Įkraunama...
Įkraunama...

Slovakija (Tatrai ir ne tik)

QUOTE(geguzevasaris @ 2006 07 25, 10:11)
Aš nežinau , klausiau ir niekas neatsakė-kiek ir kokių pinigėlių reikia turėti su savimi keliaujant per agentūrą, t.y. , kai už kelionę sumokėta, ko gali prireikti ten?

Priklauso kas yra suplanuota jusu kelioėje, t.y. ka lankysite.
Orientacijai kainos vienam asmeniui: ledo ir stalagtitų stalagmitų olos apie 150 sk žmogui + 200 sk fotografavimas arba 300 sk filmavimas. Įėjimas į Tatralandiją ar Aquacity Poprade gali svyruoti nuo 300 sk (Poprade tik baseinas arba po 17 val.) iki beveik 1000 sk (piko metu t.y. iki 17 val.). Įėjimas į įvairias pilis irgi apie 200 sk. Vakarienė kolyboje su alumi sriuba bei karštu patiekalu apie 400 sk. Jei paprastame bare bus šiek tiek mažiau 250 - 300 sk. Raftingas bent jau Vah upe 625 sk žmogui. Parduotuvėje alus (jei ne Velvet, kuri labiausiai megsta moterys ir kuris yra bene brangiausias 49 sk) 18 - 25 sk + butelio kaina apie 4 sk. Įvairūs pinti sūriai, pelėsinaii Kral syr (kuriuos aš mėgstu) kainuoja apie 25 - 30 sk uz pakeli. Mėsytės parūkytos kilogramo kaina svyruoja nuo 95 iki 200 sk.
Tai va prašome pasiskaičiuoti ką jūs ten žadate veikti, kur būti ir kiek išleisti. Kursas yra 100 sk = apie 9 Lt
Jei kažko nepaminėjau, ai, taigi nepaminėjau - keltuvai... Čia priklauso kur kelsitės. Iš Stary Smakovies iki Hrebionok pirmyn ir atgal žmogui 150 sk. Jei norėsite iš Tatranskos Lomnicos į Lomnickij štit kaina bus didelė - žmogui vien tik nuo kalno vidurio 550 sk, o iki to dar atrodo apie 170 sk. Tarp Poprado per Tatranska Lomnica, Stary Smakoviec iki Štrebske Pleso važinėja simpatiškas tarukinukas. Kainas juokinga - atrodo 10 sk žmogui. Bilietus būtina įsigyti pensionuose (prekybos vietos pažymėtos keikvienoje stotelėje) ir atsižymėti, nes kiekvieną tikrina...
Na kas dar - rašykite, gal galesiu padėti...
Ai, dar suvenyrai ten nėra brangūs - pintas kerpšys toks nemažas kainuoja apie 200 sk, mediniai niekučiai iš viso nebrangūs (čia žiūrėjau Štrebske Pleso).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ziulyte: 25 liepos 2006 - 11:59
saulutem, ziulyte, dėkinga labai.
Bet dar truputį pasiaiškinsiu : "kadangi slovakisku lt nenusipirksi, tai geriausiai imti euru" ...
O pro Lenkiją važiuojant turbūt gali prireikt smulkių zlotų , ar ne? blink.gif
Niekur nesu buvusi , nieko nemačius, baisiai dėl to nieko ir nesusigaudau.
Atsakyti
QUOTE(geguzevasaris @ 2006 07 25, 22:53)
Bet dar truputį pasiaiškinsiu :  "kadangi slovakisku lt nenusipirksi, tai geriausiai imti euru" ...

Na, nėra taip viskas sudėtinga biggrin.gif - jei turi kreditinę kortelę, tai daug kur gali atsiskaityt ją - prekybos centruose, degalinėse - jokių problemų (beje, kursas tikrai ne prastesnis, nei perkant zlotus ar eurus pas mus mirksiukas.gif ). Tas pats yra ir gryninant pinigus bankomatuose, bent jau SEB grupės bankuose. Turėkit kažkiek zlotų, jei kartais prispirtų į mokamą tualetą ar kokiam kioske vandens su sausainiais biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(geguzevasaris @ 2006 07 25, 23:53)
Bet dar truputį pasiaiškinsiu :   "kadangi slovakisku lt nenusipirksi, tai geriausiai imti euru" ...

Na zlotų mes visada nusiperkame Lietuvoje. Nedaug. Kokių 20 ar 50 žmogui. Ten visada malonu yra suvalgyti užeigoje kokia nors polevką (sriubą). Mano mylimiausia boršč s užkami (barščiai su koldūnais) kainuoja apie 5 zl. Fliaki (sriuba su jaučio skrandžiu, bet skonis nuostabus) kainuoja šiek tiek brangiau apie 6,5 zl. Tualetų kainos nuo 50 grošų iki 2 zl. Alaus skardinė Lenkijoje apie 3 zl.
Slovakijoje planas paprastas - stop prie pirmo bankomato ir pirmyn imti Slovakijos kronu (sk). Niekada nesinaudoju keityklomis (ypač ant sienos), nes nuplešia nemažus pinigus... Slovakijoje kortele atsiskaityti irgi jokiu problemu. Mes elektroninės bankininkystės šalininkai ir niekada dėl to ypatingų problemų neiškilo. Tiesa, buvo kartą 1999 metais kai važiavome per Pirėnų kalnus iš Ispanijos į Prancūziją. Tada pravertė Visa Clasic korta, nes kalnuose buvo dingęs telefoninis ryšys ir tada teko pamatyti tą aparatą su kopijuojamu popieriumi. Idėjo kortą, perbraukė ir liko jos antsapuadas. Taip ir atsiskaitėme už kurą...
Slovakijoje grynais patartina turėti einant į chatas ir ieškant nakvynės privačiame sektoriuje. Jų prekybos centrai trikrai galingi, kai kurie dirba non stop (pvz. Poprade Tesco). Taigi, su kortele ten priima ir su šypsena...
Beje, tiek lenkai, tiek slovakai nesiabaido ir pačių eurų (čia kalbu apie privatų sektorių). Tik va tada jau reikia žinoti tikslų euro kursą, nes gali ir apmauti.

Na va, kam įdomu šiandiena pradėjau savo kelionės foto reportažą. Jį galite rasti čia
Atsakyti
Kadangi ruošiuosi po poros savaičių ir aš į Slovakiją palėkti, tai viską seku ir labai džiaugiuosi, kad tiek daug informacijos čia randu.
Tik turiu vieną neromantišką klausimėlį - Kaip Slovakijoje reikalai su apsipirkimu ? Ar verta ten kokią dienelę paaukoti parduotuvėms ? Ar tai geriau padaryti pvz. Krokuvoj ? Mano vaikai paaugliai labai nori aplankyti parduotuves (rubų, muzikos prekių, plakatų, skeiterių...) Ar verta jų ieškoti Slovakijoje ir gal žinot konkrečiai kur ?
doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Runciuke @ 2006 07 27, 13:28)
Kadangi ruošiuosi po poros savaičių ir aš į Slovakiją palėkti, tai viską seku ir labai džiaugiuosi, kad tiek daug informacijos čia randu.
Tik turiu vieną neromantišką klausimėlį - Kaip Slovakijoje reikalai su apsipirkimu ? Ar verta ten kokią dienelę paaukoti parduotuvėms ? Ar tai geriau padaryti pvz. Krokuvoj ? Mano vaikai paaugliai labai nori aplankyti parduotuves (rubų, muzikos prekių, plakatų, skeiterių...)  Ar verta jų ieškoti Slovakijoje ir gal žinot konkrečiai kur ?
  doh.gif

Kiek man teko susidurti, kainos šioje šalyje geros tiek rūbų, tiek sporto prekių ir pan. Apsipirkimo vietos reikia žiūrėti didesniuose miestuos: Bratislava, Žilina, Popradas, Košice ir dar keletas miestukų. Maisto prekių centrai pas juos tikrai dideli (Tesco, Billa, dar kažkoks ten mėlyname fone geltonom reidėm užrašyta), tačiau labai didelių kitų prekių centrų aptikti nepavyko (bet tai nereiškia, kad jų nėra...). Ai, Poprade priešais Tesco yra didelė sporto prekių parduotuvė. Tik joje nebuvau. Taip pat dideli statybinių medžiagų, buitinių daiktų prekybos centrai. Spėju, kad yra ir rūbų parduotuvės, bet konkrečiai nurodyti negaliu.
Atsakyti
Oi, prisiskaiciau, merginos ,jusu grazius atsiliepimus apie Slovakija, bet man sirdi skauda blink.gif As sutikau su dukra vaziuoti i Slovakija, nes labai ji norejo.O as esu didele baile blush2.gif nepaprastai, tiesiog ligotai bijau aukscio blush2.gif Na galvoju ,as galesiu kalnais geretis tik papedeje 4u.gif Vaziuojame su agentura ir visi keliai veda i kalnus blink.gif , na mano sirdis neislaikys doh.gif Gal patartumet ka ten veikti tokiai ligotai blush2.gif ?Isvykstame 08-01d. doh.gif
Atsakyti
QUOTE(ssilva @ 2006 07 27, 23:45)
Oi, prisiskaiciau, merginos ,jusu grazius atsiliepimus apie Slovakija, bet man sirdi skauda blink.gif As sutikau su dukra vaziuoti i Slovakija, nes labai ji norejo.O as esu didele baile blush2.gif nepaprastai, tiesiog ligotai bijau aukscio blush2.gif Na galvoju ,as galesiu kalnais geretis tik papedeje 4u.gif Vaziuojame su agentura ir visi keliai veda i kalnus blink.gif , na mano sirdis neislaikys doh.gif Gal patartumet ka ten veikti tokiai ligotai blush2.gif ?Isvykstame 08-01d. doh.gif

Na tikrai nėra ten ko labai bijoti. Ne vienas nuostabaus grožio maršrutas veda kalno papėde. Tiesiog nereikia išsirinkti sudėtingų, per kalnų perėjas besidriekiančių maršrutų. Mes labai šauniai pasivaikščiojome upelio slėniu. Tikrai gražu, o aukščio ten nėra. Apačioje visi takai platūs, apaugę mišku. Įsivaizduok, eini miško taku, kuris arba leidžiasi, arba kyla į kalną. Tik tiek. Kur skardis - tikrai galima nuo jo atsitraukti, nes tako plotis apie 5 metrus. Aukščiau, kur prasideda uolos, ten jau viskas kitaip, bet žemai - jokių problemų nematau... Galų gale yra keltuvai. Galima pasikelti, apsidairyti ir žemyn tuo pačiu keltuvu.
Į kokią vietą jūs važiuojate?
Atsakyti
QUOTE(ziulyte @ 2006 07 28, 09:26)
Na tikrai nėra ten ko labai bijoti. Ne vienas nuostabaus grožio maršrutas veda kalno papėde. Tiesiog nereikia išsirinkti sudėtingų, per kalnų perėjas besidriekiančių maršrutų. Mes labai šauniai pasivaikščiojome upelio slėniu. Tikrai gražu, o aukščio ten nėra. Apačioje visi takai platūs, apaugę mišku. Įsivaizduok, eini miško taku, kuris arba leidžiasi, arba kyla į kalną. Tik tiek. Kur skardis - tikrai galima nuo jo atsitraukti, nes tako plotis apie 5 metrus. Aukščiau, kur prasideda uolos, ten jau viskas kitaip, bet žemai - jokių problemų nematau... Galų gale yra keltuvai. Galima pasikelti, apsidairyti ir žemyn tuo pačiu keltuvu.
Į kokią vietą jūs važiuojate?

Dekoju, gal siek tiek nusiraminau.Taciau pas mane ta fobija labai sunkios stadijos blink.gif doh.gif Ir keliaujant su grupe ,ir vadovu pagal numatyta ju trasa nieko lengvesnio neissirinksi, o ypatingai man baisus tas keltas, jeigu man apzvalgos ratai Lietuvoje labai baisus.Na tiesiog mazai kas mane supranta, bet tai yra didele problema.Labai dziaugiuosi, kad negyvenu ten kur daug dangoraiziu :ax:Pagal programa pasikelimas keltui Lomnisky virsukalne net 2633m.Na cia ne mano sirdziai doh.gif I zygi , tai isklausius jusu rizikuosiu 4u.gif O gal zinote miestelyje Tatranska Lomnica papedeje blush2.gif gal koks upeliukas, ezeriukas yra, kur galeciau pasidegint ir palaukt dukrytes blush2.gif
Atsakyti
Su vyru taip pat per atostogas ruošiamės vykti į Slovakiją automobiliu. Kitą ar dar kitą savaitę. Pagal jūsų patarimus, išvyksime labai anksti ryte. Gal kokią 3. Gal žinote, kada realiai mes galėtume jau būti Slovakijoje? Kaip keliai per Lenkiją, Slovakiją? Tiesa, skaičiau, kad Slovakijoje yra mokamų kelių ir, kad ant sienos reikia susimokėti kažkokį kelių mokestį. Gal galite kas aprašyti tai? Kokios kainos tų mokesčių? Ir gal kas galėtumėte patarti, į kurią Slovakijos pusę daugiau važiuoti. Mastėme daugiau apie Poprado pusę, bet, žiūriu, jūs čia vis kitas vietas minite. Gal kas galėtumėte parekomenduoti kur pigiau apsistoti (t.y. gal turite kokių tikslių koordinačių). Beje, kaip ten su mašinų laikymu? Tik mokamuose aikštelėse? Kiek kainuoja?
Atsakyti
QUOTE(Mičiko @ 2006 07 31, 12:52)
Su vyru taip pat per atostogas ruošiamės vykti į Slovakiją automobiliu. Kitą ar dar kitą savaitę. Pagal jūsų patarimus, išvyksime labai anksti ryte. Gal kokią 3. Gal žinote, kada realiai mes galėtume jau būti Slovakijoje? Kaip keliai per Lenkiją, Slovakiją? Tiesa, skaičiau, kad Slovakijoje yra mokamų kelių ir, kad ant sienos reikia susimokėti kažkokį kelių mokestį. Gal galite kas aprašyti tai? Kokios kainos tų mokesčių? Ir gal kas galėtumėte patarti, į kurią Slovakijos pusę daugiau važiuoti. Mastėme daugiau apie Poprado pusę, bet, žiūriu, jūs čia vis kitas vietas minite. Gal kas galėtumėte parekomenduoti kur pigiau apsistoti (t.y. gal turite kokių tikslių koordinačių). Beje, kaip ten su mašinų laikymu? Tik mokamuose aikštelėse? Kiek kainuoja?

Na visų pirma patariu atidžiau paskaityti mano foto reportažą - tikrai smulkiai aprašiau ir į daugelį užduotų klausimų ten rasi atsakymus mirksiukas.gif
Išvažiavus 3 nakties vietoje turėtumėte buti apie 2 - 3 dienos slovakų laiku (priklauso kiek laiko sugaišite važiuojant per Varšuvą ir nuo Krokuvos iki Slovakijos sienos).
Aukštieji Tatrai ir mūsų lankytas Stary Smakoviec, Štrebske Pleso bei Tatranska Lomnica miestukai yra vos keliolika km nuo Poprado. Užlipus į kalną atsiveria puiki panorama BŪTEN į šį miestą... Taigi, atidžiau, atidžiau skaityti reikia. Atsiverskite žemėlapį, susidėliokite taškus ir pamatysite, kad dauguma važiuoja būtent Poprado link.
JOKIŲ PROBLEMŲ SU APGYVENDINIMU - BUTŲ KVAILA UŽSISAKINĖTI KĄ IŠ ANKSTO, NES VIETOJE GALIMA ĮVERTINTI SIŪLOMUS KAMBARIUS IR IEŠKOTI GERESNIO VARIANTO. Tikrai tikrai tiesiog gatvėje mano minėtuose miesteliuose siūlo žmonės apsistoti pas juos už superines kainas...
Keliai - nuo sienos iki Varšuvos jau sutvarkyti, kelio remontų nedaug. Katovicų magistralė kaip visada - greitis 120 Km. Kas 2 - 3 km stovi šviesoforai su pesčiųjų perėjom. Greitis ribojamas iki 70 km/h. Krokuvos magistralė mokama 6,50 zl įvažiavis ir 6,50 zl išvažiuojant (pabrangusi, nes anksčiau buvo 5 zl). Kelias geras. Už Krokuvos iki sienos problematiškas - 20 km ištisas remontas, dėl to susidaro kamščiai (ypač savaitgaliais). Nuo Krokuvos iki sienos nusiteikit važiuoti apie 2 val.
Slovakijoje keliai neblogi, bet kalnų keliukai vingiuoti. Kamščių neteko matyti. Slovakijoje mokamos pagrindinės magistralės - kaina 10 dienų apie 15 Lt. Lipdukai parduodami ir ant sienos, ir degalinėse. Kalnų keliukai, kuriais ir atvažiuosite nuo Lenikijos iki Poprado, yra nemokami. Mokama magistralė prasideda nuo Poprado Liptovsky Mikulaš ir Žilinos pusės link, kur yra normalus dviejų juostų kelias (beje, nuo Poprado gal 20 km dar nemokamas, nes magistarlė dar tik statoma).
Automobilių stovėjimas miestukuose yra mokamas. Kainas minėjau savo aprašymuose. Prie namų automobiliai stovi nemokamai. Saugomų aikštelių neteko matyti.

Papildyta:
QUOTE(ssilva @ 2006 07 28, 21:13)
Dekoju, gal siek tiek nusiraminau.Taciau pas mane ta fobija  labai sunkios stadijos blink.gif  doh.gif Ir keliaujant su grupe ,ir vadovu pagal numatyta ju trasa nieko lengvesnio neissirinksi, o ypatingai man baisus tas keltas, jeigu man apzvalgos ratai Lietuvoje labai baisus.Na tiesiog mazai kas mane supranta, bet tai yra didele problema.Labai dziaugiuosi, kad negyvenu ten kur daug dangoraiziu :ax:Pagal programa pasikelimas keltui Lomnisky virsukalne net 2633m.Na cia ne mano sirdziai doh.gif I zygi , tai isklausius jusu rizikuosiu 4u.gif O gal zinote miestelyje Tatranska Lomnica papedeje  blush2.gif gal koks upeliukas, ezeriukas yra,  kur galeciau pasidegint ir palaukt dukrytes blush2.gif

Na tada i Lomnickij štit geriau nesikelti. Ten tikrai aukštai. Labai nuostabus ežeras yra Štrebske Pleso - iki jo nuo Lomnicos važiuojam mano minėtas superinis traukinukas už 10 sk žmogui. Visai netoli Lomnicos yra dar vienas miestukas (Stara Liesna atrodo, bet reiktų pažiūrėti į žemėlapį). Čia ir atbėga ta upė, kurios krantu mes ėjome. Tik va prie jos pagulėt tai kažin ar gausis - ji srauni, be to visi mietukai stovi toje zonoje, kur išvartyti medžiai. Taigi krantai visi pilni išvartų. Bet gal tada bandykite lankyti urvus - ten netoli vienas puikus urvas yra. Galu gale vaikščioti miško takeliais ir pan.
Aš įsivaizduoju tą baimę, nes mano anyta yra klaustrofibikė ir šiaip labai jautrų vestibiuliarinį aparatą turi. Patekus į nepatogią situaciją iš šono atrodo kaip paklaikęs žmogus ir jai tikrai blogai...
Bet savęs kankinti nereikia - manau surasite ten puikių nestačių takelių ir pakvėpuosite grynu kalnų oru. Tiesiog nelipkite aukštai.
Atsakyti
Dėkui tau, Ziulyte, už patarimus. Jau net atsispausdinau visa tavo aprašą. Tikrai pravers. Tiesa, gal gali pasakyti, kuris tiksliai Krokuvos kelias yra mokamas? E77? Jūs važiavote pro Jablonka muitinę ar pro Zakopanę? O kaip važiuojant per Zakopanę ar Muszyna? Gal tais keliais važiuojant Lenkijoje kelių mokesčio nėra?
Papildyta:
Ziulyte, dar pamiršau paklausti, ar tie kaip tie kalnų keliukai? Gal mašinai reikėtų parūpinti geras padangas? Maniškės priekinės jau kiek apdilusios blush2.gif
Atsakyti