QUOTE(Gutka @ 2012 10 15, 14:53)
dar klausimukas

o ta boro rugstis reikalinga gal galiu citrinu rugsti naudot? ir skaiciau kad druska ir kalcinuota soda dedat, cia tik skalbimui?
O kur tą boro rūgštį ruošiatės naudoti
Citrinos rūgštis dedama į skystą ar kietą muilą kaip kondicionierius ( jai sureagavus su šarmu gaunasi citratai)iki 1-2 %, bet tada reikia papildomai skaičiuoti šarmo : 1,0 c.rūgšies - 0,6 NaOH arba 0,8 KOH
Druską ( Himalajų, jūros ir pan.) dedu į tualetinį kietą muilą. Kalcinuota soda dedama tik į skalbiklio gelį ( daro iš kieto muilo, kažkur senesnėse temose yra receptai), bet tada reikės naudoti užsimovus pirštines

Aš kartais į kietą ūkinį dedu kelis šaukštus geriamos sodos, ji netokia aktyvi ( šarminė) kaip kalcinuota
Papildyta:
QUOTE(goccia @ 2012 10 15, 14:29)
As vis paskaitau kai kas prakalba apie skysta muila, bet taip ir neprisiruosiu jo pasidaryt

Is to ka skaicius apie jo gaminima, tai man atrodo, kad labai daug laiko uzima
Beje merginos, kai kaitinat ji ant virykles yra kazkoks kvapas?
Man tai visai patinka tas kvapas - toks šviežio muilo ir tiek

tik mano nuomone, KOH garai nuodingesni negu NaOH ( bent mane labai veikia), tai šarmo skiedinį reikia daryti lauke arba prie atdaro lango.
Niekad nebandžiau bet manau, kada galima puodą su muilu dėti į orkaitę ir laikyti tas 3-4 val kokių 60-70 C temperatūroje, tada nereikės tikrinti , ar nenuvirė vanduo

Skaičiau, kad taip daro su kietu muilu, vadina pusiau karštas būdas