Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo,daržo gėrybių panaudojimas ...

Kd jau kitoj temoj užklausė, kaip pasigaminti fermentuotą arbatą iš savo sodo žaliavos, tai rašau čia, gal dar kas susidomėsit.

taigi, nuskintus lapus palaikyti šiek tiek, kad apvystų, paskui galimi du būdai:1) galima sugrūsti į stiklainį ir palikti šiltoj vietoj, kad kaistų parą-dvi, priklauso nuo žaliavos kiekio. Tiesiog paėmus į ranką jaučiasi karštis. Kai žaliava nustoja kaisti ir atvėsta smulkinam aštriu peiliu ir džiovinam, galima šiltoj patalpoj, galima orkaitėj iki 100 laipsnių temp. 2) būdas: apvytusius lapus sutrinam tarp delnų arba sumalam mėsmale per stambesnį sietelį, dedam į stiklainį arba į dėžutę, uždengiam drėgna marle ir paliekam fermentuotis šiltoj vietoj.Nustojus kaisti taip pat greit džiovinam.


Tokiu būdu galima ruošti iš juodųjų serbentų, aviečių, gervuogių, obelų, abrikosų, persikų lapų. Labaiskani obelų lapų arbata, primena juodąją arbatą, tačiau švelnesnė. Kąvaišinau- visiems patiko smile.gif Prikabinu nuotrauką, kairėj pusėj topinambų, dešinėj - abrikoso lapai, paruošti fermentavimui. Šitų lapų arbata man asmeniškai nėra tokia skani, kaip obelų, primena žaliąją arbatą. Aišku, plikant galima daryti mišinius, pridėti kitų vaistažolių, džiovintų braškių kotelių, na, ką turit, mėgstat ir tt, eksperimentuokit.
Atsakyti
Be rėmų, ačiū ačiū 4u.gif 4u.gif 4u.gif už atneštą puikią idėją bigsmile.gif bigsmile.gif bigsmile.gif thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
Papildyta:
Aš atnešu supermamytės Ralijos receptuką, lyg dar nebuvo tokio ax.gif

Labai skani misraine, bet ja galima pasidaryti bet kuriuo metu laiku essen.gif
po 1kg papriku, morku, 1l pomidoru sulciu, 1 st cukraus, 3 a. s. druskos, 0.5st acto, 300gr cesnaku -gaunasi mazdaug 4.5 l produkto
morkas ir paprikas supjaustyti siaudeliais, cesnakus nulupti ir palikti skiltimis.
sudedu i pomidoru sultis visus prieskonius ir morkas -pavirti apie 25min
paskui paprikas -dar 10 min
gale cesnakus - ir kokias kelias min.
SKANAUS biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(linaslinelis @ 2012 08 19, 22:02)
Yra pupelės (šparaginės ilgose ankštyse) ir pupos smile.gif Klausimas buvo apie pupas. Šparaginės valgomos su ankštimis, o pupos išlukštenamos, nes jų ankštis grubi.



Taip ten buvo saldytos pupos, jei dar konkrečiau baltosios
Atsakyti
Visuomet užšaldau pupeles (kalbu ne apie šparagines) ir pupas (tas dideles), tais atvejais, kai jos nespėja prinokti. Šaldau be ankščių, jas vistiek reikės išmesti. Jeigu pupelės ir pupos prinoksta ir išdžiūsta, kaip čia ir rašė, puikiai laikosi be šaldiklio. Tik užšaldytų neprinokusių skonis yra kitoks, sakyčiau geresnis ir suverda greičiau.
Atsakyti
QUOTE(vasarema @ 2012 08 20, 09:41)
Visuomet užšaldau pupeles (kalbu ne apie šparagines) ir pupas (tas dideles), tais atvejais, kai jos nespėja prinokti. Šaldau be ankščių, jas vistiek reikės išmesti. Jeigu pupelės ir pupos prinoksta ir išdžiūsta, kaip čia ir rašė, puikiai laikosi be šaldiklio. Tik užšaldytų neprinokusių skonis yra kitoks, sakyčiau geresnis ir suverda greičiau.



Pernai šaldžiau išgliaudytas (be ankščių) pupeles, labai patiko - greitai suverda ir skonis kaip ką tik nuskintų.

Gal kam nors patiks tokios mišrainės receptukas:

Po 1kg morkų, svogūnų, obuolių, pomidorų
1 v.šaukštas druskos
2 v.šaukštai cukraus
maltų juodų pipirų
lauro lapų
kvepiančių pipirų
Morkas, svogūnus ir obuolius sutarkuoju burokine tarka ir troškinu su aliejumi, druska, cukrumi ir prieskoniais. Pomidorus paverdu, pertrinu per sietelį ir tyrę supilu į ištroškintas daržoves. Kai užverda dedu į stiklainius užsuku ir į rūsį.
Iš tokios normos išeiga 3ltr. mišrainės.
Mes ją valgome prie keptos tešloje žuvies, tinka ir prie silkės.
Atsakyti
Vėl grįžtu prie diasajos burokėlių recepto. Pabandžiau vieną porciją, patiko.Daryčiau daugiau, bet šiemet neauginu cukinijų. Vieną buvau gavus dovanų. Gal būtų galima dėti moliūgą ? Gal kas bandėte taip ? Kaip manote ?
Atsakyti
ax.gif 4u.gif Kulinarės , o jūs čatni kokį nors gaminat...aš noriu šiemet įvairių pasidaryti jų...o noriu paklausti- ar gerai išsilaiko jis g.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2012 08 24, 12:55)
ax.gif  4u.gif Kulinarės , o jūs čatni kokį nors gaminat...aš noriu šiemet įvairių pasidaryti jų...o noriu paklausti- ar gerai išsilaiko jis g.gif  blush2.gif

kas tas yra blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Riolita. @ 2012 08 21, 22:47)
Vėl grįžtu prie diasajos burokėlių recepto. Pabandžiau vieną porciją, patiko.Daryčiau daugiau, bet šiemet neauginu cukinijų. Vieną buvau gavus dovanų. Gal būtų galima dėti moliūgą ? Gal kas bandėte taip ? Kaip manote ?

Manau,kad drasiai galite deti moliuga
Jei nesunku imeskit ta recepta?
Atsakyti
Burokėliai su cukinija, labai skanūs. Padariau iš 3-jų normų ir dar darysiu. Juolab,kad pas mane rūsyje tuojau suvysta. Oreceptukas toks- 1kg. cukinijų, 1kg. burokėlių, 0,5kg svogūnų, po0,5 stikl. cukraus, acto, aliejaus, 1stikl. vandens, 1v.š. druskos. Viską troškinti. Ačiū šio recepto autorei, skonis tikrai puikus. notworthy.gif notworthy.gif
Atsakyti
QUOTE(sambuka** @ 2012 08 24, 18:55)
Manau,kad drasiai galite deti moliuga
Jei nesunku imeskit ta recepta?

Žinutė #121
Ten viskas smulkiai aprašyta
Atsakyti
Gal kam pravers....
Mano ( na ne visai tiesa - radau kažkur, tik prisiderinau sau) mėgstamas svogunėlių receptas:
500 g svogūnėlių
25 g druskos
2 šaukštai cukraus
130 ml vandens
100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
250 ml obuolių acto
saujelė razinų, keletas gvazdikelių, gabaliukas cinamono lazdelės ( jei nera - nubrauktas arbatinis šaukštelis cinamono miltelių) - bet visuso šiuos prieskonius galite dėti kaip Jums skaniau

Nuvalytus nuplautus svogūnėlius sumaišyti su druska ir palikti 5-6 val. Po to nuplauti svogūnėlius ir nuvarvinti. Iš vandens, sulčių, acto, cukraus ir prieskonių išvirti marinatą, į marinatą sudėti svogūnėlius ir pavirti pora minučių. Svogūnėlius sudėti į sterilius stiklainėlius ( aš dedu į mažus) ir užpilti iš naujo užvirtu marinatu, stiklainėlius uždaryti ir į rūsį.
Atsakyti