Įkraunama...
Įkraunama...

Šiltnamio, daržo, sodo mulčiavimas

QUOTE(Keretoja @ 2012 04 14, 20:22)
Na va, siandiena pasiseke rasti ukininka netoliese kuris turi daug shieno ir shiaudu, tai nezinau ka geriau imti? kas labiau tinka bulvems, pomodorams ir kt?

šiaudai ax.gif
Atsakyti
Pagaliau ir aš jau po sodo darbų... bigsmile.gif

Prisisėjau į savo "dėžutes" ridikėlių, saločiukų, svogūnėlių, krapiukų biggrin.gif Kas sakė, kad nesupus iki sėjimo - klydo! Praskleidus šieną, vien supuvę lapai, žolė thumbup.gif Gaila, kad tik fotiko nepasiėmiau doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Keretoja @ 2012 04 14, 20:22)
tai nezinau ka geriau imti? kas labiau tinka bulvems, pomodorams ir kt?

aš gal šiaudus imčiau g.gif pernai mulčiavau braškes, labai patiko, papildyti labai retai kada reikia. Dar turiu atlikusio, tai ir ant bulvių klosiu.
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2012 04 12, 11:13)
Pas mane šiltnamyje gyvena voratinklinės erkės. Žiūriu, kad jau vos išdygusius špinatus doroja..  mad.gif  Kaip su jomis kovoti? Gal yra kokių nekenksmingų priemonių?

niekas nepatars? verysad.gif

Prieš porą dienų aptupinėjau savo braškes (pakeltose lysvėse). Po mulču žemelė juoda, biri, pilna sliekų, sliekiukų.. thumbup.gif labai panaši į bio humusą. Tačiau braškių lapeliai mažulyčiai. Ar joms dar šilumos trūksta, kad sužaliuotų, ar čia pas mane kas negerai? Skaičiau, kad braškės mėgsta skurdesnę žemę, tai gal jos nepatinka augti tokiame humuse? O gal aš čia be reikalo stresuoju? Braškės antrametės, tai norėtųsi sulaukti gausaus uogyčių derliaus... rolleyes.gif essen.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 15 balandžio 2012 - 09:14
QUOTE(rytorasa @ 2012 04 15, 10:13)
*niekas nepatars?  verysad.gif
** O gal aš čia be reikalo stresuoju? Braškės antrametės, tai norėtųsi sulaukti gausaus uogyčių derliaus...  rolleyes.gif  essen.gif

*aš-NE.
**mulčiuoju braškes keli metai, žemė taip pat tapo puresnė su sliekų milijonais. Kadangi dar negalėjau mulčiuoti pilnai visų braškių, tai galiu pasakyti, kad tos braškės, kurios yra mulčiuotos-žymiai geriau auga ir derliaus duoda geriau.
Manyčiau, akd žemė dar taip greitai neįšilo po mulčiumi ir jos dar neišaugino didelių lapų. Sužaliuos tavo braškynas mirksiukas.gif
O gal mulčiuodama netyčia užmetei mulčio ant augaliukų? g.gif
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2012 04 15, 13:56)
O gal mulčiuodama netyčia užmetei mulčio ant augaliukų? g.gif

ačiū už atsakymą, aš irgi tikiuosi, kad dar sužaliuos.. smile.gif Mulčiuodama stengiuosi mulčio nedėti ant augalų, o jeigu taip atsitinka, tai aš nuolat tupinėju apie augaliukus ir padėtį ištaisau.. biggrin.gif
Pernai rudeniop mano braškių lapus stirnos nuėdė, nuėjusi vos šoko negavau...
ohmy.gif Nueinu pasižiūrėti kaip mano braškės laikosi, ogi žiūriu ir nesuprantu- nei vieno lapo... doh.gif na, bet galvoju kad tai neturėjo pakenkti, juk kiti rudenį specialiai braškėms lapus nupjauna, o čia tą darbą padarė stirnaitės... biggrin.gif Gavom daržą tverti tvora.. doh.gif

Paskaičiau literatūroje, kad braškės puikiai sutaria su pomidorais. Pas mane pakeltoje lysvėje dvi eilės braškių, tarpas tarp eilių nemažas, galvoju, gal, kai ateis laikas į tarpą tarp eilių pomidorų pasodinti.. g.gif Kol pomidorai suaugs ir pradės derėti, braškių derlius jau bus pasibaigęs. Kaip manot, ar gausis kas nors?
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2012 04 15, 14:14)
* na, bet galvoju kad tai neturėjo pakenkti, juk kiti rudenį specialiai braškėms lapus nupjauna, o čia tą darbą padarė stirnaitės...  biggrin.gif

** Kaip manot, ar gausis kas nors?

*kai dvikojai pjauna, tai atsargiai, o keturkojės galėjo ir iškelti krūmus besigardžiuodamos biggrin.gif galėjo tas pakenkti.
**aš taip nedaryčiau, nebent labai didelis tarpas. Šaknų sistema pas pomidorus didoka, gali naudingas medžiagas išsiurbti iš žemės ir nebelikti braškėms. Arba pabandymui šiais metais pasodinčiau vieną pomidorą ir stebėčiau veiksmą bigsmile.gif O gal bus viskas gerai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2012 04 15, 14:30)
*kai dvikojai pjauna, tai atsargiai, o keturkojės galėjo ir iškelti krūmus besigardžiuodamos biggrin.gif galėjo tas pakenkti.
**aš taip nedaryčiau, nebent labai didelis tarpas. Šaknų sistema pas pomidorus didoka, gali naudingas medžiagas išsiurbti iš žemės ir nebelikti braškėms. Arba pabandymui šiais metais pasodinčiau vieną pomidorą ir stebėčiau veiksmą bigsmile.gif O gal bus viskas gerai smile.gif

tai va, kiek žiūrėjau, tai lyg šaknys vietoj liko, tik lapelių neberadau.. unsure.gif Ne, nu ot gurmanės, aplink viskas žaliavo, maisto į valias, bet ne, braškių, mat, užsimanė.. doh.gif biggrin.gif MB sako -šaudyt reikia gun_bandana.gif , o aš stojau piestu.. umn.gif Kur jau ten šaudyt, man ir musės gaila, o čia stirnos... wub.gif Vaizdas vakarais koks, kai po sodybą penkios stirnaitės vaikšto.. bigsmile.gif wub.gif Va tik mano gėrybių galėtų neliesti.. biggrin.gif

Na, nežinau, kaip čia su tais pomidorais daryt, lauke sodinu žemaūgius, krūmeliai kompaktiški ir šaknų sistema nėra labai didelė, tai ne tokia, kaip aukštaūgių šiltnaminių.. rolleyes.gif Na, matysiu..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 15 balandžio 2012 - 13:40
Mano mulčiuotos braškės irgi dar nedidukės. Pas kaimynus nemulčiuotos turbūt trigubai didesnės rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Alekto @ 2012 04 15, 14:38)
Mano mulčiuotos braškės irgi dar nedidukės. Pas kaimynus nemulčiuotos turbūt trigubai didesnės rolleyes.gif

Hmm, matyt mulčiuota žemė vėliau įšyla, tai ir braškės vėliau sužaliuoja.. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2012 04 15, 14:41)
Hmm, matyt  mulčiuota žemė vėliau įšyla, tai ir braškės vėliau sužaliuoja..  rolleyes.gif

Spėju,kad taip biggrin.gif Pernai tarkim agurkus sėjau lauke į mulčiuotą lysvę.Sėjau tikrai laiku,sužydėjus alyvoms. Bet jiems matot per šalta pasirodė doh.gif išlindo gal tik trys daigiukai.Vėliau persėjau,kuo puikiausiai sudygo.
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2012 04 15, 14:41)
  mulčiuota žemė vėliau įšyla,

tikra tiesa. Pati savo rankomis tą pajutau. Praskleidžiau šiaudus ir pajudinau žemę, kur rudenį buvo mulčiuota pjauta žole (dabar tik minimaliai likę), tai temperatūros skirtumas buvo akivaizdus. Bet vasarą braškės džiaugsis neįkaitusia žeme thumbup.gif
Atsakyti