Įkraunama...
Įkraunama...

Draugiškas daržas

QUOTE(Paladė @ 2013 03 05, 12:07)
tokių perliukų ir daugiau pažerti galima - pomidorų kvapas yra atgrasus kopūstinėms musėms ir baltukams, tereikia nuskabytas pomidorų pažastis dėt ant kopūstų. Tarp kopūstų labai gerai sodinti aštrų kvapą turinčius augalus - krapus, salierus. tada baltukai neberanda kopūstų ir nepadeda kiaušinių. Krapai apskritai geriausia draugija kopūstams ir visiems jų giminaičiams: brokoliams, Briuselio kopūstams ir kt., mat pritraukia mažytes vapsvas, kurios kontroliuoja vikšrų ir kitų kopūstus puolančių kenkėjų populiaciją.

reikia man issisaugot sias geras mintis bigsmile.gif
Atsakyti
Didelis ačiū už šią nuostabią temą. Karts nuo karto pasidomiu sėjomaina ir augalų "draugyste", bet realiai taikyti mažai teko. Vis pametu praėjusių metų darželio planą doh.gif lotuliukas.gif

Tikiuosi rasime čia daug praktinių ir laiko patvirtintų patarimų thumbup.gif
Atsakyti
Dar truputis liaudies išminties:
Pomidorai draugiškai bendrauja su petražolėmis, šparagais, lapiniais salierais, salotomis ir ankstyvaisiais kopūstais, teigiamai veikia šalia augančias morkas, špinatus, o šalia pomidorų auginami svogūnai, česnakai ar medetkos ir dilgėlės saugos juos nuo grybelinių ligų, ridikai atbaidys erkutes.
Nejaukiai pomidorai jausis šalia bulvių (tos pačios ligos ir kenkėjai), pupų, žirnių, pankolių.
Puikiai sutaria greta auginami pomidorai ir bazilikai, o pastarieji, auginami šalia kopūstų, bus apsaugoti nuo amarų ir kitų kenkėjų. Serenčiai (tagetės), medetkos, trūkažolės saugo pomidorus nuo ligų ir nematodų.
Atsakyti
Tokia puiki tema ir deja nutilusi rolleyes.gif
Dėliojuosi šių metų daržo planą ir labai būtų idomu sudalyvaut diskusijoj su patyrusiomis daržininkėmis šia tema bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Apuole @ 2013 03 10, 17:29)
Dėliojuosi šių metų daržo planą

man šis procesas labai ilgai užtrunka. dar tik pradėjau ax.gif
Atsakyti
Įdomu, kokias daržoves galima būtų auginti lysvėje tarp brokolių? . Internete ieškojau, bet neradau schmoll.gif . Radau tik kopūstų gerus kaimynus, vieni iš jų yra agurkai. Kilo mintis kelis agurkų daigelius pasodinti tarp brokolių, tik nežinia ar tai kas tinka kopūstams, taip pat tiktų ir brokoliams g.gif
Atsakyti
Man šita tema labai patiko B.A. Bubliko knyga "Protingo daržo margumynai" bigsmile.gif
Dabar žaidinėjuos Excel'io lentelę pasidarius. Pirmiausia stulpelis su visomis daržovėmis, kurias planuoju sėti. Tada darau lentelę su mėnesiais, kada sėjama, kada nuimama. Galiausiai dėlioju daržoves iš stulpelio į lentelės "lysves", ne tik dėliodama tinkamas poras, bet ir bandydama planuot perdengimus, kad per sezoną būtų bent du skirtingo laiko sėjimai toj pačioj lysvėj. Tikrai laikui imlus "žaidimas".

QUOTE(R&B @ 2013 03 11, 21:53)
Įdomu, kokias daržoves galima būtų auginti lysvėje tarp brokolių?

B.A. Bubliko knygoj "Protingo daržo margumynai" brokolių neradau, bet gal tiks tas kas kalafiorams- bulvės, ridikėliai, svogūnai, burokėliai, pupelės, salierai, krapai, ramunėlės, nasturtos... Netinka- pomidorai, braškės.
Atsakyti
Ačiū Apuole už informaciją smile.gif Kaip šaunu, kad tinka nasturtos. Nasturtas galvojau pasodinti po obelimis, nes jas labai amarai mėgsta, tai kokį vieną daigelį reiks tarp brokolių pasodinti, gal jos atitrauks amarų dėmesį ir nuo brokolių bigsmile.gif
Atsakyti
Pasidalinsiu vienos lysvės planu, savaitgalio "žaidimų" rezultatas blush2.gif
user posted image

lysvės išmatavimai 1 x 5 m. Žaliai pažymėtas ankstyvas sėjimas, o raudonai- vėlesnis. Dar svarstau trečiajam sėjimui ridikus ir česnakus, o žiemai- sideratus.
Gal patyrusios daržininkės pakomentuotų?
Atsakyti
QUOTE(Apuole @ 2013 03 12, 10:31)
Pasidalinsiu vienos lysvės planu, savaitgalio  "žaidimų" rezultatas  blush2.gif
user posted image

lysvės išmatavimai 1 x 5 m. Žaliai pažymėtas ankstyvas sėjimas, o raudonai- vėlesnis. Dar svarstau trečiajam sėjimui ridikus ir česnakus, o žiemai- sideratus.
Gal patyrusios daržininkės pakomentuotų?

po žirnių šparaginės netinka, nes žirniai jau bus tas pačias medžiagas sunaudoję. turit taikyt sėjomainos principus, kai vienas po kito sėjami skirtingas medžiagas iš dirvos imantys augalai.
Atsakyti
QUOTE(Paladė @ 2013 03 12, 11:35)
po žirnių šparaginės netinka

aš irgi taip maniau, bet tokį variantą radau pasiūlytą pas Bubliką. Čia labiau logika tame, kad žirniai trumpalaikis gan, aš manau g.gif
Atsakyti
QUOTE(Apuole @ 2013 03 12, 10:42)
aš irgi taip maniau, bet tokį variantą radau pasiūlytą pas Bubliką. Čia labiau logika tame, kad žirniai trumpalaikis gan, aš manau  g.gif

nu nežinau, bet aš nedaryčiau, nes pas mane žirniai tikrai ilgiau auga, nei ateina laikas pupeles sėt.
Atsakyti