainiukus, užpilti sirupu, užsukti dangtelius.

Pastabos:
Moliūgo virimo laikas priklauso nuo jo rūšies- 5 min galioja oranžinės spalvos "milžinams"- oranžiniam moliūgui iš močiūtės daržo, Atlantic Giant, Rouge Vif D'Etampes ir pan. Jei turite moliūgus žalia, balta ar pilka odele- laikas ilgėja.
Moliūgo negalima pervirti, nes stiklainiukuose užpiltas verdančiu sirupu, jis kažkiek laiko dar "verda". Jei taip atsitiko- turėsite saldžiai-rūgščią košelę.
Darau pagal abu receptus, tik į pirmą dedu papildomai 3 žvaigždinius anyžius ir supjaustytą imbiero gabaliuką.
Prieš pilstant į stiklainius, visus prieskonius išimu.
Stiklainius sterilizuoju mikrobangų krosnelėje.
Ataušusius stiklainius sunešu į rūsį.

Kubelių panaudojimas:
Prie mėsos patiekalų, įdarams, saldiems patiekalams. Asmeniškai aš valgau kubelius ir tiesiog iš stiklainių.

Moliūgų uogienė su cukruotu imbieru (išeiga- 2 maži stiklainiukai)

850 g moliūgų tyrės (2 būdai)*
vienos citrinos sultys
400 g cukraus
3 gvazdikėliai
1/2 šaukštelio cinamono
35 g cukruoto imbiero gabaliukų

Moliūgo tyrę, citrinos sultis, cukrų, prieskonius išmaišyti su stikline vandens ir virti ant mažos ugnies. Kai masė sutirštės (po 20-30 min) sudėti smulkiai supjaustytus cukruoto imbiero gabaliukus ir virti dar porą minučių. Karštą uogienę sudėti į stiklainiukus, užsukti.

* 1 būdas. Moliūgą nulupti, supjaustyti kubeliais, sudėti į puodą, įpilti vandens, kad apsemtų iki pusės. Virti ~10 min. Nukošti vandenį ir palaikyti gabaliukus ant sietelio, kad nuvarvėtų likęs vanduo. Kubelius sutrinti smulkintuvu iki vientisos masės- tyrės.
*2 būdas. Moliūgą supjaustyti gabalais (pusmėnulio formos), sėklas išimti, bet nelupti. Sudėti tankiai ant skardos ir kepti orkaitėje ~1 val (viskas priklauso nuo moliūgo rūšies ir nuo riekių storio), kol moliūgas bus minkštas. Atvėsintoms riekelėms nulupti odelę, o minkštimą sutrinti iki vientisos masės.

Moliūgų džemas su kardamonu (išeiga- 3 maži stiklainiukai)

800 g moliūgų tyrės
400 g cukraus
nulupta žievelė nuo vienos citrinos
5-6 kardamono dežutės

Iš kardamono dežučių išimti sėklas, jas sutrinti grūstuvėje. Moliūgo tyrę, cukrų, žievelės gabaliukus, kardamono sėklas išmaišyti su 2 stiklinėmis vandens ir virti tol, kol masė sutirštės (~40 min). Išimti citrinos žieveles, o karštą džemą sudėti į paruoštus stiklainiukus, užsukti. Atvėsusius sunešti į rūsį.

Nuotraukas, jei įdomu, padarysiu vėliau, kai atnešiu iš rūsio stiklainiukus.

Skanaus wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo yerena: 27 balandžio 2012 - 12:40
QUOTE(yerena @ 2012 04 27, 13:38)
Nuotraukas, jei įdomu, padarysiu vėliau, kai atnešiu iš rūsio stiklainiukus.

bigsmile.gif thumbup.gif kiek receptų thumbup.gif
tikrai įdomu ir foto,tada vaizdas matosi wub.gif
Atsakyti
Receptas zoledziams mirksiukas.gif ir cesnako megejams

Viskas "is akies". Druskos, pipiru, trinto cesnako ir padoresnio aliejaus. Sumaisom. O ivairiu salotu lapus suplesom kaip papuola. Rankom, paminkydami sumaisom viska ir lengvai paslegiam. Palaikom apie 10 min.
Man skaniausia buvo su prancuzisko batono siltu skrebuciu, ant jo plona riekute ozkos surio ir geras sluosnis jau patezusiu salotu


Per Martos Stiuart laida rode . Mazasias cukinijas, moliuga , patisona supjauste tokiais nemazais ivairiais gabaliukais( kaip degtuku dezute mazdaug), padruskino,papirino, aplaiste aliejum ir pabarste tarkuotu parmezanu. Viskas ant skardos ir i orkaite. Sake-skanu. Bet ten viskas ypatinga, tai reikia bandyti biggrin.gif Nors tikrai lengvu ir idomiu receptu buna

Atsakyti
QUOTE(Lora11 @ 2012 04 29, 18:31)
Per Martos Stiuart laida rode . Mazasias cukinijas, moliuga , patisona supjauste tokiais nemazais ivairiais gabaliukais( kaip degtuku dezute mazdaug), padruskino,papirino, aplaiste aliejum ir pabarste tarkuotu parmezanu. Viskas ant skardos ir i orkaite. Sake-skanu. Bet ten viskas ypatinga, tai reikia bandyti biggrin.gif  Nors tikrai lengvu ir idomiu receptu buna

Tikrai skanu- skonis priklauso nuo priedų- aš supjaustau moliūgą ~2-3 cm storio pusmėnuliais (odelės nenulupu, tik sėklas išėmu), tokius gabaliukus sudedu į didesnį dubenį, užpilu skystoku "marinatu"- aliejus, druska, traiškyti česnakai, paprikų milteliai, gali būti imbieras, mėgstamos žolės (raudonėlis, mėtos, provanso, čiobreliai ir pan.) ir prieskoniai, palaikau ~val ir sustačius odele žemyn ant skardos kaip kareivėlius pašaunu į orkaitę ~45-60 min 160 C. Puikiausias priedas prie mėsos ar šiaip- gali būti pagr. patiekalu- skanu ir karštas, ir šaltas. Priklausomai nuo rūšies- odelė gali būti valgoma.
Jei norisi saldžiai- gabaliukus pamirkyti ištirpintame svieste arba perpjovus mažesnį moliūgą, į jo vidų įdėti porą gabaliukų sviesto, apibarstyti cukrum (rudasis priduoda dar savitą skonį), pagal poreikį dar galima pabarstyti cinamonu/imbieru ir į orkaitę.
Skanaus wink.gif
Atsakyti
Dar vienas

Cesnakiniai duoniukai

Apyseni batona ar duona supjausciau mazuciais kubeliais. As pjausciau visai maziukais, po koki 0,5 cm. Tada sutryniau nemazai cesnako ir ispaudziau sultis( geras budas, kai pradeda gesti ar dygti, kad neismest), dejau druskos , pipiru. Aplaisciau tom sultim duonos gabaliukus, gausiai. Tiksliau tiek, kad neteztu ir galima butu suberti ant skardos ir i orkaite. Dziovinau, kaip kad duona dziovinciau. Gal ir paprastai sudziutu, bet man reikejo suzinot greitai ar pavyko. Gavosi tokie pat, kaip buna pirkti mazais pokeliais ivairiu skoniu. Tinka iberti i sultini ar trintas sriubas. I salotas irgi gali tikti.

( Isbandziau is skupumo, radau maisiuka benusibaiginejanciu cesnaku) Manau, kad galima ilgai laikyti tokius traskiukus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lora11: 01 gegužės 2012 - 14:56