Įkraunama...
Įkraunama...

Vestuvių fotografai

V&P užjaučiu dėl nepateisintų lūkesčių. Keletas pamąstymų.
Kas liečia rozetes, radiatorius ir kitus buities dalykus. Jeigu renkatės "zaksą", senų sovietinių laikų, tai to ir tikėkitės. Nuo kada fotografai išiminėja radiatorius, spintas, rozetes? Jeigu tokie dalykai nepatinka, reikia rinktis kažką iškilmingiau: bažnyčią (nors šiais laikais net bažnyčiose pilna visokių kolonėlių, garsiakalbių), rūmus, galų galiausiai šiais laikais galima pasirinkti kur norite tuoktis, lauke, sodyboje, prie jūros. t,t .
Dėl retušavimo tai mano asmeninė nuomonė, kad kaip jau žmonės atrodo taip ir turi atrodyti. Nesuprantu tokių extremalių pokyčių nuotraukose kai mažinamas pilvukas, pagurklis ir galiausiai žmogus į save tampa nebepanašus. Savo išvaizda reikia rūpintis nuolat tuo labiau jei vestuvės planuojamos prieš metus, pusmetį tai per tą laiką galima padailinti savo figūrą. (patys prakaitą liejome prieš savo vestuves porą mėn). Joks rimtas fotografas nesiims koreguoti jūsų kūno linijų NEBENT jūs pati to paprašysite. Pagrindiniai retušavimai tai dantų balinimas, spuogelių naikinimas.
Kas liečia fotografavimą naktį tai pritatriu, kad kokybė smarkiai kenčia. Todėl pagalvokite ar tikrai norite fotografo iki vidurnakčio ar ilgiau. Tamsoje reikia naudoti dirbtinį apšvietimą, kurio dėka kenčia nuotraukų kokybė. Geriau imti videografą, kuris įamžins visas vakaro linksmybes, fejerverkus, nes vakare kai vyksta susėdimas už stalo, valgoma, geriama, ir jei nėra programos, tai iš tiesų nėra labai ir ką fotografuoti. Fejerverkus geriau įamžins videografai nes nuotraukomis neperteiksi jų didumo, tuo pačiu metu neįamžinsi ir žmones ir fejerverkus. Jei nesunku, gal galėtumėt PM parodyti kelias tas baisias naktines foto.
Patarčiau nuolat bendrauti su fotografu. Nebijoti pasakyti kokių nuotraukų norite daugiau/mažiau, su svečiais, tėvais, kas turi būti retušuojama, kas ne. Kuo daugiau bendrausite, tuo mažiau nesusipratimų bus.
Kaip sakoma, kuo daugiau tikiesi, kuo didesni lūkesčiai - tuo didesnis nusivylimas.

P.s Per dūmus fotografuojant dūmus ir nufotografuosi biggrin.gif čia ne objektyve problema.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo moony: 29 birželio 2012 - 13:38
QUOTE(V&P @ 2012 06 29, 09:26)

Tikrai zinau puikiu fotogafu, tai labiausiai ir supykde, kad turejau daug nuostabesne fotosesija po vestuviu su vyru ir tikru fotografu, nei ta, kuri buvo musu vestuviu diena.

Mielosios, taip pat pastebejimas, kad domekites, ar fotografas gali fotografuoti nakti ar dumams esant, nes nesvarbu, kad samdotes ji nakciai, jis gali netureti reikiamo objektyvo, tiesiog netureti  doh.gif


1. Skirkite du dalykus- vestuvių, t.y. didelio renginio fotografavimą, kur viskas vyksta čia ir dabar, kur nepakartosi nei santuokos priesaikos, nei žiedo užmovimo ant piršto, nei pirmojo bučinio, todėl fotografai irgi žmonės (neteisinu, bet siūlau pagalvot apie tai), įtampa tikrai jie jaučia. Nes atsakomybė yra baisinė fotografuoti tokį atsakingą renginį. Ir labai dažnai būna taip, kad jei nori užfiksuoti pagrindinius momentus, tai meninė nuotraukos pusė tampa pačioj paskutinėj vietoj, kai tenka spręsti: fiksuoti akimirką, net jei dėdė Pranas stovintis už jaunosios ir filmuojantis ją mobiliaku patenka į kadrą ar nefotografuoti ir prarasti kadrą iš vis.
Dėl visų rozečių, nutrupėjusių Bažnyčių sienų, prastų restorano staltiesių, raudonų, o ne mėlynų vakarienės lėkščių ir pan: jei mes kalbame apie fotografus, kurie fiksuoja įvykį, tai mes ir kalbėkime apie tai. Jei Jūs kviečiate jį fotografuoti, tai žmogus fotografuoja toje aplinkoje kur vyksta Jūsų šventė. Jei ant sienos yra rozetė, arba sienos nutrupėję ar dar kažkas yra patalpoje, tai ne visi fotografai tai šalins, kiti nuotraukas palieka tokias kokios jos yra. Tą reikėtų aptarti su fotografu susitikimo metu, prieš pasirašant sutartį. Tiesiog paklausti smile.gif
Kai kurie fotografai papildomai užsiima fotomontažu ir galėtų jaunuosius iš visiškos restorano- skylės "perkelti" su fotošopu į karalienės Elžbietos salionus... Nelygu kokie lūkesčiai. Trumpai tariant, dauguma fotografų fiksuoja momentą ten, kur jis vyksta ir aplinkos tvarkymu nelabai užsiima, nebent būna sutarta kitaip. Žinoma, dažnai fotografai tokias smulkmenas kaip rozetė, kabantis ant sienos laidas ar dar kažkas pašalina iš nuotraukos vardan estetiško vaizdo, bet ne visi. Ar aptarėte tai su fotografu? Kitų būtent toks ir yra natūralistinis stilius- fotografuoja taip kaip mato ir taip kaip yra, negražinant aplinkos, žmonių ir pan...Ypač tai dažna reportažuose.. Noriu labai pabrėžti, kad jei fotografuojamas įvykis ir reikia rinktis: ne visai super išlaižytas kadras be pašalinių daiktų, žmonių ir t.t.) ar jokio kadro- fotografas greičiausiai darys netobulą, bet kadrą.

Dėl to, kad Jūsų povestuvinė sesija buvo puiki, nieko nuostabaus. Nes Jūs skyrėte laiką vien fotosesijai. Dirbote kartu su fotografu tam, kad būtų geras rezultatas.t y. nuotraukos. Jums nereikėjo sukti galvos, kad jau tuoj bus restorane patiektas "karštas", o dar fotosesija nesibaigė, nereikėjo galvot ar nenuobodžiauja svečiai kol Jūs fotografuojatės, ar dar kitais rūpesčiais.. Jūs tiesiog susikoncentuojate į fotosesiją, be skubos, be erzelynės, be papildomų dirgiklių ir visi dirbate dėl nuotraukų. Ramiai. Tas yra labai svarbu. Todėl ir rezultatas kitoks. Plius tai yra (jei gerai supratau) portretinė fotografija, o ne reportažas, o tai, vėlgi, yra du skirtingi dalykai. Kai susidėlioji žmogų, pozą, suguldai suknelę gražiai, garbanas ant pečių, blakstienas pašukuoji ir cakt, padarai tą tobulą kadrą, tai yra viena. Ir visai kas kita, kai fotografas bėga prieš jaunuosius atbulas ir fotografuoja išeinančius iš bažnyčios, o jam dar priešais makaluojasi tas nelemtas dėdė Pranas su mobiliaku...

Aš pati fotografuoju, bet kaip sakiau, neginu nė vienų nė kitų. Šiuo atveju matau abipusių klaidų. O visumoj matau didelę bėdą tame, kad fotografai nedaro namų darbų- t.y. nešviečia ir neauklėja savo klientų. Nepasako, neaptaria, nepaaiškina kaip viskas vyksta. Kodėl vienas žmogus nuotraukoj ryškus, o kitas "išplaukęs" ir kad tai nėra foto brokas smile.gif, o tai yra toks fotografavimo stilius atverta diafragma smile.gif Klientams nebūtina visko žinoti apie fotografiją, bet privalu žinoti nemažai, jei jie kelia didelius lūkesčius. O fotografo darbas paimti ne vien pinigus, bet tą klientą apšviesti.

Dėl susitikimo su fotografu. Nesuvokiu kaip galima fotografuoti tokį intymų įvykį kaip vestuvės, kaip galima leisti fotografuoti savo tokią svarbią šventę, nemačius vieniems kitų... Fotografija tai yra kūryba. Ir tam, kad kūryba vyktų kiek įmanoma sklandžiau, turi būti abipusis ryšys, jausmas, kažkoks vieningumas kliento su fotografu. Jei fotografui nusispjaut ant Jūsų šventės ir jis jos nejaučia kartu su Jumis, tai kaip jis padarys gerą kadrą? O kaip jis gali jausti šventę, jei pirmą kart Jus pamatė vestuvių rytmetį? Ir gal jis Jums arba Jūs jam visai nepatikote? Net vienas kitam pasirodėt arogantiška, nemiela asmenybė? Tai apie kokią kūrybą gali būti kalba?

Dėl fotografavimo sąlygų. O kas buvo numatyta sutartyje? Dauguma fotografų numato visas šias sąlygas, aptaria su klientu fotografavimo stilių ir galimybes. Yra fotografai, fotografuojantys TIK dienos šviesoje, ir jau kliento rūpestis yra jei šventė vyksta tamsioje salėje, jei dėdė Pranas stovi ir pučia fotografui dūmus į objektyvą ar dar sukurta kažkokių spec. sąlygų. Visa tai aptariama sutartyje, kurią reikia labai įdėmiai perskaityti ir pritaikyti pagal savo konkrečią situaciją.

Niekaip nepatikėsiu, kad fotografas specialiai norėjo Jums padaryti kuo prastesnes nutraukas. Esu tikra, kad jis stengėsi. Bėda ta, kad tai matyt nebuvo Jūsų skonį, stilių ir lūkesčius atitinkantis fotografas. O Jūs, matomai, jo klientas. Todėl taip ir gavosi.
Ir šiaip, čia norėčiau paminėti, jog tai tinka ne vien vestuvių fotografavimui. Tai liečia visą fotografo ir kliento bendravimą, nuotraukas ne tik vestuvines, bet ir krikšto, kitų švenčių, net tų pačių kūdikių... Nėra nieko baisiau, kai mamos, nelabai daug nusimanančios fotografijoj (jos to ir neprivalo) dalinasi po FB ar supermamą savo kūdikių nuotraukomis, kurias darė pseudo fotografai su veidrodiniais fotikais, kai tų vaikiukų veidai žali, pilki, kai akys padarytos stiklinės su fotošopu ar oda plastmasinė.. arba kai nėra net elementaraus fokuso savo vietoj... Ir apmaudu ir gaila. O va mamos džiaugiasi ir rodosi draugėms. Žodžiu klientas klientui nelygu, kaip ir fotografų yra įvairių.. Kai kam visai gražu vaikas pilku veidu ir stiklinėmis akimis, vestuvių foto, kur jaunoji plastmasiniu veidu nuo fotošopo.. Fotografai privalo ugdyti savo klientų skonį, o klientai nesirinkti fotografų pagal kainą ar blogų nuotraukas. Galų gale, žinoti, susirinkti informaciją yra taip pat labai svarbu. Jei kažko nesuprantat, galima visada paklausti. Šiais laikais visa informacija yra nesunkiai prieinama mums visiems...

Linkėjimai ir būkit reiklūs tiems, kas Jus fotografuoja, bet nepamirškite, kad nuo Jūsų priklauso nė kiek ne mažiau..
Atsakyti
Amen smile.gif Laukine25, puikiai viskas išsakyta.
Atsakyti
Laukine25, pasirasau po kiekvienu tavo zodziu smile.gif
Atsakyti
Manyčiau, kad nuotakoms, ieškančioms savo šventei fotografo, reikėtų atsispausdinti Laukine25 pasisakymus A2 formato lape ir pasikabinti ant miegamojo lubų - atsikėlus ryte ir užmiegant vakare nebloga akių ir sąmonės mankšta drinks_cheers.gif
Man labai patiko ir pasakymas, kad fotografų reikalas yra šviesti klientus. Tikiuosi, ateis laikas, kai visais atvejais bus abipusis susikalbėjimas, supratimas, pagarba ir abiejų pastangos dėl bendro rezultato cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Laukine25 @ 2012 06 29, 14:53)
Linkėjimai ir būkit reiklūs tiems, kas Jus fotografuoja, bet nepamirškite, kad nuo Jūsų priklauso nė kiek ne mažiau..

Labai teisingai.
Vat viena pora skundesi liudnom foto, o vyras dar pareiske, o kaaa, gi yra fotoshopas! (cia ne mano atvejis)

Ir nesuprantu, kaip galima samdytis fotografa (VESTUVEMS), nebendravus ..... Gi buna, kad tiesiog biolaukai nesutampa ax.gif
Atsakyti
Už tokį pasakymą nebučiau patingėjus pafotošopint jiems jų su Brado Pitto ir Angolinos šypsenom biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(moony @ 2012 06 30, 01:03)
Už tokį pasakymą nebučiau patingėjus pafotošopint jiems jų su Brado Pitto ir Angolinos šypsenom biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

1 foto gal ir galima, bet ne 100-us foto doh.gif , juk kiek darbo visa tai...
Atsakyti
Juokavau žinoma, man tai išvis epiniai tokie pasakymai būna "liūdnos nuotraukos", tai reikėjo nebūt liūdniem, o tai susirenka kiti kaip į laidotuves smile.gif
Atsakyti
QUOTE(rG. @ 2012 06 29, 10:30)
Gal jūs įdėkit tų pavyzdžių, nes dabar visas skundas labai įtartinai atrodo, ypač kai svetainėje gražios nuotraukos. Nu negali fotografas nesąmones visiškas daryt, jei sugeba atsirinkti gražiausias nuotraukas.

Gali gali, mano draugę fotografavo tas pats fotografas pernai, tik už dvigubai mažesne kainą, tai ji nuotraukom ir pačiu fotografu irgi nepatenkinta liko. Po vestuvių nuotraukas atidavė ir viskas, kad nuotraukos blogos net nereagavo, bet emeilų persiuntė pora nuotraukų patvarkytų biggrin.gif
Be to jai ir labai mažai nuotraukų padarė, iš visų vestuvių gal tik 200 nuotraukų, o fotografas fotografavo iki 21h.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kimora: 30 birželio 2012 - 11:30
QUOTE(Kimora @ 2012 06 30, 13:28)
Gali gali, mano draugę fotografavo tas pats fotografas pernai, tik už dvigubai mažesne kainą, tai ji nuotraukom ir pačiu fotografu irgi nepatenkinta liko. Po vestuvių nuotraukas atidavė ir viskas, kad nuotraukos blogos net nereagavo, bet emeilų persiuntė pora nuotraukų patvarkytų  biggrin.gif
Be to jai ir labai mažai nuotraukų padarė, iš visų vestuvių gal tik 200 nuotraukų, o fotografas fotografavo iki 21h.


Aš tai nesuprantu ar žmonės sakydamiesi fotografą nesutaria kiek nuotraukų gaus už tiek ir tiek laiko fotografavimą, galiausiai yra pasirašomos sutartys, kur viskas kaip ant delno turi būti surašyta.
Beja dar norėjau pridurti dėl jaunųjų ir kitų švietimo iš fotografų pusės. Šviesti žinoma galima ir reikia bet tada tegu nesiskundžia kad tiek ir tiek daug kainuoja šiais laikais fotografų paslaugos. Beto kai kuriuos žmones šviesk nešvietęs, jei jiems nuotraukos paskutinėje vietoje tai nei patarimų paisys nei švietėjiškos pamokėlės padės.
Atsakyti
QUOTE(moony @ 2012 07 01, 00:53)
Aš tai nesuprantu ar žmonės sakydamiesi fotografą nesutaria kiek nuotraukų gaus už tiek ir tiek laiko fotografavimą, galiausiai yra pasirašomos sutartys, kur viskas kaip ant delno turi būti surašyta.

Buvo sutarta ne mažiau 300 nuotraukų, bet tiek fotografui nesigavo, tai buvo bandoma pritraukti iki to, ta pati nuotrauka ir juoda balta ir spalvota padaryta, arba kitaip apkirpta...
Atsakyti