Įkraunama...
Įkraunama...

Šiltnamio, daržo, sodo mulčiavimas

QUOTE(Lusasita @ 2012 05 02, 14:31)
vat sito ir bijau labiausiai  . kai zole pjauna tai kjoje visokiu zydinciu augaliuku tai kai prisises doh.gif  doh.gif  doh.gif  buvau minejusi, bet grieztai paneige,kad taip negali buti mulciuojaant, o dabar akivaizdus pavyzdziai  unsure.gif

O pas jus kaimynai visi aplinkui išravi ir nušienauja laiku? Aš kiek mulčiuoju tai tik sava žle, kurioje nėra ne vienos pienės ar kitų seklų, bet pas mus keletas nesutvarkytu sklypų šalia, tai šiemet kiaulpienių pilnos braškės ir mačiau po vieną kitą pievutėje išdygo. Ne mulčiavimas kaltas, vejas puikiai seklas nešioja. O mulčiuotoje lysvėje nors lengviau viskas išsirauna.
Atsakyti
QUOTE(atigisa @ 2012 05 02, 13:15)
Užsukau pasiguost, pernai mulčiavau braškes, tikrai patiko. Ir dėl ravėjimo, ir dėl uogų. Aišku buvo mažoka savos žolės, kaimynas pasiūlė atiduoti savąją. Su džiaugsmu priėmiau. Mačiau, kad joje yra pienės pumpuriukų, bet galvojau, kad dar nesužydėję, man dirvos sėklomis neužkrės. schmoll.gif  Sesuo pasijuokė, pamatysi, kas dabar bus.   doh.gif  Ji buvo teisi. doh.gif Nemoku apsakyt, kas šiemet braškėse dedasi. doh.gif sunku suprast, ten braškynas ar kiaulpienynas? Ir kaip dabar kovot, kai norisi tik apm... ir padegt doh.gif

tongue.gif braškes ( ir ne tik) kiaulpienėm mulčiuoju - raunu su šaknim, po lietaus tada daaug gero mulčo iš jų gaunas jau du metai tai tikrai. Tikrai nepadaugėjo šių augalų pas man schmoll.gif - bent jau aplink braškes mulčo pas man visad apie geras sprindis (anyta vis baisisi - sako, vos lapai matos, o braškės, sako, mėgsta aukštai iškilę būt... smile.gif ) - ir tikrai švarios jos pas man - mulčą pastoviai papildau, net nežinau kiek tokių sprindžių žalios ir sausos žolės bei lapų per metus prisikrauna rolleyes.gif - bet bent jau braškės mano - super, o kitur, kur tai būna mulčas, tai ne (kuomet pavasarį atidengiu žemę sušilimui, ar dėl antro derliaus , kuomet toj pat vietoj spėju dar ir antrą daržovę užsiaugint - tai ten - taip, regis užsisėjo. Drąsiai dedu kiaulpienes po uogakrūmiais, avietėm, braškėm ax.gif
user posted image Pas mane jos visos pilnai "pataluose" - ar pakeltoj lysvėj, ar ne.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Otaip: 02 gegužės 2012 - 14:02
QUOTE(diasaja @ 2012 05 01, 22:55)
Rike - o kurklių nėra, kad norit kurmius iškomandiruoti? g.gif

Na net nežinau ko ten yra ko nera, bet braskems nelabai pernai taip patiko, kas kart buti uzverstom, ir pastoviai judinamos saknys doh.gif BET nei vieno kelmelio nebuvo pagrauzto. Siemet kazkaip lyg maziau braskiu lysveje kurmis darbuojasi.
Turiu pastebeti, kad tie buteliai pamauti prabuvo visa vasara, bet kurmiams ne motais buvo, BET i pievele persikrauste doh.gif , o jau po ziemos kad kadryli raite, graudu ziureti i tuos zemes kauburius verysad.gif

Vienu zodziu visur viskas reikalinga, bet... doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Lusasita @ 2012 05 02, 13:31)
vat sito ir bijau labiausiai  . kai zole pjauna tai kjoje visokiu zydinciu augaliuku tai kai prisises doh.gif  doh.gif  doh.gif  buvau minejusi, bet grieztai paneige,kad taip negali buti mulciuojaant, o dabar akivaizdus pavyzdziai  unsure.gif

na, visų pirma, tai pienės visai normaliai ir nupjautos subrandina sėklas. Bet, kad neužsisėtų, reikia storoko mulčo sluoksnio. Jei ir kokie pralenda, tai dirva būna puri ir be didelio vargo išsirauna.
Pati žliuges, pienes ir amerikonkas sudedu į storoką juodą maišą ir savaitę pašutinu ant saulės. Paskui išverčiu ir neužsisėja. Pas mus iš kaimyninių sklypų piktžolės braunasi, tačiau situacija valdoma smile.gif
Papildyta:
QUOTE(rike @ 2012 05 02, 14:01)
Na net nežinau ko ten yra ko nera, bet braskems nelabai pernai taip patiko, kas kart buti uzverstom, ir pastoviai judinamos saknys  doh.gif  BET nei vieno kelmelio nebuvo pagrauzto. Siemet kazkaip lyg maziau braskiu lysveje kurmis darbuojasi.
Turiu pastebeti, kad tie buteliai pamauti prabuvo visa vasara, bet kurmiams ne motais buvo, BET i pievele persikrauste  doh.gif , o jau po ziemos kad kadryli raite, graudu ziureti i tuos zemes kauburius  verysad.gif

Vienu zodziu visur viskas reikalinga, bet...  doh.gif

o kokiu būdu braškių šaknys judinamos? Jei visai prie braškių krūmų pienės sudygusios, tai užtenka nukirpt ir nebus judinamos šaknys.

O su tais buteliais, tai gadinat daržų vaizdus, brrr. Labai labai neestetiškai atrodo. Molinius vazonėlius kabinkit ar vėjo malūnėlius dėkit ax.gif

pvz:
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 02 gegužės 2012 - 14:30
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 05 02, 14:21)
o kokiu būdu braškių šaknys judinamos? Jei visai prie braškių krūmų pienės sudygusios, tai užtenka nukirpt ir nebus judinamos šaknys.

O su tais buteliais, tai gadinat daržų vaizdus, brrr. Labai labai neestetiškai atrodo. Molinius vazonėlius kabinkit ar vėjo malūnėlius dėkit  ax.gif

kurmiai kasdami tunelius tai neziuri, kad saknys ir pasitraukia toliau, beto ir oro tarpai kokie gaunasi, kai as sumaigau zemes atgal, tai vel saknys pajuda kazkiek.

Taip del buteliu man irgi labai negrazu, bet kas po ranka buvo taip ir padarem. Nelabai isivaizduoju kaip vejas pajudintu molini vazoneli, gal tik vaizduotes neturiu g.gif , bet, kad ir vazoneliu neturiu smile.gif , o grazius spalvotus vejo malunelius dukruzele greit pasisavintu, o jie ir triuksma nelabai kelia.

ok, pasizadu si savaitgali visa baisuma pasalinti, nes gal ir naudos nelabai yra ax.gif mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Gaudvilė @ 2012 05 02, 14:21)
pvz:

one, tokius grozius manau tik del grozio ir stato (gal klystu), bet kol vaikai mazi, tai apseisiu be tokiu grozybiu biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rike: 02 gegužės 2012 - 14:30
QUOTE(rike @ 2012 05 02, 14:29)
o jie ir triuksma nelabai kelia.

kurmiams ne triukšmas reikalingas o vibracija, kuri per pagaliuką persiduoda biggrin.gif Buteliai, kai nėra vėjo, taip pat jokios naudos neduoda wink.gif
Papildyta:
QUOTE(rike @ 2012 05 02, 14:32)
one, tokius grozius manau tik del grozio ir stato (gal klystu), bet kol vaikai mazi, tai apseisiu be tokiu grozybiu  biggrin.gif

ne dėl grožio, na tiesiog estetiškiau atrodo nei tie buteliai. Tik man kaimynų anūkai ir išnešiojo iš daržo kol tvoros nebuvo. Dabar kurmiai nelabai aktualu.

veikimo pavyzdys
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 02 gegužės 2012 - 14:37
Gal galit patarti ką galima mulčiuoti pjuvenomis? Vyras pjovė lentas tai turim belekiek 4u.gif
Atsakyti
Uzklydau pasiskaityt apie mulciavima ko nezinau dar ir ziuriu snekat apie kurmius-ikisiu trigrasi ax.gif pas mus kurmiai buvo visai pasiute,tai pabandem is senuku nusipirkt kirminu(negyvi aisku jie) apipiltu su ricina ,tada juos idedi i urvus ,kurmis aisku sueda ir prikakoja urvus savo ir nebeina ,nes laabai smirdi doh.gif (aisku juokinga) -mums pasiteisino 100% nuo rudens naujo neradom kauburiuko
Atsakyti
QUOTE(spoolga @ 2012 05 02, 15:38)
Gal galit patarti ką galima mulčiuoti pjuvenomis? Vyras pjovė lentas tai turim belekiek 4u.gif

avietes gerai mulčiuot...jei eglinės pjuvenos tai šilauogėms tinka nes rūgšti...
Atsakyti
QUOTE(atigisa @ 2012 05 02, 13:15)
Mačiau, kad joje yra pienės pumpuriukų,

pievoje, kurią šienauju yra begalė augalų, kurie subrandina sėklas, prie namo taip pat veja tikra kaimiška su pienėmis ir saulutėmis. nekreipiu dėmesio ir mulčiuoju. Pienė tik viena-kita išdygsta.
QUOTE(ruta19 @ 2012 05 02, 13:22)
oi, net neatsimenu, kada paskutini kart, bet jauciu ryskiai buvo mazoka  doh.gif

pas mane bandė sudygti žolė, kur rudenį labai anksti baigiau mulčiuoti, o kur vėlai-jokių problemų. Tiesiog reikia stebėti savo praktiką ir analizuoti. Niekas nepasakys tiksliai kiek cm ir kas kiek laiko reikia mulčiuoti. Tiesiog , kai įpranti, tai rankos ir akys pačios reguliuoja situaciją.
QUOTE(trude @ 2012 05 02, 13:29)

Pas mus tai garšva karaliauja ir nieko su ja negaliu padaryti schmoll.gif

įkyriom žolėm, aš praeinant pro daržą, vis ant galvų užmetu mulčio. Jų kantrybė baigiasi anksčiau nei mano biggrin.gif

QUOTE(Lusasita @ 2012 05 02, 14:31)
kai zole pjauna tai kjoje visokiu zydinciu augaliuku tai kai prisises doh.gif  doh.gif  doh.gif 

pas mane neprisisėja, gal viena-kita mastau.gif per ploną mulčio sluoksnį dedate. Turite pažiūrėti, kai viršutinis sluoksnis būna sausas, tai apatinis neturi perdžiūti.
Papildyta:
Otaip, nuotraukos mažokos lens.gif
Atsakyti
as dar nemulciavau niekada, tik aktyviai domiuosi, ir vertinu kas ir kaip smile.gif Gal ir pasirysim siemet

Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2012 05 02, 22:36)
Otaip, nuotraukos mažokos lens.gif

biggrin.gif čia specialiai taip - biggrin.gif ti gi nėr ką ir žiūrėt ( mirksiukas.gif yra temoj geresnių daržų), pas man geras sprindis visko, pernai rudenį nuo vaikų darželio prisivežiau lapų, mūsų daržiukas pamiškėj visai, nuošaly, jie ten glėbiais juos verčia - niu, tai braškėse pas man "torčiukas" - pernykščio mulčo likučiai+rudeniniai lapai+po pavasarinio tvarkymo nuravėta žolė+pernykštė kaimynų gazonžolė. Man keista, kad, ketvirtus metus taip mulčiuojamos tos braškės vis dar dyrpiėse auga (pyliau durpes į pakeltas lysves) - gi ten jau gal juodžemis susdaręs turėjo būt - o nėr lens.gif

Tiesa, pasidalinsiu pernai metų eksperimentu - morkas mulčiavau smulkiom pjuvenom - schmoll.gif nepavyko man - susigumulavo, išplaukė, per sausa buvo .. . O va žirniai-suuuper užaugo - pyliau pjuvenas, išbėriau žirnius, ir vėl storas sluoksnis pjuvenų - labai gerai buvo thumbup.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Otaip: 03 gegužės 2012 - 05:12