Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo,daržo gėrybių panaudojimas ...

deja deja - ir atsargų ruošimui, ir derliaus nuėmimui tinka tie patys mėnulio dėsniai. Kas turėjo močiutes kaime, tas tikrai turi prisimint, kad kai kuriom dienom net bulvių nekasdavo, sakydavo, kad bus pavandenijusios ir ilgai nesilaikys. O apie kopūstų raugimą tai net dabartinės moterys žino, kada bus geri, o kada minkšti smile.gif
Atsakyti
Manau merginos nesupyks,kad čia atnešiu 4u.gif
QUOTE(zikas1970 @ 2013 03 20, 11:16)
rauginam, kaip ir dauguma, saukstas druskos / litras vandens. Palaikau tris paras, nupilu, uzkaitinu, uzpilu, uzdarau ir i rusi( jei turit sulini, tai butu is vis idealu  thumbup.gif , nereikia tada nei nupilineti, nei kaitinti, is karto uzpylus i sulini leisti) Na prieskoniai dar, tradiciskai. As azuolo lapa dar ikisu. Dabartiniam rusy pas mus temperatura pastovi, pati ta , tai net nebevirinu,trilitrinius kietais plast.dangteliais uzdengiu, laikosi puikiai, kieti, traskus, dabar dar turim  thumbup.gif Galima ir i kitokius stiklainius, mazesnius, uzsuku dangtelius uzsukamus, niekas nenusauna.
Pomidoram receptas lygiai toks pat. Tik as kisu neprinokusius , gali buti visai zali, arba vos ruzavuma igave.Pastebejau, pomidorai ilgiau rugsta, agurkus jau valgom, o jie dar buna nevisai iruge,k tad valgom veliau. Ne visiems patinka, bet musu seimyna ir  draugai tokius labai megsta,( is pradziu nosi rauke, kol neparagavo) situ atsargos pasibaige  smile.gif ( aisku agurku daugiau rauginam)

QUOTE(Eliza68 @ 2013 03 20, 15:31)
Išsilaiko ir kambaryje, mano mama tingi iš 5-o aukšto į rūsį tampyt - laiko už sofos, niekas nešaudo smile.gif

*
QUOTE(vivilma @ 2013 03 20, 11:31)
as tai pernai radau labai skanu receptuka netyciom,bet cia marinuoti pomidorai-5 stiklainiai po 1 litra-1.5 l vandens,2 v.s.druskos,6 v.s.cukraus,prieskoniu,zoleliu.Ant kiekvieno stiklainio dugno deti po 1 skiltele cesnako,1 svoguneli ziedeliais,petrazoles,krapu,tada deti pomidoriukus-maziukus dejau cielus,o didelius pjausciau i 4 dalis,uzpilti marinatu,i kiekviena stiklini ipilti 1 sauksta acto,ir 1 sauksta aliejaus,sterilizuoti 10 min..laabai patiko,jei norit svelniu pomidoreliu...i kai kurius dejau pjaustytu agurku ritineliais i apacia...
agurkus dariau su garstyciomis,neblogas,bet astrokas marinatas..
dar zinau labai gera agurku rauginimo recepta..1 litras vandens,120 g druskos,uzpilti ant zaliu,sukistu i trilitrius agurku su prieskoniais(zoles,cesnakai).reikes daugiau darytis,nei 1 litra to tirpalo.Bus labai surus.Tada uzdengti su metaliniu dangteliu ir laikyti savaite..ant dangtelio israizau su peilio galiuku 1,2 arba kokia savaites diena butu.nes kita diena,pavyzdziui antradieni,padarau dar 2 stiklainius,israizau 2,ketvirtadieni padarau dar 3 stiklainius,ir israizau 4:)))kai ateina kita savaite,tuos,kur skaicius 2,paimu,pateliuskuoju,kad drumzles sukiltu,nupilu viska i kriaukle,uzpilu su SVARIU verdanciu vandeniu is arbatinuko,ir uzsuku su tuo paciu dangteliu,apverciu,truputi uzkloju..kita diena,pavyzdziui ketvirtadieni,tvarkau tuos,ant kuriu israizyta 4:))juk agurkai auga ne vienu metu..sunku juos sugaudyti,o po kelis stiklainius neuzima tiek daug laiko ir ne tiek atsibosta tas darbas,o ir agurkus neperauginu..tas svarus vanduo palengva istraukia ta druskos perttekliu i save,agurkai buna kieti,traskus..pabandykite nors kelis stiklainius..o kas neturi svarstykliu,tai tada aglima taip daryti-2 litrai vandens ir 1 stikline su kaupu druskos...isbandytas jau daug daug metu..gal ir jums patiks:)




Atsakyti
QUOTE(gratira @ 2012 10 26, 10:36)
čia diasajos receptas:
gaunasi  garnyras prie mėsytės, nors aš ir su bulvių koše labai mėgstu. Atsidarai stiklainį ir pirmyn į skrandį
1kg. burokų
1kg.  cukinijų
0,5kg. svogūnų
0,5 stiklinės cukraus
0,5 stiklinės acto
0,5 stiklinės aliejaus
1 stiklinė vandens
šaukštas druskos
Sutarkuoti nevirtus burokėlius ir kaitinti puode su stikline vandens, aliejumi, cukrumi, actu, druska. Tuo laiku pasiruošti cukinją, sutarkuoti, sudėti į burokėlius. Atskirai truputį pakepinti svogūnus keptuvėje (galima dėti ir nekepintus, tačiau man skaniau kai pasikepina). Įdėti į burokėlius. Viską pakaitinti dar 5 min. Po to sudėti stiklainius.
Nerealio salotos  wub.gif Noriu dar, bet neturiu cukinijos, gal tiks moliūgas? Tik aš acto gerokai mažiau dėjau ir cukraus, nes mano saldūs burokėliai smile.gif


Su moliūgu man dar skaniau. Dariau ir su cukinija.Atrodo kaip dvejos skirtingos mišrainės wub.gif
Atsakyti
Ikeliu ir i sia tema si recepta smile.gif Tikiuosi Palade nepriestaraus smile.gif

QUOTE(Paladė @ 2013 07 04, 08:46)
IDEALUS  saldžiarūgštis marinatas daržovėms, laiko patikrintas mano receptas
Marinatas:
3 l vandens, 250 ml cukraus, 80 ml druskos, 400 ml balto vynuogių acto
po 6 vyšnių ir serbentų lapus, po 1 arb. š. juodų ir baltų garstyčių grūdelių, 1 šaukštas  kvepiančių pipirų žirnelių , 1 šaukštas kalendrų grūdelių, 3 lauro lapai, 3 krapų stiebai su žiedynais.
Vietoj to galima naudoti parduotuvinį mišinį konservavimui.
Pavirti viską vandeny  10 min., išjungus supilti actą.
Marinuojamos jaunos nedidelės daržovės, viskas, kas tuo metu yra - patisonai, pomidorai, agurkai, paprikos, žiediniai kopūstai ar brokoliai.
Daržovės nuplaunamos, bet nepjaustomos. Tik agurkams nupjaunami galiukai, paprikos su kotukais.

Į 1,5 l dydžio sterilizuotus stiklainius papildomai įdėti po 3 skilteles česnako, po 5-6 kvepiančius pipirus, po trečdalį arb. š. garstyčių grūdelių, krapo žiedyną (į didesnius stiklainius visko daugiau), sukišti daržoves -  patisonus, agurkus, paprikas, pomidorus, žiedinio kopūsto ar brokolio žiedyną, užpilti marinatu, uždėti dangtelį, bet neužsukti ir kaitinti puode ~80° C temperatūros vandeny:
1 l stiklainius 10 min,
1,5 l – 15 min
2 l – 20 min
Užsukti  dangteliais, padėti apverstus ant minkšto pakloto, laikyti kol atvės.

Atsakyti
pats laikas rimčiau šitą temą pastudijuot smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saintlina: 01 rugpjūčio 2013 - 18:24
Noriu pasidalinti receptu, kuris galbūt daugeliui žinomas, tačiau gal kas ir neišbandė smile.gif Mano šeimai labai patinka.
1 kg paprikos,
2,5 kg cukinijos,
1 nepilna stiklinė aliejaus,
1 stiklinė cukraus,
1 valgomas šaukštas druskos,
0,5 litro pomidorų padažo (naudoju tirštesnį)
Daržoves supjaustyti kubeliais (nelabai smulkiai), viską sudėti į puodą ir virti apie valandą (kol suminkštės daržovės). Baigiant virti įpilti apie 0,5 stiklinės acto.
Mišrainė skanu prie mėsos patiekalų, galima dėti į sriubas.
Iš šios normos išeina apie 5 vnt. 0,7 l. talpos stiklainių.
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2013 08 10, 22:58)
Nežinau kurioj temoj talpinti receptą, tad rašau čia (kas žino, perkelkite, prašau):
1 kg persikų (odeles nulupti) arba abrikosų
250 g džiovintų abrikosų
1-1,5 stiklinės cukraus (priklausomai nuo vaisių saldumo)
1-2 Habanero vaisiai
1 citrina (žievelė ir sultys)
1 a.š. druskos
2 šaukštai aliejaus
1 a.š. čili dribsnių
Supjaustytus persikus/abrikosus sudėti į puodą ir virti be vandens ant mažos- vid. ugnies, vis pamaišant. Pasmulkinti džiovintus abrikosus, sudėti į puodą, dažnai pamaišant. Sudėti smulkiai smulkiai supjaustytus Habanero (be sėklų). Po ~30 min, kai vaisiai taps košele, įberti cukrų ir druską, citrinos žievelę bei sultis, vis pamaišant. Kai cukrus ištirps- paragaukite, gal trūksta sūrumo/saldumo/rūgštelės. Adžikos konsistencija turi priminti tirštą uogienę. Atskirame puode pašildyti aliejų, suberti čili dribsnius ir po 3-5 sekundžių karštą aliejų supilti į adžiką. Gerai išmaišyti. Supilti adžiką į švarius stiklainius, užsukti, kai atvės- sunešti į rūsį.
Tiekti prie kepsnių (kiaulienos bei vištienos), su sūriais (ypač tinka sūriai su vaisių gabaliukais), mėsos marinavimui.

Atsakyti
Pomidoru dzemas

Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2013 08 01, 16:59)
Ikeliu ir i sia tema si recepta smile.gif  Tikiuosi Palade nepriestaraus smile.gif

Sis receptas yra geriausias thumbup.gif wub.gif As marinavau ir tik vienus agurkus pagal ji-agurkeliai nerealus wub.gif Skaniausi is visu mano bandytu receptu... Aciu Palade 4u.gif
Atsakyti
malonu, kad patiko smile.gif
mes jau irgi įsisukom į rūsio gėrybes ir pirmas tų agurkų stiklainis suvalgytas smile.gif
šiemet išbandžiau ir mažai sūdytų agurkėlių receptą. nedaug dariau, nes šaldytuve reikia laikyt, rūsys pas mane nešaltas, tai tie agurkėliai irgi buvo geri. jei ketinat išsisaugot receptą dabar, tai įdėsiu, o jei ne, tai priminkit vasarą.
Atsakyti
QUOTE(Paladė @ 2013 10 30, 15:11)
šiemet išbandžiau ir mažai sūdytų agurkėlių receptą. nedaug dariau, nes šaldytuve reikia laikyt, rūsys pas mane nešaltas, tai tie agurkėliai irgi buvo geri. jei ketinat išsisaugot receptą dabar, tai įdėsiu, o jei ne, tai priminkit vasarą.


Parasyk ji cia 4u.gif As paskui persirasysiu i savo receptu sasiuvini ax.gif
Atsakyti
Silpnai sūdyti agurkai
Sudėtinės dalys:
 2 kg vidutinio dydžio agurkų
 sauja krapų šakelių
 4 krapų žiedynai
 6 česnakų skiltelės
 2 l vandens
 4 nubraukti šaukštai druskos
 baltos duonos riekelė
• Agurkus nuplauti, sausai nušluostyti, nupjauti galiukus.
• Krapus nuplauti, nusausinti. Česnakus nulupti, išilgai perpjauti į kelias dalis.
• Ant puodynės dugno padėti pusę krapų, stačiai sukimšti agurkus, į tarpelius sukišti česnakus. Ant viršaus uždėti likusius krapus. Duonos riekelę paskrudinti sausoje keptuvėje ar skrudintuve ir padėti ant krapų.
• Užvirinti ir pasūdyti vandenį. Į puodynę supilti dar šiltą, kad apsemtų ir duoną. Puodynę uždengti ir pastatyti šiltai, galima ant saulės. Po 3-4 dienų išimti agurkus ir sudėti į mažesnius sandarius indelius – dėžutes, kibirėlius, stiklainėlius - užpilti nukoštu sūrymu ir laikyti šaltai. Svarbu, kad agurkai visą laiką būtų pilnai apsemti. Išlaikėm iki spalio pabaigos. Būtų stovėję ilgiau, bet ... pasibaigė.

[attachmentid=230534]

nuotrauka dar prieš užpilant vandeniu, pasirodė gražu smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paladė: 30 spalio 2013 - 15:50