Gamta jau bunda Daugelis nori protingai susiplanuoti savo daržą, kad viskas augtų ir žydėtų, duotų gerą derlių Kaip tai padaryti? Pasidalinkime savo ir kitų patirtimi apie augalų kaimynystę, sėjomainą, sideratus Gal kas iš daržininkų norės įdėti ir savo daržo planelį
Mano patirtis dar yra labai maža, bet gal kam nors padėsiu Prieš planuodamą ką nors sėti/sodinti darže, visada:
* pasižiūriu ankstesnių metų (būtų labai gerai išsisaugoti 3-4metų planus) užrašus kas ir kur augo,
*tada susirašau sąrašą ką auginsiu darže,
*analizuoju augalų kaimynystes,
*braižau daržo planą,
*pagrindinė mano taisyklė-darže turi būti augalų, spalvų, kvapų ir žiedų įvairovė Taip bandau kovoti su kenkėjais.
Tema Aciu Diasaja Butina ji
Diasaja, aciu, labai gera tema ir paciu laiku, kol dar neprasidejo seja. As kasmet braizau planeli ir turiu issisaugojusi gal kokiu 10 metu, nes kai zemes tik 5 arai kartu su medziais ir uogakrumiais, reikia labai atydziai planuoti sejomaina. Yra tokiu augalu, kuriuos galima i ta pacia vieta sodinti tik po 5 m, pvz. kardelius. As juos sodinu i atskira lysvele, o ne i gelyna, taip patogiau man ir tulpes taippat. O pomidorams tenka augti tame paciame siltnamyje daug metu, todel seju ten sideratus.
QUOTE(Venta9 @ 2012 04 10, 06:09)
ir turiu issisaugojusi gal kokiu 10 metu,
o-ho čia tai bent taip, kardelius ir aš darže sodinu, ir vis kitoje vietoje.
QUOTE(diasaja @ 2012 04 10, 07:05)
o-ho čia tai bent taip, kardelius ir aš darže sodinu, ir vis kitoje vietoje.
Todel , kad yra tokiam sasiuvinyje, o ne atskiruose lapuose.
diasaja, ačiū už naudingą ir šaunią temą
Laba
Aš tai iš praeitų metų pastebėjau bazilikų naudą pomidorams. Šiltnamyje buvo užsilikusių nuo pavasario. Tai tas pomidoras prie kurio buvo likę 3
bazilikai vėliau susirgo. Aišku susirgo, nes purkšti nenorėjau, bet savaitę vėliau ir mažiau pajuodo lapelių nei ant kitų. Na kažkoks ligos atveju atsparesnis lyg buvo.
Visą laiką sodinu česnakus braškėse. Šiemet sakiau sodinsiu svogūnus.
Ir skaičiau, kad svogūnai su agurkais dera, praeitais metais buvau tarp agurkų įkišusi svogūnų sėklyčių, kol agurkai maži buvo dalį svogūnų išroviau su laiškais, o kai agurkai užaugo (aš juos kabinu ant tinklo, kad nesivoliotų ant žemės ir man neužimtų vietos), neberadau aš tų likusių svogūniukų. Naudos nepastebėjau, bet žemės sutaupiau .
ir dar petruškas buvau tarp rožių pasodinusi. Rožės švarut švarutėles nuo amarų, o petruškos kentėjo .
Aš tai iš praeitų metų pastebėjau bazilikų naudą pomidorams. Šiltnamyje buvo užsilikusių nuo pavasario. Tai tas pomidoras prie kurio buvo likę 3
bazilikai vėliau susirgo. Aišku susirgo, nes purkšti nenorėjau, bet savaitę vėliau ir mažiau pajuodo lapelių nei ant kitų. Na kažkoks ligos atveju atsparesnis lyg buvo.
Visą laiką sodinu česnakus braškėse. Šiemet sakiau sodinsiu svogūnus.
Ir skaičiau, kad svogūnai su agurkais dera, praeitais metais buvau tarp agurkų įkišusi svogūnų sėklyčių, kol agurkai maži buvo dalį svogūnų išroviau su laiškais, o kai agurkai užaugo (aš juos kabinu ant tinklo, kad nesivoliotų ant žemės ir man neužimtų vietos), neberadau aš tų likusių svogūniukų. Naudos nepastebėjau, bet žemės sutaupiau .
ir dar petruškas buvau tarp rožių pasodinusi. Rožės švarut švarutėles nuo amarų, o petruškos kentėjo .
Augalų tarpusavio įtaka:
http://meileserdve.a...savio_itaka.htm
http://meileserdve.a...savio_itaka.htm
QUOTE(Rūta Mėta @ 2012 04 10, 09:34)
kaip tik žirniams draugijos ieškau apsistosiu ties morkom tikriausiai, o po žirnių į tą vietą agurkai lauko keliaus ir krapai šalia. kaži anie nesipyks su paaugusiom morkom vienoj lysvėj:hm
N.Michelkevičienės "Ekologija sode ir darže" 39psl. randu parašyta, kad "morkoms geri kaimynai saldiniai žirniai".
Tik nelabai supratau kaip tu sodinsi Su morkomis kas bus kartu? Krapai, agurkai, žirniai?
Aš taip pat sėsiu žirnius į vieną lysvę, o kitą užsėsiu sideratais, kol galėsiu sodinti ar sėti agurkus lauke, tai sideratai bus sudygę, įterpsiu į žemę arba panaudosiu mulčiui, o atsilaisvinusi žirnių lysvė bus agurkams šliaužti
QUOTE(diasaja @ 2012 04 10, 15:33)
N.Michelkevičienės "Ekologija sode ir darže" 39psl. randu parašyta, kad "morkoms geri kaimynai saldiniai žirniai".
Tik nelabai supratau kaip tu sodinsi Su morkomis kas bus kartu? Krapai, agurkai, žirniai?
Aš taip pat sėsiu žirnius į vieną lysvę, o kitą užsėsiu sideratais, kol galėsiu sodinti ar sėti agurkus lauke, tai sideratai bus sudygę, įterpsiu į žemę arba panaudosiu mulčiui, o atsilaisvinusi žirnių lysvė bus agurkams šliaužti
Lysvė pas mani plati, tai puse jos pločio visu ilgiu pasėsiu žirnius su garstyčiom. Gausis kokios 4 ilgos eilės. Iš kito krašto visu ilgiu pasėsiu morkas, o per vidurį dar nesugalvojau. Kai žirnius nuimsiu į jų vietą sodinsiu agurkus viena eile, nes darau tvorelę jiems iš tinklo ir jie auga stati, o visas vidurys lysvės lieka tuščias Tai va ir galvoju, jei morkos tinka ir vieniems ir kitiems tai gerai, bet ką į tą vidurį sėti Gal krapus